A Philly a Memphist, a Nuggets a Cavst győzte le

A Warriors ellen is nyert a Lakers, megvan a Doncic-Irving páros első közös győzelme Dallasban, hosszabbítás döntött a Pacers-Celtics és a Jazz-Thunder meccseken: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Cleveland Cavaliers - Denver Nuggets 109-115

Jokics nem lassított, elvitte a végét a Nuggets. A várt szoros mérkőzést hozta a rangadó, a Nuggets kezdett jobban és öt ponttal megnyerte az első negyedet, de a nagyszünetig fordított a Cavaliers, a harmadik játékrész rendkívül kiélezetten alakult, és végül kétpontos hazai fórról indulhatott a negyedik etap. Az ohióiak őrizgették is a párpontos előnyüket egészen az utolsó öt percig, 105-101 után azonban sebességet váltott a nyugati éllovas és három perc alatt egy 13-4-es rohammal a maga javára fordította a derbit - Michael Porter Jr. nyolc, Nikola Jokics öt pontot dobott ekkor, míg a Cavs az utolsó tíz mezőnydobásából egyetlen egyet tudott csak a gyűrűbe küldeni. Ez a clutch időszak eldöntötte a csatát, a Denver nagyon pontosan, koncentráltan és hatékonyan oldotta meg a helyzeteit, míg a Cleveland a legfontosabb pillanatokban hibázott, így végül Michael Malone csapata nyerte ezt a kiemelt mérkőzést is. A sorozatban harmadik MVP-címéért hajtó Jokics 24 ponttal, 18 lepattanóval és 13 gólpasszal újabb tripla-duplát gyártott, Porter Jr. 25 pontot és 6/10 triplát jegyzett, Kentavious Caldwell-Pope a fontos védekezései mellett 4/4 hármast küldött a gyűrűbe, így Aaron Gordon hiánya, és a pályára lépő Jamal Murray 6/19-es mezőnymutatója is belefért. Jokicsról egyébként azt mondta Donovan Mitchell, hogy ő abban a hitben volt, hogy lelassították, majd ránézett a statisztikai lapra - szerinte amit ő és Joel Embiid művel napi szinten, az már egy következő szint, nagyon nehéz erre szavakat találni. Malone pedig egyszerűen összegezte a látottakat: Jokics az MVP, nem lehet kérdés.

Mobley eltűnt a végére. A denveri periméter kordában tartotta a clevelandi hátvédpárt, Donovan Mitchell 9/22-t, Darius Garland 7/20-at dobott mezőnyből, ketten együtt 3/13 triplát és 8 gólpasszt tettek hozzá, ezek nem azok a számok, amelyek általában Cavs-győzelmet eredményeznek. A hazaiaknál azonban a megnyíló lehetőségekkel három negyeden át tökéletesen élt Evan Mobley, aki 31 pontot termelt 12/19 jó dobással és 9 lepattanóval, ő tette hozzá azt a pluszt, ami a hátvédekből most hiányzott - azonban mind a 31 pontját három negyed alatt szerezte, addig ő volt a sztár, a legfontosabb időszakban, az utolsó játékrészben viszont elveszett és egyetlen pontot sem szerzett már. A hajrában nagyon kellett volna egy higgadt vezér, aki megoldja a clutch helyzeteket, de sem ő, sem Mitchell nem tudta jól felvállalni ezt a szerepet, így nagyjából emiatt (meg a 23%-os triplázás miatt) kaptak ki végül. 

A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 31/6, Garland 22/3, Mitchell 22/6
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 25/18, Jokics 24/6, Caldwell-Pope 17/12

 

Indiana Pacers - Boston Celtics 138-142 - hosszabbítás után

Tatum eldöntötte. Pontgazdag meccset játszottak a csapatok, ahol mindkét fél 50 százalék felett dobott mezőnyből, a rendes játékidő végén viszont bedeszkázták a gyűrűket, 1:41-gyel a vége előtt kialakult az a 125-125-ös állás, amivel a hosszabbítás a kezdetét vette. A ráadásban is fej fej mellett haladt a Pacers és a Celtics, az utolsó percre 138-138-as állással fordultak a csapatok, ekkor viszont Jayson Tatum higgadtan elsüllyesztett két büntetőt, majd Aaron Nesmith hibája után háromszor is próbálkozhatott a Celtics, és harmadikra Taum visszatett egy támadót – Tyrese Haliburton még próbálkozott egy triplával életben tartani a Pacers reményeit, de a dobása kimaradt. A vendégek hőse Tatum (31 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) lett végül, de dicséretet érdemel Jaylen Brown (30 pont, 11 lepattanó) és a padról közös erővel 41 pontot elérő Brogdon-White kettős is. A vendégek kispadja ellensúlyozni tudta, hogy Tatum összességében csak 9/25 dobását süllyesztette el, és az is belefért nekik, hogy Myles Turnerre nem találtak választ az este jelentős részében: a Pacers centere 13/15 dobást, közte 8/10 triplát elsüllyesztve 40 pontot ért el, és emellett 10 lepattanót is begyűjtött. Turnerre építve a Pacers is megvolt támadásban, Tyrese Haliburton (22 pont, 14 gólpassz) is dupla-duplát szállított, Bennedict Mathurin 19, Buddy Hield 18 ponttal jelentkezett, de egyikükben sem volt meg az az extra a legvégén, ami Tatumban igen.

A Pacers legjobb dobói: Turner 40/24, Haliburton 22/9, Mathurin 19/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/9, Brown 30/9, Brogdon 24/15

 

Orlando Magic - Detroit Pistons 108-106

Wendell Carter Jr. hős lett. Kiélezett meccset játszottak a felek, egyetlen negyed végén sem volt két pontnál nagyobb a különbség, és amikor a Magic megpróbált meglépni egy 15-0-s futással, akkor is rögtön jött egy 14-0-s válasz a Pistonstól, sokáig minden jel abba az irányba mutatott, hogy hosszabbítás vár majd a felekre, annyira nem bírtak egymással. 5 másodperccel a vége előtt Jaden Ivey hatalmas triplájával egyenlített a Pistons, majd az időkérés után Paolo Banchero kapta a labdát, akinek a dobása kimaradt, de Wendell Carter Jr. még időben be tudta pöcizni a labdát a gyűrűbe, és ezzel végül megnyerte a csapatának a meccset. Carter Jr. egyébként is aktív volt ezen az estén, 14 ponttal és 14 lepattanóval (6 támadó) dupla-duplázott, de nem ő volt a fő pontfelelős a hazaiaknál, hanem a 21 pontos Franz Wagner, és összesen nyolcan dobtak legalább kilenc pontot a Magicnél, mindig akadt valaki, aki elő tudott lépni. A Pistonsnál is hasonló volt a helyzet, Ivey 25 ponttal hozott egy kiemelkedő ponttermést, míg mellette eloszlottak a terhek, a csapat kezdője viszont nem igazán működött, akkor voltak a jobbak, amikor jöttek a cserék: Alec Burks 16 ponttal és 4/4 triplával jelentkezett a cseresorból, míg James Wisemannel (8 pont, 10 lepattanó) a pályán +16-ban zárt a Pistons, de ez sem volt elég a győzelemhez.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 21/6, Anthony 15/9, Fultz 14/3, Carter Jr. 14
A Pistons legjobb dobói: Ivey 25/15, Burks 16/12, Hayes 12/3, Diallo 12

 

Philadelphia 76ers - Memphis Grizzlies 110-105

17 pontos hátrányból fordított a végén a Philly. Pocsékul kezdte a meccset a Sixers, a vendéglátónál nagyon hamar kiderült, hogy támadásban nem ez lesz a szezon teljesítménye, egyszerűen nem estek be a dobások - főleg Joel Embiid szenvedett, aki egy betegséggel együtt vállalta a játékot, de nem volt barátja a gyűrű. Az első negyedet 15 ponttal, 37-22-re bukta el a gárda, égett már 17 ponttal is, és még a harmadik negyed elején is 12 volt közte, innen zárkózott fel, ahogy ráerőltette akaratát ellenfelére - de még az utolsó játékrész is hatpontos Memphis-előnyről indult, sőt eleinte tovább nőtt a különbség 9-10 egységre. A Sixers azonban nagyon nagyot harcolt, az utolsó négy perchez érve vissza tudott jönni egy labdán belülre, 100-100-nál egyenlített, majd a Grizzlies válaszai után jött a fordítás is: 100-104-et követően előbb James Harden vert be egy óriási hármast, majd Embiid blokkolt, PJ Tucker támadópattanót szerzett, és 39 másodpercnél Tobias Harris süllyesztette el ebből a vezetést jelentő triplát. A Memphis következő támadásából Morant megint hibázott, Embiid pedig összeszedte és bezsákolta a labdát, és bár a Grizzlies még három triplát is elemelhetett az egyenlítésért, de mind kimaradt, így két Harris-büntető beállította a végeredményt. A Sixers összességében gyengén támadva, de nagyot védekezve, és nagy akaratról tanúbizonyságot téve nyerte meg a rangadót, amit leginkább Embiid számai tükröznek: 7/25 mezőnyből, 0/5 tripla, 13/17 büntető, de 27 pont, 19 lepattanó, 6 gólpassz és 6 blokk. Mellette azért Hardent (31 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 6/9 hármas) és Harrist (20 pont, 4/7 hármas) is emeljük ki, a Philly pedig összességében nagyon elégedett lehet a nyugati második helyezett legyőzésével, zsinórban ötödször nyert, és készülhet a Celtics elleni újabb rangadóra.

Kellett volna egy jó Morant. Leginkább Ja Morant jó játéka hiányzott ahhoz, hogy a kezdeti előnyt be tudja osztani és győzelemre tudja váltani a Grizzlies, a vezér ugyanis pocsékul dobott, és Embiiddel ellentétben ő mással sem nagyon tudta ezt ellensúlyozni: végül 3/16-os mezőnymutatóval, 3 lepattanóval és 5 gólpasszal jutott el 15 pontig, ráadásul védekezésben sem szaggatta az instrángot. Persze nem csak rajta múlt a vereség, az egész csapat körbelövöldözte a gyűrűt, alig 39%-kal zártak mezőnyből és 22%-kal tripláztak, ugyan a festékben aratott győzelmük és a megnyert lepattanózásuk egy ideig vitte őket, de végig nem értek vele úgy sem, hogy védekezésben csapatszinten azért jár nekik a dicséret. A hajrára azonban elfogytak, ott egyszerűen belehajszolta csapatát a sikerbe a tomboló philadelphiai publikum, a Grizzlies pedig összeroppant - rengeteget hibáztak Bane-ék a clutch játékoknál elöl-hátul, a negyedik negyed második felében már nem tudták kontrollálni a Phillyt, ez pedig a végén fájó vereséget eredményezett számukra. A Denver így már hat meccsre van tőlük és inkább hátrafelé érdemes nézegetniük, jön mögöttük a rendkívül sűrű nyugati középmezőny.

A 76ers legjobb dobói: Harden 31/18, Embiid 27, Harris 20/12
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 25/12, Jackson Jr. 18/3, Morant 15

 

Toronto Raptors - New Orleans Pelicans 115-110

VanVleet nélkül is jobb volt a Raptors. Fred VanVleetet az utolsó pillanatban húzta ki a meccsről a Toronto személyes okok miatt, de a kezdő irányító nélkül is jobb volt ellenfelénél a vendéglátó három és fél negyeden keresztül. A társaság négy ponttal nyerte az első játékrészt, kilenc ponttal vezetett a nagyszünetben, tizenöt volt közte a harmadik negyed végén, és még az utolsó bő három percnek is tízegységnyi fórral vághatott neki - ott kicsit behorpadt, és 33 másodperccel az órán 112-110-ig engedte vissza a Pelicanst, de Gary Trent Jr. clutch triplája elállította a vérzést és lezárta a találkozót. A kanadaiak sikerében ismét kulcsszerepet játszott Jakob Pöltl, a nemrég megszerzett center most 9/11-es mezőnymutatóval jutott el 21 pontig, emellé pedig karriercsúcsot jelentő 18 lepattanót szedett le, amelyből hét is a támadóoldalon érkezett - csak az utolsó negyedben 10 pontot és 6 lepattanót jegyzett, ez utóbbiból három jött az ellenfél palánkja alatt. Az ő remekléséhez csatlakozott a 26 pontos Pascal Siakam és a 18-18-at szóró Barnes-Trent Jr. páros, és végül a második félidőben kapott 65 pont ellenére sorozatban harmadik győzelmét is behúzta a gárda - ezzel utolérte a Washingtont és fél meccsre megközelítette az Atlantát, éles csatában van a keleti playin-helyeken.

Idegenben nem megy. Ezzel a vereséggel már csak 10-20-ra áll vendégként a Pelicans, és az utóbbi négy meccséből harmadszor kapott ki, egyáltalán nincs jó formában. Most is későn ébredt, ugyan a negyedik negyed második felében már egyértelműen jobb volt a Raptorsnál, de ez kevésnek bizonyult az üdvösséghez, ennél sokkal stabilabb játék kellett volna ahhoz, hogy nyerni tudjon Torontóban. Zion Williamson hiánya egyre kevésbé fér bele, és bár Brandon Ingram most is remekelt (36 pont, 7 lepattanó, 5/7 tripla, 14 pont a negyedik negyedben), de sem az ő játéka, sem CJ McCollum 23 pontja, sem Jonas Valanciunas dupla-duplája nem lett elég. A festékben kereken húsz ponttal kaptak ki, saját bevallásuk szerint Pöltl "takarító munkája" rengeteg védekezésüket tette tönkre, így végig hátrányban voltak, és a játék képe alapján egyértelmű vereséget szenvedtek - most mennek tovább New Yorkba, ott sem lesz könnyű dolguk.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 26/3, Pöltl 21, Barnes 18/6, Trent Jr. 18/9
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 36/15, McCollum 23/9, Valanciunas 12

 

Dallas Mavericks - San Antonio Spurs 142-116

Először nyert a Doncic-Irving duó. Harmadszor lépett pályára egymás oldalán Luka Doncic és Kyrie Irving, és a Spurs tökéletes ellenfélnek bizonyult ahhoz, hogy a Mavericks megszerezze az első győzelmét úgy, hogy mindketten játszanak. Mindkét sztár 30 percet töltött a pályán, Doncic ezalatt 28 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal jelentkezett, Irving pedig 23 pontot és 6 gólpasszt tett be a közösbe, és utóbbival a pályán +34-ben zárt a Mavericks. A hazaiak kispadja is extrát nyújtott, Tim Hardaway Jr. 22, Christian Wood 16, Justin Holiday 15 pontot dobott, és összességében is 56,1 százalékkal dobtak mezőnyből, ráadásul 22/42 triplát is elsüllyesztettek csapatként. A Spursnél hiába ért el minden kezdő kétszámjegyű termést, mélységben nem tudták felvenni a versenyt az ellenfelükkel, így sorozatban a 15. vereségüket könyvelhették el, és az elmúlt 21 meccsükön 1-20-ra állnak. Keldon Johnson (22 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) sokoldalú teljesítménye csak szépségtapasznak volt elegendő, annak viszont örülhetnek, hogy az All-Star szünet sem törte meg Malaki Branham lendületét, ezúttal 23 ponttal és 5 gólpasszal jelentkezett az újonc hátvéd.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 28/3, Irving 23/9, Hardaway Jr. 22/18
A Spurs legjobb dobói: Branham 23/6, Johnson 22/3, Bassey 16/3

 

Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 120-119 - hosszabbítás után

Markkanen nem lassít. Az elmúlt hétvégén a pályafutása során először All-Star meccsen pályára lépő Lauri Markkanen ismét bizonyította, hogy miért kapott meghívást a legjobbak közé, végig nagyan agresszívan játszott, 43 ponttal, és 10 lepattanóval húzta a csapatát, és a hosszabbítás vége előtt 4,1 másodperccel 3/3 bedobott büntetővel megnyerte a meccset is a csapatának, miután Luguentz Dort tripladobás közben faultolta őt. A szintén először All-Starnak választott Shai Gilgeous-Alexander a meccs jelentős részében tartotta a lépést a finn magasemberrel, 39 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkezett, de a hosszabbítás legvégén kimaradt a potenciális meccsnyerője, nem tudott hőssé válni. A két kiemelkedő egyéni teljesítmény mellett bizonyos fokig dicsérhető a 24 pontos Jordan Clarkson és a dupla-duplázó Josh Giddey (18 pont, 11 lepattanó) is, míg Walker Kessler (7 pont, 18 lepattanó, 7 blokk) újabb különleges estén van túl – az újonc magasember a rendes játékidő utolsó 10 másodpercében két támadólepattanót is szerzett, és a második után ő mentett hosszabbításra 4,1 másodperccel a vége előtt.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 43/9, Clarkson 24/6, Agbaji 12/9, Olynyk 12/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 39, Giddey 18, K. Williams 16/6

 

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 124-111

Villogtak a kiegészítők, jobb volt a Lakers. Úgy nyert a Los Angeles, hogy LeBron James 13, Anthony Davis 12 pontot szerzett, D'Angelo Russell pedig pár perc játék után megsérült: az első negyedben kiment a bokája, és nem tudott már visszatérni, több egyelőre nem derült ki róla. A LAL viszont így is remekelt: az első negyedet nyolc ponttal nyerte a társaság, majd innentől a harmadik játékrészig szorosan alakult a küzdelem, ott azonban egy 21-7-es rohammal állva hagyta ellenfelét Darvin Ham alakulata - és bár a GSW még egyszer visszajött tízen belülre, de egy újabb 26-6-os futás végleg lezárta a küzdelmet, volt már közte 28 pont is a hazaiak javára. A magabiztos játék is meglepetés, de az főleg az, hogy a két vezértől ennyire nem kellettek hozzá a kosarak: Davis összesen öt dobásba állt bele, James pedig 5/20-at szenvedett össze, azonban Malik Beasley és Austin Reaves vezetésével a kiegészítő személyzet megoldotta a feladatot. Beasley már a meccs elején is bekezdett, végül 25 ponttal és 7/11 triplával ő lett a csapat legeredményesebb játékosa, Reaves pedig 6/6 jó dobással jutott el 17 pontig - ebből 13-at dobott a sorsdöntő harmadik negyedben, amikor Beasley is hozzátett nyolc egységet. Összesen nyolc játékosuk szerzett kétszámjegyű pontmennyiséget, 30 gólpasszal és 50% feletti triplázással zártak, ez az a játék, amivel lehet keresnivalójuk a folytatásban - közelítettek a playinhez, most viszont jön egy Mavs-Grizzlies-Thunder idegenbeli túra, ott alaposan megmérik majd őket.

Most ennyit tud a GSW. Steph Curry és Andrew Wiggins nélkül nincs több a Warriorsban, amelynél ugyan az egész szezon arról szól, hogy majd ha minden összeáll, akkor beindul, de jelenleg a nyugati 10. helyen áll, és játékban egyértelműen elmaradt a mögötte lévő Lakerstől is. Főleg a védekezés hiányzott, de a rohanós játékban túl sokszor célzott vaktölténnyel is a gárda: 40% alatt maradt mezőnyből és 30% alatt távolról, így nem csoda, hogy végül igazából teljesen sima vereséget szenvedett. A harmadik negyedig tudott partiban lenni a társaság a támadópattanókkal és például Ty Jerome váratlan extrájával, de ebben a formában nem tud többet ez a keret - nagyon kell vissza Curry és Wiggins, hogy össze tudják magukat szedni, csak addig valahogy a víz felett kellene maradni...

A Lakers legjobb dobói: Beasley 25/21, Reaves 17/3, Hachimura 14
A Warriors legjobb dobói: Thompson 22/12, Jerome 20/6, Poole 16/6

 

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 133-116

Minden a Kings mellett szólt. A Trail Blazers a rossz időjárási körülmények miatt jelentősen később tudott csak elindulni az összecsapásra, Jusuf Nurkic, Anfernee Simons és Justise Winslow játékára eleve nem is számíthattak sérülés miatt, és a körülményeket is figyelembe véve Chauncey Billups úgy döntött, hogy Damian Lillard és Jerami Grant is pihenőt kap erre a meccsre. Az első negyedet mindezek ellenére is a vendégek nyerték nyolc ponttal, de a második 12 percet már 37-20-ra a Kings húzta be, és végül magabiztosan nyerték a meccset is. A hazaiaknál De’Aaron Fox 11/15 dobását elsüllyesztve 31 pontot szórt, Domantas Sabonis 18 ponttal, 18 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, míg a padról Terence Davis 20, Malik Monk 15 ponttal gondoskodott arról, hogy a kezdőknek ne kelljen túlságosan sok időt a pályán tölteni. A vendégek a körülményeket figyelembe véve korrekt teljesítményt nyújtottak, Nassir Little (26 pont, 4 labdaszerzés, 5/9 tripla) és Cam Reddish (24 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) is élni tudott a nagyobb lehetőséggel, de reális esélyük nem mutatkozott a győzelemre.

A Kings legjobb dobói: Fox 31/6, Davis 20/12, Sabonis 18
A Trail Blazers legjobb dobói: Little 26/15, Reddish 24/9, Johnson 16/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus