A Lakers kiütötte a Memphist, a Kings kiharcolta a hetedik meccset

A Los Angeles esélyt sem adott a Grizzliesnek, 40 pontot vert ellenfelére, és lezárta Ja Moranték szezonját az első körben - a Sacramento viszont remek játékkal győzött a GSW csarnokában, így abban a párharcban hetedik meccset rendeznek.

 

Golden State Warriors - Sacramento Kings 99-118

Ez a Kings meccse volt. Sorozatban három vereség után sokkal fizikálisabb, koncentráltabb védekezéssel, és az eddigieknél is könyörtelenebb támadójátékkal jött ki a pályára a Sacramento, amely összességében igazából az este nagy részében kontrollálta az eseményeket. Rögtön egy 8-0-s kezdéssel adta meg az alaphangot, amire ugyan egy 18-9-cel válaszolt és fordított a GSW, de a második negyed hajrájától már nem adta vissza a vezetést a vendégcsapat, amely végig előrébb tudott járni - a nagyszünetben hat egység volt a különbség, és innentől nagyon sokáig ez a hat-tíz pont körüli távolság jellemezte a derbit. Ugyan a Warriors próbálkozott, de a Kings egy-két támadásnál többet nem hagyott "üresen", és közben védekezésben is végig higgadt tudott maradni, ritkán adott könnyű kosarat ellenfelének, úgyhogy folyamatosan elöl tudott maradni. Ez a tíz pont körüli állapot aztán nagyjából a negyedik negyed közepéig tartott, ahol Kevin Huerter két triplával eldöntötte a küzdelmet: Andrew Wiggins közben három büntetőt is kihagyott, Huerter második dobása után pedig már 92-116 állt az eredményjelzőn, onnan nem lehetett visszaút. Nem is lett, így 2-0 és 2-3 után most 3-3-nál idegenben egyenlített a harmadik kiemelt, és kiharcolta a saját közönsége előtt lejátszandó hetedik mérkőzést, ahol minden esélye meglesz a címvédő búcsúztatására, főleg ilyen játékkal. Emeljük még ki, hogy Domantas Sabonis alig 23 percet játszott, hét pontot dobott, ugyanis öt eladott labdával és hat faulttal kiszállt a meccsből, de De'Aaron Fox (26 pont, 11 gólpassz) és Malik Monk (28 pont, 8/14 mezőnyből) remeklése, valamint Keegan Murray dupla-duplája mindezt ellensúlyozta.

Nem volt az igazi a GSW. Nem működött úgy a Warriors támadójátéka, ahogy az utóbbi mérkőzéseken, alig-alig tudott egyszerűen, könnyen, tervezetten kosarakat dobni a vendéglátó, rengeteg volt a bravúrdobás, az erőlködés - Steph Curry és Klay Thompson azért bőven hozta ezeket, ezért tudtak partiban lenni a záró etap derekáig, de ritkán láttuk tőlük a megszokott kettő-kettőket, extrapasszokat, hát mögötti befutásokat. Így sokkal lassabb és bizonytalanabb volt a játék, nem véletlenül maradtak száz dobott pont alatt, és csak 37%-kal tüzeltek mezőnyből, valamint 31%-kal tripláztak, ráadásul még büntetőből is kihagytak tízet, abszolút szétesett a játékuk. Curry és Thompson azért eljutott 20 pont fölé, rájuk nagy panasz nem lehetett, de most sem elöl, sem hátul nem tudták igazán felvenni a kesztyűt, ami hazai pályán, főleg három győzelem után meglepő - nagy kérdés, hogy tudják-e rendezni a soraikat a hetedik, mindent eldöntő mérkőzésre. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 29/15, Thompson 22/6, Wiggins 13
A Kings legjobb dobói: Monk 28/9, Fox 26/6, Murray 15/12

A párharc állása: 3-3.

 

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 125-85

Gálameccsel zárta le a párharcot a Lakers. Az elrontott ötödik találkozó után most hazai környezetben lejátszotta a pályáról ellenfelét a Los Angeles, és megsemmisítő győzelemmel jutott tovább a következő körbe. Az arany-lilák már az első percekben nagyon koncentrált, tudatos és határozott támadójátékot mutattak, megvoltak a figuráik, a kitalált helyzeteik, és be is dobálták őket, míg a túloldalon a Memphis meglehetősen tanácstalannak, ötlettelennek tűnt - így már az első negyedben 15 pontra nőtt a hazaiak előnye. A folytatásban sem csökkent a fölény, a második játékrészben 17-19 egység között mozgott a távolság, majd a nagyszünetet követően végleg eldöntötte az estét, és ezzel a továbbjutást is a Lakers: hamarosan már 30 pontnál is nagyobb volt a vendéglátó fórja, onnan nem lehetett visszaút. A negyedik negyed elején már érkeztek is a cserék, és a záró etap a kispadok közötti edzőmeccsé vált - a Grizzlies egy másodpercig sem tudta megkérdőjelezni a Los Angeles fölényét, tükörsima mérkőzéssel ért véget a párharc. A hazaiaknál D'Angelo Russell megint remekelt (31 pont, 5/9 tripla), LeBron James (22 pont, 6 gólpassz, 9/13 mezőnyből) és Anthony Davis (16 pont, 14 lepattanó, 5 blokk, 6/9 mezőnyből) kevesebbet játszva és kevesebbet vállalva csillogott, Austin Reavesnek is voltak villanásai, de összességében csapatként gyalulták le a teljességgel összeeső Grizzliest. Az 50% feletti mezőnymutató és a 33 gólpassz is beszédes, most pedig várhatják, hogy kedden ki lesz majd az ellenfelük a második körben: a Kings-Warriors hetedik meccs győztesét kell majd legyőzniük.

Megsemmisült Memphis. Az ötödik találkozó után nagyon magabiztos volt a Grizzlies, és meg is volt rá minden oka, hiszen ott meggyőző teljesítménnyel maradt életben - ezen az estén viszont mindebből semmit sem láthattunk. Alig tudtak bemenni a festékbe, ott alig tudtak eredményesek lenni, pocsékul dobtak, hátul pedig csak nyomozták a Lakers támadásait, végül egészen katasztrofális, gyalázatos dobóteljesítménnyel kaptak ki. A csapatszintű 30%-os (!) mezőnymutató tökéletesen elmondja, hogy mennyire nem voltak partiban, Ja Morant 3/16-ot, Desmond Bane 5/16-ot, Dillon Brooks 4/11-et, Jaren Jackson Jr. pedig 3/12-t szenvedett össze, Morant és Brooks alig érte el a tízpontos határt - ugyan Luke Kennard a legutóbbi vállsérülése miatt nem játszott, de aligha tudta volna felrázni a társaságot. A Grizzlies így az utóbbi két szezon nagyszerű alapszakaszteljesítményét összesen egy megnyert playoff-párharcra tudta beváltani eddig - át kell gondolniuk a folytatást Memphisben.

A Lakers legjobb dobói: Russell 31/15, James 22/6, Davis 16
A Grizzlies legjobb dobói: Aldama 16/6, Bane 15/6, Jackson Jr. 14/3

A párharc végeredménye: 4-2 a Lakers javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus