A Denver törte meg a Boston hazai sorozatát; 52 pontot szórt Devin Booker

Rangadót nyert a Nuggets, magabiztos volt a Philadelphia, LaMelo Ball döntött Charlotte-ban, 52 pontot dobott a Pels ellen Booker, Murray a Magic után a Miamit is kivégezte, kikapott az Indiana és a Lakers is.

Boston Celtics – Denver Nuggets 100–102

Oda a hazai veretlenség. A játéknap rangadóján az idei szezonban hazai pályán még veretlen, keleti éllovas Boston a címvédő Denvert fogadta. Az idény eddigi történései, na meg a TD Garden ereje egyértelműen a Celtics mellett szólt, pláne úgy, hogy a Nuggets annak tudatában lépett pályára idegenben, hogy egy esetleges vereséggel sem dől össze a világ. Ahogyan az várható volt végig kiélezett, szoros küzdelmet hozott a derbi. A vendéglátó Derrick White (24 pont, 5 gólpassz), Jayson Tatum (22 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Kristaps Porzingis (21 pont, 8 lepattanó) révén felépített ugyan egy tizenkét pontos előnyt, ám ezt nem tudta a mérkőzés végéig megtartani. A középső két negyedben ledolgozta hátrányát Michael Malone csapata, amely végül megszakította a Boston húszmeccses hazai veretlenségi sorozatát.

Tarthatatlan volt a Nuggets párosa. A nagyszünetben még hat ponttal vezetett a Celtics, ám erre egy 12–4-es futással válaszolt a Denver, amely elsősorban Jamal Murray (35 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Nikola Jokics (34 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz) stabil játékával tört borsot a Boston orra alá. Előbbi ugyanis 15/21-et, utóbbi pedig 14/22-őt dobott mezőnyből, ami annak fényében sok volt a hazaiak számára, hogy Jaylen Brown (13 pont, 6/19 mezőnyből) ezúttal gyengébb estét fogott ki. A végjátékban Jokics elhibázott ugyan egy kulcsfontosságúnak tűnő triplát, ám Michael Porter Jr. (13 pont, 8 lepattanó) a lehető legjobban helyezkedett, így a kosarával három pontra nőtt a vendégelőny, innen pedig már nem tudta megfordítani a meccset a hazai gárda.

A Celtics legjobb dobói: White 24/15, Tatum 22/3, Porzingis 21/9
A Nuggets legjobb dobói: Murray 35/9, Jokics 34/6, Porter Jr. 13/3

Orlando Magic – Philadelphia 76ers 109–124

Súlytalan volt a Magic. Nem kicsit tört meg a legutóbbi időszakban az Orlando lendülete, persze ebben az is nagy szerepet játszik, hogy sérülések hátráltatják Jamahl Mosley vezetőedző munkáját, így nem is csoda, hogy az elmúlt napokban tíz meccséből mindössze hármat tudott megnyerni a floridai gárda. Ellenben a Sixers Joel Embiid visszatérése óta ismét brillírozik, így egyértelműek voltak az erőviszonyok. Az első tizenkét percben még úgy ahogy tartotta magát a hazai egylet, elsősorban a padról érkező Wendell Carter Jr. (25 pont, 11 lepattanó) volt elemében, de Jalen Suggs (16 pont) is hasznosan kosárlabdázott, ellenben Paolo Banchero (14 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) kissé haloványabb volt a támadóoldalon. A második negyedtől már a Philly akarata érvényesült, Joel Embiid (36 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Tyrese Maxey (32 pont, 5 gólpassz) párosa immáron nyolcadik alkalommal vitte véghez a szezonban azt a bravúrt, hogy egyazon mérkőzés során mindketten eljutnak legalább harminc dobott pontig – ezzel átadva a múltnak Wilt Chamberlain és Hal Greer az 1965-1966-os idényben felállított hétmeccses rekordját. Összességében nagyon magabiztos volt a Philadelphia, amely megérdemelten nyerte meg az összecsapást.

A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 25/3, Suggs 16/6, Banchero 14
A 76ers legjobb dobói: Embiid 36/3, Maxey 32/12, Oubre Jr. 15/9

 

Charlotte Hornets – San Antonio Spurs 124–120

LaMelo Ball döntött. Mondhatni, hogy nyomás és mindenfajta elvárás nélkül léphettek pályára a felek, hiszen mind a Hornets, mind pedig a Spurs az intenzíven tankoló csapatok közé tartozik. Nem a San Antonio esélyeit vetítette elő az a tény, miszerint a 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama nem volt bevethető ezen az összecsapáson. Jobban kezdett a hazai egylet, melynek a kezdő ötöse egészen jól muzsikált együtt, LaMelo Ball (28 pont, 8 gólpassz), Brandon Miller (24 pont, 9 lepattanó), Miles Bridges (23 pont, 6 lepattanó) és P.J. Washington (20 pont, 6 lepattanó) is remek teljesítményt hozott, viszont a vendégeknek is megvolt erre a válasza. A padról beszálló Keldon Johnson (25 pont, 4 lepattanó), valamint Devin Vassell (17 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) versenyben tartotta az övéit, majd a záró negyedben Tre Jones (16 pont, 4 gólpassz) is elkapta a fonalat, így előbb visszazárkózott, majd a vezetést is magához ragadta a Spurs. Ball azonban tarthatatlan volt, tizenhat pontot dobott ebben a játékrészben, közte azt a duplát, amely huszonhat másodperccel a mérkőzés vége előtt eldöntötte a győztes kilétét. Sikerével a Hornets megszakította hatmeccses nyeretlenségi szériáját.

A Hornets legjobb dobói: Ball 28/12, Miller 24/12, Bridges 23/6
A Spurs legjobb dobói: Johnson 25/12, Vassell 17/12, Jones 16/6, Collins 16/3

 

New Orleans Pelicans – Phoenix Suns 109–123

Devin Booker nagy napja. Mivel a két csapat egymás közvetlen riválisa a nyugati középmezőnyben, így koránt sem volt mindegy, hogy ki nyeri meg ezt a mérkőzést. Habár a Pels időnként botladozik, azért a legutóbbi tíz meccséből hetet is behúzott, bár gyorsan tegyük is hozzá, hogy hasonló mutatóval érkezett New Orleansba a Phoenix is. A Suns eléggé határozottan kezdett, vagy inkább mondjuk azt, hogy Devin Booker (52 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 18/30 mezőnyből) kapta el viszonylag hamar a fonalat, hiszen 25 pontot szórt az első negyedben, ezzel lényegében el is döntve az összecsapást. Az arizonaiak hátvédje ugyan Michiganben született, ám a középiskola második évét már édesapja lakhelyén (Mississippi államban) töltötte, így az apuka és a nagypapa is New Orleansba utazott a meccsre, ami kellő motivációt biztosított számára ahhoz, hogy meg se álljon 52 pontig. Ráadásul mellette Kevin Durant (26 pont, 5 lepattanó) is iparkodott, így hiába játszott jól Zion Williamson (24 pont), Brandon Ingram (17 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) és Jonas Valanciunas (16 pont, 11 lepattanó) triója, ezen az estén nem volt esélye a hazaiaknak.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 24/3, Ingram 17/3, Valanciunas 16
A Suns legjobb dobói: Booker 52/18, Durant 26/9, Beal 13/3

 

Miami Heat – Atlanta Hawks 108–109

Murray ezúttal is higgadt volt. A Miami az elmúlt időszakban átvészelte a kulcsemberei hiányát, így őrzi remek pozícióját Keleten, ellenben az Atlanta szereplése továbbra is érthetetlen még akkor is, ha legutóbbi két meccsét megnyerte a gárda. Előzetesen a Heat mellett szóltak az odszok, hiszen a vendégek vezetőedzője Quin Snyder nem számíthatott Trae Youngra, aki egy kisebb betegség miatt kapott pihenőt erre a mérkőzésre. Határozottabbnak tűnt az első percekben a Hawks, amely Dejounte Murray (22 pont, 11 gólpassz), Bogdan Bogdanovics (17 pont) és Jalen Johnson (15 pont, 7 lepattanó) triója révén igyekezett magához ragadni a kontrollt. A floridaiak azonban nem engedték ezt, hogy is engedték volna, hiszen a félidőben került sor Udonis Haslem mezének ünnepélyes visszavonultatására. Tyler Herro (25 pont, 6 lepattanó) és Jimmy Butler (25 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) hamar sebességi fokozatot váltott, ám még úgy sem tudták megtörni az ellenfelüket, hogy idővel Bam Adebayo (21 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) is felnőtt melléjük. Egylabdás meccs lett a találkozóból, s mivel Herro kihagyta a maga lehetőségét, így Murray kezébe került a Wilson, aki azt követően, hogy a minap kivégezte az Orlandót, most a Miami ellen sem kegyelmezett. Két másodperccel a rendes játékidő vége előtt a helyére küldött egy triplát, ezzel megnyerve a meccset az Atlanta számára.

A Heat legjobb dobói: Herro 25/12, Butler 25, Adebayo 21
A Hawks legjobb dobói: Murray 22/9, Bogdanovics 17/9, Johnson 15/3

 

Portland Trail Blazers – Indiana Pacers 118–115

Nem sült el jól Siakam debütálása. Az Indiana elsősorban Pascal Siakam megszerzése miatt szerepelt a szokásosnál is többet a hírekben, aki a Portland ellen be is mutatkozhatott, bízva abban, hogy a tankoló oregoniak ellenében győzelemmel debütál. Siakam (21 pont, 6 lepattanó, 9/14 mezőnyből) nem is játszott rosszul, sőt Myles Turner (29 pont, 12 lepattanó, 5 blokk, 6/10 tripla) és a visszatérő Tyrese Haliburton (21 pont, 17 gólpassz) kettőse is sziporkázott, ellenben a Pacers pont akkor látogatott a Trail Blazers otthonába, amikor annak két játékosa is megtáltosodott. Pedig Anfernee Simons betegség, míg Deandre Ayton sérülés miatt hiányzott a hazaiaknál, ahol Jerami Grant (37 pont, 4 lepattanó, 14/28 mezőnyből) és Malcolm Brogdon (30 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 9/18 mezőnyből) párosa 50%-os hatékonysággal jutott el 67 dobott pontig. Erre pedig nem volt válasza a vendégeknek, akik végig csak futottak az eredmény után, így vereséggel debütált új csapata színeiben Siakam.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 37/3, Brogdon 30/6, Walker 13
A Pacers legjobb dobói: Turner 29/18, Haliburton 21/6, Siakam 21/3

 

Los Angeles Lakers – Brooklyn Nets 112–130

Jobb volt a második félidőben a Nets. A Thunder, majd a Dallas legyőzése után fontos lett volna, hogy a Brooklynt is két vállra fektesse a Lakers annak érdekében, hogy végre-valahára meginduljon felfelé a tabellán. A Nets a legutóbbi tíz meccséből kilencet is elbukott, így egyértelműen a Los Angeles volt a találkozó esélyese. Ennek megfelelően kezdődött az összecsapás, Anthony Davis (26 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), LeBron James (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és D'Angelo Russell (20 pont, 7 gólpassz) gondoskodott arról, hogy az aranysárga-lilák kezében legyen a karmesteri pálca. Csakhogy Cam Thomast (33 pont, 4 gólpassz, 13/18 mezőnyből) nem tudták tartani, aki húsz pontjával versenyben tartotta a nagyszünetig a vendég csapatot, amely a félidőt követően vérszemet kapott és Nic Claxton (22 pont, 14 lepattanó), valamint a harmadik játékrészben 13 pontot hintő Spencer Dinwiddie (19 pont, 4 gólpassz) vezérletével megfordította a mérkőzést. Mivel a Brooklyn keretében ez idő alatt többen is elkapták a fonalat, így végül magabiztos győzelmet aratott Jacque Vaughn csapata.

A Lakers legjobb dobói: Davis 26, James 24/6, Russell 20/9
A Nets legjobb dobói: Thomas 33/12, Claxton 22, Dinwiddie 19/12

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus