A Pacers és a Pelicans az első két továbbjutó

Kiesett a Boston és a Sacramento is, utóbbi hazai pályán: lejátszották az NBA Szezonközi Tornájának első negyeddöntőit.

Szezonközi Torna, negyeddöntők

Indiana Pacers - Boston Celtics 122-112

A Pacers jutott tovább. Az első félidő végig szorosan alakult, az Indy már ott is remek dobóformával nyitott és több nagyon nehéz hármast is a gyűrűbe emelt, de pár pontnál nagyobb különbség egyik irányba sem alakult ki - igaz, éppen a nagyszünet előtt tudott kicsit meglógni a Boston a mérkőzés addigi legnagyobb futásával, így hét egységgel járt előrébb a pihenőidőben. A fordulás után azonban emelt a tempón Tyrese Haliburton, aki támadásról támadásra találta meg a legjobb megoldást és folyamatosan dobta, vagy dobatta a pontokat a vendéglátó oldalán, így átvette az irányítást a hazai alakulat, 71-71-nél egyenlített, majd 11 pontos előnyt épített fel, valósággal lerohanta ellenfelét, a Boston tehetetlennek bizonyult. A vendégek a záró etapban azért még egyszer ráléptek a gázra, 94-94-nél egyenlítettek, majd innentől pár percig oda-vissza jöttek a kosarak (hétszer volt egál az állás), de aztán másfél percnél Haliburton egy 3+1-es akcióval felrobbantotta a csarnokot - Jayson Tatum dobása kimaradt, a következő játékból Buddy Hield is betalált távolról, a Pacers pedig egy 9-0-s futással megnyerte a mérkőzést. Haliburton 26 ponttal, 10 lepattanóval és 13 gólpasszal tripla-duplát gyártott úgy, hogy egyetlen labdát sem adott el, aki játszott legalább tíz percet, az mind tíz pont fölé jutott, csapatszinten 19 hármast bombáztak be, nagyon vigyáztak a labdára, és mindenki elvégezte a feladatát - remek csapatteljesítménnyel, Haliburton vezetésével bejutottak a Szezonközi Torna elődöntőjébe és kiejtették a keleti listavezetőt.

Túl sokat hibázott a Boston. A Kristaps Porzingist továbbra is nélkülöző Celticsnél igazából csak Jayson Tatum (32 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és Jaylen Brown (30 pont, 9 lepattanó) dobott jól és megbízhatóan, illetve az 5/7 triplás Sam Hausert is emeljük még ki, de összességében 30% alatti hatékonysággal tüzeltek távolról, és ennél is nagyobb baj volt a 18 eladott labda, főleg úgy, hogy a Pacers csak hatszor veszítette el a játékszert. Ezekkel sok pluszlehetőséghez juttatták az ellenfelet, fontos pillanatokban is belebonyolódtak a helyzetekbe, a tripláik pedig egy-egy átmeneti időszakot leszámítva tényleg nem ültek - ráadásul büntetőből is kilenccel kevesebbet harcoltak ki, mint ellenfelük. Kicsit elnyomta őket a Pacers intenzitása és a csarnok hangulata, igazi playoff-atmoszféra uralkodott Indianapolisban, Joe Mazzulla vezetőedző pedig meg is dicsérte az ellenfelet, szerinte nagyon jól játszottak Bruce Brownék. Ők ezzel kiestek, az alapszakaszban csak 6-5 az idegenbeli mérlegük, most viszont sorozatban négy hazai meccs vár rájuk, mielőtt elindulnak egy nyugati túrára.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 26/15, Hield 21/12, Turner 17/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/6, Brown 30/6, White 18/6

 

Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 117-127

Jól kezdett, majd lefagyott a Kings. A hazaiak remekül nyitották a meccset, az első 14 dobásukból 12-t is a gyűrűbe küldtek, így 32-17-es előnybe kerültek, de aztán az inga átlendült a túloldalra és jött a totális lefagyás: De'Aaron Foxék 2/18-as időszakkal folytatták, csak ebben a periódusban tíz (!) labdát adtak el, és a New Orleans egy 28-5-ös futással a kezébe vette az estét. A nagyszünetet követően már végig a vendégek jártak előrébb, egy pillanatig sem voltak hátrányban, Brandon Ingram nagy dobásaival 15 pont is volt közte, és bár a Kings nem adta fel, stabilizálta magát és látótávolságon belül maradt, de az irányítást már nem tudta visszavenni. A záró etap közepén hat pontig jött vissza a Sacto, de itt egy 9-0-s futás következett a New Orleans részéről, ami eldöntötte a küzdelmet, így a végig playoff-intenzitású és playoff-hangulatú (még speciális pólók is készültek a hazai szurkolóknak, ez is hozzátett) találkozón vendégsiker született - a Pels továbbjutott, a Kings viszont némi meglepetésre elbúcsúzott.

Ingram volt a vezér. Az említett Brandon Ingram 40 percet töltött a parketten és végig ő adott tartást a Pelicansnek, 10/20-as mezőnymutatóval, 3/6 triplával és 7/9 büntetővel dobott 30 pontot, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt, kevés hibával és főleg kevés rossz döntéssel operált, a legfontosabb pillanatokban pedig mindig érkezett tőle valami nagy játék. Mellette Jonas Valanciunas (18 pont, 11 lepattanó), Herb Jones (23 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 3/5 tripla), illetve CJ McCollum (17 pont, 7 gólpassz) is jól játszotta a szerepét, Zion Williamson (10-6-6) ugyan eléggé elveszett Sabonisék mellett, de most nem is kellett tőle több, főleg hogy a padról a Murphy-Alvarado duó is elég sokat tudott hozzátenni, főleg az első félidei nagy futás során. A Kingsnél Fox (30 pont, 4 gólpassz, 6 eladott labda, 10/25 mezőnyből, 1/7 tripla) felemás meccset játszott, Sabonis villogott (26 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), Malik Monk 21 ponttal és 5 gólpasszal szállt be a cseresorból, de összességében sokkal-sokkal gyengébben dobtak ellenfelüknél, és védekezésben semmilyen ellenszerük ne mvolt a több lábon álló New Orleansra. Így hiába a jobb forma és a Pels eddigi gyenge idegenbeli mérlege, mégis a Kings esett ki, de a következő nyolc meccséből hetet is otthon játszhat még, úgyhogy ezekben a hetekben bőven stabilizálhatja magát a nyugati élmezőnyben.

A Kings legjobb dobói: Fox 30/3, Sabonis 26, Monk 21/15
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 30/9, Jones 23/9, Valanciunas 18

 

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus