A New York a keleti második, megnyerte Nyugatot az OKC

A Suns és a Pacers is becsúszott a playoffba, a Pelicans és a Sixers lemaradt róla: mutatjuk, hogyan zárult az NBA 2023/2024-es alapszakasza, és hogy hogyan alakultak a playin, valamint a playoff párosításai.

Minnesota Timberolves - Phoenix Suns 106-125

Egymásra hangolódtkak a csapatok. Ezzel az eredménnyel a Phoenix megelőzte a vereséget szenvedő New Orleanst és hatodikként bejutott a playoffba, míg a Minnesota a harmadik helyre szorult az élen zajló csatában, így egymással találkoznak majd a felek az első körben. Kérdés itt most nem volt: a motivált Phoenix már az első negyedben nekiugrott ellenfelének és szét is kapta annak rendje és módja szerint, 44-22-re nyerte meg ezt a játékrészt és végül tükörsima győzelmet arattak. A Minnesota negatív szezoncsúcsot döntött a 24 eladott labdájával, Anthony Edwards úgy állt meg 13 pontnál, hogy a második félidőben már egyetlen kosarat sem dobott, úgyhogy elég éles volt a kontraszt a felek között - a Wolves tudta, hogy a harmadik hely a realitás számára, míg a Phoenix mindent megtett azért, hogy beférjen a hatodik helyre. Bradley Beal (36 pont, 6/6 tripla) parádés dobóformával hangolt a playoff-párharcra, Devin Booker 23 ponttal és 7 gólpasszal szólt hozzá, Grayson Allen is dobott egy 20-ast, és még Kevin Durant visszafogott meccse, valamint Eric Gordon pihentetése is belefért - 55%-kal dobtak mezőnyből és távolról is, nem adtak esélyt a lassabb, figyelmetlenebb Minnesotának. Ez a meccs persze nem reprezentatív a playoff-párharcra nézve, de azért nyilván jó így zárni az alapszakaszt a Suns oldalán - hétvégén jön az első "igazi" mérkőzésük!

A Timberwolves legjobb dobói: Gobert 21, Conley 17/12, Edwards 13
A Suns legjobb dobói: Beal 36/6, Booker 23/9, Allen 20/9

 

New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers 108-124

Lemaradt a playoffról a Pelicans - pont a Lakersszel találkozik. Ezzel a vereséggel lecsúszott a nyugati hatodik helyről a New Orleans, ugyan csak holtversenyben, tiebreakerrel, de megelőzte a Suns, így viszont pont a nyolcadik helyet megszerző Lakersszel találkozik a playin első körében. Ahhoz nem volt túl jó felvezető ez a találkozó a hazaiak számára, akiknél Zion Williamson alig 4/13-at szsenvedett össze mezőnyből, és teljesen elveszett Anthony Davisék szorításában - önkritikusan értékelt a találkozó után, azt mondta, hogy ő volt túl passzív, ami nem férhetett  bele. Ugyan 12 kihagyott meccs után Brandon Ingram visszatért, de ő is cask 13 pontot tett hozzá, nem váltotta meg a világot, és bár CJ McCollum 25 pontot szórt, de ő is több fontos dobást hibázott el - támadásban most nem álltak igazán a helyzet magaslatán. Willie Green vezetőedző szerint szájba vágta őket a Lakers, és az első félidő egyértelműen a vendégeké volt, akik 30-24-re nyerték az első negyedet, majd a másodikban egy 9-0-s futással léptek meg, és a nagyszünetben már 70-53-ra vezettek. Onnantól "csak" ezt kellett menedzselni, amit Davis (30 pont, 11 lepattanó) és főleg LeBron James (28 pont, 11 lepattanó, 17 gólpassz, 5 labdaserzés) extrájával meg is tett a Los Angeles - volt már közte 32 pont is, nem voltak egy súlycsoportban a felek. A Lakers rendkívül élesnek, "pattogósnak" tűnt, egy pillanatig sem volt hátrányban, és igazából egy pillanatig sem volt kétséges a győzelme - így kell folytatni ugyanitt, ugyanígy a Pels ellen a playinben, és ott lesz a rájátszásban a társaság.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 25/12, Jones  18/12, Ingram 13/3, Nance Jr. 13/3
A Lakers legjobb dobói: Davis 30, James 28, Reaves 20/9

 

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 135-86

Nyugati első a Thunder. A Dallas számára már nem volt tét, így a B/C keretét küldte ki a pályára, így az OKC-nek is csak annyi volt a feladata, hogy ne hibázza el a lehetőséget, és így biztosítsa be az első kiemelését - ehhez csak nyernie kellett, nem számított senki más eredménye. Az pedig nagyon hamar kiderült, hogy a győzelmet nem fenyegetheti veszély, a Mavs most nem az a Mavs, így a 39-22-es első negyedet egy 43-19-es második követte, és ennek során úgy is dönthetett Mark Daigneault, hogy a kezdői alapszakasza véget ért - 12-20 perc között töltöttek a pályán a húzóemberek, most a lehető legkisebb terhelést kapták. Ez is elég volt a kiütéses győzelemhez, ők 56%-kal mezőnyöztek, míg a Dallas alig érte el a 33%-ot, úgyhogy jöhetett az ünneplés: az idei alapszakasz összességében második, Nyugaton pedig első helyezett csapata lett az Oklahoma City Thunder, így jogos volt a közönségtől kapott álló ováció az utolsó percekben. A liga harmadik legfiatalabb csapata idén berobbant az élmezőnybe, most pedig várja az első ellenfelét a playoffban - a Dallas pedig már napok óta a Clippers elleni párharcra készülhet, amelyet majd pályahátrányból kell megvívnia az első körben.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 15, Wiggins 14/6, Holmgren 13, Dieng 13/3
A Mavericks legjobb dobói: B. Williams 22/3, Prosper 15/6, Lawson 12

 

Los Angeles Clippers - Houston Rockets 105-116

Szépen zárt a Rockets. A fiatal Houston mindent megtett az alapszakasz utolsó fázisában azért, hogy meglepje a Warriorst és a többieket, de néhány mérkőzéssel ezelőtt már biztossá vált, hogy idén még lemarad a playinről - ezzel együtt nem zárt rossz szezont a társaság abból a szempontból, hogy mutatott erényeket, mutatott tartást, és mutatott valamiféle irányt is, amerre tarthat ez a még tapasztalatlan csapat a következő években. Ezek után jól sikerült a lezárás is, hiszen a B/C kerettel kiálló (a 4. kiemelését már korábban bebiztosító) Clippers ellen egy remek második félidővel sikerült nyerni, így győzelemmel, ráadásul 41-41-gyel, 50%-os mérleggel zárni az alapszakasz. A texasiaknál az újonc Cam Whitmore 21 pontja mellett a szintén újonc Amen Thompson tripla-dupláját kell kiemelnünk, aki 18 ponttal, 11 lepattanóval, és karriercsúcsot jelentő 10 gólpasszal zárt, ők is benne vannak abban a sorban, ami az alapot jelentheti majd a következő szezonra. A Clippersnél egyetlen érdekességet jegyezhetünk fel: Tyronn Lue szerint Kawhi Leonard "jól érzi magát", de csak "valami apróságot" edzett eddig, és nem tudni, hogy a térdproblémák miatt kihagyott utolsó nyolc meccs után jövő hétvégén ott lehet-e a Dallas elleni párharcnyitón...

A Clippers legjobb dobói: Mann 24/3, Coffey 18, Theis 16/6
A Rockets legjobb dobói: Whitmore 21/6, Thompson 18, Smith Jr. 15/6

 

Boston Celtics - Washington Wizards 132-122

Győzelemmel zárta az alapszakaszt a Celtics. A Boston az idényben magabiztosan vezette az egész ligát, és már nagyon korán bebiztosították keleti első helyüket, így értelemszerűen már rápihentek az utolsó meccsekre - de a Wizards is már csak az alapszakasz végét várva és zsinórban ötöt bukva érkezett Bostonba. A hazaiak kiültették az egész kezdőjüket, ezért a cserék megkapták a lehetőséget, és éltek is vele: a csapat élére Payton Pritchard állt, aki karriercsúcs 38 pontot szerzett, emellé pedig összegyűjtött még 9 lepattanót és 12 gólpasszt is kiosztott - az ő vezetésével tizenegy pontos előnnyel vonulhatott szünetre a hazai csapat. Ezt követően felnőtt mellé Svi Mykhailiuk (26 pont) és Sam Hauser is (16 pont, 5 lepattanó), miközben a padról Neemias Queta (19 pont, 9 lepattanó) kacérkodott egy dupla-duplával. A Wizards kezdői nem sok ellenállást fejtettek ki - csak Patrick Baldwin Jr (17 pont, 7 lepattanó) és Anthony Gill (12 pont) nyújtott értékelhető teljesítményt, miközben Deni Avdija csak 9 pontot szerzett 3/11-es mezőnymutatóval. A vendégek csak azért nem szaladtak bele jobban a késbe, mert a kispadról érkező Omoruyi-Butler-Bernard–Champagnie négyesfogat 70 (!) pontot szállított. Ezzel a győzelmével a Celtics egy fantasztikus alapszakaszt zár és győzelemmel fordulhat rá a playoffra, miközben a Wizards egy katasztrofális szezont követően kezdi meg a nyarat.

A Celtics legjobb dobói: Pritchard 38/12, Mykhaliuk 26/18, Queta 19
A Wizards legjobb dobói: Omoruyi 26/12, Ja. Butler 22/6, Baldwin Jr 17/12

 

Golden State Warriors - Utah Jazz 123-116

Nem hibázott a Warriors. A Warriors úgy lépett pályára az alapszakasz utolsó játéknapján, hogy még volt miért harcolnia, hiszen ha a Lakers és a Kings is kikap, akkor egy győzelemmel esélye nyílt volna arra, hogy a nyolcadik helyre is odaérjen. Steph Curryék ráadásul úgy érkeztek meg erre a mérkőzésre, hogy kiváló formában voltak, mivel utolsó tíz mérkőzésükből nyolcszor győztesen hagyták el a pályát, míg az alapszakasz végét váró Jazz számára pedig már semmi tétje nem volt ennek a találkozónak. Ellentmondást nem tűrően kezdte a mérkőzést a hazai csapat annak ellenére, hogy Steve Kerr Curryt és Draymond Greent is pihentette, majd a nagyszünetig hétpontos előnyt tudtak összerakni. A Jazz nem hagyta magát és a George-Hendricks-Samanic trió vezetésével végig meccsben maradt, sőt felnőtt melléjük Yurtseven is (11 pont, 18 lepattanó). A Warriors azonban Klay Thompson (25 pont, 6/12 tripla) és Andrew Wiggins (19 pont) vezetésével végig tartotta magát és visszaverte a vendég rohamokat. Összességében, annak ellenére, hogy a Jazz dobott jobban mezőnyből és tripláról is, a hazaiaknál sokkal gördülékenyebb volt a csapatjátékuk, hiszen a Warriors játékosai 35 gólpasszt osztottak szét és 65 pont érkezett a kispadról is, ezzel magabiztosan behúzták a meccset. Abból kifolyólag, hogy a Lakers és a Kings is győzedelmeskedni tudott ezen a játéknapon, a Warriors a tizedik helyen zárja az alapszakaszt és várja a play-in küzdelmeket.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/18, Wiggins 19/6, Santos 13/3
A Jazz legjobb dobói: George 21/15, Hendricks 16/6, Samanic 14, Sensabaugh 14/6

 

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 121-82

A Kings letarolta a Portlandet. A hazaiak úgy érkeztek meg erre a mérkőzésre, hogy kötelező nyerniük, mivel csak úgy érhetnek oda a nyugati nyolcadik helyre, ha győzedelmeskednek hazai pályán és a Lakers kikap a Pelicanstől. Kötelező meccs volt ez a hazaiak számára még úgy is, hogy a szezon végéhez közeledve hatból ötször vesztesen hagyták el a parkettet. Az ellenfél az a Portland volt, amely a liga egyik pofozógépe és tíz játékost is nélkülözött. A Kings esélyeshez méltóan kezdte a mérkőzést és már az első negyedben rárúgta az ajtót az öltözőben maradó vendégekre, így a második negyed derekán már 20 ponttal is vezetett. A hazaiak sikerkovácsa az a Domantas Sabonis volt, aki egy 18 pontos, 11 lepattanós, 9 gólpasszos teljesítményt rakott le az asztalra, ezzel megszerezte szezonbeli hetvenhetedik dupla-dupláját - 1978-79 óta ez a legtöbb ebben a műfajban egy szezonon belül, akkor Moses Malone ért el ugyanennyit egy szezon alatt. A litván magasember cinkostársa ismét De’Aaron Fox volt, aki 24 pontos teljesítmény rakott le az asztalra, de az egész Kings csapatként játszva aratott győzelmet, hiszen hatan is átlépték a tíz dobott pontos határt náluk. Érdemes azért megemlíteni, hogy nem volt nehéz dolguk a hazaiaknak, mivel a Portland semmilyen ellenállást nem tudott kifejteni, negyvenöt triplakísérletükből csak hétszer találtak be, ami tizenöt százalékos hatékonyságot jelent, és konkrétan bedeszkázták nekik a gyűrűt - a csapat legeredményesebb játékosa a 17 pontot szerző és negyedik negyedben kiállított Dalano Banton volt, aki például 0/15-tel riogatott tripláról. A Kings ezzel a könnyed harminckilenc pontos diadallal és a Lakers győzelmével a kilencedik helyen zárja az alapszakaszt, és a GSW-vel találkozik majd a playinben.

A Kings legjobb dobói: Fox 24/6, Sabonis 18, Barnes 17/6,
A Trail Blazers legjobb dobói: Banton 17, Reath 14/6, Moore 12

 

San Antonio Spurs - Detroit Pistons 123-95

Csapatként volt jobb a Spurs. Mindkét gárda már csak az alapszakasz végét várva érkezett erre a mérkőzésre, így tehát a keleti és nyugati utolsó helyezett csatája nem sok érdekességgel kecsegtetett a nézők számára. A csapatok egy-egy önbizalomnövelő győzelemből érkeztek erre a találkozóra, mivel a Spurs legutóbb Victor Wembanyama parádés teljesítményével a Nuggets levesébe köpött bele, míg a Pistons a pihentető Mavst fektette két vállra. Annyi szólhatott a Cunninghamet, Durent, Fontecchiót is nélkülözni kényszerülő Detroit mellett ezen a mérkőzésen, hogy a hazaiaknál is nagyon sokan voltak maródiak, többek között a fantasztikus újoncszezont produkáló Wembanyama, de Johnson, Branham, Barlow és Osman is kihagyta ezt a találkozót. A Spurs harcosan és nagy energiával kezdte a mérkőzést és ez azt eredményezte, hogy a nagyszünetre huszonhárom pontos előnyt építettek fel. Nagy kedvvel játszva teljesen lemosták a pályáról a csak lézengő vendégeket - a sereg vezére az a Zach Collins volt, aki tizenhat perc alatt 17 pontot és 9 lepattanót hozott össze, mielőtt megsérült a második félidő elején. Az egész hazai csapat olajozott gépezetként működött végig a mérkőzésen, hiszen a tíz pályára lépő játékosból nyolcan is átlépték a tízpontos határt, valamint 49 dobott kosarukra 33 kiosztott gólpassz jutott. A vendégeknél Wiseman (21 pont, 17 lepattanó), Sasser (17 pont, 7 gólpassz), valamint Rhoden (16 pont) tudott csak értékelhetőt nyújtani és az ő vezetésükkel igyekezett kozmetikázni az eredményen Pistons, de így is 28 pontos vereségbe futottak bele az alapszakasz utolsó meccsén. A Detroit ezzel több negatív rekordot is megdöntve a franchise történelmének legrosszabb mérlegével keleti utolsóként zárja az alapszakaszt, a Spurs viszont ezzel a győzelmével és a Portland vereségével nyugati tizennegyedikként, így valamivel jobb szájízzel mehet neki az offszezonnak.

A Spurs legjobb dobói: Mamukelashvili 18/9, Collins 17/3, Wesley 17/3
A Pistons legjobb dobói: Wiseman 21, Sasser 17/6, Rhoden 16/12

 

Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 110-120

Clifford szépen búcsúzott. Azt már korábban bejelentették, hogy Steve Clifford az idény végén feláll a Hornets kispadjáról, és a következő szezontól kezdve vezetőségi munkát vállal, úgyhogy számára ez volt a búcsú. Sokáig úgy nézett ki, hogy vereséggel köszönhet el a Hornets kispadjától, a negyedik negyedet viszont nagyon megnyomták, 32-14-re hozták ezt a játékészt, noha erősen tartalékos volt az összeállításuk. Olyan egyéni extrákra építettek a hazaiak, mint Nick Smith Jr. 24 pontja, illetve JT Thor (20 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) sokoldalú játéka, csapatként pedig 19 bedobott triplával, valamint 36 kiosztott gólpasszal zártak, sikerült tökéletessé tenni Clifford búcsúját. A Cavaliers nem törte magát túlságosan, Donovan Mitchell, Darius Garland és Caris LeVert sem lépett pályára, így megnyílt az út Max Strus előtt, aki 14 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal pályafutása első tripla-dupláját érte el. A Cavaliers a veresége ellenére is hazai pályán kezdi majd a rájátszást, a Magic lesz az ellenfelük, és egyedül Craig Porter bokasérülése miatt bánkódhatnak kicsit.

A Cavaliers legjobb dobói: Niang 16/12, Strus 14/12, Allen 14, Mobley 14
A Hornets legjobb dobói: Smith Jr. 24/18, Thor 20/9, McGowens 18/6

 

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 157-115

Gálázva jutott rájátszásba a Pacers. Győzelmi kényszerben voltak a hazaiak, viszont ez a legjobbat hozta ki belőlük, 157 pontot dobva biztosították be a helyüket a rájátszásban, így készülhetnek a Bucks elleni párharcra. A Pacers rögtön rárúgta az ajtót a Hawksra, 49 pontot dobtak csak az első negyedben, majd a harmadik játékrészben végleg eldöntötték a találkozót, 39-21-re nyerték azt a 12 percet. Különösen Myles Turner volt elemében, mindössze 22 perc alatt 31 pontig, 12 lepattanóig és 4 blokkig jutott, őt szorosan követte a 28 pontos Pascal Siakam is, míg a Haliburton-McConnell kettős 21 gólpasszt vállalt a csapat 41 előkészítéséből. A Hawks nem tudott komolyabb ellenállást tanúsítani, ellenfelük 65 százalékkal dobott mezőnyből, és leginkább csak olyan apróságoknak örülhetnek, mint Dejounte Murray hatékonyan elért 32 pontja, Mouhamed Gueye (19 pont, 9 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) aktivitása, illetve annak, hogy a sérülésből nemrégiben visszatérő Trae Young (12 pont, 12 gólpassz, 8 eladott labda) már 32 percet a pályán tölthetett. A Hawks nem is volt annyira motivált, már korábban eldőlt, hogy a Bulls otthonában kezdik a playint, ellenük viszont koncentráltabb játékra lesz szükségük, és főleg feszesebb védekezésre.

A Pacers legjobb dobói: Turner 31/9, Siakam 28/3, McConnell 17/9
A Hawks legjobb dobói: Murray 32/12, Gueye 19/6, Bogdanovics 18/9

 

Miami Heat - Toronto Raptors 118-103

Megtette a magáét a Heat. Csak akkor lett volna esélye egyenes ágon bejutni a rájátszásba a Heatnek, ha botlanak a riválisaik, ez viszont nem történt meg, úgyhogy Philadelphiában lesz jelenésük egy playin-meccsre. A hazaiak számára ezzel együtt kötelező volt ez a győzelem, és különösebb megerőltetés nélkül össze is hozták ezt, a 43-22-re megnyert második negyeddel eldöntötték az érdemi kérdéseket, így Erik Spoelstra azt is megengedhette magának, hogy Bam Adebayo (17 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 8/10 mezőnyből) 19, Jimmy Butler (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) pedig csak 24 percet töltsön a parketten – mindez azért is belefért, mert közben Thomas Bryant (18 pont, 10 lepattanó, 8/10 mezőnyből) és Jaime Jaquez Jr. (18 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is jól szállt be a padról. Noha a triplákkal hadilábon álltak, heten dobtak a Heatből 11 és 18 pont között, és ezzel nem tudta tartani a lépést a gyengébb minőséget képviselő Raptors, akiknél leginkább Jordan Nwora (14 pont, 11 lepattanó) és Gary Trent Jr. (18 pont, 4 lepattanó) csipkedte magát.

A Heat legjobb dobói: Bryant 18, Jaquez Jr. 18, Herro 17/6, Adebayo 17
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 18/9, Nwora 14/6, Dick 14/3

 

New York Knicks - Chicago Bulls 120-119 hosszabbítás után

Brunson ismét megrázta magát, második a Knicks. Csak a hazaiak számára volt bármiféle tétje ennek az összecsapásnak, a vendégek hosszú ideje tudják már, hogy a Hawks ellen játszanak majd a playinben, Billy Donovan mégis mind az öt kezdőként bevetett játékosát 38-43 perc között játszatta. Az kevésbé volt meglepő, hogy Tom Thibodeau is erőlteti bizonyos játékosait, Donte DiVincenzo (25 pont, 7 lepattanó) 30 másodpercet leszámítva végig pályán volt, de rajta kívül még hárman érték el a 40 perces határt a Knicsnél is. Végül a hazaiak erőfeszítése kifizetődött, Jalen Brunson ugyan a rendes játékidő végén nem tudta lezárni a meccset, de 40 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal vezette csapatát, míg Josh Hart (12 pont, 10 lepattanó) 19,1 másodperccel a hosszabbítás vége előtt szerzett rendkívül fontos kosarat egy támadólepattanóból. Így hiába játszott nagyot DeMar DeRozan (30 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés), Nikola Vucevic (29 pont, 11 lepattanó) és Coby White (26 pont, 4 gólpassz) triója, illetve volt rendkívül sokoldalú Alex Caruso, az erőfeszítéseik nem fizetődtek ki. A Knicksnél ezzel párhuzamosan nem csupán a győzelemnek örülhettek, hanem annak is, hogy a Bucks kikapott, és ezzel második helyen zártak keleten – a rájátszásban a 76ers-Heat meccs győztese lesz majd az ellenfelük.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 40/3, DiVincenzo 25/15, Bogdanovic 13/9
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 30/6, Vucevic 29/6, White 26

 

Orlando Magic - Milwaukee Bucks 113-88

Egy negyed volt a Bucksban. A hazaiak egy biztos rájátszást érő hely kiharcolásáért, a vendégek a második kiemelés megőrzéséért léptek pályára, és az első negyedben inkább a Bucks akarata érvényesült, az agresszívan kezdő Damian Lillard rendre eljutott a büntetővonalra, így 8-10 pont körüli előnyt tudtak kiépíteni. A lendületük nem tartott ki sokáig, a Magic a második negyed közepén átvette a vezetést, és azt többet ki sem adták a kezükből, jutalmuk pedig az ötödik kiemelés lett keleten, és ezzel együtt egy Cavaliers elleni párharc. Paolo Banchero és Franz Wagner egyszerre villogott, előbbi 26 ponttal, 11 lepattanóval és 7 gólpasszal, utóbbi 25 ponttal, 5 lepattanóval és 3 labdaszerzéssel jelentkezett, miközben a kezdőbe kerülő Jonathan Isaac (10 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) remekül fogta össze a védekezésüket – a magasembert Wendell Carter Jr. hátproblémái miatt léptették elő, ugyanakkor Cartert is összekaparták annyira, hogy játsszon 14 percet csereként, és vele a pályán +27-ben zárt a Magic. A túloldalon egyedül Bobby Portis (17 pont, 10 lepattanó) hozott kiegyensúlyozott teljesítményt, Lillard viszont nagyon szenvedett mezőnyből, 2/14 dobása ért célba, illetve mindössze 2 gólpasszt tudott kiosztani, csak a 12/13 büntetőjével tudott eljutni 16 egységig. A negyedik negyed kezdetén így is látótávolságon belül voltak még, az utolsó 12 percet ugyanakkor 33-17-re bukták el, a Magic kiütötte őket, egy nagyobb pofon után kell összeszedniük magukat a Pacers elleni párharcra, és csak reménykedhetnek abban, hogy Giannis Antetokounmpo vissza tud térni a rájátszásra.

A Magic legjobb dobói: Banchero 26/6, F. Wagner 25/3, Anthony 13/3
A Bucks legjobb dobói: Portis 17/9, Middleton 17, Lillard 16

 

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 107-86

Embiid nélkül is megoldotta a 76ers. A hazaiak úgy várták ezt a meccset, hogy nincs a saját kezükben a sorsuk, ezért nem is volt akkora meglepetés, hogy nem kockáztatták meg Joel Embiid játékát azt követően, hogy legutóbb a Magic ellen ismét akadtak problémái a térdével. A centerre végül nem is volt szükség, mert a szoros első negyedet követően bedarálta ellenfelét a 76ers, a 26 pontos Tyrese Maxey mellé Tobias Harris (21 pont, 8 lepattanó) és Buddy Hield (19 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is fellépett támadásban, utóbbi ráadásul egy különleges alapszakasz végére tehetett pontot, ez volt a 84. meccse a szezonban. A Netsnél Cam Thomas 18 ponttal zárta a szezont, az újonc Noah Clowney (41 perc, 16 pont, 4 lepattanó) gyűjtögette a későbbi fejlődése szempontjából fontos játékperceket, míg Mikal Bridges ismét úgy hozott le egy szezont, hogy egyetlen mérkőzést sem mulasztott, bár a 25 perc alatt dobott 8 pontját nem teszi ki az ablakba. Mivel a 76ers közvetlen riválisai is nyertek, Embiidnek nem lesz olyan sok ideje a térdét pihentetni, a Heat lesz az ellenfelük a playinben.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 26/9, Harris 21/9, Hield 19/12
A Nets legjobb dobói: Thomas 18/9, Clowney 16/6, Watford 14/3

 

Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 111-126

Ezt a kötelezőt már hozta a Nuggets. Legutóbb a Spurs ellen hatalmas lehetőséget puskázott el a címvédő, meglepő vereségük azt eredményezte, hogy kikerült a kezükből a nyugati első kiemelés sorsa, és az utolsó játéknapon csak annyit tehettek, hogy hozzák a kötelezőt, illetve reménykednek a riválisok botlásában. A második negyed közepétől sikerült is a kezükbe venniük a Grizzlies elleni összecsapást, és Michael Malone végül pihentethetett is valamennyit, mert nyolc játékosa is elérte a 10 pontos határt, amivel nem tudta tartani a lépést a hányattatott szezont lezáró ellenfelük. Nikola Jokics 15 ponttal, 15 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel hangolt a rájátszásra, Jamal Murray 21/6/4-et hozott, Aaron Gordon 15/5/5-tel hozta le a találkozót, míg a padról Christian Braun (19 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) volt nagyon aktív. A hazaiaknál GG Jackson még megszórta magát a szezon végén, 44 ponttal és 12 lepattanóval igyekezett meccsben tartani csapatát, mellette Jake LaRavia (29 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és a faultgondokkal küzdő Scotty Pippen Jr. (15 pont, 7 gólpassz) is mutatott szép dolgokat, de ez csak szépségtapasznak volt elegendő. A Nuggets győzelme azt is jelentette, hogy 57. sikerükkel beállították a franchiserekordot, míg a Timberwolves veresége azt eredményezte, hogy a második helyen zártak nyugaton, így a Pelicans-Lakers playin-meccs győztese lesz az ellenfelük a rájátszásban.

A Grizzlies legjobb dobói: GG Jackson 44/12, LaRavia 29/12, Pippen Jr. 15
A Nuggets legjobb dobói: Murray 21/9, Braun 19/6, Gordon 15, Jokics 15

 

A playoff-párharcok és a playin programja:

Kelet

Playin

7. kiemelésért: Philadelphia 76ers - Miami Heat
Életben maradásért: Chicago Bulls - Atlanta Hawks

Playoff

Boston Celtics - Playinből bejutó 2. csapat
New York Knicks - Philadelphia 76ers/Miami Heat győztese
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers
Cleveland Cavaliers - Orlando Magic

 

Nyugat

Playin

7. helyért: New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers
Életben maradásért:  Sacramento Kings - Golden State Warriors

Playoff

Oklahoma City Thunder - Playinből bejutó 2. csapat
Denver Nuggets - New Orleans Pelicans/Los Angeles Lakers győztese
Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns
Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus