A Clipperst is legyőzte a Philly, tovább süllyed a Brooklyn

Joel Embiid 41 pontjának köszönhetően nyert és lépett előre a tabellán a Sixers, Nikola Jokics újabb MVP-teljesítményt rakott le az asztalra, a Torontót is legyőzte a Bucks: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 130-122

Fordulatos meccs végén nyert a Bucks. Izgalmas találkozót vívtak a felek, az első negyedet tíz ponttal nyerte az óriási lendülettel kezdő és abban a játékrészben 44 egységet (!) termelő Milwaukee, aztán a másodikban jött a fordulat, a Raptors 40-23-ra nyerte azt, és megfordította a mérkőzést. A nagyszünetet követően aztán ismét a Bucks időszaka következett, a harmadik játékrészt 38-23-ra megint a hazaiak nyerték, így az utolsó felvonást nyolcpontos fórral kezdhették, több "ütés" pedig már nem érkezett torontói részről: a negyedik negyedben végig a vendéglátó járt előrébb, és meg tudta őrizni az addig kiharcolt előnyét. Pedig a hajrában már nem számíthatott Brook Lopezre: a center 15 pontot szerzett a harmadik etapban, és nagy szerepe volt az újabb fordításban, de aztán összeakadt Gary Trent Jr.-ral, a dolgok kissé elfajultak, lökdösődés kezdődött a csapatok között, és ennek során Lopezt két technikaival kiállították a játékvezetők. Itt a negyedik negyed fele még hátra volt, de a Milwaukee nem ingott meg, az előző esti 35 pontját is túlszárnyaló Jrue Holiday (37 pontos szezoncsúcs, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 5/10 tripla) vezetésével így is megnyerte a mérkőzést Mike Budenholzer alakulata. Holiday újabb parádés teljesítménye mellett Grayson Allent (25 pont, 4/5 tripla) is emeljük ki, de a csapat megint ugyanolyan alapfelfogással játszott, mint előző este: Giannis Antetokounmpo és Khris Middleton hiányában Holiday volt a vezér, egyébként pedig előszeretettel dobálták a triplákat, ezúttal 19-szer köszöntek be távolról. Ezzel a sikerrel és a Nets újabb vereségével visszavették a második helyet Keleten, most lesz pár nap szünetük, majd a Clevelanddel vívnak rangadót.

VanVleet nagy meccse sem volt elég. A Raptors bírta nehezebben a back-to-backet a két csapat közül annak ellenére, hogy a kanadaiak kerete volt egészségesebb, de a hullámzás végén érvényesült a hazai pálya előnye. Pedig Fred VanVleet végre beletalált, az irányító 39 ponttal beállította a szezoncsúcsát, 15/28-at dobott mezőnyből, 6/12-t távolról, volt még 9 lepattanója és 6 gólpassza is, parádés meccset játszott, de végül az alig hét embert (plusz 9 perc erejéig Hernangomezt) forgató vendégekben nem volt elég erő ahhoz, hogy a sok fordulat után a negyedik negyedben még egyszer átvegyék az irányítást. Gary Trent Jr. (28 pont, 4/9 tripla, 4 labdaszerzés), a 23 pontos Pascal Siakam vagy a dupla-duplázó Scottie Barnes is igyekezett, de ők nem tripláztak és összességében sem dobtak (közel sem) úgy, mint a Bucks, az ő erejük a 20-6-ra megnyert támadópattanózásban rejlett, amikor ezeket nem tudták megszerezni, akkor jöttek a problémák, mert alapvetően védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán. A New Yorkban aratott szép győzelem után így most kikaptak, következőleg pedig Minnesotában zárják le idegenbeli túrájukat, hogy utána fogadják a Bostont, majd a Knickset.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 37/15, Allen 25/12, Lopez 19/9
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 39/18, Trent Jr. 28/12, Siakam 23/3

 

San Antonio Spurs – Brooklyn Nets 106-98

Süllyed a Nets. Kevin Durant mellett most Kyrie Irving sem lépett pályára a Brooklynnál, így pedig hirtelen darabjaira esett a támadójáték: a 42%-os mezőnymutató mellett ezt leginkább a csapatszinten összesen bedobott három (!) tripla jelzi, de a 21 eladott labda sem segített a helyzeten. Ben Simmons (10 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk, 7 eladott labda) és Nic Claxton (15 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) is nagyon pörgött, de nem volt átütőerő a társaságban, az első negyedben 15, a harmadikban 17 pontot sikerült szerezni, ez pedig annak ellenére kevésnek bizonyult, hogy védekezésben azért kapartak, ahogy kell. A gyenge rajt után egyébként a második negyedben egy 15-3-as futást raktak össze, akkor megvolt bennük a tűz, miután Markieff Morris összeveszett Jeremy Sochannal és szét kellett választani a feleket, de ez nem tartott sokáig, és a nagyszünet után a Spurs újra átvette az irányítást. Nem volt magától értetődő az újabb vereség, de a mutatott játék alapján nem érdemtelen, és aggasztó lehet számukra, hogy Durant sérülése óta minden találkozójukat elvesztették, így pedig a Sixers már megelőzte, míg a Cavs utolérte őket - néhány hete még a ligaelső pozícióért voltak harcban, most pedig a keleti negyedik-ötödik helyen állnak...

Keldon Johnson nagy napja. Egy játékos jelentette a különbséget a csapatok között, ő pedig Keldon Johnson: a San Antonio kiscsatára 36 ponttal karriercsúcsot dobott, leszedett 11 lepattanót, ellopott 4 labdát, és kiharcolt 12 büntetőt, ő volt a találkozó legjobbja, és ő volt az egyetlen a pályán, akiben igazán volt fantázia támadásban. Mert egyébként a Spurs is pocsékul játszott, 40% alatt maradt mezőnyből, de több büntetővel, több támadópattanóval és kevesebb eladott labdával jobb helyzetbe hozta magát, és így Johnson extrájával pont annyival tudott többet, amennyi elég volt a győzelemhez. A záró etapban már végig vezetett a társaság néhány ponttal, minden Nets-próbálkozásra érkezett válasz, fontos pillanatokban Johnson villant több esetben is, de Jakob Pöltl vagy Josh Richardson is talált be olyan helyzetben, amikor arra nagy szükség volt. A texasiak sorozatban öt és kilencből nyolc vereség után tudtak nyerni, de náluk ezekből a sikerekből túl mély következtetéseket nem érdemes levonni, ez a nap egyszerűen ezt hozta nekik - ettől még ugyanúgy a liga legrosszabbjai között foglalnak helyet.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 36/9, Sochan 16/6, Jones 13/3
A Nets legjobb dobói: Warren 19, Curry 16/3, Claxton 15, Thomas 15

 

Denver Nuggets – Portland Trail Blazers 122-113

Jokicsra fogynak a jelzők. Újabb egészen elképesztő mérkőzést rakott össze a Denver MVP-je, Nikola Jokics most 36 ponttal, 12 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott úgy, hogy 13/14-et (!) dobott mezőnyből - döbbenetes hatékonyság, és döbbenetes hatás a mérkőzés képére, minden egyes labdabirtokláson ott volt a lenyomata. Mellette még négyen dobtak tíz pont felett a Nuggetsnél, de Jokicson múlt minden, a tripla-dupláját már a harmadik negyed végéig összerakta, a helyettes vezetőedző (Michael Malone karanténba került), David Adelman pedig úgy fogalmazta meg a véleményét, hogy elég behívni egy egyszerű figurát, majd az egész megkomponált, megtervezett játéknak tűnik egyszerűen azért, mert Jokics futtatja. A negyedik negyedet már kontrollálták a hazaiak, bár a Portland mindent megtett és próbált rohamozni, de az utolsó hat percben már végig kétszámjegyű volt a különbség, sőt 119-99-nél meglett a közte húsz pont is, eldőlt a küzdelem. A Denver így 20-3-ra áll otthon, sorozatban 14. győzelmét aratta ebben a csarnokban, és még mindig rohan előre Nyugat élén, sőt a Bostont űzi maga előtt a ligaelső pozícióban - most lesz még három hazai meccse, aztán egy Pelicans-Bucks-Sixers idegenbeli kirándulás, ott kicsit keményebb lesz majd a program.

Lillard miatt volt közel a Portland. Sokáig közel tudott maradni a Blazers, az első negyed végén három, a nagyszünetben hat pont volt csak a vendégek lemaradása, majd a harmadik játékrész végére nőtt tíz egység fölé a különbség, a záró etapról pedig már szóltunk - egy ideig próbált kellemetlenkedni a gárda, aztán a hajrára elfogyott az erő, és bedarálta a csapatot a Denver. Azért, hogy ez nem történt meg korábban, egyértelműen Damian Lillard a "felelős", aki újabb kiemelkedő produkcióval igyekezett húzni együttesét: 44 pontot szórt 8 gólpasszal, 12/20-as mezőnymutatóval és 14/14 büntetővel, ő is egyértelműen szupersztár-teljesítményt tett le az asztalra. Mellé viszont nem igazán nőtt fel senki, csapatjátékban elmaradtak, védekezésben nem tudtak igazán mit kezdeni Jokiccsal, és Lillard szerint a játékvezetők sem segítették őket: úgy fogalmazott, hogy persze ők is csinálhattak volna jobban sok mindent, de úgy érezte, hogy a negyedik negyedben bármit tettek, az fault volt a játékvezetőknél, és nem érti, hogy erre miért van szükség. Ezzel együtt reálisan nézve végig a Nuggets uralta a derbit, úgyhogy nem érdemtelen a vereségük, így most egálba kerültek az OKC-vel, most viszont jön sorozatban hat hazai mérkőzésük, ott lendületet vehetnek.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 36/3, Porter Jr. 23/12, Murray 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 44/18, Grant 18/6, Simons 14/6

 

Los Angeles Clippers – Philadelphia 76ers 110-120

Kellett Embiid tudása, de jobb volt a Sixers. Nagyszerűen kezdte a meccset a Philly, az első negyedet hét ponttal nyerte, a másodikban vezetett már 14-gyel is, a nagyszünetben végül 11 egység volt közte, addig úgy tűnt, hogy kézben tartja az eseményeket Doc Rivers alakulata. A fordulás után aztán jött a Clippers válasza, Kawhi Leonard és Paul George vezetésével nagyon bekezdtek a harmadik negyedben, 71-71-nél egyenlítettek, majd a meccs során először a vezetést is átvették, és bár végül a játékrész hajrájában stabilizálta magát a Sixers, de így is fej-fej mellett haladtak a felek a záró etap kezdetén. Ott viszont jött Tyrese Maxey, sorozatban három triplát bombázott be, és megtolta a Sixers szekerét, majd visszatért a parkettre Joel Embiid, és az ő vezetésével állva hagyták ellenfelüket - 115-98-nál már érződött, hogy itt a vége, egy 11-0-s futással lezárták a küzdelmet a vendégek. Ebben Maxey (22 pont, 3/5 tripla) és Tobias Harris (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) mellett Embiidnek volt kulcsszerepe, aki ezúttal is MVP-teljesítményt nyújtott: 41 ponttal szórta meg a Clipprest, 12/22-t dobott mezőnyből és 15/18-at a büntetővonalról, volt 9 lepattanója, 3 gólpassza és 2 blokkja, nem tudtak vele mit kezdeni a hazaiak. Az ő extrájára pedig szükség is volt, mert James Harden betlizett, alig hat pontot dobott a kilenc gólpassza mellé, így viszont ez is belefért, úgyhogy a Brooklynt megelőzve feljöttek a keleti harmadik helyre.

George visszatérése sem oldott meg mindent. Öt kihagyott mérkőzés után állt újra rendelkezésre a Clippersnél Paul George, de a klasszis ezúttal még nem hozta a várt szintet: csak 13 pontot dobott, és bár a harmadik negyedes felzárkózásban benne volt a keze, de összességében nem volt nagy hatása a találkozóra. Kawhi Leonard most is igyekezett (27 ponttal kiemelkedett csapatából), de az olajozott, folyamatos játék ezúttal is csak néha volt tetten érhető az együttesnél, ráadásul ugyan a periméter-védekezésük nagyjából a helyén volt, de sem Ivica Zubac, sem más nem jelentett megoldást Embiidre, sem csapdákkal, sem egyéb ötletekkel nem tudták lelassítani a centert. George visszatérése pozitívum, a Sixers jelenleg topcsapat, így nem kell feltétlenül magukba roskadniuk, de tény, hogy tízből nyolcadszor kaptak ki, 50%-on állnak, és belesüllyedtek abba a nyugati középmezőnybe, ahol minden hiba és minden győzelem helyezéseket jelenthet már - ráadásul a következő 11 meccsükből 10 alkalommal is idegenben lépnek pályára...

A Clippers legjobb dobói: Leonard 27/6, Powell 16/9, George 13/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 41/6, Maxey 22/9, Harris 20/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus