A Cleveland Philadelphiába utazik, a Wolves a Milwaukee-t fogadja

Tíz mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, ahol néhány papírformának tűnő meccs mellett rendeznek kfiejezetten érdekes összecsapásokat is. A Sixers a Clevelandet fogadja, szoros meccset játszhat egymással a Pelicans és a Heat, de érdekes lehet a Minnesota-Milwaukee rangadó is. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknap meccseiről.

Atlanta Hawks – Toronto Raptors 01:30

Egyik csapatnak sincs már reális esélye elindulni fölfelé a tabellán, a Hawks a tizedik, a Raptors pedig a tizenkettedik helyet birtokolja Keleten – a hazaiak esetleg a kilencedik helyért lehetnek harcban a Bullsszal, a Toronto viszont már az utolsó, még éppen playin-helyet jelentő tizedik helyről is nagy eséllyel lemondott. Természetesen a Hawks győzelmére mutatkozik nagyobb esély, már csak azért is, mert a csapat nem lépett pályára tegnap, a hazaiak utoljára az All-Star szünet előtt játszottak meccset, így pihentebben várhatják ezt a meccset, ráadásul Youngék egyébként is előrébb járnak a kanadaiaknál idén. A Raptors tegnap a Brooklyn elleni derbin aratott meglepően sima győzelmet, bár igazából ennek a győzelemnek sok jelentősége nincs, a vendégek valószínűleg elengedték ezt a szezont. A feleknek ez lesz az idei negyedik és egyben utolsó összecsapása egymással, eddig 2-1-re vezet az Atlanta, legutóbb január végén egyetlen ponttal tudott győzni Quin Snyder csapata – most is hasonló végkimenetelre számítunk, még akkor is, ha a Hawks sem sziporkázott az utóbbi időszakban és a szünet előtti két meccsén a Bullstól és a Hornetstől is kikapott.

 

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 01:30

A helyezések alapján ez akár egy keleti rangadó is lehetne, viszont a Philly Joel Embiid nélkül nem tud önmaga lenne, már az ötödik helyre csúszott vissza a tabellán és csak másfél meccsel vannak a playin-vonal fölött – az MVP hiányában könnyen elképzelhető, hogy a top 6-ért kell majd küzdeniük Maxey-éknek a szezon hátralévő részében. A Cavs ezzel szemben elképesztő teljesítményt rakott le az asztalra az elmúlt hónapokban, a 2024-es naptári évben csupán négyszer kapott ki a gárda – igaz, hogy ebből kettő az utóbbi három alkalommal született. Ráadásul az egyik vereség éppen a Sixers ellen csúszott be Mitchelléknek, az AS-szünet előtt nagy meglepetésre legyőzte a keleti másodikat a nagyon tartalékos Sixers, ennek ellenére viszont Embiiden kívül hiába egészültek ki a hazaiak, a formájukat elnézve még most is komoly bravúr lenne egy győzelem. Mindkét csapat back-to-back lép pályára, a Philly tegnap a Knicks ellen, a Cavs pedig nagy meglepetésre az Orlando ellen maradt alul, most mindketten javítani szeretnének. Az esélyek természetesen a vendégek oldalán állnak, bár Donovan Mitchell játéka egyelőre nem biztos, de Nick Nurse csapata nagyon súlytalannak néz ki jelenleg, így nagy bravúr lenne ez hazai siker. Mindkét eddigi egymás elleni mérkőzésük szoros volt, az elsőt hosszabbításban nyerte meg a Cavs, legutóbb pedig csupán két ponttal tudott nyerni a 76ers – most azonban nagyobb a felek közötti különbség, egy szoros meccs a hazaiaktól már fél siker lenne.

 

New Orleans Pelicans – Miami Heat 02:00

Ez egy érdekes összecsapásnak bizonyulhat, mindkét csapat összeszedetten teljesített az utóbbi hetekben, a Pelicans 8-2-vel végzett az elmúlt tíz mérkőzésén és zsinórban négy győzelemnél jár, a Heat pedig nagyon kapaszkodna a keleti top 6 eléréséért, ötből négy sikerével pedig jó úton is jár efelé. Itt a Pelicans lesz az, akinek pihenőnap nélkül kell pályára lépni, Zionék tegnap a Houston ellen tudták folytatni remek sorozatukat, a Heat viszont utoljára egy hete játszott mérkőzést – ekkor Butlerék remek formában voltak, a Celtics-Bucks-Sixers hármasból csak a kelták ellen szenvedtek vereséget, és ott sem sok hiányzott, hogy meglepjék a keleti listavezetőt. Nehéz most megmondani, hogy melyik csapat felé billenhet el a mérleg nyelve, a felek nagyon hasonló állapotban és formában vannak, a kérdés az lesz, hogy vajon a hazaiak back-to-back meccse vagy a vendégek egy hetes pihenője nyom-e többet a latba. A hírek szerint az egyik oldalon Brandon Ingram, a másikon pedig Tyler Herro szereplése kérdéses, a Heat viszont biztosan nem számíthat Richardson és Rozier játékára, ennek ellenére kétesélyes és szoros mérkőzésre számítunk.

 

Houston Rockets – Phoenix Suns 02:00

A Houston tegnap a New Orleans ellen maradt alul és tovább folytatja mélyrepülését a Nyugati Konferencia alsóháza felé, de hiába van összességében jó passzban a Phoenix, ő is kikapott a tegnapi fordulóban, Duranték a Dallas elleni fontos rangadót veszítették el, ezzel pedig ismét visszaestek a hetedik helyre. Ennek ellenére talán még nincs nagy gond az arizonaiaknál, 7-3-mal teljesítették az utóbbi tíz meccsüket, jó formában voltak az All-Star szünet előtt, a Rockets viszont egyre mélyebbre süllyed, tízből hétszer is kikapott, így lassan a texasiak esetében is kijelenthetjük, hogy nem lehet céljuk a legjobb tízbe kerülés. Bradley Beal valószínűleg még ma sem lesz bevethető, de így is muszáj lesz valahogy behúznia ezt a meccset a Phoenixnek, még úgy is kvázi kötelező mérkőzés előtt állnak Bookerék, hogy a Rockets eddig hazai pályán azért a jobbak közé tartozott.

 

Oklahoma City Thunder – Washington Wizards 02:00

Teljesen egyértelműek az erőviszonyok és az esélyek, a Thunder a liga egyik legjobb és legkiegyensúlyozottabb csapata, jelenleg a nyugati második helyen áll, így abszolút kötelező győzelem előtt állnak a hazaiak. A Wizards ugyanis egyértelműen a mezőny egyik leggyengébb csapata, csak a Pistons rendelkezik kevesebb győzelemmel a fővárosiaknál, Kuzmáék az utóbbi tíz meccsükből kilencszer is kikaptak, gyakorlatilag minden csapat ellen masszív esélytelenként lépnek pályára. A vendégek helyzetéről sokat elmond, hogy a tegnapi napon már Jordan Poole is kikerült a kezdőből, teljesen céltalanul lézeng a csapat a mezőny végén és még csak jele sincs annak, hogy ez a közeljövőben változna – nem tudjuk elképzelni, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy az OKC itt ne tudná érvényesíteni a papírformát, már az is csoda lenne, ha valahogy egyáltalán szorossá tudná tenni a találkozót a 9-46-tal álló Wizards.

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 02:00

Itt is viszonylag tiszta a helyzet, az ezer sebből vérző Grizzliest az ág is húzza, gyakorlatilag minden kulcsembere hosszú időre kidőlt és sérült, ez pedig azt eredményezi, hogy Taylor Jenkinsnek olyan rotációval kell dolgoznia, ami csak alig üti meg az NBA színvonalát. A Clippers ugyan egyike annak a négy csapatnak Nyugaton, amely elhúzott az élen a többiektől, de az utóbbi öt meccséből csak kettőt nyert meg a gárda, a tegnapi alkalommal például Oklahomában maradt alul egy rangadón, így az All-Star szünetet követően sem tudtak javítani botlásaikon Leonardék. Most azonban nincs mese, muszáj lesz érvényesíteniük a papírformát, a vendégeknek még úgy is javítaniuk kell, hogy a Memphis frissebb lesz. Hatalmas a keretek közötti minőségbeli különbség, a LAC ráadásul teljesen egészséges is, ha itt is botlik a Los Angeles-i csapat, akkor az már azt jelentheti, hogy egy komolyabb gödörbe is belekerülhet –  az elkövetkezendő meccseken figyelnie kell a gárdának arra, hogy tartani tudja a lépést az élmezőnnyel.

 

Golden State Warriors – Charlotte Hornets 04:00

A Warriors hamvaiból támadt fel az elmúlt hetekben és arra törekszik, hogy valahogyan megmentse a szezonját – egyelőre azt mondhatjuk, hogy jó úton jár a csapat, hiszen az elmúlt tíz meccséből nyolcat is behúzott a Dubs, ráadásul tegnap egy nagy rangadón a közvetlen rivális Lakerst is legyőzte, így nem csak a legjobb tízben vetheti meg a lábát, hanem már a kilencedik hely is elérhető közelségbe került. A hazaiak most egy érdekes mérkőzés előtt állnak, hiszen bár a Hornets inkább a tankoló mezőnybe tartozik, mintsem az érdemi célokkal rendelkező csapatok közé, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Charlotte zsinórban négy győzelemnél jár: az All-Star szünet előtt a Memphis, az Indiana és Atlanta nézett bele ellenük egy kellemetlen pofonba, az előző játéknapon pedig Utahban tudott nyerni a csapat. Ez azért természetesen nem jelenti azt, hogy a vendégek megtáltosodtak volna, kijött nekik a lépés, de tudásban és minőségben nem tudtak szintet lépni – ellenben a GSW-vel, akik az utolsó szalmaszálba kapaszkodva próbálják menteni a menthetőt. Igaz, hogy ezen a meccsen a hazaiaknál még nem lesz ott Chris Paul, de nemsokára ő is visszatérhet, ezzel pedig kiegészülhet a Warriors kerete, ami nagy pluszt jelenthet számukra a továbbiakban. Most a Hornets meglepően jó formája ellenére is kötelező a győzelem a hazaiak számára, ha a jóval alacsonyabban rangsorolt Hornets ellen beleszaladnak egy meglepő vereségbe, akkor azzal gyakorlatilag értékét veszíti a Lakers ellen nagy diadaljuk – koncentráltnak és élesnek kell lenniük Curry-éknek, hiszen most vannak idén a legjobb passzban és hosszú idő után reális esélyük van felfelé kapaszkodni a tabellán, ezt a hullámot pedig meg kell lovagolniuk.

 

Minnesota Timberwolves – Milwaukee Bucks 04:00

A Bucks kétségbeejtő eredményei ellenére is ez lehet a játéknap kiemelt rangadója, hiszen mégiscsak a nyugati első fogadja a keleti harmadik helyezettet. A Timberwolves tízből hét győzelmet szerzett az elmúlt időszakban, jelenleg pedig egy négymeccses győzelmi sorozat fűződik a nevéhez – ráadásul mindezt egy hosszú idegenbeli menetrendben teljesítette a csapat. A Bucks ezzel szemben továbbra is szenved Doc Riversszel, csak 3-7-et hozott az utóbbi tíz meccsen, pont olyan mérleget, mint például a ligautolsó Detroit Pistons – és ez már nem csak néhány meccses minta, egyre időszerűbb lenne, hogy összekapja magát a csapat, mert ez az edzőváltás eddig nemhogy javított a Bucks helyzetén, de még visszább is vetette azt. Egyik fél sem játszott a tegnapi napon, vagyis mindkét csapat utoljára az AS-szünet előtt lépett pályára, ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy a jó formában lévő csapatok meg tudják-e tartani a fókuszukat, valamint, hogy a gyengébben teljesítők tudnak-e találni még egy fokozatot ahhoz, hogy szintet tudjanak lépni – ez merül fel most a Minny és a Bucks kapcsán is. A szünet előtt látottak alapján hazai pályán abszolút a Wolves győzelmére mutatkozik nagyobb esély, főleg úgy, hogy másfél hete Milwaukee-ban is egy nagyon magabiztos győzelmet aratott Chris Finch csapata. A hazaiaknál mindenki bevethető, a vendégek viszont nem számíthatnak Khris Middleton szolgálataira – nem ez fogja meghatározni a rangadót, hiszen egyelőre egészséges csapatok meccsén is a Minny felé billenne el a mérleg nyelve, kíváncsian várjuk, hogy meg tudja-e fordítani sorsát a szünetet követően Rivers és a Milwaukee.

 

Portland Trail Blazers – Denver Nuggets 04:00

A címvédő a tankmezőny egyik résztvevőjéhez utazik, ami könnyen lehet, hogy egy nagyon egyoldalú mérkőzéshez vezet majd. A Blazers csak két mérkőzését nyerte meg az utóbbi tíz pályára lépéséből, egymás után hatszor kapott ki, teljesen bebetonozta magát a nyugati utolsó előtti helyre, innen már valószínűleg se feljebb, se lejjebb nem fog elmozdulni a csapat. A Nuggets természetesen ott van a nyugati élmezőnyben és harcban áll az első helyért is – annak ellenére is, hogy a csapat teljesítménye igencsak felemásan alakult az elmúlt időszakban. Jokicsék tegnap ugyan nyerni tudtak a Wizards ellen, de ezzel egy hárommeccses zakósorozatot szakítottak meg: a szünet előtt a Kings-Bucks-Kings hármas ellen egyszer sem sikerült nyernie a bajnoknak, a forma tehát nem éppen a legjobb volt a leállást megelőzően. Most a vendégek tökéletes lehetőség előtt állnak, hogy ki tudják ezeket a botlásokat javítani, a Portland Brogdon, Henderson és Sharpe nélkül aligha tanúsít majd érdemi ellenállást, ha tartani szeretné a lépést a Minnesotával, akkor nem hibázhat a Nuggets.

 

Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 04:30

A Lakers remek formában ment el az All-Star szünetre, hétből hat meccsüket is megnyerték a kaliforniaiak, tegnap azonban rögtön egy rangadóval indítottak újra, amit a GSW ellen elveszítettek – LeBron James ott nem lépett pályára, ezt pedig nem bírta el a LAL, így kifejezetten nyílttá vált a 6-10. hely közötti harc Nyugaton. Most a hírek szerint ott lesz James a pályán, a back-to-back második felén pedig egyszerűen nem hibázhat a hazai csapat, hiszen az ellenfél az a Spurs lesz, amely a konferencia utolsó helyén áll és az elmúlt tíz meccsén csupán egytelen mérkőzését tudta behúzni. A vendégek egy kilencmeccses idegenbeli túra hetedik állomásához érkeznek most, a tegnapi fordulóban Sacramentóban maradtak alul a papírformának megfelelően, ma sem lehet túl sok esélyük a Lakers otthonában, még úgy sem, hogy a Los Angeles-ieknél Vanderbilt, Wood és Vincent sem lehet ott a pályán. Ha a Lakers botlik, az nagyon fájó lesz számukra, hiszen a Warriors már ott lohol a nyakukban – a hazaiakra ráadásul nem vár egyszerű menet márciusban, így ezeken a meccseken egyszerűen nem hibázhatnak, ha szeretnének feljebb lépkedni a tabellán.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus