A Lakersé a városi rangadó, kikapott Dallasban a Timberwolves

RJ Barrett győzelemre vezette a Torontót a GSW otthonában, Phoenixben nyert a Morant nélküli Memphis, nem hibázott a Denver és a Cleveland, lesimázta a Sacramentót a Pelicans, hosszabbítás döntött Brooklynban és Orlandóban.

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 115-108

Kimozogta a hullámvölgyet a Mavs. Három negyeden keresztül jól játszott a Dallas, az alacsonyabb hazaiak keményen lepattanóztak, koncentráltak voltak, és a Luka Doncic, Kyrie Irving páros extrájára építve támadásban is hozták magukat, így ha nem is nagy fölénnyel, de vezetni tudtak. A záró etapban kilenc pont volt az előnyük, amikor belesodródtak egy hullámvölgybe, és a Wolves hat perc alatt egy 19-4-es rohamot vágott ki, amivel megfordította, és a kezébe vette az ütközetet. A Mavericks azonban még időben rendezte a sorait, majd jött Irving, aki előbb egy nagy triplával 106-106-nál egyenlített, majd ellopta a labdát és bevágott még egy hármast - ezzel újra a vendéglátó vezetett, és többször már nem hibázott. Összességében azt a negyedik negyedes leolvadást leszámítva jó teljesítményt nyújtott a Dallas, a hajrában pedig clutch helyzetben is összezárt elöl-hátul, így nagyon értékes győzelmet aratott - Irving 35 ponttal, 8 lepattanóval, 5 gólpasszal, 6/8 triplával, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal minden szempontból vezér volt, de Doncic (34 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) is kitett magáért, ez pedig végül elégnek bizonyult a sikerhez.

Kevés volt a Wolves tűzereje. A vendégeknél csak Anthony Edwards (36 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 14/27 mezőnyből) volt igazán agresszív, ő volt az, aki próbálta a hátára venni csapatát, valamint még Karl-Anthony Towns (24 pont, 7 lepattanó) igyekezett, de ő faultgondok miatt csak 27 percet tölthetett a parketten - a többiekben viszont nem volt sok fantázia, így eléggé döcögött a minnesotai támadógépezet. Ehhez jött az alig 62%-os büntetőzés, majd az utolsó percekben egyszerűen lefagyott az egész társaság, a záró szűk négy minutumban összesen két pontot tudott feltenni a táblára a gárda, amit nem bírhattak el - sorra jöttek a hibák, rossz vállalások, eladott labdák, a liga papíron legjobb clutch csapata összeomlott a kiélezett helyzetben. Így az utóbbi tíz meccsükből csak 5-5-öt hoztak, és az előző négyből hármat is elveszítettek, úgyhogy továbbra is nagyon rezeg a léc a nyugati első helyükkel, a Denver alig fél mérkőzésre van mögöttük.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 35/18, Doncic 34/15, Jones Jr. 12/3, Hardaway Jr. 12/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 36/9, Towns 24/9, Reid 15/3

 

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 115-121

Morant nélkül, nagy negyedik negyeddel nyert a Memphis. Nem a Grizzlies számított a találkozó esélyesének, tekintve hogy a Sunsnál csaknem mindenki pályára léphetett, a vendégeknél viszont Ja Morant kiülte az estét, azt pedig láttuk a szezon első időszakában, hogy nélküle mire képes a társaság. Nos, három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy érvényesülhet is a papírforma, ha nem is dominált a Phoenix, de a negyedik játékrészt 11 pontos előnnyel kezdhette, és összességében nagyrészt kézben tartotta az eseményeket, a végső periódusban azonban fordult a kocka: rögtön egy 14-1-es futással kezdett és fordított a Memphis, végül pedig 35-18-ra nyerte a játékrészt, és ellopta a győzelmet. Jaren Jackson Jr. szerint a védekezésükön csavartak, a Sunsnak sokkal többet kellett futnia, és az agresszivitást is sikerült feljebb tekerniük, ez pedig kissé váratlanul érte a vendéglátót, miközben a Grizzlies JJJ (28 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz), Desmond Bane (23-5-5) és főleg Marcus Smart (25-6-8) vezetésével érvényesítette az akaratát. A Suns egyébként természetesen azért reagált, és az utolsó két percnek egypontos előnnyel ment neki, de ott jött Bane egy hatalmas clutch triplával Jackson Jr. támadópattanója után, majd maga JJJ is megcsinált egy betörést egy jó védekezést követően. Az utolsó percben aztán a Memphisnek volt egy kulcsfontosságú blokkja, illetve Smart szerzett egy labdát, és ezek a védekezések bebiztosították a győzelmet - nagyot kapartak érte, és rendkívül értékes ez az idegenbeli siker Morant nélkül.

Blama a Sunstól. Ugyan Gordon és Bol Bol nem léphetett pályára, de Durant, Booker, Beal és Nurkic is ott volt a Phoenixnél, a felfelé ívelő, legalábbis erre törekvő társaságnak pedig kötelező lett volna megvernie a Morant nélküli Memphist, főleg hazai pályán. Ehhez azonban túl lagymatag volt most a Vogel-legénység teljesítménye, a 45%-os mezőnyözés sem nézett ki jól, de főleg a szokásos visszatérő probléma, a pocsék triplázás gátolta meg azt, hogy lendületbe jöjjenek: alig 8/28-at dobtak távolról, ebből Grayson Allen egymaga 4/8-at vállalt, ő volt az egyetlen, aki érdemi veszélyt jelentett a vonalon kívülről. Ezt tetézték meg a sokszor puha védekezéssel és a borzasztóan elrontott negyedik negyeddel, majd az utolsó két perccel, ami megpecsételte a sorsukat - hatból öt győzelem után ez most a körülmények ismeretében betli, ráadásul következőleg a Clippers ellen kell rangadózniuk.

A Suns legjobb dobói: Booker 24/6, Durant 23, Nurkic 18/3
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 28/9, Smart 25/12, Bane 23/6

 

Golden State Warriors - Toronto Raptors 118-133

Barrett vezette győzelemre a Torontót. 37 pontos szezoncsúcsot dobott a New Yorktól nemrég megszerzett, még csak negyedik Raptors-meccsét játszó RJ Barrett, aki parádés hatékonysággal bontotta le a GSW nehezen felfedezhető védekezését. A Toronto új vezére az első 14 dobásából 11-et is a gyűrűbe küldött, és bár utána kicsit kihűlt, de csapata győzelme nem forgott veszélyben: a kanadaiak 7-0-val kezdtek, az első negyedben már tíz pont feletti előnyben voltak, a nagyszünetben pedig már 76-49-re, 27 ponttal vezettek, nem volt miről beszélni. Utána a Warriors sokat kozmetikázott az eredményen, de komoly nyomás alá nem tudta helyezni ellenfelét, a Toronto 58,5%-os mezőnymutatóval, 45,5%-os triplázással és 38 gólpasszal zárta az estét, azt csinált, amit csak akart - miközben Darko Rajakovic vezetőedző szerint védekezésben is teljesítették a tervet, abszolút kibillentették a megszokott játékából a Golden State-et. Négyből harmadszor nyertek, az átalakítások óta jó formát mutatnak, pedig egy nagyon hosszú nyugati túrát teljesítenek éppen, úgyhogy bizakodhatnak a folytatásra nézve.

Curry-betli. 9 pont, 2/14-es mezőnymutató és 0/9 tripla került ma Steph Curry neve mellé, a GSW vezére idei második legrosszabb meccsét produkálta, és természetesen elsősorban az ő vállalható játéka hiányzott, de hiba lenne ráhúzni a vereséget. A továbbra is botladozó Warriorsnál Andrew Wiggins 1/6-ot, Brandin Podziemski 2/11-et, Jonathan Kuminga 5/13-at dobott mezőnyből, és bár a Chris Paul, valamint Draymond Green nélküli együttes a második félidőre feltalálta Moodyt, és kicsit tisztult a játék, vagyis Klay Thompson és Jackson-Davis is megtalálta a helyzeteit, de ez csak arra volt elég, hogy ne legyen kiütés a vége. A GSW jelenleg csak 11. Nyugaton, már ráesett a nyakára a Jazz is, a játék szinte semmit sem javult az utóbbi időben, a kisebb fellángolás és a fiatalok előretörése megtorpant, úgyhogy pokolian nehéz helyzetben vannak Steve Kerrék, amit egy újabb sima, fájdalmas hazai vereség nyomatékosított most...

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/15, Moody 21/12, Jackson-Davis 16
A Raptors legjobb dobói: Barrett 37/15, Boucher 17/9, Pöltl 14

 

Los Angeles Lakers - Los Angeles Clippers 106-103

Felszívta magát a Lakers. A Clippers hetek óta a liga egyik legjobb formában lévő, legnehezebben verhető csapata, míg a Lakers a Szezonközi Torna megnyerése óta alsóházi teljesítményt nyújt, de a városi rangadóra összekapta magát Darvin Ham már a sajtóban is kikezdett alakulata, és fontos győzelmet aratott. A mérkőzés végig szorosan alakult, mindkét gárda igyekezett kőkeményen védekezni és megnehezíteni a másik dolgát, nem a könnyed, látványos dobálgatásról szólt a találkozó, és bár a LAC kezdett jobban (vezett 9 ponttal és 19-en tartotta az első negyedben a Lakerst), de a nagyszünetet követően az arany-lilák tudtak feljebb kapcsolni, és megfordították a derbit, sőt meglógtak tíz egységgel. A hajrá aztán kiélezett lett, a Clippers visszajött 94-84-ről és bő két perccel a vége előtt, 98-98-nál kiegyenlített, de a LAL még időben reagált, és Taurean Prince clutch triplájával, két jó védekezéssel, majd 41 másodpercnél LeBron James közelijével megnyerte a rangadót. A Clippers James Harden hármasával még visszajött egy labdán belülre, de Prince nem hibázott a büntetővonalról, majd ugyan a legvégén Austin Reaves kihagyott egyet, de Norman Powell egyenlítésért eldobott hármasa a dudaszó pillanatában lejött a gyűrűről, így nagy csatában Jamesék tudtak nyerni.

Gyengén dobott a Clippers. Az utóbbi időszakban olajozottan működő LAC-támadógépezet kissé megrekedt ezen a mérkőzésen, még a 40%-ot sem érte el a társaság mezőnyből, ezt pedig végül nem tudták ellensúlyozni. Megpróbálták azért, hattal több büntetőt dobtak be, öttel több támadópattanót szedtek le és hárommal kevesebb labdát adtak el, de James Harden 4/13-at, Kawhi Leonard 6/17-et, Norman Powell pedig 3/12-t hajított mezőnyből, ezt pedig a Lakers meg tudta büntetni. A "hazaiak" oldalán LeBron James (25 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Anthony Davis (22 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) is felnőtt a feladathoz, a negyedik negyedben pedig az említett Prince, illetve D'Angelo Russel is megcsinálta a fontos játékokat, és végül az 51%-os mezőnymutatójuknak köszönhetően kiharcolták a győzelmet. Ezzel a GSW-t megelőzve tizedikek Nyugaton, de még mindig 50% alatti a mérlegük...

A Lakers legjobb dobói: James 25/3, Davis 22, Prince 13/9, Russell 13/9
A Clippers legjobb dobói: George 22/12, Zubac 22, Leonard 15/6, Harden 15/9

 

Cleveland Cavaliers – San Antonio Spurs 117–115

Rendesen megizzadt a Cavs. A Cleveland annak ellenére is remek formát mutat, hogy Evan Mobley és Darius Garland párosa továbbra is maródi. Legutóbbi tíz meccséből hetet is megnyert J. B. Bickerstaff csapata, ezzel szemben a Spurs a Nyugat egyik leggyengébb alakulata, amely sorozatban négy vereséggel a háta mögött érkezett Ohióba. Mindezek ellenére kissé álmosan kezdtek a hazaiak, ezt kihasználva pedig Victor Wembanyama (24 pont, 10 lepattanó, 5 blokk), Devin Vassell (22 pont) és Keldon Johnson (18 pont, 4 lepattanó) vezetésével az első negyedben a San Antonio akarata érvényesült. A nagyszünetig azonban összekapta magát a Cavs, elsősorban Sam Merrill (18 pont) öt triplájának köszönhetően. Leszakítani azonban nem tudta ellenfelét a vendéglátó, így habár az utolsó játékrészben Jarrett Allen (29 pont, 16 lepattanó) és Caris LeVert (23 pont, 4/5 tripla) jó játéka révén átvette az irányítást a Cavs, Jeremy Sochan (11 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) dobhatott a győzelemért, ami azonban kimaradt, így ha csak nehezen is, de végül hozta a kötelezőt a házigazda.

A Cavaliers legjobb dobói: Allen 29, LeVert 23/12, Merrill 18/15
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 24/6, Vassell 22/12, Johnson 18/9, Jones 18/6


Brooklyn Nets – Portland Trail Blazers 127–134 h.u

Malcolm Brogdon döntött. A két csapat formája nem éppen a legjobb, habár a Brooklyn legutóbb az OKC skalpját begyűjtötte, így talán a hazai gárda várhatta pozitívabb előjelekkel az összecsapást. A Trail Blazers azonban nem adta magát, habár az első és a harmadik negyedben is volt a Netsnek egy-egy nagy rohanása, amelyet követően úgy tűnhetett, hogy megroppan a vendég egylet. Nem roppant, így talán a játéknap egyik leglátványosabb meccsét játszották a Barclays Centerben, ahol Mikal Bridges (42 pont, 4 lepattanó) és Anfernee Simons (38 pont, 4 lepattanó, 11 gólpassz) vívott dobópárbajt. A végjátékban Shaedon Sharpe (21 pont) kosaraival úgy tűnt, hogy a Blazers nyer, ám Bridges nem remegett meg, másfél másodperccel a rendes játékidő leteltét megelőzően a helyére küldött egy igencsak nehéz tempót, ezzel kiharcolva a hosszabbítást. A ráadásban azonban már a vendégek akarata érvényesült, az oregoni csapat hét mezőnykísérletéből hatot is bedobott, ebből Malcolm Brogdon (18 pont, 4/6 tripla) egymaga nyolc pontot vállalt, erre pedig már nem volt válasza a Brooklynnak.

A Nets legjobb dobói: Bridges 42/12, Johnson 17/9, Claxton 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 38/15, Grant 27/9, Sharpe 21/9


Orlando Magic – Atlanta Hawks 117–110 h.u

Caleb Houstan lett az X-faktor. Egy nehéz nyugati túrát követően léphetett ismét odahaza pályára a Magic, amelyet sérülések tizedeltek meg az elmúlt időszakban, így többek között Franz Wagnerre sem számíthatott Jamahl Mosley vezetőedző. Az Atlanta ellenben továbbra sem találja önmagát, így egyértelműen az Orlando volt a találkozó esélyese. Ennek igazolásaként egy 19–5-ös futással kezdtek a hazaiak, ahol Paolo Banchero (35 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) továbbra is kiváló formát mutat, de Jalen Suggs (16 pont, 5 lepattanó) is aktívan kosárlabdázott ebben a periódusban. A Hawks azonban újítani tudott, Trae Young (31 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz), Dejounte Murray (24 pont, 6 lepattanó) és Bogdan Bogdanovics (18 pont, 4 labdaszerzés) révén egy 13–2-es rohanással válaszolt. A harmadik negyed aztán ismét a hazaiak sikerét vetítette elő, Caleb Houstan (25 pont, 4 gólpassz, 7/14 tripla) megállás nélkül szórta a triplákat, karriercsúccsal zárt, ám ennek ellenére sem tudta lezárni a meccset a hazai alakulat. A végjátékban négypontos előny sem volt elég, mivel előbb Young, majd Saddiq Bey (16 pont, 7 lepattanó) talált be, ezzel kiharcolva a ráadást. A hosszabbításban Banchero elégelte meg a dolgokat, gyors egymásutánban szerezte a kosarakat, ezzel pontot téve az összecsapás végére.

A Magic legjobb dobói: Banchero 35/12, Houstan 25/21, Suggs 16/12
A Hawks legjobb dobói: Young 31/6, Murray 24, Bogdanovics 18/12

 

Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 100-133

50-nel is vezetett a Pelicans. Mindkét gárda jó formában várta az összecsapást, és a nyugati 4-7. helyeken zajló közelharc részeként szinte duplán számított a siker. A várt nagy csata aztán elmaradt, a vendégek Zion Williamson és Jose Alvarado nélkül is végig kézben tartották az összecsapást: már a nagyszünetre 72 pontot termeltek, a harmadik negyedben átlépték a 40 pontos differenciát, a negyedik játékrész egy pillanatában pedig 62-112 állt az eredményjelzőn. Mike Brown, a Kings vezetőedzője elnézést kért a drukkerektől, akik fizettek azért, hogy lássák, amint a Pels 51-25-re nyeri a pattanózást, De’Aaron Fox 1/10-es mezőnymutatóval jut el 3 pontig és a vendégek szétdobják a Sacto nem létező védekezését. A Pelicansnél CJ McCollum kényelmes helyzetekből szórt 30 pontot, Jonas Valanciunasnak 22 perc is elég volt a dupla-duplához, Brandon Ingram szintén limitált idő alatt adott 8 gólpasszt, a maradékot pedig intézte a cseresor. A Pels sikerével továbbra is tapad az élmezőnyre, a Dallas-szal együtt 22-15-tel állnak a nyugati 6-7. helyen, megközelítve az 5. Sacramentót.

A Kings legjobb dobói: Huerter 17/6, Sabonis 17/3, Ellis 13/9.
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 30/21, Ingram, Valanciunas 15/3-15/3.

 

Denver Nuggets - Detroit Pistons 131-114

Nikola Jokics elszórakozott a Pistonsszal. Bár a Nuggets szerb klasszisa csak három mezőnykísérletet vállalt és megállt négy pontnál, így is abszolút dominálta a mérkőzést: tőle szokatlan módon ötször blokkolt, elöl pedig ipari mennyiségben osztogatta a gólpasszokat. Végül 16 asszisztig jutott, ami közel van a 18-as karriercsúcsához, és csak azért nem lett meg az új egyéni rekord, mert a 20+ pontos előny tudatában kiülte a teljes negyedik negyedet. A pontokat ezúttal Jamal Murray intézte, aki az Orlando elleni botladozását 14/24-es mezőnymutatóval feledtette, de Kentavious Caldwell-Pope és Michael Porter Jr. is profitált a Jokics-passzokból. A Detroit az első félidőben még úgy-ahogy tartotta magát, csak nyolccal vezetett a Denver, a nagyszünet után viszont sebességet váltott a címvédő – ekkor már igencsak hiányzott a második negyedben térdsérülést szenvedett Cade Cunningham, aki ugyan nem dobott jól, de addig sokat tett hozzá a detroiti játékhoz. A vendégeknél dicséret illeti Jalen Durent, aki legalább megpróbált kellemetlenkedni Jokicsnak, illetve a veterán Alec Burks és Bojan Bogdanovic is jól dobált, de a vége ismét vereség – zsinórban 19. idegenbeli meccsüket bukták el, utoljára októberben nyertek Detroittól távol…

A Nuggets legjobb dobói: Murray 37/9, Caldwell-Pope 18/9, Porter Jr. 18/3.
A Pistons legjobb dobói: Duren 20, Burks 18/9, Bogdanovic 14/6.

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus