A Grizzlies és a Blazers megcsinálta, a Suns 8-0-val is kiesett

Óriási csatában, egyetlen ponttal izzadta ki a győzelmet a Portland, így nyolcadikként még játszhat a playoffért - a Grizzlies legyőzte a Milwaukee-t, így legalább a kilencedik helyet megszerezte - a Suns minden meccsét megnyerte a buborékban, de ez sem volt elég - a Spurs nem tudta megverni a Jazzt.

 

Visszajátszás: Jonas Valanciunas nem hagyta kiesni a Memphist - videók

Boston Celtics - Washington Wizards 90-96

Megvan a becsületmeccs. 0-7-tel érkezett meg erre a találkozóra a Washington, de a Boston teljes tartalékolását végül sikerült kihasználnia az együttesnek, így nem üres kézzel távozik a buborékból, hanem úgy, hogy egy győzelmet legalább sikerült aratnia. Thomas Bryant (26 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk, 10/15 mezőnyből) ficánkolt a palánk alatt, Johnathan Williams 16 lepattanót húzott le, összesen 11 labdaszerzésük és 6 blokkjuk volt, védekezésben nagyon odatették magukat - támadásban csak 40% alatt dobtak, de ezúttal így is képesek voltak nyerni. Ehhez nagyon kellett az, hogy az utolsó negyedben 13 ponton és 22%-os mezőnymutatón tartsák ellenfelüket, mert egyébként szorosan alakult a meccs, de a záró etapban sikerült pár ponttal meglépniük és azt végigvinniük - Scott Brooks vezetőedző szerint értékes tapasztalatokkal mehetnek haza, megérte eljönni.

Jöhet a Philly. Az előző mérkőzést még abszolút komolyan vette a Boston, itt viszont gyakorlatilag a playoffban várható rotáció 80%-a hiányzott, méghozzá az "első" 80%-a, így nem volt meglepő a vereség. Az újonc Javonte Greennek azért jó napja volt, dobott 23 pontot, de egyébként sok értelme nem volt a meccsnek a Stevens-legénység számára - mindegy, túl vannak rajta, most pedig már jöhet a Sixers elleni első PO-kör.

A Celtics legjobb dobói: Green 23/9, Ojeleye 13/6, Kanter 8, Edwards 8/3
A Wizards legjobb dobói: Bryant 26/6, Brown 17/6, Smith 11

Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 122-136

Jó szájízzel zárhatott a Kings. Nem volt sikeres a buborékban a Sacramento, nagyon hamar búcsúzott a playintől, nem is játszott jól, de a végén azért kicsit javított a mérlegen és saját szájízén - a Pels elleni győzelem után most a tartalékos Lakerst is megverte, méghozzá jó játékkal. Luke Walton együttese 21 triplát süllyesztett el, a 40-30-ra elvesztett első negyed után 36-16-ra nyerte a másodikat, majd a harmadikban sorozatban 11 (!) dobást küldött a gyűrűbe hiba nélkül, összességében nagyszerű támadóprodukciót bemutatva tudott nyerni. Egyénileg Buddy Hield (28 pont, 8/14 tripla), Bogdan Bogdanovics (27 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 5/11 tripla) és Jabari Parker (19 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 9/10 mezőnyből) emelhető ki, de Nemanja Bjelica (15 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz) is lubickolt - szép siker után, 3-5-ös mérleggel utazhatnak haza, Walton pedig annyit kért a szurkolóktól, hogy tartsanak ki mellettük és legyenek türelmesek.

Ellenfélre várva. A Lakersnél Anthony Davis, Kyle Kuzma, Kentavious Caldwell-Pope és Alex Caruso sem játszott, LeBron James 15, Danny Green 14 percet töltött a parketten, úgyhogy természetesen annyira vették ezt a meccset komolyan, amennyire várhattuk - ezzel együtt a jó kezdés megvolt, egy negyednyi ponterős támadójáték volt bennük. A lényeg a sérülések elkerülése volt, ez sikerült, a kisebb gonddal küzdők pihenhettek, úgyhogy teljesítették a célt, viszont még mindig nem tudják, hogy kivel találkoznak a playoff első körében - ők az egyetlenek, akik még konkrét taktikai dolgokat nem tudnak gyakorolni az ellenfélre szabva.

A Lakers legjobb dobói: Waiters 19/9, James 17/6, Horton-Tucker 14/6, Morris 14/12
A Kings legjobb dobói: Hield 28/24, Bogdanovics 27/15, Parker 19/3

Memphis Grizzlies - Milwaukee Bucks 119-106

Megcsinálta a Memphis. Nem volt hova bújni, csak a Grizzliesen múlt, hogy bejut-e a playinbe azok után, hogy ennyire elszúrta ezt az egész buborékot - ezúttal viszont jót tett a csapatnak a nyomás, átérezték a helyzetet és óriási meccset játszva legyőzték a ligaelsőt. Ja Morant dobásai ugyan nem ültek, de így is tripla-duplázott (12 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), Jonas Valanciunas elképesztően nagyot játszott (26 pont, 19 lepattanó, 12 gólpassz), Dillon Brooks pedig rendkívül hatékonyan szórt be 31 pontot - ez a trió szállította a kulcsfontosságú győzelmet, ráadásul olyan még sosem fordult elő a klub történetében, hogy egy meccsen két játékos is tripla-duplázzon, most ez is megtörtént. Valanciunas egyébként először csinált TD-t, eddigi karriercsúcsa a gólpasszok tekintetében öt volt, most viszont megállíthatatlannak bizonyult, amikor nála volt a labda, élete egyik legjobb meccsét játszotta ilyen éles szituációban. A Memphisnek a második-harmadik negyedben sikerült eldöntenie a meccset, azokat összesen 18 ponttal nyerte meg és vezetett 23-mal is, igazából egyértelműen jobb volt most a Bucksnál - egyszer sem volt hátrányban, 54-30-ra nyert a festékből, 39%-kal triplázott és 40%-os mezőnymutató alatt tartotta ellenfelét. Az első lépés megvan, most viszont kettőből kétszer meg kell verni a Portlandet ahhoz, hogy a PO-ba is bejusson a gárda.

Middleton lemaradt az 50-40-90-ről. A Bucks teljesen azért nem engedte el a mérkőzést, csak az eltiltott Antetokounmpo és a sérült Matthews hiányzott, de igazából a többiek nem pörögtek annyira, hogy felnőjenek az életéért hajtó Grizzlies szintjére, úgyhogy Mike Budenholzer végül nem erőltette őket - 20 perceket játszott a Middleton-Bledsoe-Lopez sor, de velük a pályán is kikaptak 17-20 ponttal. Middleton egyébként csak 5/13-at dobott mezőnyből, így nem tudta összehozni az 50-40-90-es álomstatisztikát: csak 49,7%-kal zárt mezőnyből az egész alapszakaszt tekintve, hiába lett meg a 41,5%-os triplája és a 91,6%-os büntetője. A Milwaukee nem játszott jól eddig a buborékban, most viszont már nincs mire várni - a Magic ellen elvileg toronymagas esélyes, de az már a PO, oda össze kell magát szednie.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 31/12, Valanciunas 26/6, Morant 12
A Bucks legjobb dobói: B. Lopez 19/6, Mason 18/9, DiVincenzo 17/9

Phoenix Suns - Dallas Mavericks 128-102

Ennél többet nem tehetett a Phoenix. Nem volt a saját kezében a sorsa a Sunsnak, de az biztos volt, hogy nyernie kell, különben biztosan nincs playin, úgyhogy ezt természetesen meg is csinálta a társaság - az első negyedet 11 ponttal nyerte, a nagyszünetben 19-cel vezetett és tükörsimán, kérdés nélkül szállította a győzelmet. Devin Booker a 35 pontos meccsei után most beérte 27-tel is, Ricky Rubio 12 gólpasszt osztott szét és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, csapatszinten 55%-os mezőnymutatóval, 41%-os triplázással, 34 gólpasszal és mindössze 5 (!) eladott labdával hozták le ezt a találkozót. Viszont mivel a Portland és a Memphis is nyert, így ez sem ért továbbjutást: a buborék egyetlen hibátlan csapataként 8-0-t hoztak az újraindítás óta, mindenkit megleptek és mindenki elismerően beszél róluk, de a csoda nem jött össze, nem tudták ledolgozni a tetemes hátrányuk egészét. Így is emelt fővel, büszkén mehetnek haza, Monty Williams vezetőedző is csak annyit mondott, hogy egyszerűen hálás azért, amit a csapata csinált ezeken a találkozókon - jövőre innen kell folytatni.

Nem számít. Kristaps Porzingis nem játszott, Luka Doncic pedig csak 13 percet töltött parketten a Dallasnál, igaz, ő ez idő alatt is beszórt 18 pontot - mindenesetre ezekből azért látszik, hogy Rick Carlisle természetesen a playoffra készült. Boban Marjanovics azért elszórakozott a palánk alatt (18 pont, 20 lepattanó, 3 gólpassz), a mostanában több meccset is kihagyó Seth Curry kapott 20 percet, de igazából nem volt közük a mérkőzéshez, végig az történt, amit a Suns akart - ez nem meglepő, JJ Barea mégis azt mondta utána, hogy csalódás ez a nap számukra, nem mutattak semmit, de most már készen kell állniuk a PO-ra, ahol a Clippersszel találkoznak majd.

A Suns legjobb dobói: Booker 27, Saric 16/6, Johnson 15/3, Payne 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 18/3, Marjanovics 18, Jackson 13/3

Utah Jazz - San Antonio Spurs 118-112

Elengedte ezt a Spurs. A San Antoniónak volt a legkevesebb esélye a playinre, hiszen az előtte lévő három csapatból kettőnek is ki kellett volna kapni ahhoz, hogy egy győzelemmel odaérjen a kilencedik helyre a gárda és Gregg Popovich úgy döntött, hogy ezt nem kell hajszolni: DeRozan, Mills, Gay és White sem lépett pályára, itt egyértelművé vált, hogy nem kell nekik az izgalom. Így viszont egy tét nélküli meccs lett ebből, amit végül elvesztettek, bár a buborékban a figyelmet magára irányító Keldon Johnson most is villogott (24 pont, 8/12 mezőnyből) és a kezdőbe kerülő erőcsatár, Luka Samanic (16 pont, 6 lepattanó, 3/5 tripla) is jól mozgott - már az első negyedet elbukták 17 ponttal, ezúttal nem volt érdemi esélyük a győzelemre. Persze ők már az újraindítás előtt megmondták, hogy nem a PO-ért, hanem az egyéni fejlődésért jönnek Orlandóba, de aztán olyan jól játszottak és úgy hozták a győzelmeket, hogy esélyük nyílt a továbbjutásra - ők nem okoztak csalódást a buborékban. Így viszont hivatalossá vált: 23 év után először nem lesznek ott a rájátszásban.

Pedig a Utah nem akart kellemetlenkedni. Rudy Gobert és Mike Conley eleve kiülte a meccset, de a Mitchell-Clarkson-Ingles-O'Neale sor is csak 11-14 percet játszott, egyébként végig a cserék hozták le a találkozót - méghozzá váratlanul jól, pedig Quin Snydert aligha érdekelte az eredmény. Végül nyolcan is kétszámjegyű ponttermést hoztak és a 41-24-re behúzott első negyed után lemenedzselték az estét, úgyhogy bár nem akartak mindenáron nyerni, de azért csak sikerült nekik - persze ez sehova sem számított, mindenképp a Denver ellen mérkőznek a rájátszás első körében.

A Jazz legjobb dobói: Tucker 18/3, Brantley 13, Niang 13/9
A Spurs legjobb dobói: Johnson 24/3, Samanic 16/9, Belinelli 16/9

Brooklyn Nets - Portland Trail Blazers 133-134

Vért kellett izzadnia a Portlandnek, sőt. Számíthattunk rá, hogy a Nets nem fogja magát könnyen adni és hogy talán a Blazersnek van a legnehezebb dolga az utolsó játéknapon, hiszen Terry Stotts csapatának is nyernie kellett a playinhez, vereség esetén lemaradt volna erről - viszont a Brooklynnál semmi sem indokolta, hogy változtasson az eddigieken. Ez pontosan így is történt, Caris LeVert mindent megtett azért, hogy csapata nyerjen (dobott 37 pontot 16/29-es mezőnymutatóval, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal), a Netsnél hatan jutottak el legalább 14 egységig, 55%-kal céloztak mezőnyből és 42%-kal tripláztak, ennek megfelelően pedig hétpontos előnyből (!) kezdhették az utolsó negyedet - úgy tűnt, hogy romba döntik a Blazers álmait és eddigi munkáját. Végül azonban kiizzadta ezt a sikert a Portland, Damian Lillard 12 pontot szerzett az utolsó negyedben, védekezésben is tudtak még kicsit javulni és a körömrágós végjátékban szerencséjük is volt - bő három perccel a vége előtt még négy ponttal égtek, de egy perc alatt futottak egy 8-2-t (Lillard 3 pont és 2 gólpassz ekkor) és átvették a vezetést. Erre még válaszolt a Nets, de Nurkic kettesével ismét a Blazers járt előrébb, majd a Brooklyn egymás után kétszer is eladta a labdát (illetve kétszer is megszerezték az oregoniak, Lillard például vetődve vett ki ellenfele kezéből) és McCollum dobásával meglett a közte négy. LeVert viszont még itt sem adta fel, egy 2+1-gyel visszahozta csapatát, Anthony elrontotta a következő Portland-támadást és LeVert-nek maradt még bő húsz másodperce arra, hogy egy dobással megnyerje a meccset és kiejtse a Blazerst - meg is volt a helyzete, de a középtávolija végül lejött a gyűrűről, így megúszta a Portland.

Még egyet nyerni kell. Óriásit harcolt a buborék kezdete óta a Blazers azért, hogy eljusson a playoffba, ledolgozta a hátrányát és csak két meccset veszített el, miközben több nagy csatát, szoros végjátékot be tudott húzni - Damian Lillard földöntúli teljesítményei is kellettek ehhez, de végül nyolcadikként bejutottak a playinbe. Ehhez most is nagy szükségük volt Lillardre, aki az 51 és 61 pontos meccsei után ezúttal 42 pontig (8/14 tripla) és 12 gólpasszig jutott, de a súlyosabb sérüléssel együtt játszó CJ McCollum is összeszedte magát és dobott 25 pontot 7 gólpasszal, Jusuf Nurkic is feljebb kapcsolt (22 pont, 10 lepattanó), a mostanában kissé leeresztő Gary Trent Jr. is bevert megint négy triplát, sőt, még Hassan Whiteside (16 pont, 9 lepattanó, 2 blokk 15 perc alatt) is kitett magáért - egyszerűen mindenkitől kellett a jó játék, különben kiestek volna. Ez viszont még csak az első lépés, ugyan ők már több PO-szagú csatán is túl vannak az utóbbi időben, de vár még rájuk egy, mielőtt ténylegesen bejuthatnak a PO-ba: 1-0-s előnyről indulnak a Memphis ellen, ott kettőből egyet nyerni kell, hogy utána a Lakersszel találkozhassanak.

A Nets legjobb dobói: LeVert 37/3, Luwawu-Cabarrot 19/15, Harris 19/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 42/24, McCollum 25, Nurkic 22

Orlando Magic - New Orleans Pelicans 133-127

A végére egy győzelem. 2-0-val rajtolt a buborékban az Orlando, de aztán sorozatban öt vereség következett, teljesen szétcsúszott a csapat a sérülések miatt is, úgyhogy maradt nyolcadik Keleten - most viszont az utolsó alapszakasz-meccsen sikerült javítani és egy pontzáporos győzelmet aratni. Steve Clifford vezetőedző annyit mondott az este végén, hogy ez egy elég "könnyed" mérkőzés volt, mindkét gárda csak játszani akart, a védekezéssel nem nagyon törődtek, ez pedig most jót tett nekik - Nik Vucsevics (23 pont, 10/11 mezőnyből, 3/4 tripla) és DJ Augustin (22 pont, 6 gólpassz, 7/10 mezőnyből) is remekelt, a félidőben 16 ponttal vezettek, onnan lett szorosabb a vége. Vucsevics szerint kellett nekik már egy ilyen este, de most már természetesen arra koncentrálnak, hogy mit tehetnek a PO első körében a Milwaukee-val szemben.

Vége. Pakolhat haza a buborék talán legnagyobb csalódását okozó New Orleans, miután a gárda meg sem tudta közelíteni korábbi önmagát és a baráti sorsolás ellenére teljesen simán esett ki az alapszakasz végén. Most már persze nem akartak semmit Alvin Gentryék, az első sor nem játszott, úgyhogy Frank Jackson (31 pont, 5 gólpassz) és Nick Alexander-Walker (29 pont, 7 gólpassz) labdázhatott kedvére, Josh Hart is megmutathatta magát (23 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz), de hiába az 55%-os mezőnymutató, ez sem volt elég - már a jövő szezonra készülhetnek, mert ott sokkal jobban kell teljesíteniük ahhoz, hogy megfeleljenek az elvárásoknak.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 23/9, Augustin 22/3, Ennis 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Jackson 31/9, Alexander-Walker 29/6, Hart 23/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus