A Knicks Philadelphiába utazik, a Pelicans a Clipperst fogadja

Szinte mindegyik csapat pályára lép az NBA mai játéknapján, mutatjuk, hogy mi a hajnali program.

Boston Celtics – Utah Jazz 01:00

A Boston jelenleg a liga talán legjobb csapata, éppen ezért papíron itt egy egyoldalú mérkőzésre lehet számítani. A Celtics bár az elmúlt alkalommal a Thunder elleni csúcsrangadón vereséget szenvedett, de így is 8-2-t hozott az utóbbi tíz találkozón, hazai pályán pedig még mindig nem hibázott, a TD Gardenben 16-0 a mérlege. A Jazz meglepően jó formának örvend, az eddigi tapasztalatok alapján a tankolás határán lévő csapat tízből hét meccsét is megnyerte és már „csak” három mérkőzéssel van 50% alatt, a vendégek most zsinórban három sikernél járnak, megverték a Miamit, a Dallast és legutóbb egy pokoli végjáték során hosszabbítás után a Detroitot is. Ennek ellenére nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy alapvetően ma a papírforma a Jazz vereségét jelentené, a hazaiak vezetik a ligát és végig nagyon magabiztos játékot mutatnak, még csak gödörbe sem süllyedtek idén, ráadásul Bostonban még eddig senkinek sem sikerült nyernie – hatalmas meglepetés lenne, ha ez Markkanenéknek sikerülne először.

 

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 01:00

Az Indiana mindenkit meglepve indult meg felfelé a tabellán, a hazaiak már az ötödikek Keleten, zsinórban ötször tudtak nyerni, ráadásul nem is akárkik ellen: sikerült győzniük Houstonban, megverték a Knickset és egymás után kétszer a Milwaukee-t is, remek formában vannak Haliburtonék. Az Atlantáról már nem mondható el ugyanez, bár az elmúlt két meccsét megnyerte a csapat, sőt, legutóbb az OKC-t lepték meg, de összességében még mindig csalódás az idei szezonjuk, alig tudnak a playin-helyeken megragadni. A vendégeknek nem jött jókor De’Andre Hunter sérülése, ő még ma sem lehet ott a pályán, a túloldalon viszont a hírek szerint nem lesz hiányzó, így a remek forma mellett az egészség is a Pacers mellett szól. A csapatok november közepén találkoztak egymással, akkor az a derbi több, mint 300 pontot hozott (157-152-re nyert az Indiana), most is valami hasonlóra számíthatunk, már csak azért is, mert míg mindkét fél a legjobbak között teljesít támadásban, addig egyikük játékában sem találhatunk még csak nyomokban sem védekezést – látványos, pontgazdag mérkőzésre számítunk, összességében viszont a Pacers győzelmére van nagyobb esély.

 

Cleveland Cavaliers – Washington Wizards 01:30

A Cavaliersnél Evan Mobley hosszú hetekig nem bevethető, majd Darius Garland is kidőlt a sorból, a múlt héten ehhez jött még hozzá Donovan Mitchell betegsége is – ennek ellenére ezeket a csapásokat viszonylag jól viselte a csapat, az elmúlt öt meccséből hármat is megnyert, ez ilyen helyzetben mindenképpen pozitív. Mitchell legutóbb már visszatérhetett, ráadásul éppen egymással játszottak a felek, ahol közel negyven ponttal hozta a kötelező győzelmet a Cavs, természetesen ma is a hazaiak sikerére mutatkozik nagyobb esély. A fővárosiak egyszerűen nem tényezők a mezőnyben, igazából szinte akárki jön velük szembe, annak jelentősen megnőnek az esélyei a győzelemre, a papírforma szerint valószínűleg ma sem rúghatnak labdába Kuzmáék.

 

Brooklyn Nets – Oklahoma City Thunder 01:30

Az erőviszonyok itt is egyértelműek, a Thunder az elmúlt tíz meccséből nyolcat is behúzott és már csak egyetlen meccs a hátránya a nyugati éllovas Minnesota mögött, míg a Nets nagyon mélyen van, csak 2-8-at hozott az utóbbi időszakban, most pedig egymás után öt zakónál jár, nagy kérdés, hogy mi történt az elmúlt hetekben az eddig kellemes meglepetés képét keltő csapattal. Az OKC nagy ellenfelek ellen is kiváló eredményeket hozott, nemrég legyőzte például a Denvert és a Bostont is, igaz, hogy az elmúlt alkalommal a back-to-back második felén a Hawks ellen becsúszott egy vereség, de ettől függetlenül még a legjobbak között említhetjük őket. A csapatok január első napján játszottak már egymással, akkor magabiztosan hozta a kötelezőt az Oklahoma, a Brooklyn most annyira rossz formában van, hogy jelenleg nem igazán van esélye senki ellen sem, aki nem tankol – ezúttal még úgy sem bizakodhatnak, hogy a hírek szerint Lonnie Walker IV hosszú hetek kihagyása után visszatérhet a pályára.

 

Philadelphia 76ers – New York Knicks 01:30

Ez érdekes mérkőzés lehet, a Knicksnek láthatóan jót tett az Anunoby-csere: a játékosmozgás előtt egymás után háromszor kapott ki a csapat, de a csere óta egyelőre kettőből kettőnél jár, ebből az egyik siker ráadásul a Minnesota ellen született. Most a vendégek egy ahhoz hasonló találkozóra számíthatnak, a Sixers tízből hét meccsét megnyerve továbbra is üldözi a Boston-Milwaukee kettőst Keleten, úgy néz ki, hogy a keleti dobogó ismét reális célja lehet Nick Nurse csapatának. Fontos hiányzója a hírek szerint egyik csapatnak sem lesz, egyedül Melton sérült a hazaiak részéről. Hiába nézett ki kifejezetten jól a New York a Wolves és a Bulls ellen, a Sixers azért megint egy komoly erőpróba lehet, viszont ha hozni tudják azt, amit pár napja a Minny ellen nyújtottak, akkor lehet esélyük egy újabb bravúrra – alapvetően viszont a hazai pályán 13-4-gyel teljesítő Philly győzelmére van nagyobb esély.

 

New Orleans Pelicans – Los Angeles Clippers 02:00

A nyugati negyedik és hatodik helyezett mérkőzése természetesen rangadó lesz, a Pelicans és a Clippers is megnyerte az elmúlt négy mérkőzését és egyelőre mindketten ott vannak a stabil playoff-helyeken – bár mindkét félnek voltak korábban hullámvölgyei, most úgy néz ki, hogy összekapták magukat és szállítani tudják a győzelmeket. A New Orleans miután pár napja földbe döngölte a Lakerst, két napja a Minnesota ellen is nagy győzelmet aratott, ez mindenképpen komoly önbizalmat adhat számukra, pechükre viszont a LAC is nagy győzelmekből érkezik, Leonardék ugyanis előbb a Miamit, majd a Phoenixet gyűrték le. Egyelőre nem tudunk fontosabb sérültekről, a megszokott rotációkkal léphetnek pályára a felek, ami kifejezetten jót tehet egy olyan rangadónak, ahol egy hazai győzelemmel a Pels akár el is tüntetheti a különbséget a negyedik Clippers mögött. A felek jó formában vannak, kérdés, hogy most melyikük fog botlani, nagyon kiélezett derbire lehet számítani.

 

Chicago Bulls – Charlotte Hornets 02:00

A Bulls az elmúlt hetek nagy eredményei után láthatóan lépest tévesztett és megint kezdenek becsúszni vereségek, a hazaiak az elmúlt öt találkozójukból csak kettőt nyertek meg – bár a remek formában lévő Indiana, a Sixers és az átalakuló Knicks ellen nem volt szégyen kikapni. Most mindenképpen javítaniuk kellene DeRozanéknak, az ellenfél ugyanis az a Charlotte, amely napról napra egyre mélyebbre süllyed és csatlakozik a legerőteljesebben tankoló csapatokhoz – bár ezt cáfolja az a tény, hogy az elmúlt alkalommal Sacramentóban tudott bravúrgyőzelmet aratni a csapat, ezzel megszakította tizenegymeccses zakósorozatát. A vendégek egyébként is rossz helyzetét nehezíti, hogy több kulcsember sérülését kell(ene) kimozogniuk, nincs se Ball, se Hayward, de Ntilikina és Mark Williams is hosszú ideje maródi – ezek tudatában nem kell meglepődni, hogy 8-24-gyel állnak a tizenharmadik helyen Keleten. A Bullsnál a legnagyobb hír, hogy Zach LaVine státusza kérdésesre javult, van tehát esély arra, hogy több, mint egy hónap kihagyást követően újra pályára lépjen a Bulls sztárja. Talán még emlékszünk arra, hogy vele a pályán mennyire kilátástalan játékot és teljesítényt hozott a csapat a szezon elején, azóta viszont a játék tudott javulni és jelenleg újra van esély a playin-helyek elcsípésére – kíváncsian várjuk, hogy LaVine visszatérésével változik-e a csapat helyzete, most azonban vele és nélküle is magabiztosan hozniuk kellene a hazai győzelmet.

Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 02:00

A Minnesota az elmúlt mérkőzéseken lépést tévesztett, csak két meccsét nyerte meg az utóbbi öt alkalomból, ráadásul most zsinórban kétszer kapott ki a Knicks és a Pelicans ellen – ennek ellenére még továbbra is őrzi listavezető helyét Nyugaton, de vészesen közelednek feléje az üldözők. A Rockets egy érdekes csapat, alapvetően hazai környezetben a veszélyesebb csapatok közé tartozik, bár csúsztak be már ott is vereségek a texasiaknak (a sorozatos idegenbeli zakók mellett), de a Pistons és a Nets ellen legutóbb újra visszatalált a sikerek útjára. Egyelőre nehéz megítélni, hogy a Wolves csak egy átmeneti hullámvölgybe került-e bele, vagy valóban kipukkadt az eddig szinte makulátlan játéka – mi azért még az előbbire szavazunk, így hiába a Houston 13-5-ös hazai mérlege, alapvetően elvárható lenne a győzelem Edwardséktól. A meccs érdekessége lehet Sengün és Towns párbaja, két nem centertől megszokott képességekkel megáldott játékos párharca mindig okozhat látványos és izgalmas dolgokat, a vendégeknél viszont Edwards extrájára is lehet számítani, alacsony poszton pedig kevés az esély arra, hogy vele valaki felvegye a versenyt a hazaiak bedobói közül.

 

Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers 02:30

A Mavericks az elmúlt napokban visszakapta a sérüléséből felépülő Kyrie Irvinget, akire nagy szüksége is van, mert volt már jobb formában is az idény folyamán: a hazaiak csak négy meccsüket nyerték meg az elmúlt tíz alkalomból és a Pelicans javulásával már kiszorultak a nyugati top 6-ból is. Ettől függetlenül Irvingék most azért kötelező győzelem előtt állnak, a Blazers a tankhadosztályt erősíti idén, bár az is tény, hogy Simonsék ha akarnának, akkor sokkal jobbak is tudnának lenni annál, mint amit valójában mutatnak. A csapatok két napja már játszottak egymással, akkor simán tudtak nyerni Doncicék, a hazaiaknak pedig ezúttal is remek lehetőségük van a felzárkózásra és a javításra. A Dallasnál viszont a sérülések nem könnyítik a helyzetet, nagy valószínűséggel Exum, Holmes és Kleber sem tud pályára lépni, de egyelőre Grant Williams és Dereck Lively II játéka is kérdéses – elvileg még ezt el kellene bírniuk az Ayton nélkül felálló Blazers ellen, de ehhez mindkét (vagy legalábbis az egyik) klasszisuk extrájára szükségük lehet.

 

Denver Nuggets – Orlando Magic 03:00

A Nuggets pihenőnap nélkül lép pályára, a címvédő a tegnapi játéknapon hatalmasat küzdött és az utolsó negyedben elképesztő hajrával megfordította a Warriors elleni derbit, a mérkőzés pedig Nikola Jokics hihetetlen meccsnyerő dobásáról marad örökre emlékezetes. Most ugyan egy pihentebb, de összességében jóval pocsékabb formában lévő Magic ellen kell újra pályára lépniük a hazaiaknak. Az Orlando ötből négyszer is kikapott az elmúlt időszakban, most pedig egy nagyon nehéz sorsolásba csöppent bele: Phoenix, San Francisco és Sacramento után most Denverben kerülnék el zsinórban negyedik vereségüket. A Nuggets teljesen egészséges, viszont a vendégeknél vannak fontos hiányzók, leginkább Franz Wagner kimaradása okozhat nagy gondot, aki az elmúlt mérkőzésen esett ki, mellette viszont Fultz, Harris, Ingles és Isaac sem lesz bevethető, de jelenleg Carter Jr. szereplése is bizonytalan. Tény, hogy a GSW elleni mérkőzésen bemutatott zárkózás és fordítás rengeteget kivett a bajnokból, de egyelőre nem látjuk a vendégekben azt, hogy ki tudnák használni a hazaiak fáradtságát, ennyi sérülttel szinte csak a csodában (vagy Banchero extrájában) bízhatnak.

 

Phoenix Suns – Miami Heat 03:00

Ez egy kifejezetten izgalmas mérkőzésnek ígérkezik, a Suns az elmúlt hetekben magára talált és rákapcsolt, már két meccsel vannak 50% fölött, míg a Heat Jimmy Butler sérülése ellenére is hozza a győzelmeket és tartja keleti negyedik helyét. A hazaiak régóta várták Bradley Beal visszatérését, az ex-washingtoni sztár felépülésével pedig ismét együtt játszhatott a három sztár – azonban ez sem tartott sokáig, hiszen az elmúlt két meccset ezúttal Kevin Durantnek kellett kihagynia, akinek a pályára lépése ezúttal is csak kérdéses. A Heatnél szinte már megszokott, hogy kulcsember hiányában sem ijed meg a csapat, ezúttal Butler hiányát kell elbírnia, ez pedig láthatóan sikerül is: a Sixerst, a Warriorst és legutóbb a Lakerst is legyőzte a floridai gárda, így a Jazz és a Clippers elleni vereségek is belefértek a bravúrok mellé. A Heat sztárja ma sem lehet ott a pályán, ahogyan Highsmith és valószínűleg Martin sem, de a hazaiaknál is vannak kérdőjelek, Durant mellett Gordon státusza is kérdéses. Abszolút kétesélyes mérkőzésre van kilátás, amely bármelyik irányba eldőlhet, a Heat képes bármelyik nagycsapatot meglepni akkor még  akkor is, ha fontos hiányzói vannak, a Sunsnál pedig Durant rendelkezésre állásán állhat vagy bukhat a dolog, meglátjuk, hogy merre billen el a mérleg nyelve.

 

Golden State Warriors – Detroit Pistons 04:00

A Warriors azok után, hogy megindult felfelé, most megint csak ötből egy meccset nyert, egyedül az Orlandót tudta legyőzni néhány nappal ezelőtt, tegnap pedig a Denvertől Jokics eszméletlen triplájával kapott ki ismét egy már gyakorlatilag megnyert mérkőzésen – így még nem sikerült Curry-éknek fellépniük a playin-helyekre. Most azonban kötelező győzelem előtt állnak a hazaiak, a Detroit a Raptors ellen bár megtörte történelmi zakósorozatát, de azóta megint kétszer kapott ki, legutóbb a Utah ellen egy őrült végjátékban, végül hosszabbításban maradt alul. A Pistons egyértelműen a mezőny leggyengébb csapata, így a GSW-nek még fáradtabban is muszáj nyernie ahhoz, hogy zárkózni tudjon az középmezőnyre – már csak amiatt is fontos lenne a siker a hazaiak számára, mert akkor akár esélyük nyílna a top 10-be is bekerülni.

 

Los Angeles Lakers – Memphis Grizzlies 04:00

A Lakersnél áll a bál, legutóbbi tizenkét meccsén kilencszer is kikapott a kaliforniai csapat, elvileg már az öltözőben is felütötték a fejüket a konfliktusok Ham és a játékosok között – érdekes helyzet állt elő a csapatnál, egyelőre láthatóan nincs meg minden játékos szerepe a rotációban és ez az elmúlt időszakban nagy zavart keltett. A Grizzlies Morant visszatérése után ugyan hirtelen közel ugyanannyi győzelmet gyűjtött, mint az azt megelőző hónapokban összesen, de azóta megint lejjebb csúszott a csapat: a Denvertől, a Clipperstől és a Kingstől ugyan ki lehet kapni, de legutóbb már a Raptors is elkapta őket. A Lakersnél nagyon sürgős lenne, hogy találjon valamit az edzői stáb a gondok megoldására, legutóbb a Heat ellen csupán 4/30 triplát tudott bedobni az egész csapat, ráadásul eladott 25 labdát is, azok közül pedig legalább egy tucat a dekoncentráltság és a mentális fókusz hiányából született, ezekkel pedig egyszerűen lehetetlen meccset nyerni. A hazaiak edzője többször is a sérülésekre hivatkozott, tény, hogy Russell, Hachimura és Vincent ma sem lesz bevethető, de több játékos is elmondta, hogy nem szabad erre fogniuk a visszaesést, jó keretük van és képesek a legmagasabb szinten is teljesíteni. Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e bármilyen változás – ha az egyértelműen alacsonyabb szintet képviselő Grizzlies ellen is kikapnak, akkor az akár Darvin Ham állásába is kerülhet…

 

Sacramento Kings – Toronto Raptors 04:00

Ha a Kings nem kapott volna ki az elmúlt időszakban a Blazerstől és a Hornetstől, akkor szinte tökéletes formában várhatná ezt a találkozót – persze ennek ellenére is hozza a tőle elvártat a hazai csapat, legutóbb például az Orlando ellen sikerült győzniük, egy végletekig kiélezett mérkőzésen, hosszabbítás után. A Raptors Anunoby távozása óta pedig mindkét meccsét megnyerte, Quickley és Barrett is jól mutatkozott be új csapatában, ennek eredményei pedig a Cleveland és a Memphis elleni sikerek voltak. Összességében azért viszont még mindig nagy különbségek vannak a felek között, a Raptorstól ennél még azért több kell ahhoz, hogy elhiggyük, hogy valóban megindulhatnak felfelé, a Kings ellenben idén is igazolja, hogy célja, hogy ismét egyenes ágon jusson a rájátszásba. Bár a Toronto mutatott bíztató jeleket az elmúlt meccsein, de ma nagy meglepetés lenne, ha folytatni tudná győzelmi sorozatát, ráadásul a Kings számára is fontos lenne a győzelem, hiszen azzal akár utol is érhetné az előtte negyedik helyen álló Clipperst a konferenciában.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus