A Memphist is legyőzte a Lakers, elbotlott a Knicks

Nyert a Bucks, magabiztos volt a Sixers, Oklahoma Cityben is kikapott a Warriors, győzni tudott a Dallas: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Orlando Magic - Milwauee Bucks 123-134

Antetokounmpo és Holiday nélkül is megoldotta a Bucks. Tartalékosan álltak ki a vendégek, Giannis Antetokounmpo betegség, Jrue Holiday nyakfájdalmak miatt nem tudta vállalni a játékot, de így is 10 pontos előnyt alakítottak ki az első negyedben, amit egy második negyedes megingást leszámítva tartani is tudtak a meccs végéig. A két kulcsember hiányában december 15-e óta először lépett pályára kezdőként Khris Middleton, aki a szezonbeli legjobb teljesítményét tette le az asztalra, 24 ponttal és 11 gólpasszal jelentkezett. Middleton mellett Brook Lopez (26 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) és Jevon Carter (24 pont, 5 gólpassz, 4/5 tripla) nagyon hatékony volt, a 16 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázó Bobby Portis is jól választotta meg a dobásait, és ez elmondható a padról érkező Crowder-Ingles kettősről is, így csapatként is 59 százalékkal dobtak mezőnyből. Támadásban a Magic is megvolt, Cole Anthony (23 pont, 5 gólpassz), Franz Wagner (21 pont, 6 gólpassz) és Paolo Banchero (20 pont, 4 lepattanó) is hozta magát, mellettük Moritz Wagner és Markelle Fultz is hasznosan játszott, de védekezésben túlságosan is sokat hibáztak, ami a 34 engedett büntetőkísérletben is megmutatkozott, a vonalról 18 pontot vert a Bucks a hazaiakra.

A Magic legjobb dobói: Anthony 23/3, F. Wagner 21/3, Banchero 20/6
A Bucks legjobb dobói: Lopez 26, Carter 24/12, Middleton 24/3

 

Detroit Pistons - Washington Wizards 117-119

Gafford jókor volt jó helyen. Végig szoros meccset játszottak a felek, egyik csapat sem tudott 8 pontnál nagyobb különbséget kialakítani a találkozó során, így a végjáték is kiélezettre sikerült. 35 másodperccel az órán Bradley Beal kosarával egyenlített a Wizards, majd Kyle Kuzma villant védekezésben, aki blokkolta Isaiah Livers dobását, így a hazaiak vezethették az utolsó támadást. A labdát Beal kapta, megindult az alapvonal felé, a védői szorításában viszont a gyűrűt sem találta el, Daniel Gafford ugyanakkor megszerezte a lepattanót és azt a dudaszó pillanatában a gyűrűbe juttatta – a Wizards centere a játékhelyzethez mérten nagyon egyedül volt, James Wiseman talán szükségtelenül segített le róla Beal felé. Az utolsó dobást leszámítva Beal egyébként nagyot játszott, 32 ponttal, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal húzta a csapatát, a kipontozódása előtt Kristaps Porzingis (24 pont, 7 lepattanó) is hatékony volt, de Kuzma is eljutott 23 pontig. A hazaiaknál Jaden Ivey villogott a leginkább, 26 ponttal, 5 lepattanóval és 12 gólpasszal állt a Pistons élére, és a negyedik negyedben is beszórt 14 pontot, 117-117-nél mégis a 3/12-es dobásmutatóval záró Livers vállalt. Dicsérhető még Wiseman is, aki ugyan talán rosszul döntött az utolsó védekezésnél, de addig 10/13 sikeres dobással 21 pontot szórt, és Marvin Bagley III (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is jól használta a labdáit, de ez most nem ért győzelmet.

A Pistons legjobb dobói: Ivey 26/9, Wiseman 21, Omoruyi 15/3, Bagley III 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 32/3, Porzingis 24/9, Kuzma 23/9

 

New York Knicks - Charlotte Hornets 105-112

Elfogyott a Knicks. Sorozatban 9 győzelemből érkezett meg erre a meccsre a Knicks, és esélyeshez méltóan is kezdték a mérkőzést, a nagyszünetre 16 pontos előnybe kerültek, a fordulás után viszont visszaköszönt az, hogy az előző meccsüket kétszeri hosszabbítás után húzták csak be Bostonban. A Knicksnek Jalen Brunson hiánya sem jött jól, de a kezdőik közül csak Mitchell Robinson (14 pont, 8 lepattanó, 7/8 mezőnyből) tudott hatékonyan dobni, ami szintén nem segített – RJ Barrett beszórt ugyan 27 pontot, de csak 1/7-tel triplázott és 24 dobást használt el. A vendégek kezdőjéből ezzel szemben hárman is extrát nyújtottak, Kelly Oubre Jr. (27 pont, 5 lepattanó), Terry Rozier (25 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és a tripla-duplával kacérkodó Gordon Hayward (23 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) is nagyot játszott, csapatszinten kiosztottak 27 gólpasszt, miközben a Knicksnél most nem járt jól a labda. Nagyobb baj azért egyik oldalon sem történt, a Knicks így is 3,5 meccsel a keleti playin-vonal fölött van, a Hornets pedig változatlanul a negyedik legrosszabb mérleggel rendelkezik a ligában, senki sem veszélyezteti őket abban, hogy mögéjük kerüljön és rontsa az esélyeiket a lottery előtt.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 27/3, Randle 16/6, Quickley 14/9, Robinson 14
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 27/9, Rozier 25/6, Hayward 23/9

 

Minnesota Timberwolves - Philadelphia 76ers 94-117

Meggyőző volt a Sixers. Egy fárasztó back-to-back második felén, ráadásul egy ötmeccses idegenbeli túra utolsó állomásaként lépett pályára a Philly, amely visszakapta PJ Tuckert és Tobias Harrist, viszont nem számolhatott James Hardennel, aki egy kisebb sérülés miatt kiülte ezt a találkozozót. A problémák ellenére azonban rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott Doc Rivers csapata, amely az első negyedet ugyan még elvesztette három ponttal, de a nagyszünetben már vezetett tizenhárommal, a folytatásban is tovább nyitotta az ollót, és remek védekezéssel szedte ízekre a Wolves játékát. A sima, 23 pontos győzelem elöl-hátul nagyon magabiztos produkcióval jött össze, Joel Embiidnek szinte fel sem tűnt, hogy a sokszoros Év Védője, Rudy Gobert a pályán van, és alig 28 perc alatt alatt 39 pontot szórt be 4/4 triplával, 7 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 blokkal, ő rendkívül domináns teljesítményt tett le az asztalra, de a 27 pontos Tyrese Maxey vagy éppen a dupla-duplázó és elöl-hátul villogó Harris is dicséretet érdemel. Csapatszinten 60%-kal tripláztak és azt csináltak, amit csak akartak, az újabb fontos sikerük után pedig mehetnek haza két meccs erejéig, hogy utána megint nyolcból hét idegenbeli következzen a keleti rangadókkal teletűzdelt véghajrá előtt - már csak másfél meccs a hátrányuk a Bostonhoz képest.

Csak Edwards és más senki. A győzelmi szériából érkező, frissebb, otthon játszó Minnesota csalódást keltő teljesítményt nyújtott ezen a mérkőzésen, hiszen a jó első negyed után nagyon elrontotta a másodikat, és onnantól igazából esélye sem volt a Sixersszel szemben. A sima végeredményt tetézte (és persze előidézte) az, hogy pocsék játékot nyújtott a gárda, még a 40%-ot sem érte el mezőnyből, alig lett meg a 30 távolról, illetve reménytelennek bizonyult lepattanózásban, így nem csoda, hogy még a 100 pontot sem tudta megdobni saját közönsége előtt. Anthony Edwards teljességgel egyedül maradt, ő szórt ugyan 32 egységet 50%-os mezőnyözéssel és 5/10 triplával, de a kezdőötös további négy tagja összesen 22 pontot tett ehhez hozzá, és a kispadról sem érkezett a megváltás - az utóbbi meccsek jó formája után most váratlanul tompa volt a gárda, következőleg a Nets ellen javíthat, szintén otthon.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 32/15, Prince 13/3, Reid 11/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 39/12, Maxey 27/12, Melton 11/9

 

Houston Rockets - Brooklyn Nets 96-118

Bridges nem lassít. A vendégek voltak a mérkőzés egyértelmű esélyesei, de a Rockets az első negyedben rájuk tudott kicsit ijeszteni, a nyitó 12 percet a hazaiak húzták be 32-27-re, viszont a folytatásban már érvényesült a papírforma és bedarálta ellenfelét a Nets. Ebben a győzelemben ismét nagy szerepet játszott Mikal Bridges, aki ezúttal 30 ponttal és 5 gólpasszal zárt, mellette Spencer Dinwiddie is eljutott 23 pontig, és Nic Claxton (18 pont, 13 lepattanó, 4 blokk, 8/9 mezőnyből) is nagyon aktív volt a festékben. A Rockets a 25 pontos Jalen Green pontjaira építve megpróbálta tartani a lépést, de a másodéves hátvéd is sokat hibázott, 1/7 triplával és 6/11 bedobott büntetővel zárt. Alperen Sengün (16 pont, 12 lepattanó) és Jabari Smith Jr. (15 pont, 8 lepattanó) nem tudott ahhoz eleget hozzátenni, hogy ellensúlyozzák Kevin Porter Jr. rossz dobóformáját, és a hazai kispad sem tudta felvenni a lépést a vendégek második sorával, a Nets cseréi 35-24-re túldobták a Rockets padját. A Nets ezzel sorozatban harmadszor nyert, kezdik megszilárdítani a keleti hatodik helyüket, legközelebb viszont komoly próbatétel vár rájuk, Bostonba utaznak.

A Rockets legjobb dobói: Green 25/3, Sengün 16, Smith Jr. 15/9
A Nets legjobb dobói: Bridges 30/12, Dinwiddie 23/9, Claxton 18

 

Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 137-128

SGA és Giddey elég volt a Thundernek. Végig egy fokkal ellenfele előtt járt az OKC, a hazaiak az első negyedben dobott 40 pontjukkal megalapozták a folytatást, a GSW védekezése nem jelentett számukra akadályt - ugyan a Warriors többször is feljött és eltüntette a lemaradást, de mindig érkezett válasz a vendéglátótól. A negyedik negyedben megint meglógott a Thunder 15 ponttal, majd ismét rohamozott a címvédő, és az utolsó percre hat pontig zárkózott, de ennél közelebb már nem jutott, az OKC lemenedzselte a hátralévő időt. A hazaiaknál Shai Gilgeous-Alexander (33 pont, 6 gólpassz, 14/24 mezőnyből) és Josh Giddey (17 pont, 11 lepattanó, 17 gólpassz) közös remeklése adta meg az alapot, kettejük egymást kiegészítő kiváló játéka működtette az ellenállhatatlan támadójátékot, de további öt játékosuk jutott még tíz pont fölé, gyakorlatilag mindenki élt az adódó lehetőségekkel. Ezzel sorozatban harmadik győzelmüket aratták, és továbbra is nagy harcban vannak a playinért, következőleg Phoenixben viszont jóval nehezebb dolguk lesz.

Curry 40-ese sem segített. A legutóbb visszatérő Steph Curry ezúttal már abszolút korábbi önmagát adta, kereken 40 pontot dobott és 10/16 triplát bombázott a gyűrűbe, a 6 lepattanó és 7 gólpassz már csak ráadás - az ő klasszisteljesítménye azonban ezúttal csak arra volt elég, hogy ne legyen kiütéses a vereség. Ugyan a GSW támadójátéka miatta egyben volt, 53%-kal céloztak mezőnyből, bevágtak húsz hármast és 36 gólpasszt osztottak szét, de közben azért eladtak 21 labdát, a védekezésük pedig ezt leszámítva is a szokásos idegenbeli borzalmat hozta. Ez nem fért bele, a Thunder túl könnyen kihasználja az ilyen lehetőségeket, a Warriors pedig az egész meccs során nem tudott érdemi változtatást eszközölni hátul, így újabb vereség lett a vége - a korábbi sikerszéria már a múlté, megint ugyanott tart a gárda, hogy védekezésben átjáróház, vendégként pedig pofozógép, így továbbra sem áll túl jól...

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/6, Dort 18/6, Giddey 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 40/30, Thompson 23/15, Kuminga 21/3

 

Dallas Mavericks - Utah Jazz 120-116

Ezt megoldotta a Mavs. Most sem volt túl meggyőző és domináns a Dallas, de a tartalékos Utah ellen azért csak sikerült összerakni a fontos hazai győzelmet. A félidei egál után azért kicsit meg tudtak lógni a texasiak, és a nagyszünetet követően már nagyrészt ők vezettek, de döntő fölényt nem tudtak kialakítani, egészen a végéig szoros maradt a küzdelem. A negyedik negyedben oda-vissza billegett a dolog, három perccel a vége előtt még 107-108-ra a Jazz járt előrébb, ám itt Kyrie Irving elsüllyesztett két büntetőt, Justin Holiday kiosztott egy blokkot, Irving bevágott egy rendkívül fontos triplát, majd egy újabb jó védekezés után maga Holiday is betalált távolról - ez a nem egészen egy perc alatt futott 8-0 pedig eldöntötte a küzdelmet. Irving azért még bedobott öt büntetőt a folytatásban, és a Jazz visszajött két pontra az utolsó előtti pillanatokban, de egyenlíteni már nem volt komoly esélye, így behúzta a fontos győzelmet a Mavs. Egyénileg Irving (33 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) mellett természetesen Luka Doncicot kell kiemelni, aki 29 ponttal, 10 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, mellettük 7/9 triplát emelt be Tim Hardaway Jr., de az említett Holiday 3/7 triplája, 2 labdaszerzése és 3 blokkja is említésre méltó, főleg a már megénekelt clutch játékokkal együtt.

Bajban van a Jazz. Kessler, Clarkson és Sexton sem játszhatott ezen a mérkőzésen a vendégeknél, akiknél Lauri Markkanen (33 pont, 5/9 tripla) és Talen Horton-Tucker (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is igyekezett, illetve több kiegészítő is próbálta hozzátenni, amit tudott, de ez végül csak egy szoros meccsre volt elég. A papírforma érvényesült, nekik viszont most nagyon nem áll jól a szénájuk: sorozatban negyedszer kaptak ki, és nagyon rosszkor kerültek gödörbe, mert bár egész szezonban playin-helyen mozogtak eddig, most az utolsó egy hónaphoz közelítve érték el őket a problémák. Ezek miatt visszacsúsztak a nyugati középmezőny legaljára, ami most a 13. helyet jelenti, és bár továbbra is nagyon szoros az állás, egy-két jó meccs rögtön visszateheti őket a top tízbe, de pont most van jobb formában a Lakers, az OKC és a Blazers is - nagyon kaparniuk kell, hogy ott legyenek a playinben.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 33/9, Doncic 29/12, Hardaway Jr. 24/21
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 33/15, Horton-Tucker 21/3, Olynyk 12

 

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 112-103

Davis darál, a Lakers halad. Az utóbbi két meccsen 38 és 39 pontot dobott Anthony Davis, és ezen a találkozón megint egyértelmű vezérként húzta magával a Lakerst: 30 pontos, 22 lepattanós dupla-duplát szállított, az sem állította meg, hogy belenézett egy könyökösbe és vérezni kezdett az arca. 11/17-et dobott mezőnyből, volt 3 gólpassza és 2 blokkja, sok nehéz helyzetben vállalta magára a megoldást, de körülötte Schröder, Hachimura és Reaves is nagyon eredményesnek bizonyult - mind 17-17 pontot dobott, Schröder és Reaves pedig együtt 16 gólpasszt is szétosztott. Ugyan három negyeden keresztül nagyon szorosan alakult a küzdelem, de a záró etapban a LeBron James nélküli formáció tudott még egy fokozatot találni: bár a Grizzlies vezetett 85-91-re, de innentől Davis egymaga 11 pontot szórt, és óriási energiákat mozgósítva lehajrázták ellenfelüket. Az utolsó nyolc percet végül 24-9-re nyerték meg, szétvédekezték az összeomló Memphist, és 97-98 után már végleg átvették a vezetést, ott egy 8-0-vel vették kontroll alá a mérkőzést. Összességében újabb nagyon értékes sikert könyvelhettek el, tízből hetedszer nyertek, és felugrottak a nyugati kilencedik helyre - a következő kilenc meccsükből hét hazai lesz, meglátjuk, hogy James nélkül meddig jutnak ezalatt.

Már csak harmadik a Memphis. Tovább süllyed a Grizzlies, az Adamst régóta hiányoló, az elmúlt időszakban Morantet és Clarke-ot is elveszítő társaság ezúttal sem talált megoldást, a végjátékban egyszerűen nem működött a rendszer, nem voltak meg a szükséges játékok, hiányzott az a vezér, aki a nehéz helyzeten át tudta volna őket lendíteni. Desmond Bane összesen hét pontot szerzett a meccs során, Dillon Brooks 5/17-et szenvedett össze mezőnyből, csapatként 40% alá csúsztak és 24%-kal tripláztak, ami ugyan elég volt ahhoz, hogy sokáig előrébb járjanak, de a legfontosabb időszakban elfogytak, míg a Lakers éppen akkor tudott még emelni a szinten. Az újabb vereséggel már utolérte és virtuálisan meg is előzte őket a tabellán a Kings, így visszacsúsztak a nyugati harmadik helyre, most a GSW elleni hazain próbálhatnak meg javítani.

A Lakers legjobb dobói: Davis 30/3, Schröder 17, Hachimura 17/3, Reaves 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 26/6, Jones 16/3, Brooks 13/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus