A Mavericks állította meg a Warriorst, extrát védekezett a Suns

PJ Washington döntött a Warriors ellen, 87 ponton tartotta a Timberwolvest a Suns, Indianában kapott ki a tartalékos Thunder, a Kings ellen is nyert a Celtics, ismét megégett a Bucks, meglepő vereséget szenvedett a Magic és a Pelicans, fontos győzelmet aratott a Clippers, a Heat és a Bulls is, míg a Trail Blazers és a Grizzlies jött ki jobban a játéknap két roncsderbijéből.

Indiana Pacers – Oklahoma City Thunder 126-112

A Pacers tette meg a nagy lépést előre. Mindkét csapat számára komoly téttel bír minden meccs az alapszakasz végéig, a Pacers keleten arra hajt, hogy a playint elkerülve biztosan bejusson a rájátszásba, míg a Thunder változatlanul harcban áll a nyugati elsőségért. Onnantól kezdve a hazaiak egyértelmű esélyessé léptek elő, hogy a Thunder Shai Gilgeous-Alexander és Jalen Williams nélkül futott ki a feldobáshoz, bár Tyrese Haliburton (8 pont, 11 gólpassz) lassításával jó munkát végeztek a vendégek – támadásban ezzel együtt is hatékonyabb volt a Pacers, mivel sikerült nekik is valamennyire elrontaniuk a tripla-duplával kacérkodó Josh Giddey (14 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz, 5 eladott labda, 6/17 mezőnyből), illetve Chet Holmgren (15 pont, 8 lepattanó, 3 blokk, 4/12 mezőnyből) estéjét is. Mindkét oldalon hatan érték el a 10 pontos határt, de amíg a Pacers a helyére küldött 15/35 triplát, addig ellenfelük megállt 8/30-nál, és ez döntőnek bizonyult. Pascal Siakam úgy jutott el 21 pontig, hogy közben alig rontott dobást, Aaron Nesmith 17 egységébe 4/7 tripla is belefért, míg a padról beszállva TJ McConnell (16 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) és Obi Toppin (15 pont, 8 lepattanó) is extrát hozott, és a vezetésükkel 61-44-re meg is nyerték a második sorok csatáját, miközben a túloldalon Kenrich Williams jutott a padról beszállva 18 pontig és 8 lepattanóig úgy, hogy dobást sem rontott.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 21/3, Nesmith 17/12, McConnell 16
A Thunder legjobb dobói: Dort 22/6, K. Williams 18/6, Holmgren 15/3

 

Chicago Bulls – New York Knicks 108-100

Green meghálálta a bizalmat. Javonte Green története kisebb tündérmese, március végén 10 napos szerződéssel tért vissza a Bullshoz azt követően, hogy az elősző szezonokban már játszott itt, majd annak a lejárta után úgy döntött a csapat, hogy megtartják őt az idény végéig, és mindezt úgy hálálta meg a Knicks ellen, hogy csapata egyik legjobbjaként 25 pontos karriercsúcsot hintett 13 lepattanó mellett. A Bulls villámrajtot vett, egy pillanatig sem engedte ki a kezéből a vezetést, és nem csupán Green hozott extrát, hanem DeMar DeRozan (20 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) és Ayo Dosunmu (24 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is jól játszott, miközben a Vucevic-Drummond centerpáros összesen 29 lepattanót húzott le, benne 11 támadóval. A hazaiak ezzel újabb fontos lépést tettek afelé, hogy hazai pályán vívják meg a playin-meccsüket a Hawks ellen, bár ebbe még bőven lehet beleszólása a Knicksnek is, mert még kétszer játszanak a Bulls ellen a szezon végéig, és számukra is lesz tétje ezeknek az összecsapásoknak.

Anunoby visszatért. A Knicks számára is nagy tétje van minden meccsnek, változatlanul azért küzdenek, hogy biztos rájátszást érő helyen zárjanak, ráadásul még a második kiemelés is látótávolságon van számukra, ugyanúgy két meccs most a hátrányuk a Buckshoz képest, ahogyan ennyi az előnyük a hetedik Heattől. Ebben a küzdelemben jelentős fejlemény számukra, hogy OG Anunoby visszatért a Bulls ellen, és vele nem is néztek ki rosszul a pályán, noha ő csak 12 pontot dobott 29 perc alatt. Az igazán nagy problémát az jelentette Tom Thibodeau alakulatának, hogy a 35 pontig, 6 lepattanóig és 11 gólpasszig jutó Jalen Brunson mellett csak a padról beszálló Miles McBride (19 pont, 7 lepattanó, 4/7 tripla) tudott igazán villogni támadásban, ezúttal nem estek Donte DiVincenzo triplái, míg a többnyire sokoldalú Josh Hart az első negyed végén azért szállt ki a meccsből, mert fejbe rúgta Greent egy betörésnél, ami szintén rosszkor jött a back-to-back meccset játszó New York-i alakulatnak.

A Bulls legjobb dobói: Green 25/3, Dosunmu 24/9, DeRozan 20
A Knicks legjobb dobói: Brunson 35/3, McBride 19/12, Anunoby 12/6

 

Dallas Mavericks – Golden State Warriors 108-106

Washington lett a hős. Luka Doncic nem tudta vállalni a játékot, ezzel kimondottan nehéz helyzetbe került a Mavericks, ugyanakkor nélküle is egy 29-13-as futással indították a meccset. A hazaiak korai előnye hamar elpárolgott, az első negyed végétől fej-fej mellett haladtak a csapatok, ugyanakkor a negyedik negyed derekára ismét sikerült 10 pontos előnyt kiépítenie a Mavericksnek. Nem sokon múlt, hogy az se legyen elég, miután PJ Washington kihagyott egy büntetőt, Stephen Curry kiegyenlített 13 másodperccel az órán, de mégis Washington lett a hős, Tim Hardaway Jr. megtalálta őt egy közeli kosárra 4,1 másodperccel a vége előtt – Klay Thompson utolsó másodpercben elengedett meccsnyerő kísérlete már nem ért célba. Washington összességében is nagy meccset játszott, 32 ponttal, 5 lepattanóval és 5 labdaszerzéssel állt a Mavericks élére, 12/18 dobását elsüllyesztette, remekül egészítette ki a 26 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkező Kyrie Irvinget, így továbbra is tartják az ötödik helyüket nyugaton.

Hiányzott a lendület a Warriorsból. Noha sorozatban hat meccset nyertek ezt megelőzően, Steve Kerr sem várta ideális helyzetből ezt az összecsapást, a back-to-back fellépésük második felén Andrew Wiggins bokafájdalmak miatt, Jonathan Kuminga egy térdprobléma következtében nem tudta vállalni a játékot, és a kezdőbe így bekerülő Moses Moody nem fogott ki túl jó napot, de ugyanez elmondható Trayce Jackson-Davis esetében is. A hiányzók miatt még nagyobb figyelem hárult Curryre, és ez meg is látszódott a hatékonyságán, 9/23-as mezőnymutatóval jutott el 28 pontig, 6 lepattanóig és 5 gólpasszig, de a potenciális meccsnyerőt elengedő Thompson keze sem sült annyira, 16 pontjához 17 dobásra volt szüksége. A Warriorst a kispadja tartotta meccsben, 39-20-ra túldobták a Mavericks második sorát, Chris Paul (9 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) keze mindenben benne volt, ráadásul vele a pályán +22-ben voltak, de ez sem volt elég a győzelemhez. Noha a Rockets vereségével már szinte biztos, hogy bejutnak a playinbe, a 10. helyről nem lesz könnyű előrébb lépniük, két meccs a lemaradásuk a Lakershez és a Kingshez képest is.

A Mavericks legjobb dobói: Washington 32/15, Irving 26/6, Hardaway Jr. 13/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/15, Thompson 16/6, Podziemski 14/6, Payton II 14/3

 

Phoenix Suns – Minnesota Timberwolves 97-87

Bekezdett a Suns. A mérkőzés első 15 pontját a hazaiak szerezték, és ez alapjaiban határozta meg a találkozó kimenetelét, mert a Timberwolves ezt követően is inkább csak azért tudott küzdeni, hogy ne legyen még nagyobb a hátrányuk, egyszer sem tudtak igazán közel zárkózni ellenfelükhöz. A Suns a szezon során mindössze negyedszer nem érte el a 100 dobott pontos határt, és először tudtak ennek ellenére is nyerni, és ezt a védekezésüknek, illetve a csapatjátékuknak köszönhetik: már a meccs elején bemutatott futásukból is mind az öt kezdő kivette a részét, de ez a folytatásban sem változott, mindannyian 10 pont fölé jutottak. Mindenki megtalálta, hogy mivel lehet a csapat hasznára, a gyengén dobó Devin Booker 13 gólpasszt osztott ki (7 eladott labdával), Kevin Durant (22 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) hozta a tőle megszokott hatékonyságot, Jusuf Nurkic (11 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) szintén nagyot dolgozott, Grayson Allen 23 ponttal, 8 lepattanóval és 4/8 triplával jelentkezett, míg Bradley Beal jól érezte, hogy mikor kell dobnia, jól sáfárkodott a kevesebb lehetőségével. A Suns ezzel a sikerével őrzi a hatodik helyét nyugaton, és tovább folytatódik számukra az erőltetett menet, az utolsó öt meccsüket kivétel nélkül nyugati riválisokkal szemben vívják.

Támadásban volt kevés a Timberwolves. Védekezésben hozták a megszokott ligaelit szintet a vendégek, a 97 kapott pont nagyon korrekt, 43,4 százalékos mezőnymutatón tartották az ellenfelüket, és a Suns csak 9/26-tal zárt a triplavonalon túlról. A problémák támadásban kezdődtek, a kezdő ötös teljesen eszköztelen volt, Naz Reid 3/13, Mike Conley 1/6 jó dobással fejezte be a meccset, de Anthony Edwards is szenvedett, úgy ért el 17 pontot és 8 lepattanót, hogy csak 6/19 próbálkozása volt sikeres. A kispadról már érkeztek jobb teljesítmények, de onnan is csak Nickeil Alexander-Walker tudta megugrani a 10 pontos határt, onnantól kezdve nem volt esélyük, hogy miként kezdték a meccset, az első pár perc rányomta a bélyeget az egész estéjüke. A Timberwolves ettől függetlenül holtversenyben vezeti nyugatot, ugyanakkor legközelebb a Lakers ellen sem számíthatnak könnyebb meccsre.

A Suns legjobb dobói: Allen 23/12, Durant 22/3, Beal 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 17/6, Alexander-Walker 13/9, Morris 9/6

 

Charlotte Hornets – Orlando Magic 124-115

Nem bírt Millerrel az Orlando. Rögtön rárúgta az ajtót az ellenfelére a Hornets, hiszen már az első negyedben 38 pontot szereztek, és ezzel egy 15 pontos előnyt építettek ki. Ez nagyban volt köszönhető a tűzforró Brandon Millernek, aki az első félidőben tízből tíz dobását értékesítette úgy, hogy ötből ötöt dobott tripláról, és nem hibázott a büntetővonalról sem – erre eddig egy félidő alatt csak Stephen Curry volt képes. Ezt követően azonban Miller lecsendesett, hiszen a szünet után csak hét pontot tudott szerezni, azonban felnőttek mellé a társak, és nagy szükség volt Miles Bridges agresszivitására (23 pont) és Grant Williams (18 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) sokoldalú játékára is, mivel az utolsó negyedben 13 pontot szerző Franz Wagner vezetésével négy pontra zárkózott a Magic. Ekkor érkezett a csapatot kiválóan mozgató Vaszilje Micics (14 pont, 9 gólpassz), aki előbb Williamst találta meg, aki üresen álldogált a triplavonalon, és nem hibázott, majd Millernek adott egy nagy gólpasszt. A Charlotte ezzel lehűtötte a kedélyeket, és innen már nem engedte ki a kezéből a meccset. A Magicnél Paolo Banchero, illetve a már említett Wagner is nagyot küzdött, de nem nőttek fel melléjük a társak, és egyáltalán nem tudtak megoldást találni a lendületbe jövő Hornets támadójátékára, így fájó vereséget szenvedtek.

A Hornets legjobb dobói: Miller 32/15, Bridges 23/6, Williams 18/9
A Magic legjobb dobói: Banchero 32/3, F. Wagner 22, Fultz 15

 

Washington Wizards – Portland Trail Blazers 102-108

Ayton hozzásegítette a győzelemhez a Portlandet az alsóházi rangadón. Frissebb volt a hétmeccses idegenbeli túrájának kellős közepén lévő Trail Blazers, az oregoniak nagy lendülettel kezdtek, és már az első félidőben megkísérelték teljesen ledominálni a passzívan és tompán játszó hazaiakat. Sikerrel is jártak, hiszen a palánkok alatt domináló Deandre Ayton (34 pont, 13 lepattanó) vezetésével már a szünetre nyolc pontos előnyt építettek ki. A Wizards azonban nem hátrált meg, és a második félidőben mindent megtettek, hogy felzárkózzanak, és ez sikerült is nekik, hiszen miután egész mérkőzésen hátrányban voltak, az utolsó negyedben a Poole-Kispert-Vukcevics trió összerakott egy 9-1-es futást, amivel három és fél perccel a meccs vége előtt átvette a vezetést a Washington. Itt azonban a Portland megrázta magát, és Dalano Banton, majd Scoot Henderson jó megoldásaival behúzta a meccset.

A Wizards legjobb dobói: Avdija 22, Poole 20/9, Vukcevics 17
A Trail Blazers legjobb dobói: Ayton 34, Banton 21/6, Henderson 19/6

 

Boston Celtics – Sacramento Kings 101-100

Fox hatalmas teljesítménye nem volt elég a tartalékos Boston ellen. Borzasztóan enerváltan kezdte a mérkőzést a Sacramento, amely huszonegy dobásából mindössze ötöt tudott elsüllyeszteni az első negyedben, és nagyon hamar tizenkét pontos hátrányt szedtek össze a White-Brown kettőst nélkülöző ellenfelükkel szemben. Domantas Sabonisék nem estek kétségbe, a második negyedben visszajöttek a meccsbe, így mindössze négypontos előnnyel mehetett szünetre a Celtics – ezt követően ismét felpörgött a Boston, a harmadik negyedben 30-22-re túldobta ellenfelét, így tizenkét pontos előnnyel fordulhatott az utolsó játékrészre. A katasztrofálisan dobó Kings – 38 százalék mezőnyből és 33 százalék tripláról – már tizenkilenc pontos hátrányban is volt az utolsó negyedben, azonban a nagy napot kifogó De’Aaron Fox (40 pont, 13/7 tripláról) vezetésével innen is visszajöttek, majd 99-97-es Boston-vezetésnél Colby Jones blokkolta Payton Pritchard középtávoli kísérletét, a túloldalon pedig Fox vágott be egy hatalmas triplát. Ezt követően Keegan Murray blokkolta Sam Hauser dobását, de Xavier Tillman összeszedte a labdát és előnyhöz juttatta a csapatát, a túloldalon azonban Fox hagyta ki a potenciális meccsnyerő dobást, de a Kings ezután még kétszer is leszedte a támadólepattanót, de egyszer sem tudott már kosarat szerezni, így a Boston túlélte a hazaiak nagy hajráját és behúzta a meccset.

A Kings legjobb dobói: Fox 40/21, Sabonis 16, Barnes 10/6, Murray 10/6
A Celtics legjobb dobói: Pritchard 21/15, Porzingis 20/6 Tatum 17/3

 

Houston Rockets – Miami Heat 104-119

Nem érződött a fáradtság a Miamin. Mindkét csapat nagy elánnal kezdte a mérkőzést, és nagyon sokáig fej-fej mellett haladtak, és úgy tűnhetett, hogy két back-to-backből érkező gárda nem bír majd egymással. A Heat azonban először a második negyed végén váltott ritmust, így öt pontos előnnyel mehetett a szünetr, -ezután pedig a harmadik negyed közepén Jimmy Butler vezetésével (22 pont) raktak össze egy 7-2-es futást, amivel tizenegy pontos előnyt építettek ki. Ezt követően még próbált visszamászni a Rockets, de a vendégek nem hagyták levegőhöz jutni a texasiakat, és így tíz pontos Heat-előnyből indult az utolsó negyed. Az utolsó játékrészt megnyomta a hazai csapat és egy 8-2-es futással visszajöttek 94-91-re, köszönhetően Jalen Greennek, itt azonban megrázta magát a Miami és a Martin-Herro-Jaquez trió összerakott egy 20-5-ös rohanást, ezzel tizennyolc pontos előnyt építettek ki, és innen már nem engedték ki a kezükből a meccset. A lendületben lévő Miami ezzel egy nagyon fontos győzelmet szerzett, és továbbra is nagy csatában van a hatodik helyért az Indianával és a Philadelphiával, míg a Rockets zsinórban négy meccset veszített a hatalmas menetelése után, és lassan végleg elbúcsúzhat a playoff-álmaitól.

A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 21/6, Brooks 18/9, Smith Jr. 15/9
A Heat legjobb dobói: Butler 22/6, Adebayo 18, Herro 17/3

 

Memphis Grizzlies – Detroit Pistons 108-90

A Grizzlies nyerte a játéknap másik alsóházi roncsderbiét. Nagy lendülettel kezdett a Pistons, és ez nagyban volt köszönhető Jaden Iveynak, aki szinte az egyetlen jó teljesítményt nyújtó játékos volt az autóvárosiaknál (31 pont és 8/6 tripláról), azonban a Memphis hamar átvette az irányítást, és már az első negyedet követően tíz ponttal vezetett. Ezután állva hagyta ellenfelét a hazai csapat, és huszonkét pontos előnyt épített ki. A félidőben 57-38 állt az eredményjelzőn a Memphis javára, és bár Duren és Ivey közös erővel huszonnégy pontot pakolt fel a táblára a harmadik negyedben, de a többiek nem nőttek fel melléjük, és a Grizzlies végül könnyedén, végig vezetve behúzta ezt a meccset. A Pistonsnál a vereség a botrányos dobóformában és a 18 eladott labdában keresendő, míg a Memphisnél mindenki odatette magát és a nyolc pályára lépő játékosból heten is 10 pont felett dobtak, ezzel kiharcolták a győzelmet.

A Grizzlies legjobb dobói: Pereira 17/6, Jemison 17, Pippen Jr. 16/6
A Pistons legjobb dobói: Ivey 31/18, Duren 17, Nowell 12

 

Los Angeles Clippers – Utah Jazz 131-102

A Clippers felmosta a padlót ellenfelével. A hazaiak már az első negyedben rárúgták az ajtót a Jazz játékosaira egy 17-2-es futással, majd ezt követően 41-16-ra nyerték a játékrészt, mindezt úgy, hogy hetvennégy százalékkal dobtak mezőnyből. A Kawhi Leonard nélkül felálló Clippersnél nyolcan lépték át a 10 pontos határt, és a második félidőben a szezonbéli harmadik tripla-dupláját elérő James Harden (13 pont, 15 gólpassz, 10 lepattanó) már csak a cserékkel játszott. Hareden mellett Ivica Zubac dupla-duplázott, a Powell-Mann duó pedig 37 ponttal segítette csapatát. A Jazz a harmadik negyed megnyerte kilenc ponttal, de sosem tudtak húsz pontnál közelebb merészkedni az ellenfeléhez, és a Clippers innentől már lemenedzselte a meccset. Az elmúlt tizenöt mérkőzéséből tizennégyet elvesztő Jazznél talán csak a padról beszálló, és onnan 17 pontot dobó Talen Horton-Tuckert lehet kiemelni, csapatként viszont mindössze 38,5 százalékkal dobtak mezőnyből. A Clippers ezzel a győzelmével magabiztosan tartja negyedik helyét nyugaton.

A Clippers legjobb dobói: Mann 19, Powell 18/12, Westbrook 17/3
A Jazz legjobb dobói: Horton-Tucker 17/6, Sexton 12/6, Bazley 12/3, Yurtseven 12

 

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 111-117

Újfent megégett a Bucks, Milwaukeeban ért véget a Toronto tizenöt meccse tartó nyeretlenségi sorozata. Giannis Antetokounmpo nem játszott, mégis magabiztosan kezdte a mérkőzést a Bucks, és úgy tűnt, hogy Damian Lillardék kezükben tartják a küzdelmet. A második negyedet azonban tíz ponttal nyerte a lendületbe kerülő Raptors, és így a vendégek vonulhattak előnnyel a szünetre. Ezután jött csak a feketeleves, a Toronto a fantasztikusan triplázó Gary Trent Jr. (31 pont, 7/15 tripláról) vezetésével a harmadik negyedben tizennégy pontos előnyt épített ki. A hazaiak egy nagy hajrával visszajöttek a meccsbe és Lillard (36 pont, 10 gólpassz) vezetésével ott lihegtek a Raptors nyakában, azonban az irányító 1:48-al a vége előtt kipontozódott. Khris Middleton egy perccel a vége előtt egy triplával két pontra hozta fel csapatát, de a következő támadásból a potenciális meccsnyerő hármasa kimaradt, a Raptors pedig magabiztosan büntetőzött, ezzel lezárták a meccset. A Torontóban mindenki kitett magáért, Trent Jr mellé felnőtt RJ Barrett (26 pont, 7 lepattanó) is, míg Immanuel Quickley (25 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) kacérkodott a tripla-duplával. A Bucksnak ez újfent egy hatalmas égés, a keleti második az elmúlt hat meccséből ötöt elveszített, és zsinórban háromszor szenvedett vereséget olyan csapatoktól, mint a Washington, a Memphis és a Toronto…

A Bucks legjobb dobói: Lillard 36/12, Middleton 21/6, Portis 19/3
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr 31/21, Barrett 26/3, Quickley 25/9

 

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 109-111

Meglepte a Williamson és Ingram nélkül felálló Pelicanst a Spurs. A New Orleans nagyon magabiztosan kezdte a mérkőzést, és már az első félidőben tíz pontos előnyt épített ki. Ez nagyban volt köszönhető annak, hogy a Pelicans az első perctől kezdve duplázta Victor Wembanyamát, és emellett Herb Jones is nagyot védekezett rajta, ennek köszönhetően a francia magasember az első félidőben mind a hat dobását elhibázta, és szemmel láthatóan küszködött. Ezt a nagyszünetig 19 pontot szerző CJ McCollum vezetésével kihasználta a Pelicans, így magabiztos előnnyel vonulhattak az öltözőbe. A második félidőre egy teljesen másik Spurs jött ki, Wembanyamát megtalálták a társak, 17 pontjából 15-öt szerzett a második félidőben, ezzel pedig visszajöttek a meccsbe a vendégek. A San Antonio igazi csapatként kosárlabdázott, így heten jutottak náluk tíz pont fölé, összesen harmincnégy gólpasszt osztottak szét egymás között, miközben a hazaiak teljesen összezuhantak – az sem segített rajtuk, hogy Jonas Valanciunas (26 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) faultgondokba keveredett, illetve McCollum mindössze 5/17-tel dobott a második félidőben. Az utolsó negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, Wembanyama (17 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk) azonban kulcspillanatokban osztott ki hatalmas blokkokat, és a vendégek így végül behúzták a mérkőzést.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 31/12, Valanciunas 26, Murphy III 16/3
A Spurs legjobb dobói: Graham 20/12, Wembanyama 17/9, Champagnie 15/6, Collins 15/3, Mamukelashvili 15/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus