A Lakers blokkparádéval, a Clippers pontesővel tudott nyerni

Húsz sapkát osztottak ki Anthony Davisék - hárman jutottak 30 pont fölé a Clippersnél - Jimmy Butler nélkül nyert a Miami - újra remekelt a Memphis - tovább zárkózik a Minnesota.

Húsz sapkát osztottak ki Anthony Davisék, a Clippersnél pedig hárman is harminc pont fölé jutottak - ennek ellenére mindkét nyugati nagyágyú nehezen húzta be a győzelmet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Jimmy Butler nélkül nyert a Miami, újra remekelt a Memphis, tovább zárkózik a Minnesota.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Los Angeles Clippers - New York Knicks 135-132

Ezúttal megoldotta a Clippers. Az előző esti méretes pofon után visszatért Paul George és Patrick Beverley, nem játszott viszont Kawhi Leonard a hazaiaknál, úgyhogy változott a rotáció, az első negyedben viszont mintha még a Memphis elleni meccset láttuk volna: 45-29-re (!) elvesztette azt Doc Rivers csapata, a védekezés szikráját sem mutatta a Clippers. A mélyütésből azonban az elképesztő kispad kirángatta a gárdát, érkezett Lou Williams és Montrezl Harrell, a vezérletükkel pedig a második negyedben visszavágott a LAC és 23 ponttal (!) nyerte meg a játékrészt, majd a harmadikban még egy lapáttal rátett, úgyhogy magabiztos előnybe került. A záró etapban is megvolt még a kétszámjegyű különbség, aztán a vége megint szoros lett, mert George kipontozódása után feljött a Knicks - az utolsó fél percben azonban Williams elsüllyesztett egy clutch duplát, majd két büntetőt, ezzel pedig lezárta a találkozót. George végül 32 ponttal és 5/6 triplával zárta 26 percét, Williams 32 pontig, 9 gólpasszig és 6/10 tripláig jutott, Harrell pedig 34 ponttal, 13/21-es mezőnymutatóval fejezte be a meccset - a franchise története során először dobtak hárman is legalább 30 pontot, az pedig az egész ligában először fordult elő 1971 óta, hogy a rendes játékidőben két cserejátékos is elérje ezt a határt.

Lehet mibe kapaszkodni. A pontzáporos, védekezéstől mentes meccsen nem állt messze a győzelemtől a Knicks, a vendégeknél Marcus Morrisnak volt különösen nagy napja (38 pont, 6/7 tripla), de az újonc RJ Barrett is megszórta magát (24 pont, 7/11 mezőnyből) és csapatszinten ők is 57%-kal dobtak mezőnyből, valamint a triplaszázalékuk is 50 fölé jutott. Morris azt is emelte ki a mérkőzés végén, hogy bár nyerni szerettek volna, de az azért számukra nem rossz, hogy a végéig ki-ki meccset vívtak egy ligaelit csapattal, ráadásul az első negyedben vezettek 16 ponttal is - Mike Miller vezetőedző annyit tett hozzá, hogy voltak hullámvölgyeik és remek időszakaik, a végén pedig megmutatták, hogy képesek harcolni, mert szorossá tették a hajrát. Úgy tűnik, hogy ők nem elégedetlenek a szoros vereséggel, a Clippers természetesen örül a győzelemnek, mindenki boldog...

A Clippers legjobb dobói: Harrell 34, Williams 32/18, George 32/15
A Knicks legjobb dobói: Morris 38/18, Barrett 24/3, Randle 16/3

Miami Heat - Portland Trail Blazers 122-111

Butler nélkül sem ingott meg a Miami. Jimmy Butler, a hazaiak legjobbja kihagyta a mérkőzést hátfájdalmak miatt, ám a Heat egyáltalán nem hiányolta vezérét ezen az estén, nélküle is tökéletesen oldotta meg a feladatot. Ebben nagy szerepe volt a kispadról kiemelkedő játékkal beszálló, a csapatot összefogó Goran Dragicnak (29 pont, 7/10 tripla, 13 gólpassz), de remekelt Bam Adebayo (20 pont, 9/10 mezőnyből, 8 lepattanó, 6 gólpassz), 19 pontot szórt Derrick Jones Jr., illetve tíz fölé jutott még a volt csapata ellen játszó Meyers Leonard, az újonc Tyler Herro, illetve a hosszú idő után visszatérő James Johnson is - 50% felett dobtak mezőnyből és 40%-kal süllyesztettek el 18 hármast, nagyon működött a gépezet. Ez pedig ezúttal sima győzelmet ért, egy pillanatig sem voltak hátrányban, az első félidőt 19 ponttal nyerték meg, onnantól pedig kényelmesen menedzselték a jelentős előnyüket - így már 17-1-re állnak otthon és továbbra is tartják keleti harmadik helyüket.

Nem jelentett nagy veszélyt a Portland. A Blazers sérültlistájára ezúttal CJ McCollum is feliratkozott, ő is kihagyta a mérkőzést, úgyhogy még kevesebb opciójuk maradt a vendégeknek, ráadásul Carmelo Anthony abból a kevésből is gyengébb napot fogott ki, 3/11 jó dobással zárt. Damian Lillard (34 pont, 12 gólpassz, 6/12 tripla) és a volt csapata ellen küzdő Hassan Whiteside (21 pont, 18 lepattanó, 2 blokk) is nagyon igyekezett, a padról Anfernee Simons próbálta pótolni McCollumot (19 pont, 4 gólpassz), de védekezésben egyáltalán nem tudtak stabilak lenni, a dobóversenyt pedig ezzel a kerettel most nem nyerhették meg a kiválóan játszó Heattel szemben - tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek, következőleg pedig Torontóban folytatják idegenbeli túrájukat, ott is sokkal több kell majd ennél a teljesítménynél.

A Heat legjobb dobói: Dragic 29/21, Adebayo 20, Jones 19/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/18, Whiteside 21, Simons 19/6

Cleveland Cavaliers - Minnesota Timberwolves 103-118

Kétszer nyerte meg a Minnesota. Fordulatos meccset tudott végül behúzni a Timberwolves, hiszen egy parádés első félidővel tetemes előnyt épített ki, majd a harmadik negyed hajrájában, 90-65-nél úgy tűnt, hogy el is döntötte a küzdelmet és már csak a különbség a kérdéses. Nem így lett, érthetetlen leolvadást produkáltak a vendégek, a Cavs pedig egy 32-6-tal konkrétan átvette a vezetést 96-97-nél - azonban itt teljesen váratlanul újra "betöltötték az eredeti szoftvert" a Minnynél és egy 14-0-s rohammal végül úgy zárták a meccset, ahogy eredetileg is kellett volna. Karl-Anthony Towns sorozatban 10. mérkőzését is kihagyta, Andrew Wiggins viszont visszatért, igaz, egyelőre 6/19-et dobott mezőnyből, nem ő volt a húzóember - többen is jó számokkal zártak viszont, ez pedig elég volt egy fontos idegenbeli sikerhez, amellyel ott mozognak a playoff-vonal környékén.

Semmi sem sikerült. Az elégedetlenkedő, majd közösségi oldalán magyarázkodó Kevin Love nem lépett pályára a back-to-back második felén a Cavsnél, de ennél jóval nagyobb baj, hogy megsérült az újonc Kevin Porter Jr.: a harmadik negyedben ment ki a térde, úgy támogatták be az öltözőbe, majd hordágyra került, nagyon rosszul festett az eset. Mindezt pedig megtetézték azzal, hogy ugyan a nemrég megszerzett Dante Exum (28 pont, 11/13 mezőnyből, 4/4 tripla) vezérletével visszajöttek a vesztett helyzetből, de csak még fájdalmasabbá tették maguknak a vereséget, mert pont amikor átvették a vezetést, újra kifulladtak - nem a legszebb időszakukat élik, meglátjuk, hogy min tudnak változtatni a Detroit elleni következő meccsre.

A Cavaliers legjobb dobói: Exum 28/12, Sexton 19/3, Zizic 15
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 22/12, Napier 21/6, Covington 15/12, Wiggins 15/3

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 114-121

Back-to-back győzelem. Előző este még a Clippers vendégeként oktatott a Grizzlies, de ez nem nagyon látszott meg a társaságon Phoenixben és ismét kiváló támadójátékot produkált: 54%-os mezőnymutatóval, 43%-kal bevert 18 triplával és 31 gólpasszal zártak a vendégek és teljesen megérdemelt győzelmet arattak. Egyénileg most Jonas Valanciunas tűnt ki igazán (30 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 12/16 mezőnyből, 27 perc), de rajta kívül még öten érték el a tízpontos határt és a két középső negyedben abszolút dominálni tudtak: azokat összesen 23 ponttal nyerték meg, itt alapozták meg a sikerüket. Összességében magabiztosan tudták megnyerni a meccset, a második félidőben már végig egyértelmű fölényben voltak és bár a végén rohamozott a Suns, de két fontos Brooks-tripla elég volt ahhoz, hogy ne legyen túl forró a helyzet - újabb remek meccsükkel 10-9-re állnak december elseje óta, ott toporognak a playoff-vonal alatt, ráadásul 4-2-t hoztak eddig a back-to-backek második felén, az is kiváló adat.

Nem játszott jól a Suns. Monty Williams, a hazaiak vezetőedzője kissé ingerülten nyilatkozott a mérkőzés után, szerinte egyszerűen rosszul kosárlabdáztak és azt mondta, hogy amíg nem tudnak stabilan, huzamosabb ideig jól, jó felfogásban, "megfelelő módon" játszani, addig ilyen meccseik lesznek. Hiába dobott 40 pontot Devin Booker (13/20 mezőnyből, 13/14 büntető), a dobóversenyt megnyerte a több lábon álló, csapatként jobban dolgozó Memphis, a hazaiak pedig védekezésben nem tudtak igazán változtatni: az első negyedet még behúzták, azt követően viszont hátrányba kerültek és a harmadik játékrészben tulajdonképpen elvesztették a találkozót, voltak már 21 ponttal is lemaradva. A hajrában még próbáltak kellemetlenkedni, de ezzel már csak kozmetikázni tudtak, így éppen a Grizzlies előzte meg őket a tabellán - következőleg a Sacramentót fogadják, addigra össze kell szedniük magukat.

A Suns legjobb dobói: Booker 40/3, Oubre Jr. 17/3, Ayton 14
A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 30/9, Brooks 19/15, Jackson Jr. 15/9

Los Angeles Lakers - Detroit Pistons 106-99

Blokkparádéval nyert a Lakers. Nem játszott jól a nyugati éllovas, a támadójáték borzasztóan akadozott, a triplák egyáltalán nem ültek, de mindezt ellensúlyozni tudták azzal, hogy elképesztő módon védték a gyűrűt: végül kereken 20 blokkot osztottak ki, épphogy elmaradva a franchise-rekordtól. Ebből három magasember is kiemelkedő teljesítménnyel vette ki a részét, Anthony Davis nyolc (!) sapkával zárt, JaVale McGee hatot, a padról beszálló Dwight Howard pedig ötöt osztott ki, ezzel alapjaiban határozták meg a meccs képét. Az egyéb területeken mutatott gyengélkedés miatt viszont borzasztóan megszenvedtek a győzelemért és csak a legvégén tudtak felülkerekedni: ugyan LeBron James (21 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz) és Alex Caruso (13 pont, 3 gólpassz) játékaival a negyedik negyed elején futottak egy 15-0-t és a négypontos hátrányukból magabiztos előnyt csináltak, de erre még válaszolt egy 13-1-gyel a Pistons és ismét hátrányba kerültek az arany-lilák. A hajrában azonban eljött az addig csak szenvedő Anthony Davis ideje, aki 92-92 után egymaga 11 pontot szerzett az utolsó bő három és fél percben, volt egy clutch triplája, majd fél perccel a vége előtt ő jegyezte a gyakorlatilag döntő duplát is - 8 blokkján kívül 24 pont és 11 lepattanó került a neve mellé, döntő szerepe volt a sikerben. Így ha nem is könnyedén, de végül hozta a kötelezőt a Lakers, amely már 4,5 meccsel vezeti a konferenciát - most még jön egy Knicks elleni hazai, aztán egy idegenbeli back-to-back, a hónap végén pedig elindulnak egy ötmeccses keleti túrára, az nem ígérkezik könnyűnek.

Helytállt a Detroit. Griffin és Morris révén két meghatározó játékos nélkül, back-to-back érkezett meg a liga egyik legjobb csapatához a bőven negatív mérlegű Pistons, úgyhogy maximálisan felülteljesítette az elvárásokat azzal, hogy az utolsó pillanatig harcban volt a győzelemért. Ráadásul Andre Drummondot teljesen elnyomták McGee-ék, a klasszis center csak 2/13-at dobott mezőnyből, úgyhogy ő sem tudott dominálni, viszont a padról beszórt 28 pontot Derrick Rose, a védekezésük pedig végig remekül zárt, úgyhogy 37%-os mezőnymutatóval is a siker kapujába jutottak. A szoros végjátékban azért kellett volna egy megfelelő vezér (mint a túloldalon Davis), így az igazi bravúr elmaradt, de ezúttal nem kell szégyenkezniük.

A Lakers legjobb dobói: Davis 24/3, James 21, Caruso 13
A Pistons legjobb dobói: Rose 28/6, Mykhailiuk 14/12, Galloway 13/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus