A Clippers ellen állt össze a Wizards, a Blazers vezeti Nyugatot

Utolsó másodperces kosárral nyert a Toronto - a Nets is bevette Miamit - szoros meccset húzott be New Yorkban a Blazers.

Hiába a húsz pont feletti előny, ez sem volt elég az eddig nagy formában lévő Clippersnek az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, a Washington innen is felállt és a hajrában fordítva értékes győzelmet aratott. A Blazers nagy küzdelemben tudott nyerni New Yorkban, ezzel már egyedül vezeti Nyugatot, a ligaelső Toronto egy utolsó másodperces kosárral győzött Orlandóban, a Heat gyenge szériája pedig a Brooklyn ellen sem szakadt meg.

Visszajátszás: Danny Green (és Nick Nurse) megfirkálta az Orlandót - videók

Orlando Magic - Toronto Raptors 91-93

Green kosara döntött. Bár az első félidőben volt 18 pontos előnyben is a Toronto, azonban ezt követően szorosan alakult a mérkőzés, mindkét együttes kiválóan védekezett, de támadásban nem nagyon volt stabil és megbízható opciója, ez pedig a negyedik negyedben betetőzött: a Raptors nyolc labdát adott el ebben a periódusban, a Magic pedig zsinórban tizenegy mezőnykísérletet hagyott ki, éppen ezért minden pontnak nagy jelentősége volt ekkor. Evan Fournier vezetésével az utolsó percre fordulva ismét kiegyenlítettek a hazaiak, majd Serge Ibaka tempójával előnybe került a Raptors, hogy aztán alig két másodperccel az órán Fournier zsákoljon egyet. Még egy lövése maradt a ligaelsőnek és érdekes módon az oldalvonali bedobást Danny Greenre rajzolták fel, akinek nem volt jó meccse és aki éppen a Fournier-zsákolásnál hibázott, de Green élt a lehetőséggel és egy nehéz fadeaway tempóval megnyerte a meccset csapatának - óriási küzdelemben izzadta ki ezt a nagyon fontos sikert Nick Nurse alakulata.

Visszaesett a Magic. Az elmúlt mérkőzések parádéjához képest most sokkal kevésbé tudott érvényesülni az Orlando támadójátéka, ezzel együtt azt megmutatta a gárda, hogy egy Toronto ellen is képes felvenni a kesztyűt akkor is, ha nem esnek be a dobásai - kiváló védekezéssel, kevesebb eladott labdával, megnyert lepattanózással álltak fel a kezdeti nagy hátrányból és egy dobásra voltak a győzelemtől. Az az egy dobás azonban nem akart megszületni, DJ Augustin megállt 5 pontnál, az utóbbi meccseken oktató Terrence Ross 4-nél, Nik Vucsevicset is leszabályozták Ibakáék, Aaron Gordon sem volt különösebb faktor, egyedül Evan Fournier volt az, aki stabilan hozni tudta a kosarakat, főleg a második félidőben - a végjátékban is csak őt keresték labdával és bár sokat meg is oldott, Green kosara után már nem volt ideje válaszolni. A gárda így három győzelem után szenvedett vereséget, most pedig elutazik egy hatmeccses nyugati túrára...

A Magic legjobb dobói: Fournier 27/12, Gordon 16/6, Vucsevics 14
A Raptors legjobb dobói: Leonard 18/3, Siakam 15, Ibaka 14

Washington Wizards - Los Angeles Clippers 125-118

A fordulás után felszívta magát a Wizards. Az első negyedben pont olyan szétesett csapat benyomását keltette a Washington, ami az elmúlt napok hírei alapján várható volt, 19 ponttal vesztette el a társaság a nyitó játékrészt és a nagyszünetig sem tudott közelíteni - a védekezése kész átjáróház volt, hiszen 73 pontot kapott két játékrész alatt. Ezt követően azonban változtatni tudtak a fővárosiak, elkezdtek védekezni, a harmadik negyedben visszajöttek tíz pont alá, majd a záró etapban ezzel a lendülettel meg is fordították az összecsapást - John Wall (30 pont, 5/12 tripla, 8 gólpassz), Bradley Beal (27 pont, 7 gólpassz) és a padról beszálló Jeff Green (20 pont, 8/11 mezőnyből) is tíz-tíz egységet rakott fel a táblára ebben a periódusban, ez a trió önmagában túldobta a Clipperst. A második félidőben már csak 45 pontot kaptak és úgy tudtak nagy győzelmet aratni egy remek csapat ellen, hogy Dwight Howard nem is tudott pályára lépni, így nagyrészt small-balloztak - Thomas Bryant volt a kezdő center, de csak 19 percet játszott, a kispadról pedig leginkább Green érkezett ötös posztra.

Riversnek ez nagyon nem tetszett. Nagy energiával kezdte a meccset a vendégcsapat és alaposan megszórta ellenfelét, a második negyedben vezetett már 24 ponttal is és ahogy Doc Rivers vezetőedző fogalmazott, megvolt az esély arra, hogy közte harminccal forduljon - ebből aztán "csak" közte 19 lett, de a probléma a fordulás után következett be. Nagyon visszaesett a gárda "erőbefektetése", lagymatagabbá vált a játék és akkor sem tudtak ezen változtatni, amikor egyértelművé vált, hogy a Washington összeszedte magát, így egy agyonnyert meccset buktak el ahelyett, hogy a győzelem tudatában pihentek volna a hajrában - Rivers elég frusztrált volt emiatt és le is szúrta csapatát, amiért visszavett. Persze ebben azért benne lehetett a back-to-back is, illetve hogy bár Danilo Gallinari betegen is vállalta a játékot, de mezőnykosár nélkül hozta le a meccset és most a kispad sem tudott csodát tenni, Lou Williamst ki is állították a végjátékban. A Los Angeles sorozatban öt győzelem után szenvedett vereséget, most pedig készülhet a Memphis elleni hazai rangadóra.

A Wizards legjobb dobói: Wall 30/15, Beal 27, Green 20/9
A Clippers legjobb dobói: Harris 29/12, Harrell 20, Gilgeous-Alexander 17/3

Miami Heat - Brooklyn Nets 92-104

Egyre mélyebben van a Heat. Sorozatban ötödik hazai vereségét könyvelhette el a Miami, összességében hétből hat és 12-ből kilenc meccset bukott el a floridai alakulat és ezúttal is a sokszor botrányosan gyenge támadójáték volt a fő gond - az első negyedben 13, az utolsóban 15 pontot dobtak Richardsonék, így hiába voltak jók a két középső játékrészben, azzal nem tudtak mérkőzést nyerni. Pedig a nagyszünetben egyébként vezettek, sőt, a záró etapot is ők kezdték előnyből, de aztán az utolsó 12 perc pocsékul alakult számukra és jól jellemzi őket, hogy egyetlen triplát tudtak bedobni, viszont McGruder azelőtt is kilépett a pályáról... Összességében 4/19-et dobtak mezőnyből ebben az utolsó negyedben és az egész meccset tekintve 25/60 dobásuk volt jó a festékből, ami vállalhatatlanul gyenge adat - ennyire szörnyű dobóformával óriási bravúr lett volna a győzelmük. 6-11-re állnak és a dolgok jelenlegi állása szerint hatalmas fordulat kellene ahhoz, hogy legyen esélyük a playoffra - nemcsak a mérleg, inkább a mutatott játék miatt.

A Netsnél is voltak gondok. A vendégek ugyanúgy szenvedtek támadásban sokáig, ahogy a hazaiak, a második negyedben volt egy 0/9-es sorozatuk mezőnyből és a nagyszünetben csak 39 pontnál jártak úgy, hogy 33%-kal céloztak. Ők viszont huzamosabb ideig fel tudtak javulni a fordulás után és a harmadik-negyedik negyedben már 65 pontot raktak fel a táblára, miközben a védekezésük Kenny Atkinson szerint is szenzációsan zárt, így a hajrában meg tudtak lépni és behúztak egy fontos idegenbeli győzelmet. Érdekesség, hogy a két csapat által az első félidőben összesen dobott 81 pont negatív szezoncsúcs az egész ligát tekintve, sőt, volt már három olyan negyed (!), ami alatt több pontot láthattunk, illetve a Golden State egymaga dobott már 92 pontot egy félidő alatt a Bullsnak, amit most a két fél együtt nem tudott elérni...

A Heat legjobb dobói: Whiteside 21, Richardson 16, McGruder 15/3
A Nets legjobb dobói: Russell 20/6, Dinwiddie 16/6, Allen 13

New York Knicks - Portland Trail Blazers 114-118

Szűken, de megvan. Nem dominált, nem villogott, nem védekezett jól, de valahogy mégis behúzta ezt a kötelező győzelmet a Portland, így megvan idei 12. sikere is és immár egyedül vezeti a nyugati konferenciát - ehhez az ilyen győzelmekre is szükség van, nem lehet mindig remekelni. A harmadik negyedben tízpontos hátrányban volt már a vendégcsapat, de mielőtt elrohant volna a meccsel a New York, Terry Stotts alakulata megrázta magát, futott egy 24-10-es rohamot, fordított, majd a záró etap elején CJ McCollum vezetésével meg is lépett kilenc ponttal - ez volt a legnagyobb előnye az este folyamán. A végjáték így is szorosan alakult, a Knicks kivédekezte az utolsónak gondolt támadást tíz másodperccel a vége előtt 114-116-nál, de nem zárta ki Evan Turnert, a Blazers rutinos cserejátékosa pedig köszönte szépen a lehetőséget, leszedte a támadópattanót és dobott belőle egy duplát, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. Turner egyébként is talán a csapat leghasznosabb játékosa volt, bár a pontokat CJ McCollum (31 pont, 5/9 tripla) és Damian Lillard (29 pont, 8 gólpassz) hozta - most a Bucks és a Warriors vendégeként zárják idegenbeli túrájukat, ezek komoly feladatok lesznek számukra.

Tovább variál Dave Fizdale. Zsinórban hatodik vereségét gyűjtötte be a New York, pedig a vezetőedző, Dave Fizdale ismét változtatásokat eszközölt a rotációban: visszatette a kezdőbe Enes Kantert Mitchell Robinson helyére és idén először kezdett Mario Hezonja is, ez pedig bevált, jól nyitották a meccset és meg is nyerték az első negyedet. Összességében nagy kritika nem érheti őket támadásban, Tim Hardaway Jr. sorozatban harmadszor is elérte a 30 pontot, mellette Burke, Vonleh és Mudiay is jól mozgott, csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből, 44%-kal tripláztak és bár a védekezésük nem igazán állt össze, így is partiban voltak a legvégéig. A hajrában azonban nem találtak módot a győzelemre és Trey Burke szerint ez a legnagyobb problémájuk jelenleg - mi azért azt a holtversenyben ligautolsó védekezést is megemlítenénk...

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 32/9, Burke 19/9, Mudiay 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 31/15, Lillard 29/9, Leonard 15/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus