A Kings állította meg a Westbrookkal kiegészült OKC-t

A korábbi MVP visszatérése állította meg a Thundert - megint legyőzte a Denvert a Milwaukee - a Dallas is kikapott Memphisben - 140-et dobott a Pelicans a Spursnek - megint veszített a Boston, nyert a Philly és az Indiana.

Hiába tért vissza Russell Westbrook a nélküle is a liga legjobb formában lévő csapatához, ez most nem volt jó hatással a Thunderre: a gárda kikapott Sacramentóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján. A Memphis a Dallast is legyőzte, a Pelicans 140 pontot dobott a Spursnek, megint megverte a Denvert a Bucks, újabb vereséget szenvedett a Boston, nyert a Philadelphia és az Indiana.

Visszajátszás: fogadják szeretettel Kemba Walkert, a pontlista-vezetőt - videók

Charlotte Hornets - Boston Celtics 117-112

Walker a pontkirály. Elképesztő szezont fut a Hornets irányítója és az elmúlt két meccsen erre még rátett egy lapáttal, hiszen a legutóbbi 60 pontos NBA-szezoncsúcsa után most 43-ig jutott (14/25 mezőnyből) és főleg a negyedik negyedben volt megállíthatatlan: csak ebben az időszakban egymaga 21 egységet rámolt be négy triplával és győzelemre vezette csapatát. Ugyan inkább a Boston járt előrébb a második félidőben, sőt, a negyedik negyedben tíz pont feletti előnybe kerültek a vendégek, Walker egymaga dobott zsinórban 11-et és sorra kosárral fejezte be a támadásokat - az utolsó szót fél perccel a vége előtt mondta ki egy triplával, amivel hatpontos fórt biztosított a Charlotte-nak, innen már nem volt visszaút. Ezzel a szenzációs teljesítménnyel egyébként átvette a vezetést a ligában a dobott pontokat tekintve, 29,6-os átlagával ő áll az élen, igaz, csapata ebből is "csak" egy 8-8-as mérleget profitál eddig.

Stevens variál. Kivette a kezdőcsapatból Gordon Haywardot a Boston vezetőedzője, elmondása szerint azért, hogy a lehető legjobb helyzetben küldhesse pályára, a helyére pedig Aron Baynes került be, így magasabb szerkezettel nyitott a Celtics - a tréner szerint jönnek mlg változások a következő meccseken. Túl sok hatása ennek nem volt, Baynes végül 7, Hayward pedig 31 percet játszott és minketten csak egyetlen egy mezőnykosarat tudtak szerezni, egyikük sem szórta meg magát - ez most is Kyrie Irving (27 pont, 11 gólpassz) dolga volt leginkább, de Jayson Tatum és Marcus Smart is igyekezett bsegíteni. Az 50%-os mezőnymutató és a 31 gólpassz nem is néz ki rosszul, Walkerrel azonban egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, pedig Hayward szerint az egész stratégiájuk arra épült, hogy őt limitálni tudják - ez finoman szólva sem jött össze, bár így is minden esélyük megvolt a győzelemre. A végjátékot azonban elrontották, Irving clutch helyzetben két üres triplát is kihagyott, Walker viszont nem hibázott, úgyhogy újabb vereséget szenvedtek, immár a nyolcadikat és csak egyetlen meccsel vannak 50% felett.

A Hornets legjobb dobói: Walker 43/21, Lamb 18, Hernangomez 14/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 27/3, Tatum 18/3, Smart 14/12

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 113-102

Nem volt kérdés. Dwane Casey kicsit aggódott a találkozó előtt, hogy a Detroit képes lesz-e felpörögni már a mérkőzés kezdetére és hogy meg tudja-e adni az alaphangot, de elég hamar megnyugodhatott a hazaiak trénere: csapata 38 pontot rámolt be az első negyedben, a nagyszünetben kereken 20 egységgel vezetett, a harmadik játékrészben pedig 30 pontra növelte a távolságot, meggyőző, magabiztos győzelmet aratott. Az utolsó másfél negyedben azért kiengedett a gárda, így a végeredmény a játék képéhez képest egészen vállalható a Cavs számára - itt volt azért némi zavar a Pistonsnál, négyen is technikait kaptak a záró etapban, de a győzelmük nem került veszélybe. Andre Drummond (23 pont, 16 lepattanó, 3 blokk) és Blake Griffin (21 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) stabil teljesítménye mellett Reggie Bullock 21 pontos, 4/7 triplás estéje is kiemelendő, ezek után jó formában utazhatnak el Houstonba, ahol nem ők lesznek az esélyesek.

Nem zárt jól a védekezés. Larry Drew szerint nem voltak elég élesek hátul a vendégek, ugyanis nagyon sokat zónáztak, de rengetegszer szem elől tévesztették a dobókat és emiatt jó pár üres helyzetet engedélyeztek a Detroitnak - ez pedig náluk nem fér bele, ők eddig is csak akkor tudtak jó meccset játszani, ha stabilak voltak védekezésben. Támadásban most sem tudtak mit kezdeni, ugyan hatan is elérték a tízpontos határt, de semmi átütőerő nem volt bennük, így hiába vigyáztak a labdára, nem tudták igazán megszorítani ellenfelüket - most készülhetnek a Lakers elleni hazai meccsre és LeBron James visszatérésére.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Griffin 21/6, Bullock 21/12
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 18/6, Clarkson 16/3, Hood 12/6, Zizic 12

Indiana Pacers - Utah Jazz 121-94

Kivették a féket. Victor Oladipo személyében a legjobb játékosát kellett nélkülöznie az Indianának, de ez valamiért csak még (sokkal) jobbá tette a csapatot és ezen az estén valahogy minden sikerült a hazaiaknak: Nate McMillan szerint pontosan az történt a pályán, amit ő szeretett volna látni. Bojan Bogdanovic volt a fő pontfelelős (21 pont, 3/4 tripla), a magasemberek remekül védekeztek és fontos szerepük volt támadásban az előkészítést tekintve is, a kispadról pedig két extra teljesítmény is érkezett: Domantas Sabonis majdnem tripla-duplázott (19 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), az újonc Aaron Holiday pedig a pontszerzésből (19-et dobott 21 perc alatt) vette ki a részét. Szinte tökéletesen működött a gépezet, amit a 35 kiosztott gólpassz, a mindössze 9 eladott labda, az 50% feletti mezőnymutató és a 48%-os triplázás is jelzett - végig uralta is a meccset a Pacers, a negyedik negyedben pedig kiütésessé tette a győzelmét. 

Ehhez most kevés volt a Jazz. Elsöpörte a vendégcsapatot az ellenállhatatlan Pacers-támadójáték és a pálya túloldalán is gyengén játszott több kulcsember - Donovan Mitchell hét, Joe Ingles és Derrick Favors öt-öt pontot tudott szerezni, így hiába igyekezett Ricky Rubio (28 pont, 6 gólpassz, 5/6 tripla) és Jae Crowder (14 pont, 4/7 tripla, 4 gólpassz, 2 blokk), ennyivel nem lehetett felvenni a kesztyűt az Indiana ellen. Quin Snyder a második félidőben már adott is némi extra pihenőt a kezdőknek, nem volt értelme feszegetni ezt a meccset, ezen a napon ezt a Pacerst nem lehetett megverni - a tréner szerint ennek ellenére sokat kell javulniuk, fizikálisabban, koncentráltabban kell védekezniük most már, nincs mire várni.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 21/9, Sabonis 19/6, Holiday 19/6
A Jazz legjobb dobói: Rubio 28/15, Crowder 14/12, Gobert 12

Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 119-114

Embiid dominált, a Sixers nyert. Az 1/1-es Deandre Aytont is leoktatta ezen a találkozón Joel Embiid, a Suns centere pedig azt mondta a meccs után, hogy "köszönöm a tanítást" és hozzátette, hogy ahogy Embiid használja a testét, azt bizony ő is alkalmazni fogja a továbbiakban. Volt is mit ellesnie a hazaiak klasszisától, mert Embiid megint parádézott, 33 ponttal és 17 lepattanóval zárt, így ő vezeti a ligát a 17 idei dupla-duplájával és már 11. alkalommal érte a 30 pontot és a 10 lepattanót, nem nagyon lehet mit kezdeni vele - ez ezúttal is így volt, főleg a második félidőben volt aktívabb és csapata is akkor vette át az irányítást. Mellette Ben Simmons egy gólpassz híján tripla-duplázott, de Muscala, Redick és Butler is dobott legalább 16 pontot és bár a nagyszünetben még a Phoenix vezetett, azt követően magához ragadta a kezdeményezést a hazai alakulat és a harmadik negyedben megszerzett előnyét végigvitte a meccsen - nem volt nagy különbség, de azért hozták a kötelezőt és már 9-0-ra állnak otthon.

Nem volt rossz a Suns. Az első félidőben remekül dobtak a vendégek, ennek köszönhetően öt ponttal vezettek is a második negyed végén, ám a fordulást követően már nem tudták tartani a lépést a magasabb fokozatba kapcsoló Phillyvel - a védekezésük továbbra sem elég ahhoz, hogy extra támadójáték nélkül stabilan meccseket tudjanak nyerni. Devin Booker sokat vállalt és nagyot játszott (37 pont, 8 gólpassz, 13/25 mezőnyből, 6/15 tripla), de TJ Warren (21 pont, 8/15 mezőnyből, 4 gólpassz) és az említett Ayton (17 pont, 8/11 mezőnyből, 9 lepattanó) is hozta a számait, a Sixers azonban nem az a csapat, amelyet ennyivel meg lehet verni - sikerült ugyan ott maradniuk néhány pontos távolságban a legvégéig, fordítani azonban már nem tudtak, úgyhogy továbbra is nyeretlenek ebben a szezonban idegenben.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 33, Simmons 19, Muscala 19/6
A Suns legjobb dobói: Booker 37/18, Warren 21/6, Ayton 17

Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 119-127

Megint a kispad. Nem játszott jól a Clippers és sokáig nem tűnt úgy, hogy hozni tudja ezt a papíron kötelező győzelmet, mert a második félidőben volt már 15 pontos hátrányban is az együttes, Danilo Gallinari nélkül nagyon akadozott a játék, hiába szórt be 24 egységet Tobias Harris. A cseresor azonban megint "megmentette" a gárdát: Lou Williams dupla-duplázott (16 pont, 11 gólpassz), Montrezl Harrell a csapat legjobbja lett (25 pont, 11 lepattanó, 5 labdaszerzés, 2 blokk, 18 kiharcolt büntető), Mike Scott bevert 6/12 triplát és még Boban Marjanovics is tíz pont fölé jutott alig tíz perc alatt - a társaság egy 20-4-es rohammal fordított, majd a hajrában meg is törte ellenfelét és végül újabb nagy felzárkózással megnyerte a mérkőzést. Érdekesség, hogy most 11-5-re áll a Rivers-legénység, tavaly ugyanekkor 5-11 volt a mérlege...

Young extrája is kevés volt. Ezen a meccsen jól játszott a Hawks újonc irányítója, 25 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 17 gólpasszt osztott szét, de a második félidőben már ő is egyre többet hibázott és a végén nem tudott segíteni csapatán - pedig Taurean Prince is beszórt 21 pontot és a hosszú sérülés után idei második meccsét játszó John Collins is hozzátett 21 perc alatt 18 egységet és 6 gólpasszt. Young úgy fogalmazott, hogy érzi a nyomást, hogy most már nyerniük kell (zsinórban nyolcadszor kaptak ki) és nem is játszanak rosszul, de a végjátékokat, a negyedik negyedeket egyelőre folyamatosan elrontják, úgyhogy ezen kell elsősorban javítaniuk.

A Hawks legjobb dobói: Young 25/3, Prince 21/9, Collins 18/6
A Clippers legjobb dobói: Harrell 25, Harris 24/12, Scott 18/18

Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 98-88

Ez Memphis. A back-to-backet játszó hazaiak ismét maximálisan ráerőltették akaratukat ellenfelükre és pontosan az ő ritmusukban zajlott a mérkőzés, amelynek végén egy jó negyedik negyeddel a győzelmet is be tudták húzni - Mike Conley szerint azért ennyire eredményesek, mert teljesen mást csinálnak, mint a liga több csapata, így mindenkinek nehéz hozzájuk alkalmazkodni. Úgy tartották 88 ponton a Dallast, hogy a texasiak idén még 100 alatt sem jártak soha, közben a túloldalon Conley (28 pont, 7/11 tripla, 7 gólpassz) és Marc Gasol (17 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) tette, amit kellett, így szoros, kiegyenlített meccsen eljutottak a negyedik negyedig (addig maximum 6 pont volt a különbség bármelyik irányba), ahol egy jól időzített 10-0-s rohammal és néhány pontos távoli dobással eldöntötték a küzdelmet - tökéletesen bevált a stratégiájuk, így 11-5-re javították a mérlegüket és a Portlanddel, valamint a Clippersszel holtversenyben vezetik Nyugatot.

A Dallast sem érheti nagy kritika. Ugyan sorozatban négy győzelem után kapott ki ismét a gárda, amely ráadásul pihentebb is volt ellenfelénél, amiatt meg kell dicsérni a Mavst, hogy nem őrölte fel a Grizzlies stílusa és egészen az említett 0-10-es rohamig egálban tudott lenni Rick Carlisle alakulata. Dennis Smith Jr. (19 pont, 5 gólpassz, 3/6 tripla) és DeAndre Jordan (17 pont, 20 lepattanó) jól is játszott, akin érződött, hogy nem ízlik neki ez a fizikális védekezés, az Harrison Barnes (3/14 mezőnyből) és az újonc Luka Doncic (6/20 mezőnyből) volt, ők nem tudtak kiteljesedni, ezért nem tudott győzelmet aratni a gárda - nagy baj persze nincs, Memphisben idén eddig bőven ki lehet kapni, következőleg a Brooklyn elleni hazain kell javítani.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 28/21, Gasol 17, Jackson Jr. 13
A Mavericks legjobb dobói: Smith Jr. 19/9, Jordan 17, Doncic 15/9

Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 104-98

Megint kapaszkodnia kellett a Bucksnak. A Memphis elleni vereségnél nem jött össze, legutóbb a Chicago ellen már 22 pontos hátrányból nyert a Milwaukee és most is 17 ponttal égett már a gárda, mielőtt megrázta magát és visszajött a meccsbe - a harmadik negyedet nyomták meg igazán a hazaiak és az első félidei nagy különbség után a záró etapot már ők kezdhették egypontos előnnyel. Itt szorosan alakult a küzdelem, még az utolsó percben is egy labdán belül voltak a felek, de aztán a kintről addig 0/7-et dobó Khris Middleton elsüllyesztett egy clutch triplát, ami eldöntötte a meccset - egyénileg Giannis Antetokounmpo (29 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és Eric Bledsoe (23 pont, 8/10 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz) emelhető ki náluk, de most azért nem játszottak igazán jól, például csak 30%-kal tripláztak. Ez is elég volt végül ahhoz, hogy idén másodszor is megverjék a Denvert, úgyhogy akármennyire is hátrányba hozzák magukat most már folyamatosan, így is fél meccsre megközelítették a ligaelső Torontót. 

Nincs megoldás. Ugyan közel álltak ahhoz, hogy megverjék a jelenlegi ligamásodikat idegenben, végül ezúttal sem tudtak nyerni a denveriek, akik így az utóbbi hét meccsükből hatodszor kaptak ki - már szinte nem is emlékszünk a parádés évkezdetre, hiszen azóta egyre mélyebb gödörbe kerülnek. Jamal Murray szerint ugyan az önbizalmuk továbbra is megvan, egyszerűen csak nem jól alakulnak számukra a meccsek hajrái, azért egy ilyen vereségszériát már nem lehet egy legyintéssel elintézni, van valami problémájuk, amit meg kell oldani, de egyelőre erre nem voltak képesek - 22-9 volt a büntetőarány (nem a javukra), 30% alatt tripláztak és egyénileg is maximum az említett Murray (17 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) emelhető ki, a többiek elég felemás teljesítményt nyújtottak. Nincs más hátra, mint előre, most Minnesotába látogatnak.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29, Bledsoe 23/9, Middleton 13/3, Brogdon 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 20/9, Murray 17/6, Harris 14/6

New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 140-126

Julius Randle nagy napja. A nyáron érkező erőcsatár Pelicans-karrierje első (összességében hatodik) tripla-dupláját szerezte (21 pont, 14 pattanó, 10 gólpassz), ráadásul a padról beszállva, és a bravúr értékét növeli, hogy tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy lassan induló csapatát felpörgesse a második negyedben. Addig inkább a San Antonio irányított, a két középső negyedben azonban megérkezett Anthony Davis (29 pont, 9 pattanó, 2-2 szerzett labda és blokk) is, kettejük atletikus és gyors duójára nem lehetett válasza a Spursnek. Mellettük Holiday 9 asszisztot szortírozott, Moore nagyon hatékonyan termelt be 24 egységet, Mirotic kevés labdából is jól célzott, sőt a padról Frank Jackson is 12 pontot szórt, összességében 140 dobott pontnál nincs miről beszélni, szétszedték az ellenfél védekezését, és továbbra is playoff-helyen állnak.

Mi történik LaMarcus Aldridge dobásaival? Az elmúlt négy meccsből harmadszor dobott borzasztóan a Spurs korábbi All-Starja, a 2/11-es mezőnymutató mennyiségben és minőségben is elfogadhatatlan, és ezúttal hátul sem nagyon tudott hozzátenni az üres lepattanók lehúzásán kívül. Hiába dobott egészen parádésan Bryn Forbes (5/6 tripla) és Dante Cunningham (5/5 tripla), a második félidőre nagyon kellett volna plusz a húzóemberektől, de jó számai ellenére sem DeRozan (21 pont, 7/19 mezőnyből), sem Aldridge, sem Rudy Gay (17 pont, 6/18 mezőnyből) nem tudta megtolni a szekeret, a kispadon pedig nem nagyon vannak nehéztüzérek. Utóbbi öt meccséből a negyediket bukta el Gregg Popovich csapata, és visszaesett 50 százalékra.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Moore 24/6, Holiday 21/6, Randle 21.
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 21, Forbes 20/15, Cunningham 19/15.

Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 117-113

Russell Westbrook visszatérése állította meg a Thunder sorozatát. Előző 11 meccséből 10-et megnyert az OKC, most viszont visszatért az ikerlányai születése miatt érthetően feldobott Westbrook (29 pont, 12/25 mezőnyből, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda), aki végigpörögte a meccset – ez azonban sajnos nem volt jó hatással az előző mérkőzéseken első-második opcióként dolgozó Paul George-ra (27 pont, 9/24 mezőnyből, 4/14 tripla, 9 pattanó) és Dennis Schröderre (3/17 mezőnyből). A Kings gyorsan ki is épített egy 10 pont feletti előnyt, a harmadik negyedig kellett várni, hogy rendesen összeálljon elöl-hátul az OKC: a dupla-duplázó Adams stabilizálta a védekezést, George elkezdett betalálgatni, és egyre gyakrabban találták meg a hibátlanul dobó Diallót. A negyedik negyedben is végig szorosan alakult az összecsapás, a végjátékban azonban nem tudott megújulni az OKC, míg a túloldalon előlépett egy vezér.

Buddy Hield félelmetes. A Kings kifejezetten jól játszott annak ellenére is, hogy De'Aaron Fox számára bedeszkázták a gyűrűt (1/10), az irányító a szervezésben tette magát hasznossá (13 gólpassz), a pontszerzés terheit átvette a veterán Iman Shumpert, a pontosan célzó Bjelica, Hield, illetve a padról beszálló, karrierje első dupla-dupláját szállító Marvin Bagley, illetve Bogdan Bogdanovics. A harmadik negyedben azonban nagyon hiányzott egy vezér, úgy tűnt, hogy ott megroppantják a Sacramentót. A negyedik negyedre aztán magához tért a Kings támadójátéka, a végjátékban pedig előlépett a triplaspecialista Hield, aki mindhárom triplakísérletét bevágta, ezzel hozta jó helyzetbe csapatát. Az utolsó másodpercekben aztán Fox hibátlanul büntetőzve biztosította be a győzelmet, amellyel a Kings 50 százalék fölé tornázta mérlegét. 

A Kings legjobb dobói: Hield 25/15, Shumpert 23/12, Bogdanovics 16/12.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/12, George 27/12, Diallo 18/6.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus