A Clipperst is legyőzte a Lakers, bajban a Bucks és a Rockets

Parázs meccsen vágtak vissza Kawhi Leonardéknek LeBron Jamesék - 140-et kapott a Bucks, esélye sem volt a Houstonnak - folytatódik a Boston hullámvölgye - nyugaton nyert a Toronto és az Indiana, 90 pont alatt tartotta a Washingtont a Miami.

Parázs meccsen vágtak vissza Kawhi Leonardéknek LeBron Jamesék az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi kiemelt rangadóján, remek játékkal nyerték meg a Los Angeles-i városi derbit. 140-et kapott a Bucks, esélye sem volt a Houstonnak, folytatódik a Boston hullámvölgye, nyugaton nyert a Toronto és az Indiana, 90 pont alatt tartotta a Washingtont a Miami.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Brooklyn Nets - Chicago Bulls 110-107

Vaughn győzelemmel debütált. Kenny Atkinson távozása óta először lépett pályára a Brooklyn, így most debütált a helyettesének kinevezett Jacque Vaughn, aki apróbb változtatásokat máris eszközölt a csapatban - például DeAndre Jordant kezdette Jarrett Allen helyett, amit a rutinos center 11 ponttal, 15 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 blokkal hálált meg. A pontszerzést egyébként intézte Dinwiddie (24 pont, 6 gólpassz), LeVert (23 pont, 5 gólpassz, 4/6 tripla) és Harris (23 pont, 8/12 mezőnyből), csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből és végül ha nem is simán, de valahogy hozták a tulajdonképpen kötelezőnek számító hazai győzelmet. Ezt a kilenc ponttal megnyert második negyedben alapozták meg, de 13 pontnál nagyobb előnyük egyszer sem volt, igazán eldönteni nem tudták a mérkőzést, bár ennyire szorossá azért csak a legvégén tette a helyzetet a Chicago - az utolsó percben jött vissza a nagyjából tízpontos különbségről háromra, de egy clutch Prince-kosár elég volt a Netsnek ahhoz, hogy megnyerje a meccset. Ezzel továbbra is hetedikek Keleten, következőleg a Lakers vendégei lesznek. 

A kispad mindent megtett. Zach LaVine ezúttal sem tudta vállalni a játékot a vendégeknél és a kezdőben egyedül Lauri Markkanen (16 pont, 4/5 tripla) érte el a tízpontos határt, meglehetősen enervált volt az első ötös, a cseresor viszont annál aktívabbnak bizonyult. Otto Porter Jr. (23 pont, 9/17 mezőnyből, 4 labdaszerzés, 25 perc) és Coby White (21 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 0 eladott labda) is nagyot játszott, az ő kettejük tűzereje jelentett "menedéket" a Bullsnak támadásban, mellettük pedig még Thad Young is beszórt 17 pontot, így próbálták tartani a lépést - a kispad több pontot dobott, mint a kezdőcsapat. Egy dolog szólt egyébként mellettük, az eladott labdák száma, abban ugyanis 29-7-re (!) verték meg a Brooklynt, brutális fölényben voltak, de egyrészt nem dobtak elég jól, másrészt a lepattanózást viszont elvesztették 50-31-re, úgyhogy ez a statisztika nem ért győzelmet, "csak" tisztes helytállást. 

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 24/6, Harris 23/9, LeVert 23/12
A Bulls legjobb dobói: Porter Jr. 23/9, White 21/9, Young 17/6

Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 107-120

Ahogy kell. A playoffra hajtó Pelicans nagyon hamar megadta a mérkőzés alapját, Zion Williamson az első támadásból "beleugrott a gyűrűbe" és alig több mint hét perc alatt négy zsákolást is bemutatott már - egy 21-4-es rohamot intéztek a vendégek, jelezték, hogy ők nyerni jöttek Minnesotába. Később ugyan kicsit visszavettek, adtak teret a hazaiaknak is, de támadásban végig nagyon működtek és bár a cseresor most kicsit haloványabbnak bizonyult, de a kezdők nem ismertek kegyelmet - Williamson (23 pont, 7 lepattanó, 9/15 mezőnyből) mellett Lonzo Ball (18 pont, 8 gólpassz, 4/8 tripla) és Brandon Ingram (15 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) is kitett magáért, a főkolompos szerepét pedig ezen az estén Jrue Holiday vállalta fel. A veterán hátvéd végül 37 pontos szezoncsúcsot szórt, úgy ment át a minnesotai védekezésen, ahogy akart, 13/20 dobása a gyűrűben landolt, volt 9 lepattanója és 8 gólpassza is, tényleg azt csinált, amit gondolt - a Minny ellen egyébként idén rendszeresen játszott így, valahogy nagyon fekszik neki ez az ellenfél. Ilyen tűzerővel pedig a New Orleans gyakorlatilag végig vezetett, végig kontrollálta a meccset, ha voltak is szorosabb időszakok, de amikor kellett, akkor mindig válaszolni tudott, úgyhogy hozta a kötelező győzelmet és megelőzte a tabellán a Portlandet, sőt, utolérte a Sacramentót. 

Beasley remekel, Russell kevésbé. A deadline körül megszerzett játékosok eddig felemás teljesítményt nyújtanak Minnesotában, Malik Beasley talán felül is múlta a várakozásokat, hiszen 13 itteni meccséből kilencszer elérte a húszpontos határt, míg D'Angelo Russell egy-egy jobb estét leszámítva inkább csak erőlködik, az utóbbi öt találkozóján 32,9%-kal dob mezőnyből. Most is Beasley vitte a prímet, 21 pontot szórt 9 lepattanóval és 4/7 triplával, míg Russell 6/18-at dobott mezőnyből és 0/7-et a triplavonalon túlról, ismét több kellett volna tőle - a cserepad azért próbálta menteni a helyzetet, Johnson, Layman és Culver is elérte a tízes határt, összességében több mint 40 pontot tett hozzá a második sor. Végül ez sem lett elég, a Pelicans ma soknak bizonyult, 40% alatti mezőnymutatóval egyébként is nehéz lett volna nyernie annak a csapatnak, amely csak a támadójátékával képes sikereket elérni - következőleg a mély gödörben lévő Houstont szeretnék majd megviccelni.

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 21/12, Russell 19, Johnson 15/9
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 37/9, Williamson 23/3, Ball 18/12

Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 103-112

A második félidőben úrrá lett a helyzeten a Lakers. Igazi playoff-hangulatú meccset vívtak a felek, kőkemény védekezéssel, fizikális játékkal, trash-talkkal és a közönség is érezte, hogy ez most nem egy átlagos alapszakasz-találkozó, hiszen két konkrét bajnokesélyes feszült egymásnak. Ennek megfelelően nem a kiváló dobóformák és főleg nem a triplaesők domináltak, kintről mindkét csapat gyengén célzott és az első félidő inkább az erőlködésről, a hibákról és a védekezésről szólt - ebben akkor a Clippers volt jobb, volt kilencpontos előnye is, bár a nagyszünetben csak négy lett közte. A fordulás után aztán a Lakers tudott kijönni ebből a mederből, a nagyot játszó Avery Bradley egymaga négy triplát szórt be a harmadik negyedben, az ő vezetésével itt megfordították a meccset az arany-lilák, majd a záró etap elején futottak egy 14-6-ot, amellyel már jelentősebb előnybe kerültek. Innentől nem is volt visszaút, a végig kőkemény védekezéssel egyszerűen kordában tartották a Clipperst, míg ők egy kicsit többet tudtak nyújtani támadásban - LeBron James (28 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Anthony Davis (30 pont, 8 lepattanó, 11/19 mezőnyből) is hozta magát, melléjük lépett fel 24 ponttal és 6/12 triplával Bradley, ez pedig már elég volt a sikerhez. A Lakers harmadik próbálkozásra tudta megverni először a városi riválist, így viszont ez valószínűleg a csapat idei legjobb hétvégéjét jelenti, hiszen a ligaelső Bucks legyőzése után két nappal sikerült elkapniuk a másik fő ellenfelet is.

A Clippers nem talált megoldást. Doc Rivers csapata igazából nem tudott változtatni a játékán a mérkőzés során, az első félidőben még Paul George extrájával és a jobb lepattanózással inkább ők jártak előrébb, de ahogy a Lakers feljebb kapcsolt, ők úgy kerültek hátrányba, igazából nem volt válaszuk. A második félidőre már George is csendesebb lett, de rá azért így sem lehet panasz (31 pont, 9/16 mezőnyből) és Kawhi Leonard is tette, amit tudott (27 pont, 9/18 mezőnyből), de egyikük sem tudott igazán segíteni, amikor gödörbe került a csapat - Montrezl Harrell energiája azért megvolt (20 pont, 7/10 mezőnyből), de Lou Williams teljesen eltűnt (7 pont 11 dobásból), csapatszinten csak 22,6%-kal tripláztak és ami szintén beszédes, az a 12 gólpasszra jutó 15 eladott labda, ez nem éppen a győzelem receptje. Sorozatban hat győzelem után kaptak ki, a Lakers elleni szériát is vezetik 2-1-re, szóval nagy probléma azért nincs, mindenesetre ezen a kőkemény, fizikális meccsen most alulmaradtak, van még min javítaniuk a playoffig. 

A Clippers legjobb dobói: George 31/9, Leonard 27/6, Harrell 20
A Lakers legjobb dobói: Davis 30/3, James 28/6, Bradley 24/18

Boston Celtics - Oklahoma City Thunder 104-105

Óriási győzelem. Shai Gilgeous-Alexander idén először nem állt az OKC rendelkezésére, az első félidőben pedig kicsit meg is zavarodott a vendégcsapat, főleg a második negyedben volt baj a fejekben és ott 18 (!) pontos hátrányt szedtek össze - úgy tűnt, hogy elúszott az este a társaság számára. Nem így történt, a nagy felzárkózásairól ismert gárda ezúttal is összeszedte magát és még a nagyszünet előtt sikerült rendeznie a sorokat, majd a harmadik negyedben átvette az irányítást és Chris Paul (28 pont, 7 gólpassz), valamint Dennis Schröder (27 pont, 6 gólpassz) vezetésével visszajött a meccsbe - sőt, a záró etap elején már csak egy ponttal vezetett a Boston. Innentől jött a szoros, változatos utolsó játékrész, amelynek végén némi szerencsével ők jöttek ki jobban: itt már egy-két pontnál nem alakult ki nagyobb különbség, a végjátékban egyre több lett a hiba mindkét oldalon, de végül az OKC örülhetett. Az utolsó perc elején Theis, majd Tatum kosaraival vette vissza a vezetést a Celtics, aztán Steven Adams 104-103-nál mindkét büntetőjét elrontotta, de Kemba Walker nem tudta lepörgetni az órát és felszedni a faultot, hanem elhagyta a labdát - Schröder ellopta tőle, a német irányító pedig be is fejezte egy ziccerrel az akciót. 104-105, nyolc másodperc, még jöhetett a Boston, de Tatum dobása kimaradt, így óriási csatában behúzta a rangadót a Thunder - ez ebben a formában meglehetősen nagy tettnek számít, úgyhogy megelőzték a Houstont és feljöttek a nyugati ötödik helyre. 

Nem megy. Sorozatban negyedik hazai vereségét könyvelhette el a Celtics és bár Jaylen Brown most sem játszhatott, de a többiek ott lehettek a parketten, igazából minden esélyük megvolt a sikerre. A remek első félidő után úgy tűnt, hogy meg is törik rossz szériájukat, de aztán a fordulás után nem tudták fenntartani a tempót, a végjátékot pedig a már taglalt módon bukták el, pedig gyakorlatilag a kezükben volt a győzelem - a meccs végén most már magyarázkodásra kényszerültek a hazaiak, hiszen leszakadtak a Torontótól, sőt, megint elkezdett közeledni hozzájuk a Miami. Brad Stevens és Gordon Hayward is azt mondta, hogy minden csapatnál vannak hullámvölgyek és hullámhegyek, Stevens szerint ők idén másodszor kerültek gödörbe, de minden csapat minden szezonjában van két-három ilyen időszak, úgyhogy nincs miért aggódni - "csak" annyi a dolguk, hogy ezt lezárják és ne csússzanak bele még egy ilyenbe. Következőleg Indianába látogatnak, ott jöhetnek ki ebből a helyzetből, majd mennek Milwaukee-ba.

A Celtics legjobb dobói: Hayward 24/12, Smart 19/6, Tatum 19/9
A Thunder legjobb dobói: Paul 28, Schröder 27/9, Gallinari 18/6

Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 140-131

Hivatalos: bajban van a Milwaukee. Idén először fordult elő a listavezető Bucksszal, hogy egymás után két mérkőzést is elveszítsen, ráadásul összességében négyből három vereséget szenvedett el Mike Budenholzer alakulata és már eggyel előtte sem volt önmaga - a gyengébb támadójáték után most a védekezés esett össze teljesen, így nem tudták tartani a Suns tempóját. A mostanira magyarázat lehet (valamelyest) Giannis Antetokounmpo hiánya, a Lakers ellen megsérülő MVP nem tudta vállalni a játékot, a helyén kezdő Ersan Ilyasova pedig pont nélkül zárt, de mégsem elöl voltak bajban, mert ott Khris Middleton (39 pont, 13/26 mezőnyből) és Eric Bledsoe (28 pont, 7 gólpassz, 12/19 mezőnyből) megoldotta a feladatot, ráadásul Brook Lopez 18, Donte DiVincenzo pedig 16 pontot tett hozzá - 50% felett dobtak mezőnyből, szűk 40%-kal tripláztak, ezen a téren teljesen rendben voltak. A probléma a túloldalon adódott, hiszen a Suns azt csinált velük, amit csak akart, az első negyedet rögtön 47-28-ra (!) vesztették el Middletonék - így azért nehéz, utána ugyan mindhárom játékrészt megnyerték, de ezt a különbséget nem tudták eltüntetni. Egyértelműen gödörben vannak, Giannis ráadásul a következő, Denver elleni rangadót is kiüli, úgy tűnik, hogy komolyabb az a sérülés, ami aggodalomra adhat okot náluk - "szerencse", hogy eddig olyan elképesztően jók voltak, hogy még így is van "leadnivaló" előnyük a tabella élén...

Most megállíthatatlan volt a Suns. Ezen az estén nem volt ellenszer a Phoenix kiegyensúlyozott játékára, Devin Booker például már az első negyedben megsorozta a Milwaukee-t és egymaga 20 pontot rámolt be, végül pedig 36-tal zárt 5 lepattanó és 8 gólpassz mellett úgy, hogy 13/17 dobása a gyűrűben kötött ki. Mellette nagyon nagyot játszott Ricky Rubio (25 pont, 13 lepattanó, 13 gólpassz), 24 pontot szórt Aron Baynes, 21 ponttal és 10 lepattanóval dupla-duplázott Mikal Bridges, úgyhogy több kiváló teljesítmény is akadt a csapatnál, bevertek 19 triplát, 55%-kal dobtak mezőnyből, minden a helyén volt - a parádés első negyed után szépen beosztották az előnyüket és bár onnantól már nem tudtak dominálni, de olyan könnyedén szerezték a kosaraikat, hogy így sem forgott veszélyben a győzelmük. A playoffra így sincs reális esélyük, de azt azért megmutatták, hogy mire képesek, ha jó napjuk van, ráadásul Deandre Ayton nem is léphetett pályára, összesen nyolc játékost forgatott Monty Williams.

A Suns legjobb dobói: Booker 36/12, Rubio 25/9, Baynes 24/12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 39/9, Bledsoe 28/6, B. Lopez 18/3

Washington Wizards - Miami Heat 89-100

Kellett már ez. Idegenben nagyon nem megy ebben a szezonban a Heatnek, a parádés hazai pálya mellett vendégként egész másképp teljesít Erik Spoelstra csapata, éppen ezért kell nagyon megbecsülni azt, ha más csarnokban is nyerni tud a gárda. Márpedig most tudott annak ellenére, hogy egyáltalán nem játszott jól, a sérüléssel bajlódó Jimmy Butler a második félidő nagy részét már kihagyta, a hat ponttal nyert első negyed után eléggé elfogyott a tudomány, sőt, a negyedik játékrészben már voltak 83-75-ös hátrányban is a floridaiak. A hajrára azonban megrázták magukat és egy elképesztő 25-3-as (!) rohammal végül mégis behúzták a győzelmet - kilenc perc alatt egyetlen kosarat engedélyeztek ellenfelüknek, miközben ők Bam Adebayo (27 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz), Duncan Robinson (23 pont, 7/11 tripla) és Kendrick Nunn (18 pont, 4/9 tripla) vezetésével újra lendületbe jöttek. Ennek köszönhetően nagyon fontos győzelmet arattak, két meccsel vezetnek a Pacers és hárommal a Sixers előtt, ráadásul másfél mérkőzésre megközelítették a Bostont is - a héten három hazai meccset játszanak, úgyhogy most tovább erősíthetik a pozíciójukat. 

Csak kintről nem lehet. Gyakorlatilag csak távolról volt veszélyes ezen a meccsen a Washington és amíg ültek a triplák, addig nem is volt bajban a csapat, sőt, mint már említettük, vezetni is tudott a negyedik negyedben és nem állt messze a győzelemtől. A hajrára azonban elfogyott a töltény, 83-75 után pontosan nulla kosarat szereztek a triplavonalon belülről, összesen két triplát küldtek a gyűrűbe, ennyijük maradt a tárban, így végül a Miami mégis fordítani tudott, míg ők a 90 dobott pontot sem érték el. Pedig kintről tényleg jók voltak, 40%-kal vertek be 19 hármast, Davis Bertans egymaga 8/15-öt süllyesztett el, de igyekezett a 27 pontos, 4/8 triplás Shabazz Napier is - Bradley Beal viszont most nem igazán villogott, a festékből összesen 14 pontot szereztek és a mezőnymutatójuk nem sokkal kerülte el a 30%-ot, így azért nagy bravúr lett volna a győzelem. Ezzel a vereséggel még távolabb kerültek a playofftól, lassan már csoda kellene ahhoz, hogy odaérjenek a keleti nyolcadik helyre, fel viszont egyelőre nem adják, amíg van matemaikai esélyük.

A Wizards legjobb dobói: Napier 27/12, Bertans 25/24, Beal 23/15
A Heat legjobb dobói: Adebayo 27, Robinson 23/21, Nunn 18/12

Dallas Mavericks - Indiana Pacers 109-112

Oladipo kezd ráérezni. A Pacers korábbi vezére bő egy évet hagyott ki egy sérülés miatt, ez pedig még csak a 12. mérkőzése volt a visszatérése óta, egyelőre érthető módon csak keresi önmagát. Ezen az estén viszont megidézett valamit a régiből és a sérülés miatt hiányzó Malcolm Brogdon helyett ő intézte az utolsó játékokat, amelyek végül a győzelmet jelentették az Indy számára - a hajrában fontos kosarakat és gólpasszokat is jegyzett, majd 38 másodperccel a vége előtt az ő leütésből eleresztett tempójával vették vissza a vezetést, a Dallas kihagyott dobása után pedig két büntetőt is a helyére küldött. Oladipo abszolút kulcsszereplővé vált az utolsó percekben, ugyan korábban sokat hibázott mezőnyből, de végül 16 pontig és 7 gólpasszig jutott, elengedhetetlen volt az ő játéka a vendégek sikeréhez - az alapot ismét Domantas Sabonis (20 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz) adta, de Myles Turner (16 pont, 13 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) is remekelt és még Warren, McConnell, valamint Justin Holiday is tíz pont fölé jutott. A Pacers a sérülései ellenére így továbbra is harcban van az elsőkörös pályaelőnyért, a következő, Boston elleni hazain pedig még többet tehet ezért. 

Hiába Doncic és Hardaway nagy meccse. A mérkőzés jelentős részében párpontos hátrányban volt a Mavericks, csak a záró etapban tudta először átvenni a vezetést, de nem tudta megőrizni, az egylabdás végjátékot elrontotta a hazai alakulat - a végén Courtney Lee hibázott clutch triplát, majd Luka Doncic sem tudott egyenlíteni, nagyjából ezeken és Oladipo tempóján múlt a találkozó. Pedig Doncic összességében nagyot játszott, 36 pontot szerzett 50%-os mezőnymutatóval, 10 lepattanóval és 8 gólpasszal, illetve a második félidőre Tim Hardaway Jr. is felnőtt mellé (30 pont, ebből 20 a nagyszünet után), de hiába, a Pacers több lábon állt - az Indyt legutóbb 38 ponttal büntető Kristaps Porzingist ezúttal levették a pályáról Sabonisék, minden pick-and-popnál váltottak, így a lett magasember csak erőlködött, végül 3/17 dobással szenvedett össze kilenc pontot. Ez kulcsfontosságú volt a meccs kimenetele szempontjából, de így is nyerhetett volna a Dallas, ha a végjátékot jobban oldja meg, ám ezúttal túl sokat hibáztak fontos helyzetben, így maradt a hazai vereség és a nyugati hetedik hely.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 36/12, Hardaway Jr. 30/18, Jackson 11/6
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 20/3, Warren 16, Turner 16/6

Houston Rockets - Orlando Magic 106-126

Ideje megkongatni a vészharangot. Nemrég még arról beszéltünk, hogy milyen jó formában van a Rockets, hiszen sorozatban hat mérkőzést nyert meg a társaság, azóta viszont nagyjából idei legrosszabb teljesítményeiket rakják le az asztalra egymás után - most már zsinórban negyedszer kaptak ki, méghozzá nem is akárhogyan. A Knicks elleni elleni kínos pofon mellett a Clippers ellen esélyük sem volt, előző este a Charlotte ellen 0-20-szal kezdtek, most pedig egy félidő alatt 25 ponttal kaptak ki az Evan Fournier-t nélkülöző Magictől - botrányosan gyengék voltak ismét. Erre a back-to-back sem lehet magyarázat, hiszen például Russell Westbrook az első felét kihagyta, most viszont játszott, de a csapat pontosan ugyanolyan reménytelen produkciót nyújtott, mint az előző három meccsen, semennyi esélyük sem volt, tükörsimán kaptak ki a keleti nyolcadiktól saját közönségük előtt - James Harden szerint nem aggódnak, de frusztráltak a helyzet miatt és egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy miért játszanak ennyire rosszul. Akárhogy is, de már csak a Dallas hazai veresége miatt nem nyugati hetedikek, nagyon sürgősen össze kell magukat szedni, különben egész biztosan pályahátrányból kezdik majd a rájátszást.

Dominált az Orlando. Váratlanul nagy fölényben volt ezen a mérkőzésen a Magic, pedig a festékben annyira azért nem domináltak a vendégek, mint amennyire tehették volna a matchupok alapján - így is nyerték viszont a lepattanózást, 22-8-ra vitték a második esélyből szerzett pontokat, úgyhogy ez azért stabil alapot jelentett számukra. Emellett viszont a hátvédjeik is büntették a bizonytalankodó Rockets-karmestereket, DJ Augustin 24 ponttal és 4/6 triplával, Markelle Fultz hatékonyan beszórt 18 ponttal és 5 gólpasszal, Michael Carter-Williams 16 ponttal, Terrence Ross pedig 4/7 triplával szólt hozzá, nagyjából azt csináltak, amit éppen akartak - egy félidő alatt el is intézték a meccset, utána villámgyorsan meglett a közte harminc és már csak az volt a feladat, hogy ne aludjanak el. Ezzel a sima győzelemmel egyrészt további önbizalmat szerezhettek, másrészt már csak matematikailag nem biztos a playoff-részvételük: öt és fél meccsel vezetnek a Wizards előtt, innentől óriási fordulat kellene ahhoz, hogy ne legyenek ott a keleti rájátszásban. 

A Rockets legjobb dobói: Westbrook 24/6, Harden 23/9, Green 18/3
A Magic legjobb dobói: Augustin 24/12, Gordon 19/3, Fultz 18/6

Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs 132-129 - hosszabbítás után

Gay egyszer még megmentette a Spurst. Nem játszott jól ezen a mérkőzésen a San Antonio és bár a 17 ponttal elvesztett első negyed után összeszedte magát a gárda, a harmadik negyedet 41-27-re nyerte és már vezetett is, de nem tudott igazán a Cavs fölé nőni és már a rendes játékidő végén is csak Rudy Gay dobásaival menekült meg a vereségtől. A veterán bedobó az utolsó percben kétszer is clutch triplával egalizált, majd amikor három másodperccel az órán ismét kétpontos hátrányba kerültek, természetesen megint hozzá fordult a vendégcsapat - ő pedig nem is okozott csalódást, ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy egy duplával hosszabbításra mentse a meccset. Ott viszont már ő sem segíthetett, a mérkőzés nagyobb részében jól játszó Cleveland futott egy 6-0-t, erre pedig már nem érkezhetett válasz, úgyhogy hiába Gay teljesítménye és DeMar DeRozan 25 pontja, újabb vereséget szenvedtek - jelenleg csak 12.-ek Nyugaton, öt meccs a hátrányuk a nyolcadik helyhez képest, nagyon afelé haladnak, hogy idén lemaradnak a rájátszásról. 

Komolyan kell venni a Clevelandet. A Denver után a San Antoniót is lenyomta a Cavs, méghozzá úgy, hogy a back-to-back második felén játszott hosszabbítást a gárda, ami még nagyobb dolognak számít. Az alapot viszont az adta, hogy Andre Drummond visszatérésével kontrollálták a lepattanózást, a center 28 ponttal, 17 lepattanóval és 3 blokkal jelentkezett a palánk alatt, Kevin Love 18 lecsorgóba kapaszkodott bele, Larry Nance Jr. pedig tízbe, a magas poszton Aldridge-et és Pöltlt is nélkülöző Spurs ellen így 72-49-re nyertek ebben a tekintetben, abszolút dominálni tudtak. Ezt egészítette ki Collin Sexton 26 pontja és Matthew Dellavedova 14 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplája, így bár a rendes játékidőben még elmaradt a sikerük, de a hosszabbításban nem volt pardon, ott már a gyengén dobó Love is bevert egy clutch triplát, úgyhogy újabb nagy győzelmet arattak - J. B. Bickerstaff kinevezése óta 5-5-re állnak és már nem utolsók Keleten, senki sem mehet biztosra ellenük.

A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 28, Sexton 26/3, Osman 19/12, Nance Jr. 19/9
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 25, Forbes 19/12, Gay 19/9

New York Knicks - Detroit Pistons 96-84

A Knicks bírta jobban a végét. Alacsony színvonalú, mérsékelten érdekes mérkőzést játszottak a felek, ami a tudásuk mellett a tét teljes hiányának is köszönhető volt - igazából egyik fél sem kosárlabdázott jól támadásban, hátul viszont azért kapartak, így sokáig szorosan alakult a küzdelem. A záró etapban aztán a hazai pályán játszó Knicks felőrölte a back-to-back miatt fáradtabb Detroitot: a New York egy 10-3-mal nyitotta a játékrészt, Julius Randle egymaga nyolc pontot szerzett, míg a Pistons összesen négy dobást küldött a gyűrűbe a teljes negyed alatt, 21%-os mezőnymutatót és 13 pontot sikerült elérniük ekkor. Ez döntötte el a küzdelmet a hazaiak javára, a vendégek túl sokat nem tudtak hozzátenni az estéhez azon felül, hogy Christian Wood ismét elérte a 20 pontos határt - ő jól jön ki ebből a szezonból, mert nagyjából a Detroit legjobbjaként tündököl, valószínűleg megmenti a karrierjét.

A Knicks legjobb dobói: Randle 22/3, Payton 16, Robinson 14
A Pistons legjobb dobói: Wood 22/3, Brown 16/6, Mykhailiuk 9/6, Galloway 9/6

Sacramento Kings - Toronto Raptors 113-118

Kifizetődtek Nurse döntései. Két megkérdőjelezhető döntést is hozott Nick Nurse a mérkőzés negyedik negyedében, hiszen előbb fent hagyta Kyle Lowryt azt követően, hogy a játékrész első másodperceiben beütötte az ötödik faultját, majd pedig úgy érezte, hogy a meccsnyerő emberének az egyébként nem jól dobó és csendes meccset játszó Pascal Siakamot kell választania. Mindkettő bejött, Lowry 13 pontot és 5/7 jó dobást, közte egy clutch triplát tett a közösbe a záró etapban, Siakam pedig tökéletesen megoldotta a meccsnyerő szerepet: az utolsó két és fél percben egymaga 11 pontot szerzett és az ő dobásai döntötték el a találkozót a vendégek javára. A végig kiélezett, egyébként színvonalas és jó kosárlabdát hozó találkozó a hajrában is egálközelben mozgott és az utolsó fél perc is döntetlenről indult, ám itt megint jött Siakam és dobott egy clutch duplát betörésből, majd a Kings kimaradó dobása után két büntetőt is higgadtan a helyére küldött, innen pedig már megoldotta a feladatot és megőrizte a vezetést a Toronto. Ezzel nagy győzelmet aratott a gárda egy jó formában lévő, motivált csapat otthonában, Lowry 30 pontot dobott 8 gólpasszal és 10/15-ös mezőnymutatóval, Norman Powell 31-et szórt 6/12 triplával és bár Fred VanVleet továbbra sem játszhatott, de Marc Gasol 15 kihagyott meccs után végre visszatérhetett - igaz, egyelőre csak csereként játszott keveset, azt sem túl jól, de ez is több, mint a semmi, ráadásul a Boston veresége is jól jött nekik.

A végén kellett volna egy rutinos vezér. A back-to-back ellenére most is jól játszott a Sacramento, a hazaiak végig partiban voltak a Raptorsszal, sőt, többször vezettek is és minden esélyük megvolt a győzelemre - az All-Star óta nagy formában vannak, de kellene is nekik minden siker, hogy legyen esélyük a playoffra. A meccs végén azonban egy-két hiba megpecsételte a sorsukat, az utolsó fél percben egy kihagyott dobás itt, egy rossz védekezés ott, egy elhagyott labda amott és már lehetett is gratulálni a Raptorsnak - az ilyen helyzetekre azért jól jönne egy rutinos vezér a fiatalok mellé, aki higgadtan megoldja a szituációkat, most nagyon hiányzott egy ilyen játékos. De'Aaron Fox egyébként külön is említést érdemel, 28 pontot szórt 10/10 büntetővel, miközben azért Bogdanovics, Hield, vagy Barnes kicsit cserbenhagyta - a vereséggel négy meccs a hátrányuk a Memphishez képest, az ilyen (nyerhetően alakuló) meccseket be kellene húzniuk ahhoz, hogy elérjék a céljaikat.

A Kings legjobb dobói: Fox 28/6, Len 15, Bazemore 15/3
A Raptors legjobb dobói: Powell 31/18, Lowry 30/18, Siakam 23/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus