A Dallas vetett véget a Bucks menetelésének - Luka Doncic nélkül

A sírból hozta vissza saját meccsét a Rockets és a Thunder is - a Miamit is megverte a Memphis - könnyedén játszott a Raptors - fontos mérkőzést húzott be a Portland.

Zsinórban tizennyolc győzelem után először kapott ki a keleti éllovas Bucks az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában: a Luka Doncicot nélkülöző Mavericks remek játékkal győzött Milwaukee-ban annak ellenére, hogy Giannis Antetokounmpo 48 pontot dobott. A sírból hozta vissza saját meccsét a Rockets és a Thunder is, a Miamit is megverte a Memphis, könnyedén játszott a Raptors, fontos mérkőzést húzott be a Portland.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Detroit Pistons - Washington Wizards 119-133

Most már nem fértek bele a hiányzók. Andre Drummond és Blake Griffin nélkül lépett pályára a Pistons és bár ezt legutóbb tökéletesen ellensúlyozta a csapat, de most nem tudta megoldani, különösen védekezésben. A meccs igazából végig a Washington ritmusában zajlott, a hazaiak a 43-31-re elvesztett első negyed után ugyan visszajöttek, pár pontra voltak csak és ők is próbálták tartani a lépést támadásban, de aztán a záró etapban megint olyat játszott a Wizards, amelyre nem lehetett válaszuk. Egyénileg Derrick Rose (22 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), Markieff Morris (22 pont, 8/13 mezőnyből) és Bruce Brown (20 pont, 5/10 mezőnyből, 2 blokk) is kiemelendő, de a védekezésük nem ütötte meg az elégséges szintet, az utolsó negyedben kaptak újabb 37 pontot, úgyhogy hiába a Houston idegenbeli legyőzése, most otthon maradtak alul egy verhető ellenféllel szemben - remélik, hogy két legjobb játékosuk nem hagy ki sok időt...

Az eleje és a vége szinte tökéletes volt. A nyitó 12 percben 80% felett (!) dobott mezőnyből a Washington, majd utána visszaesett emberi hatékonyságra a dobóforma, hogy aztán a záró etapban ismét alig-alig hibázzanak a vendégek: ötpontos előnyből kezdték, de itt megint 78%-kal dobtak, ezzel nem kaphattak ki. Bradley Beal (35 pont, 10 gólpassz) és Isaiah Thomas (23 pont, 6 gólpassz) is parádézott, mindketten foghatatlanok voltak a végén, ők ketten 22 pontot szórtak az utolsó negyedben, a Wizards pedig összességében még magához képest is parádés támadójátékkal kerekedett felül - az utóbbi időszak gyengélkedése után most nagyon kijött nekik a lépés, amit az is jelez, hogy a Detroit utoljára 1995-ben kapott ennyi pontot hosszabbítás nélkül. Egyetlen gondjuk lehet, az, hogy Rui Hachimura megsérült és 17 perc játék után kivált a meccsből, egyelőre nem tudni róla többet.

A Pistons legjobb dobói: Morris 22/3, Rose 22/6, Brown 20/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 35/15, Thomas 23/15, Bertans 17/9

Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 133-113

Könnyed győzelem. Nem rontotta el a kötelező meccsét a Toronto, a hazaiak könnyed, gördülékeny támadójátékot mutattak be és szinte mindent jól csináltak: 58%-kal (!) dobtak mezőnyből, 50%-kal tripláztak, 31 gólpasszukra pedig összesen hét eladott labda jutott. Egyénileg Pascal Siakam (33 pont, 5/8 tripla), Norman Powell (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 11/15 mezőnyből) és Kyle Lowry (20 pont, 11 gólpassz) is nagyon élt, úgyhogy igazából végig kézben tartották a találkozót, a nagyszünetben 12 ponttal vezettek, majd a harmadik negyedben meglett a közte húsz és onnantól azt tartották a végéig. A 133 dobott pont végül szezoncsúcs lett és bár a védekezésük most nem zárt úgy, ahogy néha korábban, de ezúttal nem is volt rá szükség - az egyetlen kérdés az maradt, hogy a nagy szezont futó, de most sérülés miatt meccsek óta hiányzó Fred VanVleet vajon a kezdőbe térhet-e majd vissza, ugyanis ott most Powell futja élete formáját...

Ebben most nem volt több. John Beilein vezetőedző tömören összefoglalta a meccs lényegét a Cavs szempontjából, szerinte a Toronto egy nagyon jó csapat és ezen az estén egyértelműen jobb volt, mint az övé - ez nem is lehet kérdés, a Clevelandnek sok köze nem volt az összecsapáshoz. Azért próbáltak kellemetlenkedni, a pontokat ők is hozták, Collin Sexton (25 pont, 10/16 mezőnyből) és Darius Garland (20 pont, 4/8 tripla) is jól játszott, voltak azért kisebb futásaik, de összességében az történt a pályán, amit a Raptors akart, ezt jelzi a leindításból szerzett pontok 29-4-es aránya is. Ez van, most nem volt lehetőség a bravúrra a vendégek részéről, következőleg viszont a Charlotte-ot fogadják, ott jobb esélyeik lehetnek.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 33/15, Powell 26/12, Lowry 20/9
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 25, Garland 20/12, Thompson 18

Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 116-120

Antetokounmpo egyedül maradt. Most valahogy csapatszinten nem működött a Milwaukee játéka, egyedül Giannis Antetokounmpón látszott az, hogy ő mindenáron nyerni akar: a görög MVP 48 pontot szerzett, 18/31 dobása a gyűrűben landolt és volt még 14 lepattanója, valamint 1 gólpassza is - hiába, ezúttal ez sem volt elég a sikerhez. A Bucks összességében csak 42%-kal tüzelt mezőnyből és mindössze 27%-kal triplázott, a kezdőben Antetokounmpón kívül mindenki eltűnt (Eric Bledsoe ugye sérült, Lopez 1/8-at, DiVincenzo 2/8-at dobott, Middleton 9 pontot szenvedett össze) és sokat elmond róluk, hogy Kyle Korvert kellett előrángatni a pad végéről, hogy valaki tudjon még pontokat szerezni - ő dobott is 17-et 5/7 triplával, de rajta kívül senki nem tudott komolyabbat hozzátenni. A 14 ponttal elvesztett első negyedet követően folyamatosan rohantak az eredmény után, de a negyedik játékrészben végig egyértelmű hátrányban voltak, csak a hajrában nyílt esélyük a győzelemre, de az is a Dallas kezében volt és a texasiak nem is inogtak meg igazán. A Milwaukee így sorozatban 18 győzelem és több mint egy hónap után kapott ki ismét, következőleg pedig a jelenlegi ligaelső Lakerst látja vendégül - az lesz a szezon eddigi legnagyobb rangadója.

Óriási bravúr. Luka Doncic nélkül tudta megállítani a hetek óta verhetetlen Milwaukee-t a Mavs, ráadásul idegenben, úgyhogy nagyon komoly tettet hajtott végre Rick Carlisle csapata. A vendégek már a meccs elején ráléptek a gázra, az első negyedben 7/13 triplával adták meg az alaphangot és szétdobták a kinti helyzeteket ezúttal is feladó hazaiakat, a 37-22-re nyert játékrészt követően pedig menedzselték az előnyüket - ehhez nagyon kellett a jó triplázás, de most ültek a dobásaik, úgyhogy mindenre volt válaszuk. Kiemelendő a végre sztárjátékoshoz illő teljesítményt nyújtó Kristaps Porzingis (26 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), aki fontos pillanatban back-to-back triplákkal tolta meg csapata szekerét, de Jalen Brunson is dupla-duplázott (13 pont, 11 gólpassz), a padról pedig megint Seth Curry játszott nagyot: a hátvéd 26 ponttal, 4 gólpasszal és 4/8 triplával szállt be, vele a pályán +12-ben volt a Dallas. A méretes győzelemmel nyugati harmadik a gárda, következőleg pedig egy újabb keleti élcsapat vár rá, ezúttal a Boston.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 48/3, Korver 17/15, Ilyasova 11/3
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 26/12, Curry 26/12, Brunson 13/3, Wright 13/3

Oklahoma City Thunder - Chicago Bulls 109-106

Chris Paul még mindig tud. Pályafutása vége felé jár a rutinos irányító és sokan már nem számolnak vele komolyabban, de idén is akadt egy-két olyan meccs, ahol ő döntött, ez pedig ismét egy ilyen estének bizonyult. A nagyszünetben ugyanis 19 ponttal égett az enerváltan játszó Thunder, ám CP3 előbb szavakkal rázta fel társait, majd a negyedik negyedben tettekkel is az élen járt: egymaga 5/5 triplát és 19 pontot bombázott be a clutch időszakban, amellyel önmagában is túldobta a mindössze 16 pontra képes Chicagót. A hajrában az ő dobásával került az első negyed eleje óta először előnybe az OKC, majd a végén az ő két büntetője zárta le az összecsapást - 30 ponttal, 10 lepattanóval és 8 gólpasszal, 9/12 jó dobással, közte 6/8 hármassal zárt, kérdés nélkül ő nyerte meg a meccset csapatának. Mellette Danilo Gallinarit (22 pont, 4/10 tripla) és Dennis Schrödert (18 pont, 7/12 mezőnyből) még említsük meg, de ezen az estén Paul volt az, aki 26 pontos hátrányból győzelemre vezette a Thundert - ezzel ők a nyolcadikak Nyugaton, holtversenyben a hetedik Sacramentóval.

Csúnyán elrontotta a Bulls. Páros lábbal rúgta rá az ajtót ellenfelére a meccs elején a Chicago, az első negyedet 21 ponttal nyerte meg és vezetett már 26-tal is, sorra szerezte a labdákat (16 perc alatt 10-et) és ezekből a könnyű kosarakat, közelebbinek tűnt egy chicagói kiütés, mint egy OKC-fordítás. A végére azonban teljesen szétestek a vendégek, a teljes második félidőben összesen 38 pontot tettek fel a táblára (csak az első negyedben sikerült előtte 37-et) és ezek után természetesen a végjátékban is sorra jöttek a hibák - az első félidőben agyonnyerték a vendégek ezt a meccset, aztán a másodikban mégis elvesztették. Kris Dunn mondjuk csak annyit mondott, hogy Paul csinált pár nagy játékot és ennyi a történet...

A Thunder legjobb dobói: Paul 30/18, Gallinari 22/12, Schröder 18/6
A Bulls legjobb dobói: LaVine 39/9, Markkanen 13, Carter 12, Arcidiacono 12/6

Houston Rockets - San Antonio Spurs 109-107

A sírból hozta vissza a Houston. Az első félidőben teljes mértékben padlóra került a Rockets és már "számoltak is rá", hiszen 25 pontos hátrányban voltak James Hardenék - semmilyen szinten nem játszottak elfogadhatóan, a Spurs leradírozta őket a pályáról. Mike D'Antoni csapata azonban nem adta fel, a második félidőben több fokozatot feljebb kapcsolt védekezésben, ez megadta az alapot a támadójátékhoz is, maga Harden is összeszedte magát és egy óriási rohammal kiegyenlített, sőt, 99-97-nél a vezetést is átvette, 2-0 után először. A végjáték innentől szorosan alakult, de McLemore-nak, majd Tuckernek is volt egy-egy clutch triplája, a Spurs képtelen volt a gyűrűbe találni, úgyhogy a Rockets hatalmas győzelmet aratott: egyúttal franchise-rekordot döntött, a klub története során még sosem fordult elő, hogy 25 pontos hátrányból nyerjen a csapat. Mindenképp ki kell emelnünk Russell Westbrookot, aki a meccs után azt mondta, hogy a szívüknek köszönhetik ezt a sikert és mindezért a pályán is tett: 31 ponttal, valamint 10 lepattanóval zárt, oroszlánrészt vállalt abban, hogy megnyerje ezt a meccset csapata.

Most "mindkét" Spurst láthattuk. Idén teljesen kétarcú csapat a San Antonio, egyszer megveri a legjobbakat, majd kikap a legrosszabbaktól is, ezúttal pedig mindkét tudathasadását bemutatta egy-egy félidő erejéig. Az első két negyedben úgy játszottak a vendégek, ahogy azt tanítani kellene, járt a labda, ültek a dobások, tökéletesen működött a védekezés, úgyhogy szezoncsúcsot jelentő 72 pontot dobtak, majd jött a másik énjük, amely összesen 35 egységre volt képes a fordulás után - nehéz erre mit mondani, konkrétan agyonverték a Houstont, majd még is ők gratulálhattak a végén...

A Rockets legjobb dobói: Westbrook 31/3, Harden 28/12, McLemore 17/12
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 19/3, Forbes 18/18, White 16/3

Memphis Grizzlies - Miami Heat 118-111

Nem tudta végigcsinálni a Miami. Nem játszott jól a Heat, főleg az egy-egy elleni védekezés volt pocsék a vendégeknél, ám Erik Spoelstra a zónára való váltással életet lehelt csapatába és a korábbi 17 pontos hátrányukból olyannyira felálltak, hogy a negyedik negyedben Jimmy Butler személyes 7-0-s futásával még a vezetést is átvették. Úgy tűnt, hogy a nyitó játéknap forgatókönyve játszódhat le ismét, vagyis a Grizzlies nagy előnyben van a Miami ellen, de a floridaiak egy rohammal fordítanak és nyernek, ám ezúttal volt válasz memphisi részről, az utolsó percekben ismét ők "ütöttek", a Heatnek pedig fejet kellett hajtania - egy 11-0-s Grizzlies-futás következett és a hajrában már nem tudott újra fordítani a vendégcsapat. Egyénileg leginkább a második félidőre sokkal agresszívebbé váló Butlert tudjuk kiemelni (az első félidőben három dobása volt, végül 25 ponttal és 8 gólpasszal zárt), de a támadóstatisztikákat tekintve még Herro, Robinson, vagy Nunn is jól teljesített, a gond a csapatvédekezéssel volt - a dallasi siker után ez most egy kellemetlen idegenbeli vereség számukra, ráadásul következőleg Philadelphiába látogatnak, ahol nem ők lesznek az esélyesek.

Ismét bizonyított a Memphis. Az utóbbi mérkőzéseken egyértelművé vált, hogy komolyan kell venni a Grizzliest és ezen az estén ismét ezt támasztotta alá a csapat, amely a remek első félidő után azt is megmutatta, hogy most már a meccsek végén sem esik össze - korábban sok mérkőzést bukott el így, ezúttal viszont éppen clutch helyzetben volt tartása és tudott még egyszer fordítani. Jonas Valanciunas (21 pont, 10 lepattanó, 2 blokk, 8/9 mezőnyből) és Ja Morant (20 pont, 10 gólpassz, 9/14 mezőnyből) mellett még négyen érték el náluk a tízpontos határt, közel 50%-kal dobtak, jók tripláztak, ráadásul simán nyerték a lepattanózást (16 támadót húztak le), a festékben pedig szokás szerint ők uralkodtak (54-40) - ötből négy sikernél tartanak, úgyhogy következőleg Oklahoma Cityben sem szabad leírni őket.

A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 21/3, Morant 20/6, Melton 16/3
A Heat legjobb dobói: Butler 25/3, Herro 22/6, Nunn 18/6

Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 110-111

Lillard és a portlandi védekezés megcsinálta. Kiegyenlített meccset vívtak a felek és bár a negyedik negyed nagy részében a Blazers vezetett, de a hajrában mégis oda-vissza jöttek az ütések. Fél perccel a vége előtt Kelly Oubre Jr. 3+1-es akciójával 110-108-ra vezetett a Suns, innen támadhatott a Portland, a clutch dobást pedig Damian Lillard vállalta el, aki faulttal együtt tette a gyűrűbe a labdát - a játékvezetők visszanézték, hogy vajon támadóhiba volt-e, de végül megadták a kosarat, Lillard pedig elsüllyesztette a büntetőt is, úgyhogy megint fordított a Blazers. A Phoenixnek volt még egy lövése, de a Blazers nagyot védekezett annál a játéknál, Ricky Rubiónak a dudaszó megszólalása előtt kellett elvállalnia egy nehéz hármast, ami kimaradt, úgyhogy a Portland nagyon fontos idegenbeli győzelmet húzott be. Lillard (27 pont, 5 gólpassz) mellett CJ McCollum (30 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Carmelo Anthony (23 pont, 8 lepattanó, 2 gólpassz, 3 blokk, 8/16 mezőnyből, 4/6 tripla) is remekelt, Hassan Whiteside is tette a dolgát és még Kent Bazemore is tíz pont fölé jutott - Terry Stotts csapata ezzel a sikerrel másfél meccsre megközelítette a playoff-helyeket, következőleg pedig a Warriors ellen muszáj lesz nyernie. 

Tovább süllyed a Suns. Sorozatban harmadszor kapott ki a Phoenix, ráadásul most a Clippers ellen játszik back-to-backet, úgyhogy nem túl jó a csapat helyzete, főleg hogy már kicsúszott a playoff-helyekről. Devin Booker játéka most is nagyon hiányzott nekik, hiába Rubio tripla-duplája (10 pont, 11 lepattanó, 14 gólpassz, 8 eladott labda), kellett volna még egy igazi scorer, egy vezér, minimum az utolsó játéknál - ugyan hatan is elérték náluk a tízpontos határt, de rengeteg volt az eladott labdájuk és nem is dobtak igazán jól. A védekezésük sem volt az igazi, a végén pedig szerencséjük sem volt és mivel most már hetek óta ez a helyzet, leginkább csak egy dologban bízhatnak: lejárt Deandre Ayton 25 meccses eltiltása, a következő mérkőzéstől már rá is számíthatnak.

A Suns legjobb dobói: Oubre Jr. 24/9, Saric 17/3, Kaminsky 17/6
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 30/9, Lillard 27/9, Anthony 23/12

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus