A Philly Bostonban, a Dallas Clevelandben játszik rangadót

Tizenegy mérkőzést rendeznek hajnalban a tengerentúlon, íme a következő NBA játéknap programja.

Cleveland Cavaliers – Dallas Mavericks 01:00

Ez egy komoly rangadó lehet, a Cleveland ugyan lépést tévesztett az elmúlt napokban és az utóbbi öt meccséből csak kettőt nyert meg, de így is a legjobb keleti csapatok közé tartozik és továbbra is őrzi második helyét a tabellán. A Dallas szintén a Nyugati Konferencia egyik legélesebb csapata jelenleg, Doncicék bár legutóbb Indianában kikaptak, de ezt megelőzően zsinórban hét győzelemig meneteltek és nagyon ott kopogtatnak a top 6 ajtaján, egyértelműen ez a célja a csapatnak idén. Kyrie Irving és Luka Doncic elképesztő formában van, az ő bombaformájuk mellé pedig az elmúlt hetekben kőkemény védekezés is társult – a vendégek most annyira egyben vannak, hogy a remek formából az elmúlt időszakban kissé kibillenő Cavaliers ezúttal hazai pályán sem biztos, hogy esélyes.

 

Orlando Magic – Brooklyn Nets 01:00

A Magic ismét visszatért arra az útra, amelyen a szezon első felében járt, a floridaiak ugyan az elmúlt alkalommal a Trae Young nélkül felálló Atlanta ellen kikaptak, de összességében így is 7-3-mal hozták le az utolsó tíz meccsüket és harcban vannak a keleti hatodik helyért. A Nets jóval alacsonyabb szinten van, a csapat csak 3-7-et hozott az utolsó tíz találkozóján, igaz, hogy tegnap a Memphis ellen győzni tudott, de így is meglehetősen korlátozottak a képességei. A csapatok között nagy különbségek vannak jelenleg, a Magic a legutóbbi veresége ellenére is jó formában van, hazai pályán pedig egy fáradtabb és egyébként is gyengébb csapat ellen muszáj hoznia az újabb győzelmet – érdekes módon idén mindkét egymás ellenit a Brooklyn húzta be, ha ez harmadjára is megtörténik, akkor az nagyon sokba kerülhet a Magicnek a hatodik helyért zajló versenyfutásban.

 

Washington Wizards – Golden State Warriors 01:00

Az erőviszonyok egyértelműek, a Warriors az utolsó szalmaszálba kapaszkodva próbálna feljebb kúszni a nyugati tabellán – Curry-ék biztató heteken vannak túl, hiszen 8-2-vel teljesítették az elmúlt tíz meccsüket, így nagyon kiélezett harcot vívnak a Lakersszel a 9-10. helyeken, sőt, legszívesebben még ennél is feljebb lépnének. A Wizards ellen természetesen nem is lehet más a céljuk, mint a győzelem, a hazaiak még mindig nem érték el a tíz győzelmet idén, jelenleg pedig egy tizenegy mérkőzés óta tartó zakósorozat áll a nevük mellett, már gyakorlatilag a tankoló csapatok ellen sem számítanak esélyesnek Kuzmáék. A GSW annak ellenére jól néz ki, hogy legutóbb a Denver ellen szenvedett vereséget, nagyon fontos meccs lesz ez a vendégek számára a tabellán való zárkózás szempontjából, egyszerűen nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy az idén hazai pályán csak három meccset nyerő Wizards borsot tudjon törni a GSW orra alá.

 

Atlanta Hawks – Utah Jazz 01:30

A Hawks egy biztató rövid időszak után megint egy komolyabb gödörbe süllyedt bele: a legutóbbi, Magic elleni diadal azért szépít a dolgon – főleg annak fényében, hogy Trae Young nem volt ott a pályán –, de az ezt megelőzően bemutatott zakósorozat a Bulls, a Hornets és a Raptors ellen kifejezetten kellemetlen volt, az atlantaiak szezonja minden bizonnyal már aligha tartogat meglepetéseket, nagyon se felfelé, se lefelé nem tudnak elmozdulni a 9-10. helyekről. A Jazz viszont egyértelműen behúzta a kéziféket, a mormonok tízből csak három mérkőzésüket tudták megnyerni, legutóbb viszont a Spurs ellen azért még jelezték, hogy azért nem süllyedtek le teljesen a mezőny aljára. Ez a mérkőzés talán a hazaiaknak lesz egy fokkal fontosabb, ők még elérhetik a kilencedik helyet, de valójában ez sem számít túl sokat– a Jazz jelenleg három meccsre van a tizedik GSW-től, de ez a távolság a jövőben inkább nőni fog, mintsem csökkenni. Trae Young még legalább négy hétig nem lehet ott a csapattal, kérdés, hogy így a ligautolsó védekezését mennyire tudja ellensúlyozni a túloldalon a Hawks, most azért egy ilyen gyenge Jazz ellen hazai pályán feléjük billenhet el a mérleg nyelve.

 

Boston Celtics – Philadelphia 76ers 01:30

Ha Joel Embiid bevethető lenne, akkor ez egy kiemelt rangadó lehetne, ez viszont jelenleg nincs így, legjobbja nélkül a Sixers csak elvétve tud győzelmeket szerezni és már csak alig van a playin-vonal fölött a csapat. A Boston teljesen más színvonalat képvisel, a kelták magasan vezetik nem csak a saját konferenciáját, de az egész mezőnyt is, a Cavs előtt hét és fél (!) meccses előnye szinte már behozhatatlan. A Celtics 9-1-gyel hozta le az utóbbi tíz meccsét, most pedig egymás után nyolc sikernél tart, senki sem tudja megfogni Tatuméket. A vendégek ötből csak két győzelmet szereztek, bár az a két siker éppen a Cleveland ellen született, amik azért komoly meglepetésnek számítanak – a Miami, a Knicks és legutóbb a Bucks ellen viszont viszonylag simán kapott ki Nick Nurse csapata. Most valószínűleg kevésbé lesz rangadóhangulat, mint egészséges csapatok meccsén, Embiid hiányát gyengébb ellenfelek ellen sem nagyon bírja el a 76ers, a Celtics ellen pedig egyenesen bravúr lenne, ha sikerülne valahogyan meglepetést okozniuk a vendégeknek – a ligaelső azonban annyira egyben van, hogy erre most még Tyrese Maxey extrájával is kevés esély mutatkozik.

New York Knicks – New Orleans Pelicans 01:30

 A Knicks a Pistons legyőzését követően pihenőnap nélkül lép pályára, nagyon kellett is ez a siker a hazaiaknak, hiszen a korábbi remek forma már a múlté és Brunsonék egy mélyebb gödörbe kerültek az utóbbi időszakban: csak Philadelphiában tudtak győzni a közelmúltban, kikaptak például a Bostontól, a Magictól, a Houstontól és a Pacerstől is – van tehát miből kimásznia a társaságnak. A Pelicans ellen viszont azért nem feltétlenül a győzelem várható el, főleg nem fáradtan, a vendégek ugyanis bár az elmúlt két meccsükön a Heat és a Bulls ellen hazai pályán kaptak ki, de összességében így is abszolút esélyesek arra, hogy a végsőkig harcban legyenek a nyugati ötödik-hatodik helyért, ami egy ilyen erős mezőnyben nagy erény. Jelen állapotában a New Yorknak inkább maga mögé kell nézegetnie, mintsem előre, a másfél meccses előny a playin-vonal fölött azért még nem életbiztosítás, nagyon kellene a hazaiaktól egy jobb periódus, hogy stabilizálni tudják magukat – egyelőre még Randle és Anunoby nélkül kell, hogy valahogy talpon maradjanak. A NOP pihentebben és jobb formában várhatja ezt a derbit, alapvetően az lenne a meglepőbb, ha Williamsonék nem tudnák javítani az utóbbi napok kisebb botlásait.

 

San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 02:00

Sokan nem kell gondolkodnunk az előzetes esélyeken, gyakorlatilag minden amellett szól, hogy a nyugati első és utolsó helyezett mérkőzése nagyon sima lehet, a Spurs még az All-Star szünet előtt győzte le a Torontót, de azóta megint négy vereség következett, összességében pedig a kanadai siker volt az egyetlen győzelme az elmúlt tíz meccsén – nem úgy a Wolvesnak, Edwardsék ugyanis 7-3-mal teljesítették az utóbbi időszakot és bár némiképp meglepő módon nemrég kikaptak a nem túl éles Milwaukee-tól, de ezt másnap rögtön egy Nets elleni kötelezővel feledtették. A vendégeknek nagyon fontos, hogy ezeket a papírforma-mérkőzéseket magabiztosan hozzák, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb energiát emésszenek fel ezek a győzelmek, hiszen a nyugati élmezőny nagyon egyben van, elég egy kis bizonytalankodás és máris több hellyel lentebb találhatja magát az adott csapat. Január végén már megtörtént a csoda, akkor a Spurs egyetlen ponttal meg tudta verni a nyugati listavezetőt, ha a Minny az élen szeretné zárni az alapszakaszt, akkor nem engedheti meg magának, hogy kétszer is kikapjon a sereghajtótól – persze erre azért vajmi kevés esély mutatkozik a papírforma szerint, de tény, hogy egyszer már született meglepetés.

 

Detroit Pistons – Chicago Bulls 02:00

A Bulls érdekes helyzetben van, a realitás (és az eddig látott 57 mérkőzés) azt mondatja velünk, hogy az egyetlen kérdés idén, hogy a kilencedik vagy a tizedik helyen zárja-e az alapszakaszt a társaság – a konferencia úgy áll, hogy valószínűleg sem előrébb, sem hátrébb nem kerülhet már a csapat. A Pistonsnál is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy a hazaiak már lejjebb semmiképp sem kerülhetnek, hiszen sereghajtók Keleten és a legkevesebb győzelemmel rendelkeznek a mezőnyben, abszolút versenyben vannak a „ligautolsó” címért. A Pistons tegnap is pályán volt, a Knicks ellen szenvedett papírforma, de mégis egy szoros meccsen vereséget, ezzel zsinórban hatodik zakóját könyvelhette el Monty Williams csapata. Bár a Bulls sincs túl jó passzban, de legutóbb a Pelicans ellen azért tartalékosan is tudott meglepetést okozni, ma pedig egyenesen kötelező győzelem előtt állnak – érdekesség, hogy a Pistons a nyolc győzelméből egyet éppen a Bulls ellen szerzett még a szezon legelején, ez viszont nem határoz meg semmit, DeRozanék (is) bőven a detroitiak fölött vannak az erősorrendben, ebből fakadóan pedig komoly blama lenne számukra, ha Cunninghamék fáradtabban is képesek lennének meglepni őket.

 

Milwakee Bucks – Charlotte Hornets 02:00

A Bucks az utóbbi két meccsen Minnesotában és Philadelphiában bemutatott győzelmével kozmetikázott valamit az utóbbi hetek pocsék eredményein, ha valamire, akkor most ezekre kell építenie Doc Rivers csapatának, így még esélye adódhat arra, hogy a rájátszásra akár egy összeszedett és magabiztos játékot is láthatunk Gianniséktól. A Hornets érdekes heteken van túl, a tankoló csapat ötből négy győzelmet szerzett, de ez inkább csak egy egyszeri fellángolásnak tudható be, hiszen azért sem az Atlanta, sem a Utah, sem pedig legutóbb a Portland nem tartozott a komoly kihívást jelentő csapatok közé – más kérdés, hogy maga a Hornets sem az, de ezeken a meccseken mégis fölül tudott kerekedni a hozzá hasonló gyengébb ellenfelek ellen. Itt viszont valószínűleg véget ér a vendégek menetelése, a Bucks még leggyengébb napjaiban is messze jobb csapat a Charlotte-nál, a hazaiaknak ráadásul nyomást kell(ene) helyeznie a második Cavaliersre, ezt pedig ezzel a kötelező győzelemmel megtehetnék – mondanunk sem kell, mennyire kellemetlen pofon lenne, ha megint kudarcot vallana Rivers csapata.

 

Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 04:00

A felek két napja már játszottak egymással, akkor az OKC Houstonban tudta hozni a kötelezőt, ezzel pedig megint holtversenyben áll a Minnesotával az élen, most Gilgeous-Alexanderék talán még nagyobb esélyekkel vághatnak neki a visszavágónak, hiszen a Rockets 5-22-es idegenbeli mérlege azért nem éppen arra enged következtetni, hogy itt bármiféle ellenállást tanúsítanának Sengünék. A hazaiak tízből nyolc, zsinórban pedig öt sikernél járnak, és lassan kimondhatjuk, hogy egyértelműen az a céljuk, hogy megnyerjék az alapszakaszt, a Rockets viszont nagyon bukdácsol, minden bizonnyal el is engedte a szezont, a texasiak csak három meccsüket tudták megnyerni az utóbbi tíz alkalomból. Kötelező siker előtt állnak az oklahomaiak, ilyen csapatok ellen hazai pályán egyszerűen nem hibázhatnak, hiszen a nyugati élbolyban nagyon kis különbségek vannak, éppen ezért egy-egy nyerhető meccs elbukása nagyon fájó lehet.

 

Portland Trail Blazers – Miami Heat 04:00

A Miami itt még úgy is komoly esélyekkel indul, hogy tegnap is volt jelenése Erik Spoelstra csapatának, hiszen a vendégek az előző játéknapon a Kings ellen játszottak – a floridaiak Butler, Herro, Rozier, Jovics, Bryant és Orlando Robinson nélkül is le tudták végül győzni Foxékat, ami óriási eredmény ilyen foghíjas kerettel. A Blazers nagyon mélyen van, a nyugati csapat egymás után nyolc zakónál tart és még önmagához képest is rohamosan visszaesett a teljesítménye – ebben a sorozatban kikapott például a Detroittól és a Charlotte-tól is, ez azért minden elmond arról, hogy milyen szintet képviselnek Simonsék jelenleg. Üde színfolt viszont a csapat háza táján Deandre Ayton formája, aki az utóbbi hetekben kifejezetten jó meccsekkel rukkolt elő – ez persze nagyon kevés ahhoz, hogy a csapat a meccsein bárki ellen labdába tudjon rúgni, a hazaiak annyira kilátástalan helyzetben vannak jelenleg, hogy a Miami még fáradtabban és tartalékosabban is szinte abszolút kötelező győzelem előtt áll, főleg úgy, hogy a Portlandél is elég hosszú a sérültlista.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus