A Nuggets nyerte az éllovasok csatáját, rangadót nyert a Suns is

A Hawks Trae Young kiállítása ellenére is nyerni tudott, a Heat összeomlott a Nets ellen, a Kings De'Aaron Fox nélkül is hozta a kötelezőt, míg a Pelicans simán verte a Clipperst – ez történt az NBA alapszakaszának a legutóbbi játéknapján.

Atlanta Hawks - Indiana Pacers 143-130

Youngnál elszakadt a cérna. Sokáig szoros meccset játszott egymással a két csapat, a harmadik negyed derekán is 84-84-es állást mutatott az eredményjelző, ekkor viszont Trae Youngnál elszakadt a cérna, és egy időkérésnél az indokoltnál jelentősen nagyobb erővel hajította a labdát a játékvezető irányába. Scott Wall játékvezető elkapta a labdát, ugyanakkor Youngot kiállították, az irányító ráadásul megkapta a szezonbeli 15. technikai figyelmeztetését is – a következő után automatikusan egymeccses eltiltás jár. A Hawks nem zuhant ettől össze, sőt, a harmadik negyed hátralévő részét 21-14-re megnyerték, és a negyedik negyedet is behúzták, és ezzel a győzelemmel megerősítették a keleti nyolcadik helyüket. Young egyébként sem játszott nagyot, 14 pontnál és 5 gólpassznál járt a kiállításakor, mellette viszont még heten értek el kétszámjegyű termést a hazaiaknál, így a rontott mezőnykísérlet nélkül 17 pontig és 17 lepattanóig jutó Clint Capela, a szintén hatékony John Collins (21 pont, 2 blokk), valamint a visszatérő Dejounte Murray (20 pont, 12 gólpassz) is.

Nehéz helyzetben a Pacers. Egyre inkább úgy tűnik, hogy le fog maradni a play-inről a Pacers, 7 meccset játszanak még az alapszakaszban, és 3,5 meccs a hátrányuk a 10. Bullshoz képest, ráadásul több olyan ellenfelük is lesz még, akik szintén a jobb helyezésekért küzdenek az utolsó két hétben. A Hawks ellen Myles Turner nem játszott, így nem sok védekezést hozott ez a meccs, ellenben támadásban náluk is nyolcan értek el legalább 10 pontot, köztük a 12/17 dobását elsüllyesztő Jordan Nwora, akinek a vezetésével 70 pontot szerzett a vendégek második sora. Ez sem volt elég, mert a hazai cserék is felpakoltak a táblára 62 pontot, és hiába remekelt Tyrese Haliburton (19 pont, 13 gólpassz) a kezdőknél, azt már nem tudták ellensúlyozni, hogy a Hawks 13 büntetővel többet harcolt ki, illetve 15/30-at hozott a triplavonalon túlról.

A Hawks legjobb dobói: Collins 21/6, Murray 20, Bey 18/9
A Pacers legjobb dobói: Nwora 33/12, Haliburton 19/6, Hield 16/12

 

Miami Heat - Brooklyn Nets 100-129

Összeomlott a Heat. A mérkőzés elején inkább a hazaiak jártak előrébb, a nagyszünetben 69-65-re vezettek, arra viszont nehéz magyarázatot találni, hogy mi történt a Heattel a fordulás után: az addig remekül működő támadójátékuk mindössze 31 pontra volt jó a második félidőben, a harmadik negyedet 39-18-ra, a negyediket 25-13-ra bukták el. Max Strus beszórt ugyan 23 pontot 5/9 triplával, de a fordulás után nem tudott már betalálni, az ugyancsak 23 pontig jutó Tyler Herro sem tudott mit tenni az összeomlás ellen, ahogyan Jimmy Butler (18 pont, 5 gólpassz) és Bam Adebayo (16 pont, 7 lepattanó) sem, bár így is ez a trió jegyezte a csapat kosarainak a jelentős részét a nagyszünetet követően, körülöttük a társak is mind csődöt mondtak.

Értékes lehet ez a győzelem. Közvetlen riválisát tudta megverni a Nets, ezzel a győzelemmel visszaelőzték a Miamit, és felléptek a hatodik helyre, ami biztos rájátszást jelent, ráadásul a szezon során 3-0-ra kisöpörték ellenfelüket, így az egymás elleni eredmény is mellettük áll majd, amennyiben ugyanolyan mérleggel zárnak. A Nets sikerében szokás szerint nagy szerepet játszott Mikal Bridges, aki az első félidőben szinte kizárólag a büntetővonalról élt, de idővel belelendült mezőnyből is, így 27 ponttal és 7 gólpasszal vezette csapatát. Bridges mellett Cam Johnson is nagyot játszott, 23 pontot és 5/8 triplát jegyzett, Nic Claxton (14 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) mindenhol ott volt, és Spencer Dinwiddie (15 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) is sokoldalúan játszott, így sorozatban öt vereség után javított a Nets, és talán sikerült időben megállítaniuk a zuhanásukat.

A Heat legjobb dobói: Strus 23/15, Herro 23/9, Butler 18/3
A Nets legjobb dobói: Bridges 27/9, Johnson 23/15, Dinwiddie 15/6

 

Denver Nuggets - Milwaukee Bucks 129-106

A második félidőben üzent a Nuggets. Az első félidő szorosan alakult a két konferencia éllovasa között, és még a harmadik negyed eleje is kiegyenlített volt, innentől kezdve viszont átkattant valami a hazaiakban, és az utolsó 19 percet 55-30-ra húzták be. Nikola Jokics agresszívan lépett fel, 31 ponttal, 6 lepattanóval és 11 gólpasszal jelentkezett, ahogyan mellette Jamal Murray (26 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is nagyot játszott, de Michael Porter Jr. (19 pont, 7 lepattanó) is kivette a részét a győzelemből. A vendégeknél egyedül Giannis Antetokounmpo nyújtott kiemelkedőt, a 31 pontja mellett 9 lepattanót, 4 gólpasszt és 4 labdaszerzést is jegyzett, rajta kívül viszont senki sem dobott 13 pontnál többet, és ő is csak 7 pontot jegyzett a fordulást követően, így Mike Budenholzer ki is vette őt a meccsből szűk hat perccel a vége előtt. A Bucks előnye ezzel a vereséggel 2 meccsre csökkent a Celtics előtt, a Nuggetsnél viszont talán megnyugodhatnak valamennyire, sorozatban hármat nyertek, így 3,5 meccs az előnyük a Grizzlieshez képest.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 31/3, Murray 26/15, Porter Jr. 19/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31, Allen 13/9, Lopez 13/3, Middleton 13/3

 

Phoenix Suns - Philadelphia 76ers 125-105

Mélyebb volt a Suns. Szinte végig a hazaiak vezettek a meccs folyamán, a 76ers leginkább csak egy-egy felvillanás erejéig tudta átvenni a vezetést, viszont 36 perc játék után így is csak 6 ponttal járt előrébb a Suns. Az utolsó 12 percben viszont robbantottak a hazaiak, 36-22-vel átrohantak ellenfelükön, és ezt a futást nagyrészt a kispad vezénylete le. Cameron Payne végigjátszotta a negyedik negyedet, ezalatt 5/7 dobását elsüllyesztve 12 pontot szerzett, továbbá kiosztott 5 gólpasszt is, de az ugyancsak csere Terrence Ross és T.J. Warren is beszórt 7-7 pontot ekkor, őket sem lehetett lecserélni. A három cserejátékos összesen 45 pontot szerzett az este folyamán, viszont a kezdőkre sem lehetett panasz, Devin Booker 29 ponttal és 5 gólpasszal, Bismack Biyombo 17 ponttal, 13 lepattanóval és 5 blokkal, míg Chris Paul (13 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) sokoldalú játékkal jelentkezett, így a Suns tartja a negyedik helyét nyugaton.

Maxey extrája is kevés volt. James Harden ezt a meccset is kihagyta, és ezt végül azzal együtt sem bírta el a 76ers, hogy Tyrese Maxey 14/19 dobását elsüllyesztve, azon belül 7/11 triplát bebombázva 37 pontot dobott, csapatszinten így is 43,6 százalékkal céloztak mezőnyből. Joel Embiid dobásai sem estek a megszokott ütemben, ugyanakkor a büntetőire építve így is eljutott 28 pontig, 10 lepattanóig és 4 gólpasszig, ezen a duón kívül viszont csak Tobias Harris (13 pont, 3/6 tripla) tudott érdemben hozzászólni támadásban. A 76ersnek így is lehetett volna esélye a győzelemre, amennyiben nem omlanak össze védekezésben is a végén, ugyanakkor Payne lassítása megoldhatatlan feladatnak bizonyult, így az elmúlt négy meccsükön a harmadik vereségüket könyvelhették el, és arról valószínűleg már lemondhatnak, hogy utolérik az éllovas Milwaukee-t, de a Celtics megelőzése is kemény diónak tűnik, tőlük is 2 meccs a lemaradásuk.

A Suns legjobb dobói: Booker 29/6, Biyombo 17, Warren 16/6
A 76ers legjobb dobói: Maxey 37/21, Embiid 28/3, Harris 13/9

 

Sacramento Kings - Utah Jazz 121-113

Fox hiánya is belefért. De’Aaron Fox a sérült combhajlítója miatt kiülte ezt az összecsapást, de a Kings így is hozni tudta a kötelezőt, noha a Jazz Lauri Markkanen, Jordan Clarkson, Collin Sexton és Rudy Gay nélkül nélkül is megnehezítette ellenfele dolgát. Kevin Huerter legutóbb remekül tért vissza a hazaiaknál, és most ugyanott folytatta, ahol a Suns ellen abbahagyta, 27 ponttal, 7 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel zárt, ugyanakkor most leginkább a triplavonalon belülről veszélyeztetett. Keegan Murray dobálta Huerter helyett is a triplákat, 6/12-vel zárt kintről, Domantas Sabonis (16 pont, 15 lepattanó, 7 gólpassz) szokás szerint sokoldalúan játszott, és Harrison Barnes is betett a közösbe 18 pontot, Fox nélkül is remekül nézett ki a támadójáték. A Jazz leginkább a festékből élt, 70 pontot szereztek erről a területről, különösen Walker Kessler villogott, az újonc center 14/16 dobását elsüllyesztve 31 pontot jegyzett, és emellett 11 lepattanóba is belekapaszkodott. Kessler mellett Kelly Olynyk (17 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) kacérkodott egy tripla-duplával, Ochai Agbaji pedig beszórt 20 pontot, de ebben az összeállításban csak a tisztes helytállásra futotta tőlük, így egymeccses hátrányba kerültek a Thunderhez és a Maverickshez képest is a play-inért folytatott harcban.

A Kings legjobb dobói: Huerter 27/6, Murray 22/18, Barnes 18/6
A Jazz legjobb dobói: Kessler 31, Agbaji 20/9, Olynyk 17

 

Los Angeles Clippers - New Orleans Pelicans 110-131

Ingram a hátára vette a Pelicanst. Már-már úgy tűnt, hogy a Pelicans kiszorul a play-inért folytatott csatározásból is, viszont a Clippers elleni sikerük sorozatban a negyedik volt, így utolérték a Timberwolvest és a Lakerst is, és csupán 1,5 meccsre vannak a biztos rájátszást érő helyektől – egészen pontosan a Warriorstól és a most megvert Clipperstől. Brandon Ingram a legutóbbi tripla-duplája után most 32 ponttal és karriercsúcsot jelentő 13 gólpasszal zárt, a vezérletével 36 gólpasszt osztott ki a csapat, de legalább ekkora extrát hozott Trey Murphy III is, aki a 10/12 triplájára támaszkodva szintén 32 pontot jegyzett, és rá építve 21/34 triplát dobott a Pelicans. Ingram és Murphy mellett CJ McCollum (21 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) és Jonas Valanciunas (17 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) is jól teljesített, miközben a Clipperst Paul George hiánya mellett az is hátráltatta, hogy Kawhi Leonard 4/16, Russell Westbrook pedig 4/12 dobását süllyesztette el. Hiába volt nagyon hatékony Eric Gordon, Ivica Zubac és Robert Covington is, illetve ért el 18 pontot és 7 gólpasszt Bones Hyland, a Clippers 21 dobással kevesebből operálhatott, és a 12 engedett támadólepattanó után is 20 pontot kaptak.

A Clippers legjobb dobói: Hyland 18/9, Gordon 15/9, Westbrook 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Murphy III 32/30, Ingram 32/9, McCollum 21/9

 

A tabella ide kattintva megtekinthető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus