A Denver nyert Minnesotában, nem hibázott a Dallas

Nikola Jokicsék nyerték a játéknap kiemelt rangadóját, győzött a Mavs és a Pelicans is: a hajnali események összefoglalója.

 

Orlando Magic - Charlotte Hornets 112-92

Hiba nélkül. Korábban egy kisebb hullámvölggyel lépéshátrányba került a keleti középmezőnyben az Orlando, de a társaság ebből remekül kilábalt, amit ez a mérkőzés is bizonyított: esélyeshez méltó játékkal, kérdés nélkül, "automatikusan" hozta a kötelezőt. A vendéglátó tíz ponttal nyerte az első negyedet, a másodikban pedig kiütötte a mostanában azért több szép eredményt is elérő Charlotte-ot, a nagyszünetben már 67-32 állt az eredményjelzőn (!), nem volt miről beszélni - a folytatásban a Hornets megkapta az esélyt a kozmetikázásra, ezzel élni is tudott Brandon Miller (21 pont, 7 lepattanó) és Vaszilje Micics (20 pont, 8/10 mezőnyből) révén, de most ennyi volt a maximum a vendégek részéről. A Magicnél nem kellettek nagy egyéni extrák, sőt a kezdőben szerepelő kulcsemberek kifejezetten visszafogott, csendes meccset vívtak, a rendszer simázta le ezt a találkozót - így sorozatban negyedik, és tizenötből tizenkettedik győzelmüket aratták, amellyel a győzelmek számában egálba kerültek a keleti negyedik New Yorkkal.

A Magic legjobb dobói: Anthony 21/9, Suggs 16/6, Banchero 13/3, M. Wagner 13
A Hornets legjobb dobói: Miller 21/9, Micics 20/6, Bridges 16

 

Washington Wizards - Houston Rockets 114-137

Tovább robog a Houston. Sorozatban hatodik győzelmét húzta be a Rockets, a texasiak a várakozásoknak megfelelő támadójátékkal lőtték szét a soha nem látott washingtoni védekezést. Jalen Green különösen elemében volt, ő 42 pontos karriercsúccsal terhelte meg a fővárosiak gyűrűjét, és bevágott 7/13 triplát is, de Amen Thompsont (25 pont, 10 lepattanó, 10/12 mezőnyből) és Jalen Smith Jr.-t (18 pont, 14 lepattanó) is ki kell emelnünk - a  szoros első félidő után az ő vezérletükkel szépen elnyúltak, a harmadik negyedet 41-25-re nyerték meg, futottak egy 25-6-ot, ezzel pedig dűlőre is vitték a dolgokat. A tartalékos, immár Kyle Kuzmát is nélkülöző Wizardsnak nem volt válasza, amíg tudott, addig próbált lépést tartani, de védekezés nélkül továbbra sem lehet mérkőzést nyerni még a mai NBA-ben sem, úgyhogy az utóbbi 23 találkozójukból a 21. vereségüket gyűjtötték be. A Houston viszont még nem engedte el a playint: 2,5 mérkőzés a lemaradása a 10. Golden State-hez képest.

A Wizards legjobb dobói: Kispert 16/12, Champagnie 16/6, Bernard 16/9
A Rockets legjobb dobói: Green 42/21, Thompson 25, Smith Jr. 18/6

 

Brooklyn Nets - New Orleans Pelicans 91-104

Nem okozott csalódást a Pelicans. Masszív favoritként lépett pályára ezen a találkozón a New Orleans, és meg is felelt ennek az elvárásnak: az első negyed után hat, a nagyszünetben pedig már 19 ponttal is vezetett a vendégcsapat, amit kényelmesen beosztott a fordulást követően. Zion Williamson (28 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 11/16 mezőnyből) azt csinált, amit akart, mellette pedig még további öt játékos érte el a tízpontos határt, úgyhogy valaki mindig hozzátette, amit kellett - 50% felett céloztak mezőnyből, és a 30% alatti triplázás is belefért, mivel 20 ponttal, 52-32-re nyertek a festékben. A stabil támadójáték mellett hátul is beletették a szükséges energiát, így a támadásban sokszor szenvedő Brooklyn nem tudott "kiszabadulni", és alig 37%-kal dobott - így a második félidő már leginkább arról szólt, hogy a Pels végigérjen a korábbi 24 egységnyi fórjával. Ezt megtette, zsinórban harmadszor is nyert, így a győzelmek számában utolérte a nyugati negyedik helyezett Clipperst - jól kezdték a négymeccses keleti túrát CJ McCollumék, de az orlandói és a miami fellépés azért nehezebbnek ígérkezik.

A Nets legjobb dobói: Thomas 25/9, Bridges 15/12, Schröder 12/6
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 28, McCollum 16/12, Nance Jr. 13/3

 

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 107-113

Doncic borzalma is belefért a Mavsnek. Botrányosan dobott a Dallas vezére, alig 6/27-tel zárt mezőnyből, vagyis rendre a téglákat gyártotta, de ez nem szegte kedvét, folyamatosan próbálkozott - ami végül belefért, a pocsék dobóformáját 10 lepattanóval és főleg 16 gólpasszal ellensúlyozta, a többiek pedig bedobálták, amit be kellett. Kyrie Irving ezúttal is villogott (28 pont, 13/21 mezőnyből), Dante Exum 4/4 triplával szállt be a kispadról, és összességében 48,4%-kal céloztak mezőnyből - így végül felülmúlták a Spurst, ha nem is simán, de egy fokkal jobbnak bizonyultak. A hazaiaknál Victor Wembanyama megint kiosztott 6 blokkot, hátul nagyot játszott, óriási területet védekezett le, de támadásban csak szenvedett Daniel Gaffordékkal szemben: alig 3/13-at dobott mezőnyből és 0/4-et távolról, 3 gólpasszára pedig 5 eladott labda jutott. Tre Jones (22 pont, 9 gólpassz, 4/5 tripla) és Devin Vassell vezetésével azért így is volt tartás a San Antonióban, megnyerték a lepattanózást, volt 31 gólpasszuk, és egyszer sem csúsztak bele nagy hátrányba - 13 pont volt a legnagyobb lemaradásuk, összességében végig ott loholtak a Mavs sarkában. A végén hiányzott némi extra, egy-két pluszdobás ahhoz, hogy megcsinálják a bravúrt - ez nem sikerült. a Dallas kimozogta a nyomást, és ha nehezen is, de kipipálta a kötelezőt.

A Spurs legjobb dobói: Jones 22/12, Vassell 19, Johnson 14/9
A Mavericks legjobb dobói: Irving 28, Doncic 18/6, Exum 16/12

 

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 112-115

Tartalékos volt a Wolves. Karl-Anthony Towns hosszabb távú kidőlése mellett ezúttal Rudy Gobert és Naz Reid sem tudta vállalni a játékot az amúgy is back-to-backet játszó Minnesotánál, úgyhogy a hazaiak messze voltak az ideális állapottól. Ennek ellenére becsülettel helytálltak és igazi éles ki-ki meccset tudtak vívni a címvédővel - az első félidőben tíz pont feletti hátrányt szedtek össze, de a harmadik negyedet 29-17-re megnyerték, ezzel visszajöttek, sőt a záró etapban vezetni is tudtak 93-89-re. A tudomány aztán itt fogyott el, Michael Porter Jr. 69 másodperc alatt dobott hét pontot, majd Nikola Jokics is rátett egy triplát, és ez a villámgyors 10-0-s denveri futás eldöntötte a küzdelmet - még egyszer már nem volt ereje a Wolvesnak ahhoz, hogy felgyűrje az ingujját és fordítson. El azért természetesen nem engedte a vendéglátó, 12 másodpercnél 111-109-re, öt másodpercnél pedig 113-112-re zárkózott a gárda, de a Nuggets nem tette meg azt a szívességet, hogy büntetőt hibázzon a clutch végjátékban, majd az utolsó pillanatban, az egyenlítésért elengedett Anthony Edwards-hármas már kimaradt, úgyhogy nagyot küzdve, remekül helytállva, de vereséget szenvedett a Minny. Egyénileg az említett Edwards (30 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) igyekezett nagyon, mellette pedig Jaden McDaniels (26 pont, 4/6 tripla) dobóformája is kiemelést érdemel, a legnagyobb pozitív hatást pedig Mike Conley gyakorolta a csapatra: az ő 29 perce alatt +10-ben voltak, viszont folyamatosan faultgondokkal küzdött, ezért nem tudott több időt a parketten tölteni. A felek között ezzel a mérkőzéssel egy meccs lett a távolság a Nuggets javára, az egymás elleni csata pedig 1-1-re áll, de találkoznak még kétszer a következő hetekben.

Tette a dolgát a Denver. A vendégek igyekeztek kihasználni a Minnesota gondjait, és bár a győzelem csak nagy csatában lett meg, de összességében elvégezte a feladatot a címvédő, a szorosság inkább a Wolves nagy akaratának és extrájának köszönhető. A Nuggetsnél Nikola Jokics agresszívnek bizonyult (35 pont, 16 lepattanó, 14/22 mezőnyből, 3/4 tripla, csak 2 gólpassz), Jamal Murray osztotta a labdákat (18 pont, 11 gólpassz), Aaron Gordon dupla-duplázott, Michael Porter Jr. pedig 26 pontot termelt 4/7 hármassal, sok nehéz dobást megoldott. Az első félidőben úgy tűnt, hogy lejátsszák ellenfelüket, vezettek már 18 egységgel is, de a Wolves harcossága egy időre felülmúlta őket, így kapaszkodniuk kellett a végén is - a negyedik negyedben aztán beduplázták Edwardsot, akit így 0 ponton tartottak a legfontosabb időszakban, Porter Jr. egymaga 13 egységet termelt ekkor, a végén pedig Jokics is hozzátette a maga clutch villanásait. Lehetett volna könnyebb is, de amit kellett, azt megcsinálták, úgyhogy egálban vannak Nyugat élén az OKC-vel, jól zárták a négymeccses idegenbeli túrájukat, a következő hét találkozójukból pedig hatot is otthon játszhatnak le.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 30/9, McDaniels 26/12, Conley 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 35/9, Porter Jr. 26/12, Murray 18/6

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus