A Nuggets Milwaukee-ba, a Wolves Los Angelesbe látogat

Húsz csapat lép pályára az NBA következő fordulójában, ahol a gödörben lévő Sixers Clevelandbe utazik, a Rockets a New Yorkot fogadja, de a legérdekesebb és legfontosabb derbiket Milwaukee-ban és Los Angelesben rendezik - mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknap meccseiről.

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 01:00

Ha a Sixers önmaga lenne, akkor ez egy komoly rangadónak számítana, most azonban a Philly hatalmas gödörben van és nem lesz egyszerű kimásznia ebből Joel Embiid nélkül. A kameruni center nélkül egyszerűen szétesett a korábban remekül működő játék, támadó-és védőoldalon is komoly hiányosságokkal küzd a csapat, az utóbbi meccseken pedig Tyrese Maxey is csak elvétve volt bevethető – ennek köszönhető, hogy a vendégek az utóbbi tíz meccsükből nyolcat is elbuktak. A Cavs ezzel szemben a liga jelenleg legjobb formában lévő csapata, a hazaiak zsinórban kilenc sikernél járnak és elképesztő menetelésben vannak, Mitchellék ebben a naptári évben csupán két alkalommal kaptak ki, így már övéké a második hely a keleti tabellán. A Sixers ugyan az elmúlt alkalommal a tankoló Washington ellen győzni tudott, de ettől függetlenül olyan állapotban van, hogy jelenleg a playin elkerülése is kihívást jelenthet a gárda számára, most Clevelandbe ebben az állapotban szinte esélytelenként utaznak. A tavalyi MVP mellett Batum, Convington, Melton és az új érkező Lowry játékára sem számíthat Nurse, a rendelkezésre álló keret kevés lehet az egészséges Cavs ellen, a felek formáját elnézve, ha a Sixers akár csak szoros meccsre tudja kényszeríteni ellenfelét, az már szinte sikernek számít a vendégek számára.

 

Charlotte Hornets – Indiana Pacers 01:00

A Hornets két nappal ezelőtt megtörte tízmeccses nyeretlenségét és a Memphis ellen hosszú idő után ismét győzni tudott, ez azonban nem jelent semmit, a csapat ugyanúgy a keleti mezőny végére sorolható és aktív trade deadline-ja ellenére is a tankolók táborát erősíti. A Pacers természetesen jóval előrébb helyezkedik el, a vendégek négyből három meccsüket is megnyerték, így már ott vannak a keleti hatodik helyen – különösen nagy siker volt Haliburtonéknak a Knicks legyőzése az elmúlt alkalommal. Most az Indiana abszolút kötelező győzelem előtt áll, a Charlotte egyértelműen a mezőny leggyengébb csapatai között szerepel, a vendégeknek még akkor is muszáj lenne behúznia ezt a meccset, ha a csapat Tyrese Haliburton kiültetése mellett döntene – még irányítója nélkül is meg kell oldania a feladatot a Pacersnek, a Hornets ugyanis csak 6-21-gyel áll hazai pályán és egyébként is alig szerzett többet tíz győzelemnél az idény során, gyakorlatilag aki szembejön velük, az masszív esélyesként léphet pályára.

 

Atlanta Hawks – Chicago Bulls 01:30

A keleti kilencedik és tizedik helyezett összecsapása akár fontos is lehetne a playin-helyezések szempontjából, azonban a realitás az, hogy ez a két csapat maximum egymással cserélhet helyet, hiszen amíg az előttük lévőkről (Magic, Heat) komolyan le vannak szakadva, addig az „üldözőik” (Nets és Raptors) valószínűleg teljesen elengedték a szezon és nagy hátrányban vannak mögöttük. A Hawks egyébként nem futott rossz heteket, az elmúlt nyolc meccséből hatot is megnyert a csapat, győzni tudott például a Lakers, a Suns és a Philly ellen is – ezek az eredmények abszolút biztatóak Youngék számára, más kérdés, hogy a szezon eddigi részében komoly csalódást okoztak, így még mindig csak 24-29-cel állnak Kelet tizedik helyén. A Bulls 50% körül hozta le az utóbbi meccseit, ugyan DeRozanék komoly meglepetést arattak nemrég a Minnesota ellen, de legutóbb a rivális Orlandótól is kikaptak, így komolyabb hátrányt szedtek össze a hetedik-nyolcadik helyektől. Nehéz megjósolni, hogy mit várhatunk ettől a találkozótól, valószínűleg parázs lesz a hangulat a csapatok tabellán elfoglalt helyei alapján, mégiscsak egymás közvetlen ellenfelei. A hazaiak továbbra sem számíthatnak Clint Capela játékára, míg a vendégeknél Patrick Williams mellett ezúttal Alex Caruso is hiányozhat.

 

Toronto Raptors – San Antonio Spurs 01:30

A Raptors egyértelműen behúzta a kéziféket és nem tervez előrébb jutni a tabellán, ugyan a hazaiak a Hornets és a Rockets ellen egymás után két győzelmet is szereztek, de legutóbb a bombaerős Cleveland ellen már nem lehetett esélyük. A Spurs a nyugati mezőny utolsó helyezettje, a vendégek egymás után hét alkalommal kaptak ki, túlzás nélkül bárki, aki ellenük készül meccsre, hatalmas esélyesként lép pályára. Most a Raptors is ilyen helyzetben van, akármennyire is céltalan és gyenge is a kanadai csapat, a Spurs ellen azért hazai pályán elvárható tőle a győzelem, főleg úgy, hogy a hírek szerint mindenki bevethető lesz a hazaiaknál – ugyan már a playinért sem küzd a Raptors, de így is nagyon kellemetlen lenne számára, ha az idén csupán tíz győzelemnél járó, abszolút nyugati utolsó SAS ünnepelni tudna Kanadában.

 

Houston Rockets – New York Knicks 02:00

A New York egy nehezebb időszakon van túl, a csapat azok után, hogy zsinórban kilenc győzelmet szerzett, most az utóbbi négy találkozóján csak egyszer tudott ünnepelni: a Memphis ellen még tudta hozni a kötelezőt, de a Lakers, a Dallas és az Indiana már túl nagy falatnak bizonyult a tartalékos New Yorknak. Julius Randle, OG Anunoby és Mitchell Robinson továbbra sem lehet ott a csapattal, Isaiah Hartenstein sorsáról pedig csak a feldobás előtt döntenek, jó hír azonban, hogy Jalen Brunson egy kihagyott mérkőzés után legutóbb visszatérhetett és ismét dominálni tudott. A Houston teljesítménye az elmúlt hetekben igencsak visszaesett, most zsinórban négy zakó áll a csapat neve mellett, így már három meccs a hátránya a tizedik GSW mögött a tabellán, lassan eljöhet az a pontja a szezonnak, ahol a texasiak végleg elengedik a playin-álmokat. Ugyan a Rockets hazai pályán jól szerepel, de Fred VanVleet sérülését könnyen lehet, hogy a Knicks ellen nem fogja elbírni, ráadásul jelenleg Alperen Sengün játéka is csak kérdéses – ugyan a NYK sincs élete formájában és több kulcsembere is hiányzik, de egy, az utóbbi időben igencsak halovány eredményeket produkáló Houston ellen így is esélyesebb a győzelemre.

 

Milwaukee Bucks – Denver Nuggets 02:00

Ez akár a játéknap kiemelt rangadója is lehetne, de a Bucks utóbbi hetekben bemutatott mélyrepülése miatt ezt most talán túlzás lenne állítani, a Milwaukee ugyanis csak 4-6-ot hozott az utóbbi tíz meccsén és pár napja zsinórban három vereségbe is belenézett – aztán legutóbb a Hornets elleni papírforma sikerrel megtört a csapat negatív sorozata. A Nuggets azonban az utóbbi időszakban nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt hoz, a címvédő továbbra is egyike annak a négy nyugati csapatnak, akik mindössze fél meccsre vannak egymástól az élmezőnyben. Jokicsék bár a legutóbbi alkalommal egy back-to-back mérkőzésen viszonylag simán kaptak ki a Kingstől, de összességében így is magabiztosan tartoznak a konferencia elejéhez és ma még idegenben is talán feléjük billen el a mérleg nyelve. A hazaiaknál ott lesz a pályán Damian Lillard, Khris Middleton viszont továbbra is sérült, a vendégeknél ugyan biztos hiányzó nem lesz, de egyelőre KCP és MPJ játéka is bizonytalan. A Bucks számára nagyon fontos lenne végre kimászni a gödörből, a Nuggets ellen viszont nem lesz egyszerű a feladat: alig két hete már találkoztak egymással a felek, akkor Doc Rivers első meccsén a Bucks vezetőedzőjeként vereséget szenvedett és az azóta látott forma alapján megint a címvédő győzelme lenne a realitás, ezúttal hazai pályán is.

 

Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 02:00

A Grizzliest nem vezérlik semmilyen célok a szezont illetően, miután gyakorlatilag szinte minden kulcsjátékos súlyos sérüléssel bajlódik, ezért a macik örülnek, ha meg tudják egyáltalán szorongatni az aktuális ellenfelet, győzelmekben nem nagyon gondolkodhatnak – ezt mutatja a csapat jelenlegi, nyolcmeccses nyeretlenségi sorozata is. A Pelicans nincs rossz formában, az utóbbi hat meccsén egyedül a Lakerstől kapott ki, továbbra is ott van a hatodik helyért vívott harcokban, most éppen a playin-vonal felső határa fölött vannak Zionék. A papírforma szerint a vendégeknek ma esélyük nyílhat tovább javítani mérlegüket, ugyan Williamson pályára lépése egyelőre kérdéses, de ez a Grizzlies annyira gyenge rotációval tud dolgozni NBA viszonylatban, hogy egy esetleges vereség komoly blama lenne a vendégek számára – még akkor is, ha a felek utolsó két meccsét esélytelenként a Grizzlies nyerte meg…

 

Dallas Mavericks – Washington Wizards 02:30

A Mavericks a múlt héten egymás után négy meccset is megnyert és remek formába lendült, ezzel ismét nyomás alá helyezik az utolsó, még egyenes ágon rájátszásba jutást érő helyen álló csapatokat – Doncicék csupán egyetlen mérkőzésre vannak a nyugati hatodik helytől. A Wizards esélyeiről nem érdemes túl sokat beszélni, a fővárosiak a tankhadosztályt erősítik és egyértelműen a mezőny leggyengébb és legsúlytalanabb gárdái között szerepelnek, jelenleg egy hatmeccses zakósorozat áll a nevük mellett, ami könnyen elképzelhető, hogy a mai játéknap után hétmeccsesre duzzad. A mérkőzés elsősorban amiatt a Daniel Gafford miatt lesz érdekes, aki néhány napja éppen Washingtonból érkezett Dallasba, Lively hiányában pedig bizonyára fontos szerepet is kap új csapatában. A hírek szerint a hazaiaknál Irving és Doncic is bevetésre kész, így hiába egészséges, sok jóra nem számíthat a vendégcsapat.

 

Utah Jazz – Golden State Warriors 03:00

A két csapat a vendégek segédedzőjének, Dejan Milojevicsnek a halála miatt elhalasztott mérkőzést pótolja most be, a mérkőzés eltolása pedig láthatóan a Warriors számára jött jobban: a GSW az utóbbi napokban kezd magára találni, tízből hét meccsét nyerte meg, most pedig négy mérkőzés óta veretlen, míg a Jazz ugyan korábban nagy elánnal menetelt, de a lendülete hetek óta lejjebb hagyott és annak ellenére sem lehet reális elvárás a hazai győzelem, hogy nemrég azért még a Bucks és a Suns ellen is meglepetést tudott okozni. A felek egyébként egymás közvetlen riválisai a tabellán, a Warriors éppen a Jazz kárára ért oda a tizedik helyre az elmúlt meccsek után, egy újabb győzelemmel pedig Curry-ék egy kisebb előnyt is ki tudnának építeni az üldözőjükkel szemben. A mérkőzés egyetlen sérültje Chris Paul lesz, rá még nem számíthat a GSW, illetve Steve Kerr sem lesz ott a kispadon, miután egykori segédje temetésére Belgrádba utazott - ennek ellenére a momentum egyértelműen a vendégek kezében van, a Warriorsnak most kell meglovagolnia a pozitív hullámot, ha szeretne még valamit ettől a szezontól.

 

Los Angeles Clippers – Minnesota Timberwolves 04:30

A forduló egyértelműen egy kiemelt rangadóval zárul, ahol a nyugati „nagy négyesből” két rivális feszül egymásnak. Bár nagyobb mintát tekintve a formák között nincs nagy különbség, de az utóbbi hetek talán a Clippersnek alakultak jobban, a hazaiak 8-2-vel teljesítették az elmúlt tíz meccsüket, de összességében december óta talán folyamatosan a legjobbak között szerepelnek. A Minnesota is magabiztosan teljesít, de Edwardséknak egyszer-egyszer azért csúsztak be kellemetlenebb vereséget, elég csak az elmúlt hétről a Bulls, valamint a Magic elleni zakókra gondolnunk – ennek ellenére legutóbb a Bucks ellen sikerült egy nagy meccsel visszatérniük, így továbbra is ott vannak az élmezőnyben, jelen pillanatban konkrétan az élen. A hírek szerint két szinte teljesen egészséges csapat meccsét láthatjuk, a kulcsemberek mindkét oldalon bevethetőek, ami egy ilyen rangadónál nagyon fontos – kíváncsian várjuk, hogy mivel tudja ellensúlyozni a LAC a Minny magasabb szerkezetét, valószínűleg Leonardtól, George-től és Hardentől klasszis meccsre lesz szükség, hogy a palánk alatti hiányosságokat ellensúlyozni tudják, nagyon kiegyensúlyozott és szoros mérkőzésre számítunk, ami bármelyik irányba eldőlhet.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus