A Lakers és a Hawks jutott be a rájátszásba

A Minnesota sokáig vezetve, hosszabbításban kapott ki Los Angelesben, míg a Miami hetedik kiemeltként hazai vereségbe futott bele, és pénteken próbálkozhat újra a playoffba jutással.

 

Miami Heat - Atlanta Hawks 105-116

Jobban akarta az Atlanta. Elcsépeltnek hathat, hogy egy csapat a nagyobb akarata miatt nyer meg egy meccset, de ezen az estén nehéz mást megfogalmazni: a Hawks egyszerűen rendkívül fegyelmezett, koncentrált és agresszív játékkal rukkolt elő, míg a Heat csak lötyögött a vendégekhez képest. Az Atlanta a kilenc ponttal nyert első negyed után a másodikban már-már ki is ütötte ellenfelét, hiszen 24 ponttal is vezetett (!), majd a Miami a játékrész végéig visszajött 15-re, és a fordulás után hamar négyre - összesen hét játékperc alatt feljött a víz alól Erik Spoelstra alakulata, és úgy tűnt, hogy következik a nagy fordítás. Quin Snyder azonban két időkéréssel kezelte a helyzetet, a Hawks stabilizálta magát, és innentől végig menedzselni tudta a különbséget: 5-12 pont között mozgott nagyjából az előny, de minden veszélyesebb helyzetben azonnal jött a válasz, nem tört meg a társaság. Így összességében végig vezetve sikerült nyerni, és az akarat nem csak a meccskezdésen, valamint a leolvadás utáni stabilitáson látszott, hanem a gyűrű környékén is: 63-39-re nyerte a lepattanózást a gárda, ebben 22-6 volt a támadópattanók aránya, így a második esélyből szerzett pontok terén 26-6-ra győzött, a festékből pedig 64-46-ra bizonyult jobbnak. Emeljük ki a 4 pontja mellett 21 lepattanót megszerző, és nagyot védekező Clint Capelát, aki mellett nem is feltétlenül Trae Young (25 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Dejounte Murray (18 pont, 5 lepattanó, 6 gólpasz) játszott nagyot, hanem a cseresor: a Bey-Bogdanovics-Okongwu-Johnson négyes 53 pontot tett hozzá, hatalmas pluszt hozott a kispad. Ezzel a sikerrel Snyder szerint igazolták, hogy a mentalitásuk rendben van, bejutottak a playoffba, most pedig hetedik kiemeltként készülhetnek a Boston elleni elsőkörös párharcra.

Lowry múltidézése sem segített. Váratlan extrát szállított a hazaiaknál Kyle Lowry, aki két floridai szezonjának legponterősebb meccsét produkálta: 33 egységet termelt a kispadról beszállva (egyébként playoff/playin-meccsen utoljára 2009-ben volt csere) 11/16-os mezőnymutatóval és 6/9 triplával, 5 gólpassza mellett egyetlen labdát sem adott el, de hiába, ő sem tudta kijavítani a csapat hibáit. A botrányos első félidő után ugyan nagyjából összekapták magukat, de fordítani nem tudtak, egyszerűen nem volt bennük annyi tűzerő: a cseresorból Lowryn kívül öt pont érkezett, a kezdőben Strus és Vincent együtt is tíz egység alatt maradtak, Adebayót is kikapcsolták Capeláék, és most Jimmy Butler sem hozta az extrát, csak 6/19-et erőlködött össze mezőnyből. Ha Lowry nincs, akkor nagyon csúnya is lehetett volna a vereség, bár a végeredmény így is az, hogy pénteken a 8. kiemelésért játszhatnak a holnapi Toronto-Chicago meccs győztesével - Butler úgy fogalmazott, hogy ott mindent pont ellenkező módon kell csinálniuk, mint ahogy most tették...

A Heat legjobb dobói: Lowry 33/18, Herro 26/6, Butler 21
A Hawks legjobb dobói: Young 25/3, Murray 18/9, Bey 17/9

 

Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 108-102 - hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Végig remek meccset vívtak a felek, amelyet nagyjából úgy összegezhetünk, hogy védekezésben már playoff-üzemmódba kapcsoltak a csapatok, csak a támadójáték ezt még nem követte le - rengeteg hiba, rossz dobás és eladott labda jelentkezett mindkét oldalon, hátul viszont le a kalappal a Lakers és a Wolves előtt is, fizikálisan, koncentráltan kapartak védőoldalon. A találkozó nagy részében a Minnesota vezetett, majd a negyedik negyedre elfogyott a tudomány, összesen 12 pontot dobott a gárda a teljes záró játékrészben, és hat percig nem talált be a gyűrűbe: 88-95-ről elképesztő oda-vissza hibák után lett 98-95 az utolsó pillanatokban. A rengeteg labdavesztés és elrontott clutch támadás után ugyanis LeBron James megcsinált egy jó betörés-kiosztást, a sarokban üresen hagyott Dennis Schröder pedig 1,4 másodpercnél bevágta a meccsnyerőnek tűnő hármast - hiába tombolt azonban az aréna, az oldalbedobás után Mike Conley kapta a labdát a másik sarokban, Anthony Davis pedig belefaultolt a triplájába 0,1 másodperccel az órán. A vendégek rutinos irányítója nem hibázott, mindhárom büntetőjét bedobta, ezzel megtörte a minnesotai pontcsendet és hosszabbításra mentette az estét, ott viszont továbbra sem tudott feljebb kapcsolni a csapat támadásban: öt perc alatt négy pontot kapart össze a Wolves, míg a Lakersnél Schröder, Rui Hachimura és Anthony Davis is megvillant, így összességében 20-7-re nyerték a hazaiak a mérkőzés utolsó 11 játékpercét, és hetedik kiemeltként bejutottak a playoffba.

Elfogyott a Minnesota. Váratlanul jól jöttek ki a hétfői katasztrófa után a vendégek, hiszen ugyan McDaniels a saját kezét törte el, Gobert pedig a csapattársával viselkedett eltiltást érően, de mégis nagy energiával, koncentráltan, motiváltan léptek pályára - ennek köszönhetően a találkozó túlnyomó részében vezettek is, az első negyed után hat, a nagyszünetben pedig 11 ponttal jártak előrébb. Karl-Anthony Towns nagyszerűen mozgott (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk), a kinti tűzerőt pedig Mike Conley (23 pont, 6/8 tripla) és Taurean Prince (4/7 hármas) hozta, míg Kyle Anderson extra mezőnymunkát (12 pont, 13 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 blokk) tette bele a meccsbe - ez párosult a Lakers gyalázatos triplázásával, így sokáig tudtak elöl haladni. Azonban a negyedik negyedben Towns faultgondokba került, és onnantól leginkább csak a periméteren láttuk, az utolsó percekben már nem volt idő és hely felemelni a triplákat a LAL védekezésével szemben, és egyszerűen lenullázódott a támadójáték - amelynek fő oka Anthony Edwards borzasztó teljesítménye volt, ő 3/17-es mezőnymutatóval és 0/9 triplával lökte bele a szakadékba csapatát. Eközben a Los Angelesnél LeBron James (30 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) a rengeteg kétes passz és bosszantó hiba ellenére is jó számokkal zárt, Anthony Davis (24 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) elöl-hátul hatalmas munkát végzett, Schröder pedig 21 ponttal, valamint sok clutch játékkal vétette észre magát, és segítette győzelemhez a hazaiakat. A Wolves elfogyott a végére, így majd a New Orleans-Oklahoma City meccs győztese ellen, hazai pályán vívhatja ki a playoffba jutást magyar idő szerint szombat hajnalban.

A Lakers legjobb dobói: James 30/9, Davis 24, Schröder 21/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/6, Conley 23/18, Prince 14/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus