A Lakers megállította a Clevelandet, összeomlott a Dallas

Brooklynban megérkeztek James Harden büntetői, a Miami a Charlotte-ot is levédekezte, a Blazers pedig Paul George 42 pontja ellenére visszavágott a Clippersnek. 

 

Toronto Raptors - Orlando Magic 110-109

A végét a Toronto csinálta jobban. Szoros, kiélezett meccset vívtak a felek, nem alakultak ki nagy különbségek, egyik csapat sem tudott a másik fölé nőni, a záró etapot pedig a Magic kezdhette előnyből. A kulcsidőszakban azonban felszívta magát a Raptors, Fred VanVleet 16, OG Anunoby 10 pontot dobott a negyedik negyedben és vezetésükkel egy 13-0-s futást raktak össze, amelynek köszönhetően meg tudtak lépni. Az itt kialakított előnyüket az Orlando ledolgozta, az utolsó két percben 110-98-ról lett 110-109 (!), sőt, Anunoby kihagyott dobása után a Magic támadhatott a győzelemért, de Gary Trent Jr. vezetésével megcsinálták a kulcsvédekezést a hazaiak, így pedig behúzták a mérkőzést. Külön emeljük ki az újonc Scottie Barnest, aki 21 ponttal csapata legjobb dobója lett, 9/14-gyel zárt mezőnyből és leszedett 9 lepattanót is, elöl-hátul igyekezett. A Toronto így sorozatban másodszor nyert és 3-3-ra javította a mérlegét.

Suggs is 21-et dobott. A meccs egyik érdekessége mindenképpen a két újonc csatája volt, hiszen Barnes és az Orlando játékosa, Jalen Suggs évekig voltak jó barátok, az idei drafton pedig egymás után választotta ki őket a két csapat a top ötben, úgyhogy most is rivalizáltak egymással. Barneshoz hasonlóan Suggs is 21 pontot dobott 4 gólpasszal, valamint 4/8 triplával kiegészítve, az utolsó percben pedig volt egy óriási 3+1-es játéka, amellyel visszahozta csapatát, de a győzelmet már nem tudta kiharcolni. Az utolsó dobást a szintén jól játszó Cole Anthony (24 pont, 5 gólpassz, 5/6 tripla) vállalta el, de nem tudta értékesíteni, a két hátvéden kívül pedig még Mo Bamba (14 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Wendell Carter Jr. (17 pont, 12 lepattanó) teljesítményét is dicséret illeti - minden esélyük megvolt a győzelemre, de a hajrában egy hajszállal jobbnak, pontosabbnak bizonyult a Toronto, így maradtak a részsikerek. 

A Raptors legjobb dobói: Barnes 21/3, VanVleet 19/9, Trent Jr. 19/6
A Magic legjobb dobói: Anthony 24/15, Suggs 21/12, Carter Jr. 17/3

 

Brooklyn Nets - Indiana Pacers 105-98

Harden magához tért, fordított a Brooklyn. Nehezen indult a meccs a hazaiak számára, az első negyedet 12 ponttal bukta el a gárda, majd a másodikban már 16-tal is égett, ám még a nagyszünetig sikerült kijönnie a gödörből: egy 28-9-es rohammal fordított és a félidőben már vezetett a Nets. Ennek alapját James Harden feljavulása adta, aki eddig csak kereste önmagát, ám ebben a periódusban egymaga 13 pontot szerzett, a teljes meccset pedig végül 29-cel, a Brooklyn legjobb dobójaként zárta - az eddigi meccsek szenvedése után az ő 19 (!) kiharcolt büntetője jelentette a legnagyobb különbséget a csapatnál. A második félidőben azért LaMarcus Aldridge is kitett magáért, a cserecenter 21 pontjából 17 érkezett a nagyszünetet követően, vezérletével a harmadik negyedben meg is tudtak lógni és tíz egység feletti előnyt építettek ki - ugyan ezt leadták a folytatásban, de hátrányba már nem kerültek és 90-90 után újabb két Harden-villanással stabilizálták magukat. Összességében ha nem is simán, nem is gálázva, de hozták a hazai győzelmet, Harden és Aldridge remklése mellett Kevin Durant is jó volt (22 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz), úgyhogy 3-3-ra javultak annak ellenére, hogy egészen pocsékul, 6/26-tal tripláztak.

Torrey Craig nagy meccse. LeVert és Warren mellett a legutóbb megsérülő Brogdon és Isaiah Jackson sem lépett pályára az Indynél, így "alternatív" playmakerek után kellett nézniük, ezt pedig most Torrey Craigben találták meg: ugyan ő elsősorban magának csinált helyzeteket, de azokat megoldotta, 28 ponttal, 11 lepattanóval, 3 gólpasszal és 4/7 triplával, parádés teljesítménnyel szállt be a kispadról. Mellette az újonc Chris Duarte is dobott 19-et, szokás szerint lehetett rá számítani, Domantas Sabonis pedig 16-7-6-tal zárt - hiába, csapatként így is 40% alatt maradtak mezőnyből, 27,6%-kal tripláztak és 18-cal kevesebb büntetőt harcoltak ki, mint ellenfelük. A festékben aratott 52-36-os győzelmükkel és az eladott labdák könyörtelen megbüntetésével tartották magukat meccsben, de a Netsben ennél most több potenciál volt, úgyhogy Sabonisék sorozatban harmadszor is kikaptak és már csak 1-5-re állnak. 

A Nets legjobb dobói: Harden 29/9, Durant 22/3, Aldridge 21
A Pacers legjobb dobói: Craig 28/12, Duarte 19/3, Sabonis 16/3

 

Miami Heat - Charlotte Hornets 114-99

Remekelt a Heat "hármasa". Jimmy Butler (32 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Bam Adebayo (26 pont, 19 lepattanó) a kezdőben, Tyler Herro (26 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 4/6 tripla) pedig a cseresorból villogott a hazaiaknál, akiknél másra gyakorlatilag nem is volt szükség támadásban, ez a három ember intézte a játékot. Ezen felül a floridaiak ismét az eddigi meccseken látott erényeiket csillogtatták: a Charlotte-ot is száz pont alatt tartották, a lepattanózást pedig 60-37-re nyerték meg, ismét fizikálisan nőttek ellenfelük fölé. A 33-22-re megnyert első negyed után a másodikban tovább növelték előnyüket és már 26 ponttal is vezettek, de a fordulás után belefutottak egy hullámvölgybe, amikor a Hornets visszajött tíz egység alá és szorossá tette a küzdelmet - egy gyors 7-0-val azonban rendezte a sorokat a Miami, innentől pedig már nem forgott veszélyben a sikere. Az igazán nagy szó az említett három egyéni extra mellett mindenképpen az, hogy azt a Hornetset fogták meg ennyire, amely a meccs előtt a legtöbb pontot dobta a ligában - Erik Spoelstra is ezt emelte ki, szerinte nagyon intelligens és a játékot jól olvasó csapata van, ez jelenti számukra a kulcsot védekezésben is.

Jó lecke volt ez a Hornetsnek. James Borrego vezetőedző szerint a Charlotte tanulni fog ebből a találkozóból, levonják a tanulságokat és fejlődni fognak - ő elégedett a játékosaival, mert nagyot harcoltak, most is visszajöttek a nagy hátrányukból (idén mind a négy győzelmüket legalább 10 pontos lemaradásból aratták) és a mentalitásukkal nem volt gond. A nagyon elvesztett lepattanózás és a 40% alá csúszó mezőnymutató okozta a vesztüket, LaMelo Ball most teljesen elveszett (6 pont. 2/14 mezőnyből), így bár Miles Bridges (22 pont, 8 lepattanó), Gordon Hayward (23 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 5/8 tripla) és Kelly Oubre Jr. (17 pont, 3/6 tripla) is jó számokkal zárt, de csapatszinten ezúttal nem tudták önmagukat adni. Gond nincs, 4-2-vel folytathatják a Portland-Cleveland páros ellen.

A Heat legjobb dobói: Butler 32/3, Adebayo 26, Herro 26/12
A Hornets legjobb dobói: Hayward 23/15, Bridges 22/6, Oubre Jr. 17/9

 

New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 109-113

A Kings jött ki jobban a hullámzó meccsből. A Sacto egy 11-0-s futással zárta le a második negyedet, vezetett már 13 ponttal is, de a New Orleans válaszolt és egy 13-2-vel visszajött, majd előnybe is került a harmadik játékrészben. Itt Buddy Hield szerezte vissza a lendületet a vendégeknek, bevert egy nagy triplát, majd a következő távoli dobásánál faultot harcolt ki és ezzel a hat ponttal megnyugtatta övéit, akik innentől már végig vezettek, igaz, a Pels ott loholt a nyakukban. A hajrában ismét tíz pont fölé nőtt a különbség, majd a hazaiak még egy utolsó rohammal, fél perc alatt bevert három triplával visszajöttek 107-104-re, itt azonban elkezdtek faultolni, a Kings pedig nem hibázott, minden büntetőjét bedobta a Walton-legénység, ezzel pedig elvitte a győzelmet. Az említett, 20 pontig jutó Hield mellett De'Aaron Fox (23 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Richaun Holmes (21 pont, 7/8 mezőnyből) is dicsérhető, Harrison Barnes szokás szerint jó volt (18 pont, 12 lepattanó), csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből és immár 3-0-ra állnak idegenben.

Nem tud nyerni a Pelicans. Ezzel a vereséggel már csak 1-5-re áll a Zion Williamsont nélkülöző társaság, amely eddig minden hazai meccsét elvesztette és bár Willie Green vezetőedző próbált lelket önteni csapatába, de egyelőre nem tudtak fordítani a szerencséjükön. Jonas Valanciunas (24 pont, 13 lepattanó, 10/14 mezőnyből) és Brandon Ingram (22 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) is igyekezett, Devonte' Graham távolról próbálkozott, de nem igazán állt össze a gépezet, jóval gyengébben dobtak mezőnyből és a büntetővonalról is, amit teljesen nem tudtak ellensúlyozni máshol (eladott labdák, lepattanózás). Most fogadják a New Yorkot, majd elmennek egy négymeccses tútára, amely során a Kingsnek is visszavághatnak. 

A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 24/3, Ingram 22/6, Graham 16/12
A Kings legjobb dobói: Fox 23/3, Holmes 21, Hield 20/9

 

Denver Nuggets - Dallas Mavericks 106-75

Borzasztó volt a Dallas. A texasiak még a 30%-os mezőnymutatót sem érték el a meccs során és minden téren elmaradtak az NBA-szinttől, botrányosan gyenge teljesítményt nyújtva szenvedtek kiütéses vereséget. Különösen a második félidőre estek szét, talán ott jött ki a back-to-back okozta fáradtság, a harmadik negyedet például 33-12-re vesztette el Jason Kidd legénysége, addigra teljesen elfogyott az erő és a tudomány. A Mavs számára ez volt a második ilyen szintű vereség már a szezon során, a győzelmeik nem voltak túl meggyőzőek, ráadásul eddig mind az öt meccsükön elvesztették az első negyedet - van mit megoldani akkor is, ha Kristasps Porzingis ezt a derbit is kiülte.

Nem kellett megfeszülnie a Denvernek. A hazaiaknál jutott idő pihenni is, alig 24-27 percet játszottak a kezdők, így az igazi egyéni extrák elmaradtak, bár Will Barton 17 pontja és 6 gólpassza, valamint Nikola Jokics 11-16-8-as estéje ennyi idő alatt mindenképpen megsüvegelendő. Az első félidőben még úgy tűnt, hogy "csak" jobbak, de még bármi előfordulhat, aztán a harmadik negyedben atomjaira hullott a Dallas, a Nuggets pedig ezt kihasználva eldöntötte a találkozót. Az tény, hogy Michael Malone csapata a védekezésére most is nagyon figyelt, úgy tűnik, hogy a tréner egyelőre jól motiválja játékosait hátul és sokat javultak a korábbi évekhez képest - most viszont elindulnak egy három meccsből álló túrára, ahol azért minden bizonnyal nagyobb ellenállásba ütköznek.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 17/6, Green 15, Gordon 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 16/3, Burke 11/3, Powell 8/3

 

Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 111-92

Visszavágott a Portland. Pár napja kereken harminc ponttal kapott ki Los Angelesben a Blazers, most hazai pályán viszont fordult a kocka és a Billups-legénység teljesen simán adta vissza a kölcsönt. Paul George parádéja miatt azért jó ideig közel tudott maradni a Clippers, amely egyszer már visszajött a húszpontos hátrányából tíz alá, de aztán a negyedik negyedben még egyszer szétnyílt az olló és arra már nem érkezett érdemi válasz. Damian Lillard (25 pont, 6 gólpassz, 5/7 tripla) formája tovább javult, Jusuf Nurkic (14 pont, 17 lepattanó) is kitett magáért, de McCollum és Powell is tíz pont fölé jutott, a lepattanózást 63-43-ra nyerték meg, védekezésben pedig nagyon érződött, hogy nem akarnak megint úgy járni, mint a Staplesben. A gyengébb szezonrajt ellenére most már azért 3-2-re áll a társaság, a forma is javulni látszik, az igazság azonban a soron következő négymeccses túrán fog kiderülni...

George extrája nem ért semmit. A szezon során másodszor érte el a 40 pontos határt Paul George, a Clippers vezére szenzációs teljesítményt nyújtott: 42 pontját 15/24-es mezőnymutatóval szerezte, bevert 6/9 triplát és leszedett 8 lepattanót is, igazi klasszisként dolgozott. Mivel azonban rajta kívül senki nem hozott értékelhetőt a vendégeknél, így a jó kezdés után teljesen elfogytak, ugyan 11 ponttal vezettek az első negyedben, de ez pillanatok alatt átfordult és nem tudták tartani a lépést a Blazersszel. A második félidőben George még igyekezett berúgni a motort és felpörgetni csapatát, de senki sem volt vevő erre, rajta kívül a teljes kezdő 16 (!) pontot tudott hozzátenni, így nem lehetett esélyük a győzelemre. Sérülések ide vagy oda, az 1-4-es rajtjukat nem teszik ki az ablakba, a következő kilenc meccsükből viszont hetet is otthon játszhatnak, ebben az időszakban el kell indulniuk felfelé. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/15, Nurkic 14, McCollum 14/6
A Clippers legjobb dobói: George 42/18, Kennard 16/12, Mann 9/3

 

Los Angeles Lakers - Cleveland Cavaliers 113-101

James visszatért, nyert a Lakers. Két kihagyott meccs után újra rendelkezésre állt a hazaiaknál LeBron James, aki azonnal a kezébe is vette a kormányrudat és győzelemre vezette botladozó csapatát. James 26 ponttal és 8 gólpasszal állt az együttes élére, ugyan a triplái nem ültek és az eladott labdákkal is meggyűlt a baja, de így is nagyon érződött a hatása a Lakers játékán, főleg a döntéshozatalok tekintetében. Mellette a Staples egyik új kedvence, Carmelo Anthony is remekelt, a veterán dobógép 24 ponttal és 6/9 triplával szállt be a padról, a negyedik negyedben háromszor is beköszönt kintről, amellyel óriási szerepet vállalt a találkozó eldöntésében. Russell Westbrook (19 pont, 5 gólpassz, 8/13 mezőnyből) és Anthony Davis (15 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) visszafogottan, de hatékonyan játszott, a Vogel-legénység csapatszinten 55%-os mezőnymutatóval és 44%-os triplázással zárt és a negyedik negyedben maga alá gyűrte bombaformában érkező ellenfelét: 91-90-es hátrányuk után futottak egy 10-0-t, majd a végén Anthony triplái zárták le végleg a küzdelmet. Külön emeljük ki Avery Bradley-t, aki a LAL minden rohamánál fent volt a parketten, védekezésben óriási pluszt adott, ennek is köszönhető, hogy végül +30-as +/- mutatóval zárt...

Most is bizonyított a Cavs. Ugyan ezúttal vereséget szenvedett a Cleveland, de most is jól látszott, hogy nem volt véletlen az előző három bravúrgyőzelem. Az első félidőben tíz pont feletti előnyben voltak a vendégek, csak a nagyszünet előtti nagy Lakers-roham hozta vissza egálra a meccset, majd a harmadik negyedben megint meg tudott lógni a társaság és akkor is egy nagyobb futásra (15-3) volt szüksége a Los Angelesnek ahhoz, hogy visszajöjjön és előnybe kerüljön. Még a záró etapban is sikerült visszavennie a vezetést a Cavsnek, de volt egy 2/14-es periódusuk mezőnyből és hat percig nem dobtak kosarat, ez az időszak pedig betette náluk a kaput - ennyin múlt az újabb bravúrjuk, de megmutatták, hogy képesek rá. Az újonc Evan Mobley most különösen jó volt (23 pont, 10/16 mezőnyből), Darius Garland 18 ponttal és 11 gólpasszal dupla-duplázott, a padról Ricky Rubio szállt be remekül, de Lauri Markkanen is hozta magát, például sokat tett azért, hogy Anthony Davist sikerüljön kordában tartani. A vereség után azonban nincs idő sok pihenésre, utaznak át Phoenixbe, ott folytatják nyugati túrájukat, majd jövő héten Charlotte-ban zárják le a kirándulásukat. 

A Lakers legjobb dobói: James 26/3, Anthony 24/18, Westbrook 19/3
A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 23/3, Garland 18/9, Rubio 18/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus