A Milwaukee-nak sem volt esélye a Suns ellen, megint bukott a GSW

A listavezető simán átlépett a bajnokon a tavalyi döntő visszavágóján, a Knicks is győzött a Warriors ellen, Luka Doncic 51 pontot dobott a Clippersnek, Gary Trent Jr. 42-t a Houstonnak, sorozatban tizedszer is kikapott a Nets, győzött a Grizzlies és a Heat.

 

Detroit Pistons - Memphis Grizzlies 107-132

Egy negyed alatt lerendezte a Memphis. A vendégek villámgyorsan lelépték a Detroitot, ugyanis már az első negyedet 41-19-re nyerték meg, onnantól pedig nem is volt más dolguk, mint az energiájukat beosztva lemenedzselni a 20 pont feletti előnyt. A második játékrészben még próbálkozott a Pistons (egy 10-0-val és 15 pontos hátránnyal mehetett pihenni), de komoly veszélyt nem tudott jelenteni ellenfelére - a harmadik negyed elején, 68-57-nél kért időt Taylor Jenkins, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy utána rendezze sorait a kicsit megtorpanó vendégcsapat, hiszen hamar visszaállt a 15 pontos távolság, majd az utolsó felvonásban újra elkerülte a húszat is. Egyénileg heten is 13-23 pont között zártak a Grizzliesnél, Ja Morant (23 pont, 6 gólpassz), Desmond Bane (22 pont, 3/4 tripla) vagy Steven Adams (16 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) emelhető ki igazán, de a csökkentett játékpercek miatt nem láthattunk igazán extra számokat senkitől, nem volt rá szükség. A Detroitnál most sem játszott Cade Cunningham, a végül a csapatnál maradó Jerami Grant 20 ponttal lett a legjobb dobó, de a szebb időszakuk óta visszasüllyedtek a valóságba, hiszen zsinórban hatodszor kaptak ki - miközben a papírformát könnyedén érvényesítő Memphis tovább közelített a ligamásodik Golden State-hez.

A Pistons legjobb dobói: Grant 20, Bey 17/9, Diallo 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 23/6, Bane 22/9, Adams 16

 

Washington Wizards - Brooklyn Nets 113-112

Jobb volt a Washington. A Bradley Bealt sérülés miatt elvesztő Wizards az este folyamán elcserélte Dinwiddie-t, Harrellt, Holidayt és Bertanst is, az értük kapott játékosok természetesen még nem állhattak rendelkezére, így szűk rotációval lépett pályára a fővárosi alakulat. Mégis arról számoltak be többen is, hogy hosszú idő óta először érezték azt az időkéréseknél, hogy megváltozott a légkör, hogy pozitív a hangulat és a győzni akarás uralkodik - ennek megfelelően pedig végül le is győzték a még mélyebben lévő Brooklynt. A hazaiak a harmadik negyed hajrájában vették kezükbe a dolgokat, előtte voltak kilencpontos hátrányban is, de itt egy 13-0-val fordítottak, sőt, 13 pontos előnyt építettek fel. Az utolsó játékrészben ebből gazdálkodhattak és végül Raul Neto (21 pont, 6 gólpassz), Anthony Gill (15 pont, 6/7 mezőnyből) vagy Kyle Kuzma (15 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz) remeklésével meg is őrizték a fórjukat - a Nets Kyrie Irving vezetésével zárkózott, de nem jutott igazán közel, csak a legvégén. A dudaszó pillanatában volt esélyük a vendégeknek egyenlíteni, de Cam Thomas triplája a gyűrűt sem érte el és bár Blake Griffin támadópattanója az eredményt szorosabbá tette, de jelentősége nem volt - kilencből nyolc vereség után kiharcolta a győzelmet a Washington, amely egységesebbnek, motiváltabbnak tűnt az este folyamán.

Tízet számoltak a Brooklynra. Hiába Kyrie Irving 31 pontja és 14 pontos negyedik negyede, ez sem volt elég a Netsnek ahhoz, hogy megtörje a vereségsorozatot, az 50% felett dobó és tízzel több gólpasszt kiosztó Washington egyszerűen jobbnak bizonyult az utolsó másfél játékrészben. Természetesen a vendégek is erősen tartalékosak voltak (Durant, Harris és Aldridge is hiányzott az alapemberek közül), illetve a meccs előtt nem sokkal cserélték el James Hardent a Simmons-Curry-Drummond trióért, így sem fejben, sem fizikálisan nem voltak a topon, de ettől függetlenül tény, hogy a szintén tartalékos Wizards is legyőzte őket, így már zsinórban tizedik vereségüket könyvelhették el. Azt ugyan többen is elmondták közülük, hogy örülnek a cserének, mert Harden már nem akart velük játszani, de azt csak mi tesszük hozzá, hogy már csak négy meccsük van az All-Starig, nem lenne baj, ha még előtte le tudnának győzni valakit és kijönnének ebből a letargiából - a játékuk és a testbeszédük sem javult még...

A Wizards legjobb dobói: Neto 21/3, Kuzma 15/3, Gill 15
A Nets legjobb dobói: Irving 31/9, Thomas 27/12, Griffin 15

 

New Orleans Pelicans - Miami Heat 97-112

A második félidő a Heaté volt. Küzdenie kellett a sikerért a keleti listavezetőnek, az első félidőben még nem is tudta ráerőltetni akaratát a New Orleansra és a nagyszünetben csak egy ponttal vezetett a vendégcsapat. A fordulás után aztán emeltek a tempón Erik Spoelstra játékosai és főleg a védekezésükön csavartak egyet, amellyel lebontották a Pels játékát és tíz pont körüli, majd afeletti előnyt építettek fel, amelyet beosztottak a végéig, de a hazaiak nem adták magukat olcsón és a végén még visszajöttek 96-92-ig. Itt azonban Kyle Lowry bevert egy fontos hármast, erre Jimmy Butler rátromfolt egy duplával, majd megérkezett PJ Tucker távolija is, ez a roham pedig eldöntötte a küzdelmet, a hátralévő időben már nem jelentett veszélyt a Pelicans. A Heatnél Butler (29 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Lowry (14 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz, 4 labdaszerzés) elöl-hátul nagyszerű játéka mellett Bam Adebayo (29 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) is kitett magáért, a padról Dedmon és Vincent hozott némi pluszt, Tyler Herro hiánya pedig fel sem tűnt. A floridaiak ezzel sorozatban negyedik győzelmüket pipálhatták ki és egyik során sem kaptak 100 pont felett, így másfél meccsre növelték előnyüket a konferencia élén - következőleg a Brooklynt, majd a Dallast fogadják.

CJ McCollum sem tett csodát. Még 24 órát sem töltött el New Orleansban a Portlandtől megszerzett hátvéd, de már ott is volt a Pelicans kezdőjében, sőt, nem is kezdett rosszul, az első félidőben tíz pontot szerzett. A fordulás után azonban ő sem bírt a Miami felkeményedő periméter-védekezésével és végül úgy dobott 15 pontot, hogy 6/21-es mezőnymutatót hozott össze, elég sokat hibázott - viszont Brandon Ingram dobásait emelgette el, akinek így végül csak 12 mezőnykísérlet jutott. McCollumot így is üdvrivalgással köszöntötte a csarnok és egyértelmű, hogy sokat várnak tőle a folytatásban, de most csapatszinten csak 42%-kal dobtak mezőnyből és 27%-kal tripláztak, ami nem lehetett elég a keleti éllovas legyőzéséhez, úgyhogy négy győzelem után vereséget szenvedtek.

A Pelicans legjobb dobói: Alvarado 17/9, Valanciunas 16, Graham 16/12
A Heat legjobb dobói:  Butler 29, Adebayo 29, Lowry 14/12

 

Houston Rockets - Toronto Raptors 120-139

Trent Jr. VanVleet pontjait is szállította. Kihagyta a meccset a nagy formában lévő Raptorsnál Fred VanVleet, de Gary Trent Jr. pótolta a kieső pontokat és végül 42-ig jutott az este folyamán: 15/26-ot dobott mezőnyből, 6/13-at távolról és 4 gólpassza mellett 5 labdaszerzést is bemutatott. A hátvédnél ez a 42 pont szezoncsúcsnak számít és az utóbbi tíz meccséből már hatodszor érte el a 30-as határt, ráadásul zsinórban másodszor szerzett öt labdát, abszolút kiemelkedő időszakát éli. Mellette Pascal Siakam (30 pont, 13/19 mezőnyből) is ellenállhatatlan volt, kettejük párosa pedig szétszedte és túldobta a Houstont: már a nagyszünetben 50 pont felett járt ez a duó, a fordulás után pedig továbbra is hatalmas nyomást helyeztek az ellenfélre, így a társak számára is több helyet tudtak teremteni. A Raptors végül 55%-os mezőnymutatóval zárt és a 13 ponttal nyert második negyed után végig vezetni tudott, volt 21 egységnyi előnyben is, a texasiak védekezése egy pillanatig sem tudott megálljt parancsolni Barneséknak. Nick Nurse legénysége így zsinórban nyolcadik győzelmét pipálta ki és egy meccsre megközelítette a Sixerst a tabellán.

Védekezés nélkül nem fog menni. Jó ideje az a Rockets problémája, hogy hátul nincs tartása és úgy megy át rajta az aktuális ellenfél, mint forró kés a vajon, ez pedig most is tökéletesen megmutatkozott. Elöl nem voltak gondban a hazaiak, 50% felett dobtak mezőnyből, 40% felett tripláztak, Kevin Porter Jr. (30 pont, 8 gólpassz, 6/9 tripla) kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de Wood, Mathews, Green és Tate is kitett magáért, az első negyedben rögtön 41 pontot tettek fel a táblára, de ez sem volt elég. A Toronto azt csinált velük, amit csak akart, a második negyedben a cserékkel belefutottak egy hullámvölgybe és onnantól már csak kapaszkodtak az ellenfél után, de mivel egyszer sem tudták megállítani, így nem volt komoly esélyük a bravúrra. Amíg ilyen érvénytelen védekezést mutatnak be, addig csak hasonló mérkőzéseket játszhatnak: ők lettek a harmadikak ebben a szezonban, akik 40 vereséget gyűjtöttek be.

A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 30/18, Mathews 19/9, Green 18/9
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 42/18, Siakam 30/3, Boucher 16/3

 

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 112-105

Doncicról szólt a meccs. Őrületes első negyeddel robbantott a Mavericks szupersztárja, aki 28 pontot és hét triplát bombázott be már a nyitó játékrészben - megadta az alaphangot a folytatáshoz és bár természetesen nem tudta ilyen ütemben folytatni, de így is elképesztő teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát. A szlovén zseni végül 51 pontos karriercsúccsal zárt, 17/26 mezőnydobása a gyűrűben landolt, leszedett 9 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt és egy ilyen performansz után azt hagyjuk is, hogy eladott hét labdát, vagy hogy a triplái az első negyed után már nem ültek. Abszolút foghatatlan volt a Clippers szémára, ráadásul a meccs előtt Kristaps Porzingist eladó hazaiak ezúttal is nagyon hatékony és eredményes csapatvédekezést mutattak be - ez pedig egy ilyen Doniccsal nem eredményezhetett mást, mint győzelmet. Kiütni nem tudták ellenfelüket, az első negyedet is csak nyolc ponttal nyerték, sőt, 17 egységnél egyszer sem voltak nagyobb előnyben, de mindig mindenre tudtak válaszolni: a záró etapban többször is visszajött három pontra a LAC, de mindig tudtak kosarat dobni Brunsonék már a következő támadásból. 97-94 után aztán futottak egy 7-0-t, amellyel levegőhöz jutottak és onnantól nem volt visszaút, többször nem került igazán veszélybe a sikerük, így győzelemre tudták váltani Doncic karriernapját - zsinórban negyedszer nyertek és tartják az ötödik helyüket Nyugaton.

Javult a Clippers, de nem eleget. Az előző két mérkőzésen borzasztó védekezést mutatott be a Los Angeles, amelyet erre az estére rendezett Tyronn Lue alakulata és Doncicot leszámítva megfogták a Dallast, vele pedig nem nagyon lehet mit kezdeni ilyenkor, mindegy, hogy hogyan védekezik valaki - sőt, részsikerként el lehet könyvelni az első negyed utáni időszakot vele szemben is. Közben Marcus Morris (21 pont, 3/6 tripla), Norman Powell (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Reggie Jackson (18 pont, 8 gólpassz) próbálta húzni az együttest a túloldalon, csapatszinten el is jutottak 48%-os mezőnymutatóig és 39%-os triplázásig, de mégsem volt bennük elég tűzerő, a negyedik negyedben is voltak kihagyásaik fontos időszakban, így nem tudták átfordítani a meccset a feljavuló védekezés ellenére sem. Lue nem volt elégedetlen a csapatával, annyit mondott, hogy ez a meccs Doncicról szólt és az általa megoldott dobásokkal együtt tud élni, elég lett volna, ha csak néhányat elront a nehezebbek közül, már akár nyerhettek is volna - ezzel a hozzáállással próbálnak meg visszavágni vasárnap, amikor ugyanitt találkoznak ellenfelükkel.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 51/21, Finney-Smith 12/6, Bullock 11/6, Brunson 11
A Clippers legjobb dobói: Morris 21/9, Powell 19/3, Jackson 18

 

Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 131-107

Simán nyerte a rangadót a Suns. A tavalyi döntő visszavágóját rendezték két remek formában lévő csapat között, de végül nem lett belőle rangadó, a Phoenix ugyanis az első negyed után teljesen egyértelmű fölényben volt és tükörsima győzelmet aratott. A nyitó játékrészt még három ponttal megnyerte a Bucks, aztán elkezdett védekezni a Suns és a nagyszünetre már a hazaiak mehettek nyolcpontos előnnyel - majd a harmadik negyedben meg is törték ellenfelüket és húsz egység körüli fórt építettek ki. Abszolút nem volt ellenszer a listavezető támadójátékára, újra elkezdték használni Deandre Aytont (27 pont, 12/14 mezőnyből), Chris Paul a 17 pontja mellett 19 (!) gólpasszt osztott szét, Mikal Bridges megélt a "szemétből", a padról pedig 18/24-es mezőnymutatóval, félelmetes hatékonysággal szállt be a McGee-Johnson-Biyombo-Payton sor. Az 57%-os mezőnymutató és a 35 gólpassz is önmagáért beszél, úgy szedték ízekre a Milwaukee-t, hogy csapatszinten csak kilenc triplát dobtak és hogy Devin Booker megállt 17 pontnál - ezzel a meccsel megint azt jelezték, hogy jelen pillanatban az egész liga felett állnak, még a nagy formába lendült Bucksnak sem volt esélye ellenük. Érződött rajtuk a motiváció és az élesség, nagyon tudatosan büntették meg a vendégek hibáit, szerkezeti gondjait, majd többen is elmondták, hogy nagyon akarták ezt a győzelmet a tavaly elvesztett döntő után - a teltházas aréna nem véletlenül tapsolt felállva az utolsó percekben...

Van még hova fejlődni. Négy magabiztos győzelem után, sorozatban három 130 pont feletti meccset produkálva érkezett meg erre a derbire a Milwaukee, aztán az első negyed után szinte hozzá sem tudott szagolni az eseményekhez. A nagyszünet előtti percekben egy futással meglépett a Suns, a harmadik-negyedik negyedben pedig már nem voltak egy súlycsoportban a felek, Jrue Holiday szerint ott elcsúszott a védekezésük, elöl pedig bedobható helyzeteket hibáztak el - ami a jelenlegi Phoenix ellen nem fér bele, szinte tökéletesen kell játszania annak, aki le akarja győzni Chris Paulékat. Egyáltalán nem tudták járatni a labdát, 30% alatt tripláztak, Giannis Antetokounmpót 18 ponton, 7 lepattanón és 8 gólpasszon tartották Crowderék, ráadásul tovább nehezítette a vendégek dolgát, hogy Pat Connaughton megsérült: a harmadik negyedben ujjtörést szenvedett a jobb kezén, ez szintén nem jött jól a társaságnak. Végül egy komoly pofonnal távozhattak Phoenixből és 3-1-gyel zárták idegenbeli túrájukat, most viszont sorozatban hat hazai meccset játszhatnak, közte például a Sixers és a Heat elleni rangadóval.

A Suns legjobb dobói: Ayton 27, Bridges 18/6, Paul 17
A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/3, Holiday 21/9, Antetokounmpo 18

 

Golden State Warriors - New York Knicks 114-116

Váratlan bravúr. Ugyan pihentebben érkezett meg erre a meccsre a Knicks, de mivel nyeretlen volt még az idegenbeli túráján és egyébként is csak 24-31-es mérleggel állt, rossz formában volt már régóta, váratlannak számít az a játék, amit most kiraktak a pályára Tom Thibodeau játékosai. A vendégek jól kezdtek, öt ponttal megnyerték az első negyedet, majd ugyan a másodikban belecsúsztak egy hullámvölgybe és hét egységnyi hátrányt szedtek össze, de a nagyszünetben megint rendezték a soraikat és parádés védekezéssel jöttek ki a fordulás után - 31-20-ra behúzták a harmadik játékrészt, visszavették a vezetést és onnantól már nem is adták azt ki a kezükből. Az utolsó öt percban azért nagy nyomás alatt álltak, a GSW visszajött a 13 pontos lemaradásából egyetlen labdára, de nem remegett meg a Knicks: Evan Fournier és Quentin Grimes is bevert egy-egy clutch triplát, majd 21 másodpercnél Julius Randle kettese is beesett. A végén azért Cam Reddish elrontott egy büntetőt és az utolsó másodpercben Klay Thompson még dobhatott a hosszabbításért, de az kimaradt, így a New York megúszta és nagyon megérdemelt bravúrgyőzelmet aratott a ligamásodik csarnokában.

Curry jó játéka sem volt elég. A back-to-back második felén lépett pályára a GSW, amely előző este pocsék játékkal kapott ki sorozatban kilenc győzelem után, de ezúttal visszakapta Klay Thompsont és inkább az volt a realitás, hogy koncentráltabb teljesítménnyel javítani tud Steve Kerr legénysége. A védekezésre azonban most valahogy nem jutott elég erő, nem tudták megállítani a New Yorkot, így pedig hiába tért vissza 17-7-5-tel Thompson, sem ez nem lett elég, sem az, hogy Steph Curry volt a mezőny legjobbja: a hazaiak vezére 35 ponttal és 10 gólpasszal húzta övéit, normál esetben ezzel azért ők nyerni szoktak. Most azonban nem, mert egyrészt csapatszinten így sem dobtak jól, másrészt szokatlanul sok pontot kaptak, harmadrészt pedig azért, mert szétpattanózta őket a Knicks: a lecsorgók csatáját 51-38-ra, a támadópattanókét pedig 16-5-re nyerték a vendégek. New York-i oldalon egyébként Julius Randle (28 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz) volt a vezér, de a kispad is sokat segített, hárman is elérték a cserék közül a tízpontos határt - ők örülhetnek, a Warriorsnak pedig kicsit át kell értékelnie a helyzetét.

A Warriors legjobb dobói: Curry 35/15, Thompson 17/9, Komunga 17/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 28, Fournier 22/15, Burks 15/3

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus