A Celtics zárta az élen 2023-at, simán kikapott a Lakers

Megint nyert a Suns és az OKC, lesimázta a Memphist a Sacramento: ezt hozta 2023 utolsó NBA-játéknapja.

 

Memphis Grizzlies – Sacramento Kings 92-123

Megoldotta a Kings védekezése. A vendégek elsősorban hátul nyerték meg ezt a mérkőzést, hiszen egyszerűen elvették a Grizzlies megszokott játékát és lehetőségeit: a festékben általában pusztító hazaiak alig 32 pontot dobtak erről a területről, Domantas Sabonisék minden dobásukra odaértek, összezártak előttük, más fegyvert pedig nem tudott beélesíteni a Memphis. A Sacto erre építve szép ritmusban, lendületesen játszott, jól lepattanózott, megvolt a kellő önbizalma, és megvolt az 50%-os dobóformája mezőnyből, illetve távolról is – ennek köszönhetően folyamatosan növelte az előnyét, a nagyszünetben 12 ponttal vezetett, a harmadik negyedben húsz fölé emelkedett a különbség, a záró etapban pedig már nagyrészt a cserékkel tette igazán kiütésessé a sikerét. Malik Monk (21 perc alatt 27 pont, 5 gólpassz, 10/13 mezőnyből) és De’Aaron Fox (24 pont, 4 gólpassz) mellett az említett Sabonis játszott nagyot, ő 13 ponttal, 21 lepattanóval (!) és 12 gólpasszal szállított egy remek tripla-duplát, és a  festékbeli védekezés alapját is ő jelentette, rengeteget tett a Kings sima sikeréért. A Grizzliesnél nem volt válasz, Ja Morant 4/12-es mezőnyözéssel hozott össze 17 pontot és 3 gólpasszt, alig 36,6%-kal céloztak csapatszinten, a lepattanózást pedig 59-34-re bukták el, megsemmisítették őket – pont azokban a faktorokban maradtak alul, amelyekkel általában dominálni szoktak. Ezzel a szép szériájuk után zsinórban harmadszor kaptak ki, és visszasüllyedhettek a realitás talajára…

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 18/3, Morant 17/6, Bane 17/9
A Kings legjobb dobói: Monk 27/12, Fox 24/9, Sabonis 13

 

Phoenix Suns – Orlando Magic 112-107

Jó formában zárta az évet a Suns. Rengeteg döccenő volt eddig a Phoenix szezonjában, de az ünnepek között kicsit lendületbe jött a gárda, és zsinórban három sikerrel búcsúztatta 2023-at, most ráadásul egy nála jobb mérleggel bíró keleti csapatot tudott legyőzni. A remek kezdés (37-24-re megnyert első negyed) után azért voltak gondok most is, a triplázás továbbra sem akar működni (30% alatt dobtak kintről ezúttal is), így nem tudták lezárni az estét, sőt szorosan alakult a vége, olyannyira, hogy a negyedik negyedben a Magic egyszer még a vezetést is átvette. Erre azonban megrázta magát a Suns és egy 17-6-os rohammal visszaszerezte az irányítást, innentől pedig többször már nem remegett meg a társaság, és hozta a nagyon fontos győzelmet. Kevin Durant (31 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Devin Booker (21 pont, 5 gólpassz) mellett ezúttal Bradley Beal is megtalálta a helyét (25 pont, 10/13 mezőnyből), Jusuf Nurkic dupla-duplázott (19 pont, 13 lepattanó), így az is belefért, hogy a teljes cseresor összesen hat (!) pontot tegyen hozzá. A Magic igazából az eladott labdákat nem bírta el, a vendégek kilencszer több alkalommal veszítették el a játékszert, mint ellenfelük, így hiába Paolo Banchero (28 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Franz Wagner (27 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) remeklése, illetve Wendell Carter Jr. 3/3 triplája, végül ez sem lett elég. Ők nem zárták jól az évet, az utóbbi tíz meccsükből hatodszor kaptak ki, és visszasüllyedtek a keleti középmezőny elejébe…

A Suns legjobb dobói: Durant 31/6, Beal 25/3, Booker 21/9
A Magic legjobb dobói: Banchero 28/6, F. Wagner 27/6, Carter Jr. 17/9

 

Washington Wizards – Atlanta Hawks 126–130

Nem volt könnyű dolga a Hawksnak. Elmúlt tíz meccséből csak hármat tudott megnyerni az Atlanta, amely szép lassan már a playin-helyekről is lecsúszik, így kis túlzással alsóházi derbinek volt titulálható a washingtoni vendégjátéka. A Wizards ebben az idényben a tankolás útját választotta, így a Hawks előtt ott volt a lehetőség, hogy megtörje négymeccses nyeretlenségi szériáját. A fővárosiak kezdték jobban az összecsapást, Kyle Kuzma (38 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) ihletett estét fogott ki, de Deni Avdija (17 pont, 12 lepattanó) és Cory Kispert (15 pont, 4 gólpassz) párosa is hasznosan játszott. A vendégek eközben mindent megtettek azért, hogy ne legyen esélyük, szörnyen büntetőztek (24/37), a meccs kezdeti szakaszában, mindössze a lepattanóiknak köszönhették, hogy versenyben maradtak. A második negyed derekán aztán fordult a kocka, Trae Young (40 pont, 13 gólpassz) vezetésével beindult Quin Snyder csapatának támadógépezete – Young mellett Dejounte Murray (32 pont, 6 lepattanó), valamint a karriercsúcsig jutó Jalen Johnson (24 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) is rákapcsolt, a Hawks pedig felépített egy tíz pont körüli előnyt, amelyet a meccs végégig érdemben már nem is tudott ledolgozni a házigazda.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 38/21, Avdija 17/6, Kispert 15/3
A Hawks legjobb dobói: Young 40/12, Murray 32/9, Johnson 24/6


San Antonio Spurs – Boston Celtics 101–134

Hozta a kötelezőt a Celtics. A liga legjobbja látogatott az egyik legrosszabbhoz, így egyértelműek voltak az erőviszonyok, a Boston pedig ennek megfelelően nagyon magabiztosan nyerte meg ezt a mérkőzést, ezzel sorozatban a hatodik sikerét ünnepelve. Jayson Tatum (25 pont, 6 lepattanó), Jaylen Brown (24 pont, 6 lepattanó) és Derrick White (17 pont, 5 gólpassz) hármasa hozta a kötelezőt, a vendégek minden negyedet megnyertek, miközben a Spurs egyetlen másodperc erejéig sem vezetett a találkozó során. Joe Mazzulla vezetőedző az utolsó játékrészben még azt is megengedhette, hogy pihentesse a kulcsjátékosait. A San Antonio keretéből Devin Vassell (22 pont, 4 lepattanó) és a 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama (21 pont, 7 lepattanó) kettőse emelkedett ki, ám mögéjük ezúttal nem tudott felzárkózni egy harmadik számú opció, így lényegében már a feldobás pillanatában lefutott volt a mérkőzés.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 22/6, Wembanyama 21/9, Branham 11/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 25/15, Brown 24/6, White 17/9


Oklahoma City Thunder – Brooklyn Nets 124–108

Nem találta a dobásait a Nets. Az erőviszonyok itt is egyértelműek voltak, hiszen a Thunder nyolcat is megnyert a legutóbbi tíz mérkőzéséből, miközben a Brooklyn mérlege mindössze 3–7 volt ugyanebben az időszakban. Kissé beragadt a meccs elején a hazai gárda, Mikal Bridges (22 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével pedig próbált is élni az adódó lehetőséggel a Nets – Bridges 15 pontot dobott az első negyedben, ám ezzel el is lőtte a puskapora nagy részét. A második játékrésztől már a Thunder akarata érvényesült, ahol a kezdő ötös minden egyes tagja remekelt, Shai Gilgeous-Alexander (24 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz), Josh Giddey (20 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Chet Holmgren (18 pont, 10 lepattanó) is előlépett, ami egy állandósulni látszó tíz-tizenkét pontos hazai fórban valósult meg. Az Oklahoma 54,2%-al dobott mezőnyből, miközben a vendég egylet mindössze 28%-os pontossággal célzott úgy, hogy nem kevesebb, mint negyvenhat triplát emelt rá, amelyből csak tizenkettő ment be. A padról érkező Cam Thomas (20 pont) próbált ugyan előlépni, ám a Thunder magabiztosságát nem lehetett megingatni.


A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24/3, Giddey 20/12, Dort 18/12, Holmgren 18/9
A Nets legjobb dobói: Bridges 22/9, Thomas 20/9, Claxton 15


New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers 129–109

Futott az eredmény után a Lakers. Back-to-backen lépett pályára Darwin Ham csapata, ráadásul az egyik közvetlen rivális, a New Orleans otthonában. Mindkét félnek nagy szüksége lett volna a győzelemre, mivel egyik gárda sincs élete formájában. A Los Angeles-iek azonban nem tudták felvenni a versenyt a Brandon Ingram (26 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Zion Willaimson (26 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) alkotta duóval, pláne úgy, hogy mellettük CJ McCollum (22 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) is sziporkázott. LeBron James (34 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) ugyan ezúttal is klasszis teljesítményt nyújtott, sőt Anthony Davis (20 pont, 10 lepattanó, 5 blokk) is kitett magáért, ám összességében egységesebb csapatként tündökölt a Pels, így a Lakers végig csak futott az eredmény után. A mérkőzés egészét tekintve nagyon magabiztos volt a vendéglátó, amely megérdemelten nyerte meg az összecsapást.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/12, Williamson 26, McCollum 22/18
A Lakers legjobb dobói: James 34/9, Reaves 20/3, Davis 20

 

 

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus