A Netstől is kikapott a Denver, lenyomta a Bostont a Jazz

Hosszabbításban győzött a Philly - nem tört meg a Wolves szériája Sacramentóban - nyert az Indiana és a Detroit - megint bukott a Wizards.

Sorozatban másodszor is kikapott a Nuggets az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ma hajnalban a Brooklyn tudta legyőzni Nikola Jokicsékat, ráadásul idegenben. A Boston is vereséget szenvedett, ezúttal Salt Lake Cityben, a Philadelphia túlórában verte meg a Charlotte-ot, nyerni tudott a Pacers és a Pistons, nem szakadt meg a Wolves szériája Sacramentóban, ismét bukott a Wizards.

Visszajátszás: Joel Embiid idén eddig más szintre emelte a játékát - videók

Orlando Magic - Washington Wizards 117-108

Agyonnyert meccset tett izgalmassá magának a Magic. Ugyan a Washington kezdte jobban a meccset, de a vendégek nagyon hamar összeomlottak ezen az estén is, az Orlando pedig köszönte szépen és türelmes, nyugodt játékkal behozhatatlannak tűnő előnybe került: 13 és fél perc alatt 45-18-at mentek a hazaiak és 25 pontos előnyt építettek fel. Innentől ezt kellett volna megtartani és menedzselni a különbséget, semmi más dolguk nem volt, de ezt nem tudták jól csinálni, ugyanis ebből az agyonnyert helyzetből két és fél perccel a vége előtt 106-105-re, vagyis egyetlen pontra engedték vissza a fővárosiakat. Itt viszont jött az újabb fordulat, DJ Augustin villámgyors hat ponttal, két gólpasszal és egy labdaszerzéssel rázta meg magát és csapatát, ez pedig minden szempontból megtörte a már ismét reménykedő Wizardsot - izgulniuk kellett, de végül mégis be tudták húzni a találkozót a hazaiak. Érdemes kiemelni az 51%-os mezőnymutatójukat és azt, hogy heten jutottak náluk tíz pont fölé, a sokszor gyenge támadójátékuk összességében hatékonyan működött ezen az összecsapáson.

Kilencnél jár a Washington. Ez már a kilencedik veresége volt idén Scott Brooks csapatának és a nagy felzárkózáson kívül ezúttal sem lehet elégedett úgy nagyjából semmivel a tréner - támadásban még csak-csak jó számokat produkáltak a végére, de az a 13 és fél perc így is szörnyű volt, védekezésben pedig csak rövid időszakokra tudták megállítani azt az Orlandót, amely támadóhatékonyságot tekintve 29. a ligában. A lepattanózást megint simán elvesztették (ebben ők a ligautolsók), a problémáik a 11. meccsen is ugyanazok voltak, mint eddig, kérdés, hogy meddig mehet ez így tovább - most Miamiba utaznak egy back-to-backre, az is kemény feladat lesz.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21/3, Gordon 20/9, Fournier 15/9, Bamba 15/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/12, Wall 19, Oubre Jr. 19/6

Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 133-132 - hosszabbítás után

Embiid tarthatatlan volt. Újabb elképesztő estét produkált a Sixers centere, Joel Embiid 42 pontig jutott (11/18 mezőnyből, 19/22 büntető) 18 lepattanó, 4 gólpassz és 4 blokk mellett, ráadásul clutch helyzetben is lehetett rá számítani. Bő egy perccel a vége előtt öt ponttal vezetett a Hornets, de Embiid két büntetővel és egy triplával kiegyenlített, majd Walker duplájára szintén két büntetővel válaszolt, így ő mentette meg csapatát és küldte hosszabbításra a feleket - az már ugyan nem róla szólt, de területeket nyitott Ben Simmonsnak (22 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és JJ Redicknek, akik eldöntötték a küzdelmet és a végeredményt csak egy Hernangomez-tripla állította be az utolsó másodpercben. Összességében jobban dobott és jobban lepattanózott a Sixers, a 15 kiosztott blokk is remekül mutat, de a négyszer annyi (16-4) eladott labda miatt leadta 20 pont feletti előnyét a gárda és a negyedik negyed végén kis híján el is vesztette a meccset - ott kellett Embiid extrája, hogy megoldják a helyzetet, aztán a ráadásban már ismét vissza tudták szerezni a gyeplőt. Ezzel 7-0-ra állnak otthon, 8-5-re összességében, ugyanannyi vereségük van, mint a Bostonnak, a vártnál lassabb szezonkezdet ellenére nem állnak rosszul.

Walker kicsit túlerőltette. Nagyon meg akarta nyerni ezt a meccset a Charlotte irányítója és nagyon úgy érezte, hogy neki kell csinálnia mindent, ebből viszont elég felemás teljesítmény sült ki: 30 pontját 9/29-es mezőnymutatóval és 3/14 triplával szenvedte össze, de kiosztott 9 gólpasszt eladott labda nélkül és a negyedik negyedben egymaga 19 pontot rámolt be. A végén viszont nem tudta megnyerni a meccset, pedig megvolt hozzá a dobása, clutch helyzetben egyszer a támadóidejük is lejárt a vendégeknek a rendes játékidőben, mindenük adott volt a sikerhez, de nem tudták kihasználni a Philly leolvadását - a 15 ponttal elvesztett második negyed után végig üldözték ellenfelüket, de végül nem tudtak átmenni a saját maguk által felépített hídon.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 42/3, Simmons 22, Saric 18/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 30/9, Lamb 17/9, Bacon 15/6

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 109-124

"Takarékon" hozott győzelem. Elég volt egy negyedet megnyomni a vendégeknek, onnantól beoszthatták az előnyüket és az erejüket is, hiszen már az első játékrészt 40-20-ra nyerte meg a gárda - remekül járatták a labdát, beestek a dobások, jöttek a könnyű kosarak és könnyűszerrel átgázoltak ellenfelükön. Később pedig nem tették meg azt a szívességet, hogy belealudjanak a meccsbe, kényelmesen tartották, sőt, növelték a különbséget és úgy vezettek 23-mal a nagyszünetben, hogy a liga ötödik legjobb pontszerzője, Blake Griffin 0/2-t dobott mezőnyből - az erőcsatár végül 6 ponttal, 9 lepattanóval és 9 gólpasszal zárta az estét, most átadta a dobásokat másnak. Ebből főleg a 22 pontos szezoncsúcsot szállító Stanley Johnson profitált, de összességében az egész csapat parádésan működött, a harminc gólpassz és a húsz (!) bevert tripla mindent elárul - nem adtak esélyt az Atlantának, szétdobták ellenfelüket és könnyedén hoztán a kötelező győzelmet.

Egy apró örömük lehetett a szurkolóknak. Reménytelenül játszott a Hawks, nem reménykedhettek győzelemben a hazai drukkerek, energiában, lendületben, a játék minden elemében elmaradtak a Pistonstól, így be kellett érniük egy olyan örömforrással, amit a Detroit okozott nekik. A negyedik negyedben ugyanis Andre Drummond kihagyott két büntetőt, amivel minden szurkoló jogot nyert egy ingyen csirkés szendvicsre - nekik ennyi jutott erre az estére....

A Hawks legjobb dobói: Lin 19/6, Young 16, Spellman 14/6, Plumlee 14
A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Johnson 22/12, Bullock 13/9

Miami Heat - Indiana Pacers 102-110

A végére elfogyott a Miami. Goran Dragic és Dwyane Wade nélkül egyébként is nehezebben tudott helyzeteket kreálni a hazai csapat, Josh Richardsonon elég nagy volt a nyomás, majd a második félidőben megszigorodó Indiana-védekezés ellen már az addiginál is jobb teljesítményre lett volna szükségük - nem véletlen, hogy csak 37%-kal dobtak a nagyszünet után. A kiharcolt előnyüket így is tartani tudták, de aztán a negyedik negyedben elvesztették legjobb dobójukat, a 20 pontos Kelly Olynyket is (előbb Thad Young könyökölte le flagrant 2-t érően, majd ott Tyreke Evans térdelt bele a bordájába, ebben megsérült) és az utolsó szűk négy percben összeomlottak: itt még vezettek hat ponttal, ám a hátralévő időben 1/8-at dobtak mezőnyből és eladtak négy labdát, a Pacers pedig egy 16-2-es rohammal megfordította és megnyerte a mérkőzést. Erik Spoelstra azt mondta a meccs után, hogy egész jól hajtották végre a játékokat a lehetőségeikhez képest, de dicsérte az Indianát, hogy ilyen jól védekezett és ilyen erős tudott lenni a végjátékban - érdekesség, hogy Hassan Whiteside megint leszedett 20 lepattanót, a csapat történetében ő a második, akinek ez egymás után kétszer is sikerült.

Idegenben jobban megy. Két hazai vereség után érkezett meg erre a találkozóra az Indiana és bár összességében nem játszott túl jól, a kemény védekezés és a clutch játékok miatt nyerni tudott - ezzel 5-2-re áll idegenben, eddig jobban teljesít a társaság vendégként, mint saját csarnokában. Victor Oladipo megint azt hangsúlyozta, hogy a védekezésük az, ami nekik győzelmeket hozhat, a Heatet most is 24 eladott labdába kergették bele és ezekből 29 pontot szereztek, de tegyük hozzá, hogy jól belőhető, hogy mi kell a sikerükhöz: 8-0-ra állnak akkor, amikor legalább 102 pontot dobtak és 0-5-re, amikor maximum 101-et...

A Heat legjobb dobói: Olynyk 20/9, Richardson 18/6, Johnson 15/9
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 22/3, Collison 17, Sabonis 17

Denver Nuggets - Brooklyn Nets 110-112

Jokics váltott, a Denver mégis megtorpant. Az elmúlt négy mérkőzésén nem törődött a dobással Nikola Jokics, a Nuggets centere összesen 18 mezőnykísérletet vállalt el ezeken a találkozókon, most viszont egészen más mentalitással lépett pályára. Már az első negyedben beszórt 11 pontot, a nagyszünetben 20 pontos, 12 lepattanós dupla-duplánál járt, végül pedig szezoncsúcsot jelentő 37 ponttal és eddigi karriercsúcsát beállítva 21 lepattanóval zárt - ezúttal "csak" 3 gólpasszt osztott ki, viszont 14/22-t hajított mezőnyből és 8/10-et a büntetővonalról. Az ő parádéja azonban mégsem bizonyult elégnek a győzelemhez, a védekezésük sokkal kevésbé volt hatékony, mint ahogy megszokhattuk idén, tíz ponttal elvesztették az első negyedet és bár ezt ledolgozták, a végjátékot nem tudták megnyerni. Egy perccel a vége előtt hiába vezettek négy ponttal, két hiba, két rossz védekezés és már egál is volt az állás, az utolsó dobás pedig most sem a javukra döntött - egyrészt zsinórban másodszor kaptak ki, másrészt idei első hazai vereségüket szedték össze, így utolérte őket a Portland.

LeVert megint megnyerte. Fordulatos, izgalmas, körömrágós végjátékot produkáltak a csapatok, hol egyik, hol másik fél állt nyerésre, egy perccel a vége előtt mindenesetre úgy tűnt, hogy behúzza a derbit a Denver: egy 6-0-s rohammal négypontos előnybe kerültek a hazaiak, voltak látványos játékaik egymás után és a Brooklynon az időkérés sem segített. Aztán két Dinwiddie-büntető után dobást hibázott a Nuggets, Caris LeVert kiosztott egy gólpasszt Jarrett Allennek és hirtelen megint egál lett az állás, majd az addig remeklő Jokicsra lépéshibát fújtak, így maradt még egy utolsó lövésük a vendégeknek arra, hogy megnyerjék a találkozót. 22 másodpercnél kapták meg a labdát, lepörgették az órát, LeVert elindult, nagyon nehéz helyzetből megverte Gary Harrist, eljutott a büntetővonalig, ahol a kilépő védő felett egy floatert eresztett el - ez 0,3 másodperccel az órán beesett a gyűrűbe, úgyhogy LeVert idén már a második győztes kosarát jegyezhette fel. A Nets zsinórban harmadik győzelmét pipálhatta ki, 6-6-ra áll, egyetlen vereséggel a Boston és a Philadelphia mögött.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 37/3, Murray 16, Morris 15/3
A Nets legjobb dobói: Russell 23/9, Allen 18, LeVert 17/3

Utah Jazz - Boston Celtics 123-115

Ennyire volt képes a Boston. Egy idegenbeli, hosszabbításos back-to-back második felén, a személyes indokok miatt hiányzó Kyrie Irving nélkül nem tudott ennél jobban védekezni a Celtics és bár Tatum (21 pont, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés), Rozier (22 pont, 5/8 tripla), vagy éppen Smart (13 pont, 10 gólpassz) egyénileg jól játszott, ez csak arra volt elég, hogy a támadójáték működjön: 17 triplát vertek be közel 40%-kal és csak 8 labdát adtak el, elöl nem volt semmi problémájuk. Védekezni viszont már nem nagyon volt erejük, így nagyrészt hátrányban voltak ezen az estén, volt már közte húsz pont is, de fel egyszer sem adták, sőt, többször is visszajöttek négy pontra a negyedik negyedben - ennél több viszont most nem volt bennük, amikor kellett, mindig válaszolni tudott a Jazz, úgyhogy az utóbbi négy meccsből harmadszor is kikapott Brad Stevens együttese. Plusz adalék, hogy a tavalyi távozása óta Salt Lake Citybe ellenfélként először visszatérő Gordon Haywardot (13 pont, 7 gólpassz) minden labdaérintésénél pfújolta a hazai publikum, úgy fest, hogy nem nagyon bocsátották meg neki a távozást...

Megoldotta a Utah. Ha védekezésben nem is tudják hozni korábbi önmagukat Gobert-ék, támadásban most ők is nagyon jól néztek ki, tele voltak remek egyéni teljesítménnyel: Joe Ingles (27 pont, 10/14 mezőnyből, 5/9 tripla, 7 gólpassz), Ricky Rubio (17 pont, 7 gólpassz), Jae Crowder (20 pont, 4 gólpassz, 4/9 tripla), Donovan Mitchell (21 pont, 5 gólpassz) és Rudy Gobert (17 pont, 15 lepattanó, 2 blokk) is hozta magát, ami elégnek bizonyult a győzelemhez. Az 55,8%-os mezőnymutató elég beszédes, 50-38-ra nyertek a festékből, egyedül az eladott labdákkal voltak gondjaik, ezért nem tudták megtartani az egyszer már húsz pontra felhízó előnyüket - a végén azonban Rubio, Gobert és Crowder is dobott clutch kosarat, amikor rohamozott a Celtics, így a győzelmet nem adták ki a kezükből. A négy vereség után most két hazai győzelem következett számukra, majd utaznak Memphisbe, ahol az eddigiek alapján rangadót játszanak. 

A Jazz legjobb dobói: Ingles 27/15, Mitchell 21/3, Crowder 20/12
A Celtics legjobb dobói: Rozier 22/15, Tatum 21/6, Morris 16/6

Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 121-110

Nem törte meg a jeget a Minnesota. Egy ötmeccses idegenbeli túrát zárt le ezzel a találkozóval a Wolves, de ezt sem tudta megnyerni, úgyhogy már 0-8-ra áll vendégként ebben a szezonban és 4-9-re összességében - pedig most megvolt az esélye arra, hogy megtörje ezt a szériát. Ugyan megint 15 pontos hátrányban volt a gárda a negyedik negyedben, de Derrick Rose back-to-back tripláival elindítottak egy 12-0-s futást, visszajöttek a meccsbe, majd a kezükben volt az egyenlítés is, de Jimmy Butler mindkét büntetőjét elhibázta három perccel a vége előtt. Ez még nem lett volna végzetes hiba, de mégis fordulatot hozott, a Sacramento itt összeszedte magát és egy 7-0-s rohammal válaszolt, ami eldöntötte a küzdelmet, több esélye már nem volt a Minnesotának arra, hogy megszorítsa ellenfelét. Hiába játszott nagyot Karl-Anthony Towns (39 pont, ebből 29 az első félidőben, 15/27 mezőnyből, 19 lepattanó), hiába jutott megint 20 pont fölé Derrick Rose, Wiggins és Teague nem lépett pályára, a védekezésük pedig ezúttal sem volt elég jó ahhoz, hogy nyerjenek - talán majd otthon, a Brooklyn ellen. 

Papírforma? A két csapat eddig mutatott teljesítményét tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a Sacramento tudott nyerni és a pályán látottak is ezt támasztották alá. Ugyan nagyon gyenge dobóformával nyitottak a hazaiak, míg a túloldalon Towns oktatott, de az első negyed hajrájában kezdett fordulni a kocka, a második játékrészben már vezetett a Kings, majd a harmadikban, amikor már Townst is sikerült megfogni, meg is lépett ellenfele elől - ugyan a záró etapban volt az említett hullámvölgyük, de megoldották és két élcsapat elleni vereség után újra nyerni tudtak. Egyénileg főleg Willie Cauley-Stein (25 pont, 11/16 mezőnyből) és De'Aaron Fox (16 pont, 10 gólpassz, 0 eladott labda, 2 blokk) emelhető ki, csapatszinten pedig az, hogy 38-23-ra nyertek a leindításból szerzett pontokat tekintve, hűek maradtak ahhoz a felfogáshoz, amit lassan már megszokhatunk tőlük.

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 25/3, Shumpert 17/12, Fox 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 39/6, Rose 21/9, Butler 13/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus