A Lakers állította meg a Memphist, növelte előnyét a Denver

Győzött a Brooklyn, összekapta magát a Dallas, tovább robog a Sacramento és az Atlanta: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

 

Orlando Magic - New Orleans Pelicans 123-110

Anthony jókor lépett elő. Az első három negyedben szorosan alakult a találkozó, de inkább a Pelicans járt előrébb, az utolsó 12 percben ugyanakkor Cole Anthony vezérletével robbantottak a hazaiak és 35-19-re nyerték ezt a játékrészt. A csereirányító csak a negyedik negyedben 11 pontot szerzett, és végül 22 ponttal zárt 6/9 jó dobással és 8/8 bedobott büntetővel, és szükség is volt az ő remeklésére, mert Markelle Fultz ezúttal nem villogott. Nem Anthony volt ugyanakkor az egyetlen jól teljesítő játékos a Magicnél, a pontjai nagyobbik hányadát az első félidőben szerző Franz Wagner (30 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is kiválóan teljesített, de Gary Harris és Bol Bol is nagyon hatékony volt, így az is belefért, hogy a Banchero-Carter Jr. kettős közös erővel 3/15 dobását süllyesztette el, és a Pelicans legyőzésével két vereség után tudtak javítani.

A végére elfogyott a Pelicans. Továbbra is nehéz helyzetben van a Pelicans Zion Williamson és Brandon Ingram hiánya miatt, ezúttal Naji Marshall sem tudta vállalni a játékot, és Herbert Jones bevetéséről is az utolsó pillanatban döntöttek, ő ugyanakkor 19 perc alatt kipontozódott. Ahogyan azt az elmúlt időszakban meg lehetett szokni, úgy most is CJ McCollum (23 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Jonas Valanciunas (20 pont, 10 lepattanó) köré szerveződött a játék, a negyedik negyedre ugyanakkor mindketten elfogytak, McCollum 1/6, Valanciunas 1/3 dobását küldte a helyére a záró játékészben. Így hiába dobott hatékonyan 18 pontot Trey Murphy III, illetve hozott lendületet a kispadról José Alvarado és Jaxson Hayes kettőse, sorozatban harmadszor is kikaptak.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 30/15, Anthony 22/6, Harris 15/12
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 23/6, Valanciunas 20/3, Murphy III 18/6

 

Atlanta Hawks - New York Knicks 139-124

A Hawks lendülete végig kitartott. Mindkét csapat támadásorientált kosárlabdát játszott ezen az estén, így három negyedet követően 102-101-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A Hawks az utolsó 12 percre sem lassított, a vendégek ugyanakkor nem tudták már tartani a tempót, főleg Bogdan Bogdanovics okozott nekik problémát, aki a 14 pontjából 12-t ekkor szerzett, de Onyeka Okongwu (14 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) is nagyrészt a negyedik negyedben villogott. Ehhez jött hozzá, hogy Dejounte Murray 29 ponttal, 6 lepattanóval és 12 gólpasszal jelentkezett, Trae Young pedig 27 pontnál és 6 gólpassznál állt meg, miközben a 20 pontos De’Andre Hunter és a 17 ponttal, illetve 9 lepattanóval záró John Collins is nagyon hatékonyan szerezte a pontjait. A Hawks ezzel sorozatban ötödször nyert, és a következő, Hornets elleni meccsüket is esélyesként várhatják.

Túl sok dobást engedett a Knicks. Kiváló hatékonysággal szerezték a pontjaikat a vendégek, 59 százalékkal dobtak mezőnyből, ugyanakkor csak 83 alkalommal jutottak el dobásig az este folyamán, miközben a Hawks játékosai 100 kísérletnél álltak meg, amiből 56 kosarat is eredményezett. A támadójátékkal nem is volt gond a Knicksnél, a húzóemberek közül Julius Randle (32 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), RJ Barrett (23 pont, 3/5 tripla) és Jalen Brunson (19 pont, 9 gólpassz, 3 blokk) is elérte az 50 százalékos határt mezőnyből, és emellett olyan extrák is jöttek a kiegészítőktől, mint Jericho Sims 6/6 és Immanuel Quickley 5/5 jó dobása, de mindez nem tudta ellensúlyozni a védekezésbeli gyengeségeket. A palánkok közelében látványos volt Mitchell Robinson hiánya, elvesztették a lepattanózást, kevesebb blokkot osztottak ki és a festékből is kevesebb pontot szerzetek, mint ellenfelük – egyik kategóriában sem volt nagy a különbség, de a sok apróság összeadódott, így egymást követő harmadik meccsét veszítette el a Knicks.

A Hawks legjobb dobói: Murray 29/3, Young 27/3, Hunter 20/9
A Knicks legjobb dobói: Randle 32/9, Barrett 23/9, Brunson 19/3

 

Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 114-120

B kerettel nyert a Warriors. Előző este hosszabbításban szenvedett vereséget Bostonban a GSW, így ezen a találkozón Curry, Thompson, Wiggins és Green sem lépett pályára, a fiatalok kapták meg a lehetőséget - akik teljesen váratlanul idegenbeli győzelmet arattak Clevelandben. Ennek alapját a kiemelkedő triplázás adta meg, összesen 23 alkalommal zörgettek be kintről, a tíz pályára lépő játékos közül csak Kevon Looney nem dobott hármast, leszedett viszont 17 lepattanót, közte 6 támadót, úgyhogy ő is bőven kivette a részét a bravúrból. A váratlan tűzerőre építve szinte végig vezettek is, az első negyedet és a félidőt is ők zárták előnnyel, a harmadik játékrészben pedig megléptek: az utolsó felvonást 12 pontos fórral kezdhették meg, de volt már közte húsz is a javukra. A Cavs innen visszakapaszkodott, de csak az utolsó két-három percben ért fel odáig, hogy szoros legyen a találkozó, 110-114 után viszont stílusosan bevágott egy triplát Ty Jerome, és ezzel végleg lezárta az estét. Ha már Jerome, ő 22 ponttal és 8 gólpasszal vette át Steph Curry helyét a kezdőben, Jordan Poole 32 pontot és 5/12 triplát jegyzett, Donte DiVincenzo 17-6-4-gyel jelentkezett 4 labdaszerzés mellett, nagyon sok lábon állt a gárda, így megelőzte a Jazzt, és egálban van a nyugati hatodik Clippersszel.

Budenholzer nem volt nyugodt. Ugyan Donovan Mitchell a Cavsnél is hiányzott, de a GSW keretét elnézve kötelező lett volna ez a győzelem a hazaiak számára, így J. B. Bickerstaff vezetőedző nehezen fogta vissza magát a találkozó után. Mint mondta, csapata tiszteletlen volt ezen az estén, nem tisztelte a játékot és az ellenfelet sem, könnyedén vette a meccset, és végül pontosan azt kapta, amit megérdemelt: egy kínos hazai pofont. Védekezésben csak csoszogtak, nem léptek ki a dobókra, nem értek oda, nem koncentráltak, így egy félidő alatt kaptak 14 hármast, majd ugyan a nagyszünetben Bickerstaff leteremtette csapatát, de változás nem történt, öt perc alatt kaptak még öt triplát, és ezzel el is dőlt a meccs - a folytatásban ugyan sokat faragtak a hátrányukon, és onnantól már nem nagyon dobott hármast a GSW, de késeinek bizonyult a javulás. A vereség miatt egy meccsel beszorultak a Nets mögé, ma pedig back-to-back fogadják a Milwaukee-t, azon a mérkőzésen papíron jóval nehezebb dolguk lesz.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 31/9, LeVert 22/15, Mobley 17
A Warriors legjobb dobói: Poole 32/15, Jerome 22/9, DiVincenzo 17/9

 

Dallas Mavericks - Miami Heat 115-90

Összeszedte magát a Dallas. Az elmúlt meccsek borzalmas védekezései és vereségei után Jason Kidd vezetőedző eléggé odaszólt csapatának nyilvánosan, és talán ez, talán más, de valami elérte a játékosoknál az, hogy elkezdjenek védekezni. Ezen a mérkőzésen végig nagyon szigorúen tapadtak a Heat játékosaira, nagy elánnal mentek ki a tripladobókra, koncentráltan, fizikálisan váltottak, rotáltak, megvoltak az ütközések, ott voltak a megfelelő helyeken, úgyhogy Kiddnek nem is volt oka panaszra. Ez a védekezés pedig Luka Doncicnak már bőven elég ahhoz, hogy győzelemre vezesse a csapatot, a szlovén klasszis ezúttal 34 pontot, 12 lepattanót és 7 gólpasszt tett a közösbe 5/8 triplával, mellette 19 pontig jutott Spencer Dinwiddie és 5/6 triplát szórt be Reggie Bullock - hiába Hardaway Jr. 1/10-es mezőnyözése és Christian Wood hiánya, így is simán nyert a vendéglátó. Az első negyedben 19, a harmadikban 16 pontot kapott a gárda, így nagyon hamar kétszámjegyű előnyt épített fel, amit a nagyszünetet követően jelentősen növelt, volt közte 30 is, az utolsó felvonás pedig 25 pontos különbségről indult, nem volt esélye a Heatnek. Kidd annyit mondott, hogy a védekezésben meglévő akarat valóban látványosan megváltozott, de mostantól ez az elvárás...

Becsődölt a Miami. Az utóbbi időszakban feljavult a floridaiak játéka, akiknél ráadásul a teljes kezdőötös bevethető volt, ami nem nagyon fordult elő a szezon során, mégis totális csődöt jelentett a társaság. Kyle Lowry 3 dobást, 5 pontot és 2 gólpasszt tett hozzá, Jimmy Butler is megállt 7 dobásbál és 12 pontnál, most nem volt meg a lendület, az agresszivitás, a koncentráció a csapat támadásaiban. A védekezés még hagyján, az azért nem működött igazán jól, mert elöl semmi nem esett be, az önbizalom pedig nagyon elbillent a Dallas felé, de így végül csúnya verést kaptak - Victor Oladipo 20 pontja vagy Bam Adebayo pár villanása említhető, egyébként el kell felejteniük ezt a találkozót. Erik Spoelstra vezetőedző nagyon azért nem aggódott az összecsapás után, szerinte annyi történt, hogy a Mavs most iszonyatos részletességgel felkészült belőlük, és nagyon meg akarta mutatni, hogy tud védekezni - megmutatta, ők pedig holnap otthon javíthatnak a New Orleansszal szemben.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 34/15, Dinwiddie 19/9, Bullock 15/15
A Heat legjobb dobói: Oladipo 20/6, Adebayo 18, Herro 16

 

San Antonio Spurs - Los Angeles Clippers 126-131

Kiszenvedte a Clippers. Kötelező volt nyernie ezt a mérkőzést a Los Angelesnek az utóbbi időszak gyenge teljesítményei és vereségei után, de nagyon meg kellett izzadnia ezért Tyronn Lue alakulatának. Kawhi Leonard, Paul George és Marcus Morris is ott volt már a pályán, ha nem is teljes, de kellően minőségi volt a keret, támadásban pedig nem is volt nagy probléma, mert 63%-kal (!) dobott a vendégcsapat 53,6%-os triplázás mellett, de főleg az első félidőben a védekezés nem akart összeállni. A 41 pontos első negyedet követően a másodikban hátrányba is került az együttes, a Spurs remek játékkal fordított és 72-65-re vezetett a nagyszünetben, de aztán a fordulás után rendezte a sorait a LAC, és legalább annyira összekapta a védekezést, hogy sikerüljön átvenni az irányítást - a harmadik negyed végén már megint a vendégek vezettek, de nagy különbség nem alakult ki. A záró etapban is szoros volt a küzdelem, de itt már pár ponttal végig a Clippers járt előrébb, majd 115-119 után sikerült bevinni a döntő ütést: George és Morris triplát dobott, Leonard pedig egy fellöbbölt labdát tett a gyűrűbe, így meglett a közte tíz, az idő pedig szép lassan elfogyott. Leonard végül 36 ponttal, 7 gólpasszal, 13/18 jó dobással és 4/5 triplával abszolút klasszisteljesítményt nyújtott, George 16 ponttal és 12 gólpasszal, Ivica Zubac 12 ponttal és 16 lepattanóval (közte 8 támadóval) dupla-duplázott, Norman Powell 26 pontot és 4/5 triplát dobott csereként, a támadójáték tényleg gördülékenyen működött. Végül sikerült behúzni a kötelezőt, de a Spurs sem bánkódhat nagyon, hiszen a hazaiaknak nem kellenek a győzelmek idén, de volt tartásuk, és jelentősen megnehezítették a LAC dolgát - ők is 50% felett tripláztak és 57%-kal mezőnyöztek, nem a téglákat gyártották...

A Spurs legjobb dobói: Johnson 23/9, Collins 17/3, Richardson 17/9
A Clippers legjobb dobói: Leonard 36/12, Powell 26/12, George 16/6

 

Denver Nuggets - Indiana Pacers 134-111

Most Murray vitte a prímet. Nikola Jokics kiülte ezt a találkozót a Denvernél, de a legjobb játékosa nélkül sem forgott veszélyben a nyugati éllovas győzelme, erről most Jamal Murray gondoskodott. Az irányító (jó Jokics-pótlékként) karrierje első tripla-dupláját jegyezte, 17 pontja és 10 lepattanója mellett 14 gólpasszt osztott ki, és most ő fogta össze a gépezetet, ő szervezett, ő osztogatott, ő szabta a ritmust, rajta keresztül folyt a játék - ez is tökéletesen működött, mint ahogy Denverben mostanában szinte minden. A kilenc ponttal nyert első negyedükkel megadták az alaphangot, majd a másodikban a Pacers ugyan próbált kellemetlenkedni, de a nagyszünetet követően újra sebességet váltott a vendéglátó, és hamar eldöntötte a küzdelmet - a harmadik negyed már 17 pontos különbséggel zárult, és olyan könnyedén játszott a Nuggets, hogy nem lehetett kérdés a vége. Murray remeklése mellett a 28 pontos Aaron Gordon, a 19-ig jutó Michael Porter Jr. és a padról 17 egységgel beszálló Bruce Brown is dicsérhető, csapatszinten 61%-kal dobtak mezőnyből, 50%-kal tripláztak és 38 gólpasszt osztottak szét, így sorozatban 16. (!) hazai győzelmüket aratták. A Pacers ezúttal sem tudott érdemi ellenállást kifejteni, a Tyrese Haliburton sérülése óta zuhanó társaság zsinórban hatodszor kapott ki, és sem védekezésben, sem támadásban nem vette fel a kesztyűt - így viszont lassan a keleti 10. Chicago is utoléri Hieldéket, nagyon el kellene már állítaniuk a vérzést. A Nuggetsnél viszont minden szép és jó: a Memphis vereségével másfél meccsre növelték az előnyüket Nyugat élén, 22-3-ra állnak otthon, jövő héten pedig idegenben is bizonyíthatnak egy keménynek ígérkező Pelicans-Bucks-Sixers túra során.

A Nuggets legjobb dobói: Gordon 28/3, Porter Jr. 19/9, Murray 17/6, Brown 17/6
A Pacers legjobb dobói: Mathurin 19, Duarte 18/3, Turner 15

 

Utah Jazz - Brooklyn Nets 106-117

Irving megállította a Nets zuhanását. Kevin Durant sérülése óta egyetlen győzelmet sem aratott eddig a Brooklyn, ráadásul egy back-to-back második felén lépett pályára, de Kyrie Irving most úgy döntött, hogy elég volt a vereségekből és a gyenge játékból, nem engedi, hogy tovább süllyedjen csapata. A vendégek irányítója ellenállhatatlannak bizonyult ezen az estén, 48 pontot dobott 18/29-es mezőnymutatóval és 8/15 triplával, volt 11 lepattanója, 6 gólpassza, 4 szerzett és csak 1 eladott labdája, ő és Nic Claxton (20 pont, 8/9 mezőnyből, 4 blokk) kiemelkedő teljesítménye pedig elégnek is bizonyult a fontos sikerhez. A mérkőzés fordulatosan alakult, a Brooklyn kezdett jobban, aztán a nagyszünetig fordított a Jazz, majd a harmadik negyed végére egyenlített a Nets, így egálról indult az utolsó felvonás, ahol Irving még feljebb kapcsolt: egymaga 21 pontot szerzett a mindent eldöntő etapban 70%-os hatékonysággal, lehetetlen volt őt megállítani. Az utolsó percre fordulva ő és Seth Curry is bevágott egy-egy fontos triplát, 105-114-nél pedig eldőlt a küzdelem, a negyedik negyedben már végképp elfogyott az ellenszer a Jazz oldalán - a nagyszünet után egyébként is 19 pontot kaptak leindításból a hazaiak, Will Hardy vezetőedző ezt jelölte meg fő problémaként. Szerinte figyelmetlenek, dekoncentráltak voltak, amit a Nets és Irving megbüntetett, így hiába voltak frissebbek, hiába voltak jó formában, és hiába van jó hazai mérlegük, mégis belenéztek egy vereségbe - a Brooklyn ezzel stabilizálta a negyedik helyét Keleten, a Utah viszont rögtön több pozíciót zuhant, és már csak 8-9. Nyugaton, hiába dobott most 29 pontot Jordan Clarkson és 6/10 triplát Lauri Markkanen.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 29/6, Markkanen 22/18, Sexton 17/6
A Nets legjobb dobói: Irving 48/24, Claxton 20, O'Neale 13/9

 

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 122-121

Schröder dobása döntött, bravúrgyőzelem a Lakerstől. A liga legjobb formában lévő csapata volt a találkozó előtt a Memphis, amely sorozatban 11 győzelemből érkezett, nem az volt a realitás, hogy a playin-helyek alatt lévő Los Angeles állítja meg a gárdát. A jó kezdés azért megvolt, az első negyedet megnyerte a vendéglátó, de aztán feljavult a Grizzlies, a két középső játékrészt 66-55-re vitte el, megfordította a találkozót és vezetett már 13 ponttal is, úgy tűnt, hogy érvényesül a papírforma - főleg hogy LeBron James nem játszott túl nagyot, 23 pont, 9 lepattanó és 6 gólpassz került a neve mellé a végéig, ami általában nem szokott elég lenni. A záró etapban azonban nagyon felszívta magát a Lakers, rögtön bekezdett két triplával, James is feljebb kapcsolt, és Russell Westbrook is nagyon pörgött, de hiába a mozgósított energia, a Memphis tartotta a párpontos előnyét. Egy perccel a vége előtt még mindig öttel vezettek a vendégek, de James visszatett a gyűrűbe egy támadópattanót, Ja Morant kihagyott egy floatert, majd Westbrook tett vissza egy másik támadópattanót, aztán Tyus Jones két büntetője után Dennis Schröder is bedobott kettőt a vonalról. Az időkérés után 119-120-nál támadhatott a faultkiharcolásért a Grizzlies, de Schröder elvette a labdát Desmond Bane-től, ő harcolt ki faultot, ráadásul azzal együtt bedobta a kosarat is - hét másodperccel az órán az ő 2+1-ével érte utol ellenfelét, sőt fordított a Lakers. A Memphisnek volt még egy lehetősége és 122-120-nál sikerült is faultot kiharcolnia Brandon Clarke-nak (Morant kihagyott dobása után, támadópattanózás közben), azonban az erőcsatár a második büntetőjét kihagyta egyetlen másodperccel az órán, így a kezében maradt az egyenlítés - óriási küzdelem után aratott bravúrgyőzelmet a Lakers.

Túl sokat hibázott a Grizzlies. Ugyan 24 támadópattanót szerzett meg a Memphis, de pont a legfontosabb pillanatokban, a végjátékban engedett két clutch pattanót ellenfelének, nem figyelt oda a leindításokra és 20-4-re (!) kapott ki az ebből szerzett pontok terén úgy, hogy ez éppen Moranték erőssége, a legnagyobb gondot pedig az okozta, hogy 14 (!) büntetőt dobott mellé a vendégcsapat - a végén is ezen ment el a hosszabbítás, de az egész mérkőzés egyik fő sztorija az volt, hogy iszonyatosan sokat hibáztak a vonalról. Ez pedig végül nem fért bele, ugyan kilenccel több mezőnykísérletük volt, és 40%-os mezőnymutatón tartották a Los Angelest, de ennyi hibával végül elgáncsolták saját magukat, főleg a végjátékban - egészen az utolsó pillanatokig vezettek, ott viszont megkoronázták a teljesítményüket az engedett pattanókkal, az eladott labdával és a kihagyott büntetővel. Így 11 győzelem után vereséget szenvedett a társaság, nem is játszott igazán jól, míg a Lakers Anthony Davis nélkül, egy visszafogott Jamesszel tudott győzni - Westbrook 29 pontos meccsét és Schröder 19-8-8-át emeljük ki, a két irányító most nagyon érezte a ritmust, de egyelőre így is csak tizenharmadikak Nyugaton...

A Lakers legjobb dobói: Westbrook 29/6, James 23/3, Schröder 19/3
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 22/3, Clarke 20, Jones 20/12

 

Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 118-113

Jobb volt a Kings. Szoros, kiélezett meccset játszottak a csapatok, mindkét fél remek formában érkezett meg erre a találkozóra, és ez a pályán is látszott, színvonalas összecsapást raktak össze. Hol egyik, hol másik fél akarata érvényesült kicsit jobban, de összességében egy fokkal összeszedettebbnek, nyugodtabbnak bizonyult a Sacramento, amelynél Keegan Murray 29 pontos, 14 lepattanós dupla szezoncsúcsot szállított, Domantas Sabonis 18 ponttal, 14 lepattanóval és 14 gólpasszal újra tripla-duplázott, De'Aaron Fox pedig 25 pontot jegyzett - a második félidőben már inkább az történt, amit ők akartak, de tíz pontnál nagyobb előnyben nem voltak az este folyamán. Kulcsfaktor volt, hogy a kiharcolt büntetők aránya 28-11, a lepattanóké pedig 53-36 volt a javukra, ezzel a két tényezővel tudták megnyerni a találkozót - a negyedik negyedben már végig  vezettek, 95-94-ről lógtak meg 112-102-re, onnantól már csak a számszerű végeredmény volt kérdéses. Ezzel sikerült zsinórban hatodszor is nyerniük, és megerősítették a harmadik helyüket Nyugaton, most pedig a Sixerst fogadják egy kiemelt rangadón.

Nem csalódott az OKC. Sorozatban négy és hétből hat győzelem után, idei talán legjobb formájában érkezett meg a derbire a Thunder, és a vereség ellenére nem is volt elégedetlen Mark Daigneault vezetőedző. Szerinte a csapata végig harcolt, küzdött, igyekezett, az akarat és a hozáállás abszolút rendben volt, és játékban is hozták, amit kellett, egyszerűen a Kings egy kicsit jobb volt náluk - ami nem csoda, hiszen Foxék is nagy formában vannak és topcsapatnak számítanak. Shai Gilgeous-Alexander azért megszórta magát (37 pont, 7 gólpassz, 16/23 mezőnyből, 0 eladott labda), Isaiah Joe 7/12 triplát bombázott be, 15-15 pontot tett hozzá Josh Giddey és Lu Dort, nem voltak különösebb gondjaik, az a két faktor fájt, amit az előző bekezdésben említettünk - nagy baj viszont nincs, bár következőleg Denverben sem lesz könnyebb dolguk.

A Kings legjobb dobói: Murray 29/15, Fox 25/6, Sabonis 18
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 37/6, Joe 21/21, Giddey 15/3, Dort 15/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus