A Nets nyerte a keleti rangadót, a Lakers otthonában győzött a GSW

A Harden-Durant páros a Bucks ellen is győzelemre vezette a Brooklynt - a Warriors állította meg a címvédőt - a Suns sem bírt a belendülő Memphisszel - levédekezte a Dallast a Toronto - javított a Heat és a Hawks - simán nyert Portlandben a Spurs - nagy dolgot tett a Knicks.

 

New York Knicks - Orlando Magic 91-84

Back-to-back győzelem. Előző este még Bostonban nyert a Knicks, most pedig ottani idő szerint nap közben lépett pályára otthon és megint győzni tudott, ami azt jelenti, hogy back-to-backet "söpört" a gárda - mondhatnánk, hogy nincs ebben semmi, de a New York számára van: három év és negyven back-to-back után először fordult elő (!), hogy egy ilyen párosítást 2-0-val hozott le. Pedig támadásban nagyon akadozott a gépezet, 35,6%-kal dobtak mezőnyből a hazaiak és 18,5%-kal tripláztak, de egyrészt kiharcoltak 34 büntetőt, másrészt végig kőkeményen védekeztek, ez az energia pedig meghozta számukra a sikert. A korábbi 15 pontos előnyüket ugyan leadták, sőt, bő másfél perccel a vége előtt már a Magic vezetett egy ponttal, de az amúgy pontatlanul dobó Julius Randle a legjobbkor villant meg, majd Reggie Bullock clutch labdaszerzéséből RJ Barrett dobott döntő fontosságú kosarat - innentől már lehozták az utolsó fél percet és behúzták a fontos győzelmet.

Az óceánba se tudott betalálni a Magic. Szörnyű meccset játszottak támadásban a vendégek, még a New Yorkot is alul tudták múlni, hiszen csak 33,7%-kal céloztak mezőnyből - ugyan jobban tripláztak, de a 18-cal kevesebb büntető és a néggyel több eladott labda végül nem fért bele. A pocsék támadójátékuk miatt végig hátrányban voltak és bár a hajrában egyszer felcsillant a remény számukra, de nem tudtak élni az eséllyel - most már sorozatban hatodszor kaptak ki, 6-2 után 6-8 a mérlegük, nagy lendülettel süllyednek lefelé.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 22, Randle 21/6, Bullock 13/6
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 24/6, Ross 19/12, Gordon 18/6

Atlanta Hawks - Minnesota Timberwolves 108-97

Javított az Atlanta. Az utóbbi időszakban szörnyű formában lévő Hawks fontos győzelmet aratott a továbbra is tartalékos összeállítása ellenére, a szintén foghíjas Minnesotát ezúttal sikerült felülmúlnia a gárdának. Trae Young összeszedte magát (20 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz), Clint Capela dominált (23 pont, 15 lepattanó, 3 blokk), De'Andre Hunter pedig 25 pontot szórt - mellettük még Kevin Huerter (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és John Collins (15 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) is tette a dolgát, ez pedig elég volt ahhoz, hogy behúzzák ezt az alacsony színvonalú mérkőzést. Összességében mindkét csapat elég sokat hibázott, de a Hawks a második negyed közepén már kétszámjegyű előnyt épített ki és onnantól ezt próbálta menedzselni, ami sikerült is - hétből hat vereség után nagyon kellett már nekik egy ilyen meccs, következőleg a Detroitot fogadják.

Alulmaradt a Wolves. Az összesen 44 eladott labdát hozó összecsapáson hiába kapartak védekezésben a vendégek, támadásban nem volt bennük elég élet Towns, Hernangomez és Rubio nélkül ahhoz, hogy kiharcolják a győzelmet. Nem kellettek volna extrák, csak egy kicsit stabilabb játék kevesebb káosszal (elvesztették a lepattanózást, 40% alatt dobtak mezőnyből, kikaptak a festékben és sok labdát adtak el), de nem tudtak úrrá lenni a helyzeten, ebből pedig most a Hawks jött ki jobban - D'Angelo Russell (31 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 6/13 tripla) vezetésével próbálkoztak, a hajrában hat pontra vissza is jöttek, de nem tudták igazán megszorongatni az Atlantát. Malik Beasley szerint nincs mire mutogatni, sem a legutóbbi meccs elhalasztására, sem a koronavírusra, mert minden más csapat alkalmazkodik, nekik is ezt kell tenniük.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 25/9, Capela 23, Young 20/9
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 31/18, Beasley 15/12, Edwards 12/6

Miami Heat - Detroit Pistons 113-107

Mint egy falat kenyér. Az utóbbi mérkőzések problémái és vereségei után iszonyatosan nagy szüksége volt erre a győzelemre a Miaminak annak ellenére, hogy Jimmy Butler, Tyler Herro, Avery Bradley és Meyers Leonard még mindig nem állt rendelkezésre. Erik Spoelstra csapata eleinte megint bele is ragadt a gondokba, ugyanis alig hét perc után 28-9-re (!) vezetett már a Pistons, nem úgy tűnt, hogy ezen a meccsen tud javítani a Heat - a floridaiak azonban itt felgyűrték az ingujjukat, belevetették magukat a munkába és kőkemény játékkal megfordították az összecsapást. Ebben nagy szerepe volt Bam Adebayónak (28 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), Duncan Robinsonnak (6/9 tripla), a kezdőbe kerülő Goran Dragicnak (22 pont, 9/15 mezőnyből) és a padról 18 pontot szóró Kendrick Nunn-nak is, végül 57%-kal dobtak mezőnyből és 40%-kal tripláztak, a harmadik negyedben pedig már átvették az irányítást - addigra eltüntették a hátrányt és már ők vezettek, azt a játékrészt 33-19-re nyerték meg. Voltak már 12 pontos előnyben is és bár a végén rohamozott a Detroit, de Robinsonék bedobták, amiket kellett, illetve Adebayónak volt egy clutch blokkkja is fél perccel a vége előtt - Spoelstrának nagyon tetszett, ahogy kiizzadták ezt a sikert, de 5-7-tel még mindig Kelet alján vannak, sokat kell dolgozniuk azért, hogy a várt helyük környékére jussanak. 

Győzelmi sorozat nélkül. Érdekes, hogy az NBA-ben jelenleg két olyan csapat van, amelyik ebben a szezonban még nem volt képes egymás után két meccset is megnyerni, ez a kettő pedig a Detroit és a Miami - mivel két nappal ezelőtt a Pistons győzött ebben a csarnokban, így "várható volt", hogy most a Heat fog nyerni. A vendégek remekül kezdtek, utána viszont két nagyobb rohamot is "benyeltek" és nem tudtak elég jól védekezni ahhoz, hogy igazán megállítsák a Miamit, így hiába igyekeztek ők is támadásban, ez nem volt elég - Jerami Grant (27 pont, 10/19 mezőnyből, 6 gólpassz), Wayne Ellington (7/11 tripla, plusz tripladobás közben kapott faultért még volt 3/3 büntetője) és Derrick Rose (21 pont, 6/11 mezőnyből) is jó számokkal zárt, de a feljavuló Heat ezt most túl tudta dobni. Továbbra sincs tehát győzelmi sorozatuk...

A Heat legjobb dobói: Adebayo 28, Dragic 22/3, Robinson 18/18, Nunn 18/6
A Pistons legjobb dobói: Grant 27/6, Ellington 24/21, Rose 21/3

Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 104-125

A végén omlott össze a Blazers. 3 negyeden keresztül jól tartották magukat a hazaiak, hol ők vezettek néhány ponttal, hol a Spurs, és úgy vághattak neki az utolsó 12 percnek, hogy reális esélyük lehet a győzelemre is. A 4. negyedben azonba állva hagyta a Spurs a Blazerst, 16 pontot vertek ekkor ellenfelükre, és a végére kiütésessé tették a különbséget. Damian Lillard becsülettel próbálkozott, 35 ponttal és 6 gólpasszal zárta az estét, 12/12 büntetőt a helyére küldött, és a záró játékrészben is hozzátett 8 pontot. Lillard mellett a sérült CJ McCollum helyén kezdő Rodney Hood is eljutott 9/14 jó dobással 21 pontig, viszont azzal, hogy ő és Enes Kanter (9 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) is az első ötösbe került, egyedül Carmelo Anthony (14 pont) tudott lendületet hozni a kispadról, míg például Gary Trent Jr. egy 1/9-es mezőnymutatóval riogatott. A 28,6%-os triplázás, illetve a simán elveszített lepattanózás (34-48) sem könnyítette meg a Blazers dolgát, így ezzel a vereséggel 8-6-tal állnak.

A kezdők megalapozták, a cserék befejezték. A Spursnél LaMarcus Aldridge (22 pont) szezonbeli egyik legjobb teljesítményét nyújtotta volt csapata ellen, míg DeMar DeRozan (20 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz), valamint a tripla-duplával kacérkodó Dejounte Murray (9 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz) kiválóan mozgatta a csapatot, ketten együtt több gólpasszt osztottak ki, mint ellenfelük összesen (20). Mégsem az ő jó teljesítményük volt a kulcs a végén, hanem a remeklő kispad: a második sorok csatáját 59-25-re húzták be, Patty Mills és Rudy Gay is 21-21 pontot szerzett csereként beszállva, közös erővel 10/15 triplát a helyére küldtek. Végül Gay lett a nyerőember, aki 5/6 dobást, közte 4/5 triplát elsüllyesztve 14 pontig jutott csak a 4. negyedben, vele nem tudtak mit kezdeni a Blazers védői, így az is belefért, hogy Aldridge vissza se térjen a pályára az utolsó játékrészben, és DeRozan is alig 3 perc lehetőséget kapott ekkor. Győzelmével ugyanúgy 8-6-ra áll a Spurs, mint mai ellenfele.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 35/9, Hood 21/6, Anthony 14/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 22, Mills 21/15, Gay 21/15

Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 108-104

Morant hozta a fontos játékokat. Az egész mérkőzés alatt jól mozgatta a csapatát Ja Morant (17 pont, 10 gólpassz), a végén pedig egymás után hozta a clutch megoldásokat. Bő egy perccel a vége előtt Grayson Allent találta meg egy triplára, majd a következő támadást ő maga fejezte be, míg a legvégén kiharcolt egy támadóhibát Chris Paul ellen. Allen a nagy tripláján túl is jól szállt be a kispadról, 4/8 dobással eljutott 16 pontig, a hajrában nem remegett meg a keze, 4/4 büntetőt is elsüllyesztett. Mellettük a pályafutása során először kezdőbe kerülő Xavier Tillman (12 pont, 6 lepattanó) is igyekezett pótolni Jonas Valanciunast, ahogyan Brandon Clark (17 pont, 5 lepattanó) is elő tudott lépni, de leginkább csapatként tudtak nyerni, a 10 pályára lépő játékosukból 7 hozott kétszámjegyű termést, 31 gólpasszt osztottak szét egymás között, és így Dillon Brooks 1/10-es estéje is belefért. A Grizzlies a 2-6-os kezdés óta sorozatban az 5. meccsét is behúzta, amivel a liga egyik legjobb formájában lévő csapata.

Monty Williams változtatott a kezdőjén. Az eddigi meccsekhez képest bekerült a kezdőbe Cameron Johnson, míg Jae Crowder csak a kispadról érkezett. Utóbbi játékos nem is igazán találta a dobásait, mindössze 2/7 kísérletét süllyesztette el, viszont ennél sokkal fájdalmasabb volt a Suns számára, hogy Devin Booker (12 pont) egy 5/21-es mutatóval riogatott, és a 4. negyedben kicsit túl is pörgött, amikor mindössze 1/7-tel célzott a mezőnyből. Ezúttal Deandre Ayton (18 pont, 16 lepattanó) igyekezett húzni az övéit, Valanciunas hiányában könnyedén szedegette a lepattanókat, és azért is kellett a Sunsnak az ő jó teljesítménye, mert most rajta kívül Frank Kaminsky volt az egyetlen bevethető magasemberük, emiatt is került Crowder a második sorba. Chris Paul (16 pont, 7 gólpassz) és Mikal Bridges (17 pont, 8 lepattanó) is hozta magát többé-kevésbé, de előbbi eladott 6 labdát, utóbbi mindössze 3/7 büntetőt küldött a helyére, és csapatként is csak 9/16 egypontosukat dobták be, ami végül nem fért bele. A Suns így vereséggel tért vissza a pályára 3 elhalasztott meccs után.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 17/3, Clarke 17/3, Allen 16/6
A Suns legjobb dobói: Ayton 18, Bridges 17/6, Paul 16/6

Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 125-123

A Durant-Harden páros intézte. Ez még csak a második meccse volt Brooklyn-mezben James Hardennek, de a szenzációs debütálása után most ismét letette a névjegyét és Kevin Duranttel karöltve Kelet talán legnagyobb esélyese ellen vezette győzelemre új csapatát. A rangadó a várt intenzitást hozta, mindkét együttes igyekezett és nem nagyon tudta leszakítani a másikat, a Nets legnagyobb előnye tizenegy pont volt, míg a Bucksé hat, így érkeztünk meg a kiélezett végjátékhoz, ahol a hazaiak szupersztárjai végül többet tettek hozzá, mint a vendégeké. 107-100 után visszajött a Milwaukee és át is vette a vezetést, de 114-117 után Harden előbb dobatott egy kosarat DeAndre Jordannel, majd maga is betalált, aztán egy perccel a vége előtt 119-121-nél kiosztott egy gólpasszt Joe Harrisnek, végül pedig a saját elrontott triplája után repült rá a támadópattanóra, amelyet aztán kilőtt Kevin Durantnek, aki fél perccel az órán beverte a meccsnyerőnek bizonyuló hármast. Itt még volt idő, de előbb a Bucks hibázott, majd Durant elhagyta a labdát, ám az utolsó dobás egy kiszorított Middleton-saroktriplára jött ki, ami szintén kimaradt - megvolt a Milwaukee esélye, de végül a Nets húzta be a kiemelt mérkőzést. Harden végül 34 ponttal, 6 lepattanóval és 12 gólpasszal, Durant pedig 30 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal zárta az estét, ők hozták a szupersztár-teljesítményt, mellettük a Harris-Green páros 9/12 triplát bombázott be, Jordan pedig dupla-duplázott - Kyrie Irving még nem játszott, de ez a csapat már így is jól nézett ki, legalábbis elöl...

A végén Middleton próbálta megnyerni. Alapvetően nem játszott rossz meccset Giannis Antetokounmpo, sőt, 34 pontját 50%-kal dobta, leszedett 12 lepattanót, kiosztott 7 gólpasszt, csak egy labdát adott el és most 6/8 büntetőjét is a gyűrűbe küldte - a végjátékban mégis kivették a kezéből a játékszert és Khris Middleton lépett elő vezérré. Utóbbi is jól játszott, 25 pontot dobott, mindenesetre clutch helyzetben szinte csak nála volt a labda, az utolsó három perc hét (első szándékú) dobásából ötöt is ő engedett el a Bucks oldalán, egyet Brook Lopez, egyet pedig Jrue Holiday, míg Giannis csak utóbbi elrontott kettese után szerzett kosarat támadópattanóból - ötből három dobását egyébként a helyére is küldte Middleton, tehát jó helyen volt nála a labda, ettől függetlenül érdekes, hogy a regnáló MVP-nek egy ilyen végjátékban ennyire nem nem jut helyzet. Ezzel együtt megvolt az esélyük a sikerre, egy jó dobás, vagy megszerzett lepattanó kellett volna ahhoz, hogy elrontsák a Brooklyn napját, de ezt most nem tudták megtenni, így visszacsúsztak Kelet második helyére a Boston mögé.

A Nets legjobb dobói: Harden 34/9, Durant 30/6, Harris 20/15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/6, Middleton 25, Holiday 22/6

Toronto Raptors - Dallas Mavericks 116-93

Simává tette a Toronto. Védekezésben végig rendkívül agresszíven és hatékonyan dolgozott a Raptors, de az első félidőben összesen két triplát tudott bedobni a gárda, ez pedig elég volt ahhoz, hogy ne tudjon előnybe kerülni, 47-47 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben. A fordulás után viszont elöl is rátalált a ritmusára a kanadai együttes, Kyle Lowry (23 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Chris Boucher (21 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) mellett Siakam, Anunoby, Powell és VanVleet is jól mozgott, úgyhogy elkezdtek meglógni és a harmadik-negyedik negyedben összesen 69 pontot tettek fel a táblára - mivel a védekezésük pont ugyanolyan szoros volt, mint addig, így végül nagyarányú győzelmet arattak. Anunobyék nagyon megnehezítették Luka Doncic dolgát, ez mindenképpen kulcs volt a sikerükhöz és kihasználták a Dallas problémáit - sorozatban harmadszor nyertek, most már kijelenthetjük, hogy összeszedték magukat és elindultak felfelé.

Nem volt sok esélye a Mavsnek. A továbbra is foghíjas texasi keret back-to-backet játszott, ráadásul a Toronto védekezése nagyon sokat vett ki a vendégjátékosokból, akik nem is bírták erővel és a második félidőben már nem nagyon tudtak hozzászólni az eseményekhez. Doncic meglehetősen frusztrált volt (15 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és bár Kristaps Porzingis 23 pontot szórt 8/14 dobással és 9 lepattanóval, de például Tim Hardaway Jr. 0/12-es mezőnymutatóval tért vissza - nem működött a játékuk, nem volt bennük most elég tűz ahhoz, hogy lebirkózzák a koncentráltan játszó Raptorst, úgyhogy zsinórban harmadszor kaptak ki, ráadásul következőleg Indianába látogatnak. 

A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/9, Boucher 21/6, Siakam 19
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 23/6, Burke 17/6, Doncic 15, Johnson 15/6

Chicago Bulls - Houston Rockets 125-120

Victor Oladipo remekül debütált. Első meccsét játszotta új csapatában a Pacerstől Houstonba cserélt Oladipo, aki azonnal meg is mutatta, hogy sztárpotenciált hozott James Harden helyére: 32 pontot szórt 13/23-as mezőnymutatóval és 4/9 triplával, leszedett 5 lepattanót, kiosztott 9 gólpasszt, az összképet a 7 eladott labda csúfítja, de így is várakozáson felüli produkcióval debütált. Mellette Christian Wood (30 pont, 9 lepattanó) és Eric Gordon (21 pont, 9/17 mezőnyből) is eredményesen játszott, de a csapatvédekezés nem akart összeállni, hiába voltak jók támadásban (52% mezőnyből, 17/40 tripla), nem tudták túldobni a Chicagót. A 12 ponttal elvesztett első negyedet követően végig futottak az eredmény után és bár közel tudtak maradni, de nem érték utol ellenfelüket, a szoros végjátékban sem tudtak elég jól védekezni ahhoz, hogy fordítsanak - Oladipo szerint most itt tartanak, de jó csapat lehet belőlük, csak türelem kell hozzá.

Beindult az üzlet. Sorozatban négy meccset vesztett el maximum négy ponttal a Bulls, a szoros végjátékok nem sikerültek, most viszont back-to-back megnyert két találkozót a gárda, úgyhogy Billy Donovan vezetőedző érthetően elégedett volt csapatával. Zach LaVine (33 pont, 7 gólpassz, 11/16 mezőnyből, 4/8 tripla) megint vezérként dolgozott és összesen heten érték el náluk a tízpontos határt úgy, hogy sem Otto Porter Jr., sem Patrick Williams nem tudta vállalni a játékot - remek csapatmunkával szinte végig vezettek, bedobtak húsz darab triplát, 90%-kal büntetőztek és most a 19 eladott labdájuk is belefért. A korábbi meccsekkel ellentétben most a szoros végjátékban sem hibáztak, ugyan az utolsó két percben visszajött egyetlen dobásra a Rockets, de LaVine egy duplával és egy sapkával, míg Markkanen egy clutch triplával tolta meg a szekeret, innentől pedig már "csak" büntetőzni kellett - megoldották, úgyhogy 6-8-cal közelítenek a PO-helyek felé. 

A Bulls legjobb dobói: LaVine 33/12, Markkanen 18/12, Temple 13/9, Valentine 13/9
A Rockets legjobb dobói: Oladipo 32/12, Wood 30/9, Gordon 21/9

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 113-115

Belealudt a Lakers. Kicsit tompa volt ezen az estén a sorozatban öt, összességében tízből kilenc győzelemből érkező címvédő, LeBron James visszafogottan játszott (6/16 mezőnyből, 5 lepattanó, 5 gólpassz, clutch hibák) és bár Anthony Davis összességében jó volt, de a dobások terén ő sem villogott (6/16 mezőnyből, 17 lepattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) - a 25 pontos Dennis Schröder és a padról a Kuzma-Harrell páros is pörgött, de végül kicsit mégis belealudt a meccsbe a gárda. Az első három negyedben ugyanis uralta a találkozót a Los Angeles, 12 ponttal nyerte az első játékrészt, 16-tal vezetett a nagyszünetben, volt 19 egységnyi fórja is és még a záró etap elején is volt közte 14, nem tűnt úgy, hogy bajba kerülhet. Aztán mégis:a GSW már közelített, majd 108-101-nél eladta a labdát a Lakers (James később lépéshibákat vétett fontos pillanatokban többször is) és ezzel beindult a Warriors félelmetes utolsó szűk négy perce, amellyel megfordult a találkozó - egy 11-0-t rohantak a vendégek, míg a Lakers zsinórban öt dobást rontott el és három labdát is eladott. Davis zsákolása megtörte a jeget, de innentől már hátrányban voltak és Schröder még egy clutch büntetőt is kihagyott - volt dobásuk a győzelemért, de James triplája kimaradt, így hiába tartották kézben az összecsapást három és fél negyeden keresztül, végül elrontották és belenéztek egy kellemetlen hazai vereségbe. 

Nagy hajrával GSW-bravúr. A papírforma Lakers-győzelmet jósolt erre a derbire, így mindenképpen bravúrnak számít a Warriors sikere, főleg úgy, hogy 19 pontos hátrányból állt fel egy olyan meccsen, ahol igazából végig a Los Angeles akarata érvényesült. A záró etapban azonban elöl-hátul sikerült feljebb kapcsolni, közelebb jönni, majd az utolsó szűk négy percben átrohanni a bajnokon: Steph Curry (26 pont, 7 gólpassz) egymaga nyolc pontot és két gólpasszt vállalt ebből a hajrából és egy perccel az órán az ő nagy triplája volt egy olyan döntő ütés, amelyből már nem tudott visszajönni a Lakers. A Warriorsnál Curry mellett Kelly Oubre Jr. (23 pont, 9/18 mezőnyből, jó védekezés, clutch dobás), Eric Paschall (19 pont, 8/11 mezőnyből), a 18 pontos Andrew Wiggins és a végjátékban több nagyon fontos megmozdulással jelentkező, tripla-duplát közelítő Draymond Green is említést érdemel, Steve Kerr alakulata valósággal "ellopta" ezt a győzelmet a Staplesből - 7-6-tal PO-helyen állnak, következőleg a Spurst fogadják. 

A Lakers legjobb dobói: Schröder 25/3, James 19/6, Davis 17, Harrell 17
A Warriors legjobb dobói: Curry 26/9, Oubre Jr. 23/6, Paschall 19

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus