A Portland is kikapott Dallasban, ismét kiütötték a Spurst

Több csapat is megverte magát hajnalban, voltak egészen vállalhatatlan teljesítmények is - a Mavericks mindenesetre folytatta menetelését, a Jazz pedig 34 ponttal küldte haza a San Antoniót.

Több csapat is megverte magát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali játéknapján, voltak egészen vállalhatatlan teljesítmények is - a Mavericks mindenesetre folytatta menetelését, a Jazz pedig 34 ponttal küldte haza a San Antoniót.

Visszajátszás: Elszoktunk ettől - a Mavs oktat, a Spurst oktatják - videók

Indiana Pacers - Chicago Bulls 96-90

Csak a győzelem számít. Csúnya meccsen, erőlködve, de valahogy behúzta a kötelezőt a Victor Oladipót továbbra is nélkülöző Indiana és a játékosok szerint jelenleg csak ennyi a lényeg, semmi több. Támadásban nagyon nem találták a ritmust a vezér nélkül és bár kilenc ponttal vezettek az első félidőben, a nagyszünetre már hátrányba kerültek, borzasztóan akadozott a gépezet - aztán a harmadik negyed végén egy kisebb futással fordítottak és a záró etapban már végig vezetni tudtak, igaz, mindössze néhány ponttal. Ezt már sikerült megőrizniük és kipipálniuk a győzelmet, egyénileg főleg Myles Turner (18 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 5 blokk) és Darren Collison (23 pont, 3/4 tripla) emelhető ki, így Oladipo nélkül 4-4-re állnak és tartják magukat a keleti ötödik helyen.

Vesztes debütálás. Első meccsét vívta a Bulls vezetőedzőjeként a Fred Hoiberg helyére kinevezett Jim Boylen és bár a vendégcsapat végig partiban volt, győzni ezúttal sem tudott, így zsinórban már hetedszer kapott ki. Szokás szerint a támadójátékkal voltak óriási problémák, a 40% alatti mezőnymutatót összesen öt (!) kiharcolt büntetővel sikerült kiegészíteni, a kezdőbe kerülő Lauri Markkanen mindent eldobált, ha kellett, ha nem (8/24 mezőnyből, 5/13 tripla), Arcidiacono pont nélkül zárt és a végén a Pacers azért ennél egy kicsit pontosabb tudott lenni - a végeredményt tekintve szoros meccsen maradtak alul, de a mutatott játékra egyáltalán nem lehetnek büszkék.

A Pacers legjobb dobói: Collison 23/9, Turner 18, Bogdanovic 14/3
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 21/15, Holiday 15/9, LaVine 13/3

Miami Heat - Orlando Magic 90-105

Ennyit a feltámadásról. Az előző két mérkőzését valamelyest javuló játékkal, javuló védekezéssel megnyerte a Miami, de Dwyane Wade szerint ezen az összecsapáson nem volt meg ugyanaz a hozzáállás, szerinte megint túl nyugodtak voltak és főleg támadásban voltak képtelenek felpörögni. Hiányzott belőlük az agresszivitás és az átütőerő, mindössze öt büntetőt harcoltak ki és abból csak kettőt küldtek a gyűrűbe, ez utóbbi adat negatív klubrekord, ami jól mutatja, hogy mekkora baj van - maga Wade sem játszott jól, de Josh Richardson is betlizett, lassú, körülményes kosárlabdát játszottak. A publikum ezt most már meg is unta, még bőven tartott a meccs, amikor a nézők elindultak haza, sőt, Hassan Whiteside is bement az öltözőbe jóval idő előtt - Erik Spoelstra szerint egyre frusztráltabb náluk mindenki...

Aaron Gordon és a harmadik negyed döntött. A nagyszünetben minden probléma ellenére még a Heat járt előrébb, a fordulás után azonban egy egészen más Orlando jött ki a parkettre, míg a Miami továbbra is csak annyira volt képes, mint addig - ennek eredményeként 30-12-re nyerte a harmadik negyedet a Magic és ezzel eldöntötte a küzdelmet. Aaron Gordon egymaga túldobta a Heatet 16-12-re ebben a játékrészben, a hazaiak 5/21-et (24%) hajítottak mezőnyből ekkor, míg a vendégek a 30 szerzett pont mellett egyetlen egyszer sem adták el a labdát - bő tíz perc jó játék pedig most elég volt a 15 pontos győzelemhez, úgyhogy felléptek a keleti hetedik helyre.

A Heat legjobb dobói: Winslow 14/6, Olynyk 13/12, Whiteside 12
A Magic legjobb dobói: Gordon 20/9, Vucsevics 19/6, Ross 19/6

Dallas Mavericks - Portland Trail Blazers 111-102

Bajnoki formában a Dallas. A Mavericks sorozatban nyolcadik hazai mérkőzését nyerte meg, erre pedig utoljára 2011 tavaszán volt példa, néhány hónappal azelőtt, hogy behúzták a franchise történetének első és egyelőre egyetlen bajnoki címét. A Portland ellen megint bizonyította a gárda, hogy bőven van benne potenciál, nagy nyomást helyeztek a Lillard-McCollum párosra és már a félpálya környékén elkezdték őket üldözni, támadásban pedig a jó védekezésekből tudtak erőt meríteni - az első negyedet már 14 ponttal megnyerték, innentől pedig képesek voltak beosztani ezt az előnyt. A nagyszünetig végig kordában tudták tartani a Blazers húzóembereit és bár a fordulás után Lillard "elszabadult", amikor kellett, mindig tudtak válaszolni - náluk egyénileg senki nem játszott extrát, de azért Luka Doncic (21 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz), DeAndre Jordan (12 pont, 17 lepattanó), Dennis Smith (12 pont, 9 gólpassz) és Wesley Matthews (17 pont, 3/6 tripla) is tette a dolgát, ez pedig most elégnek bizonyult. Ezzel a sikerrel egyébként meg is előzték a Portlandet a tabellán, a 2-7-es rajt óta 10-3-ban vannak, most pedig New Orleansba utaznak egy ki-ki meccsre.

Nem áll össze a Blazers. A Dallasszal ellentétes úton halad a Portland, a remek szezonrajt óta folyamatosan süllyed, az utóbbi nyolc meccsből már hetedszer kapott ki és jelenleg épphogy alatta húzzák meg a playoff-vonalat - igaz, ezúttal nem a védekezésük volt vállalhatatlan, inkább támadásban nem találták a saját játékukat. A gyenge első félidő után a másodikban Damian Lillard már 25 pontot termelt, de rajta kívül nem volt bennük annyi tűzerő, hogy ledolgozzák a hátrányukat - McCollum nem dobott jól, Nurkichoz nem jutott el elégszer a labda, most Turner sem volt az igazi, a 30% alatti triplázás és a 18 eladott labda pedig szintén nem könnyítette meg a dolgukat. Most otthon fogadják a Phoenixet, ott már kötelező lesz megállítaniuk a zuhanást.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 21/6, Matthews 17/9, Jordan 12, Smith 12/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/6, McCollum 18/6, Turner 13

Phoenix Suns - Sacramento Kings 105-122

Ez nem NBA-szint. Mintha valami ifi csapatot láttunk volna, úgy kezdte a meccset a Phoenix, az első negyedben lányos zavarukban folyamatosan eladták a labdát a hazaiak és a 12 perc alatt összesen három mezőnykosarat tudtak szerezni - semmi közük nem volt egy profi kosárcsapathoz és 36-9-re (!) veszítették el ezt a játékrészt. Nem csoda, hogy a publikum "finoman" kifejezte nemtetszését, majd gúnyosan tapsolt, amikor a második negyedben végre elérte a tíz pontot a gárda, mindenesetre innentől természetesen nem volt miről beszélni, könnyed edzőmeccset játszott a Kings, a Suns pedig próbált mindent megtenni azért, hogy vállalhatóvá tegye a különbséget. Ez összességében talán sikerült, bár a Booker-Warren páros nélkül Aytonhoz sem tudták eljuttatni a labdát, de a padról beszálló újonc Melton 21 ponttal és 5 gólpasszal jelentkezett, a második sor pedig sikeresen kozmetikázott az eredményen, ezzel együtt amit a csapat bemutat idén, az sokszor teljesen vállalhatatlan - valamit vagy nagyon rosszul, vagy éppen nagyon jól csinál az edzői stáb...

Újra 50% felett. A szezon legkönnyebb sikerét aratta a Sacramento és ezzel ismét pozitívba fordult a mérlege, erre pedig az idény ennyire előrehaladott szakaszában utoljára 2005-ben volt példa, ez is azt jelzi, hogy talán elindult a jó irányba a klub. Erről a meccsről túl sokat nem érdemes beszélni, a Suns elintézte magát, a Kings pedig jó mentalitással, kellő intenzitással nyitott, eldöntötte, amit kellett, aztán nyugodtan gyakorolhatott és pihenhetett, Dave Joerger szépen kiültette a vége felé már a fontosabb láncszemeket. Most utaznak tovább Clevelandbe, ahol szintén kötelező lenne nyerniük, de az valószínűleg jóval nehezebb meccs lesz számukra, hiszen a Cavsben sokkal több az akarat és a tűz, sokkal több a tartás, mint a Phoenixben.

A Suns legjobb dobói: Melton 21/9, Jackson 14/6, Ariza 14/9
A Kings legjobb dobói: Hield 20/9, Fox 16/3, Bogdanovic 14/6

Utah Jazz - San Antonio Spurs 139-105

Nincs itt semmi javulás. Két demoralizáló vereség után legutóbb extra támadójátékkal nyerni tudott a San Antonio, de ezen az összecsapáson ismét látszott, hogy semmi sem változott, ugyanolyan mélyen van a társaság, mint előtte - a 139 kapott pont egészen szörnyű, főleg ha mellétesszük, hogy a Popovich-éra alatt ötször kapott ki legalább 30 ponttal a gárda, ebből háromszor az utóbbi négy meccs során... Így természetesen nem lehetett esélyük még a szoros meccsre sem, az első negyedet 14 ponttal vesztették el és később is folyamatosan nyílt az olló akkor is, amikor már a cserék voltak fent - ki lehet emelni a három negyed alatt mindössze hat kiharcolt büntetőt, a leindításból szerzett két pontot, de a legjobban talán a Jazz 60%-os mezőnymutatója jelzi, hogy mennyire reménytelen volt a vendégcsapat. Hogy mit tud tenni Popovich, az rejtély, mindenesetre most már csak a Sunst előzik meg Nyugaton, így utaznak el a Lakershez.

Gálázott a Jazz. Köszönte szépen a Spurs "ajándékát" a hazai csapat és könnyed, látványos játékkal szórakoztatta saját magát és a közönségét, szétosztott 38 gólpasszt, bedobott 20 triplát 60%-kal és egyébként is 60%-kal célzott mezőnyből - ráadásul nem is kellett megszakadnia, senki nem játszott még 30 percet sem ezen a találkozón. Ilyenkor persze már az is beesik, amit nem is úgy terveznek, Joe Ingles például Rudy Gobert-nek akarta fellöbbölni a labdát, de véletlenül dobott belőle egy triplát, úgyhogy igazi gálahangulat alakult ki, már csak azért is, mert november 9-e óta először tudott nyerni a társaság ebben a csarnokban, úgyhogy hosszú idő után ünnepelhetett a közönség. Most azért kicsit kedvezőbb lesz nekik a sorsolás, mert eddig ők játszották a legtöbb idegenbeli meccset a ligában, de rájuk is férne már egy jobb széria, mert továbbra is 50% és a playoff-vonal alatt állnak.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 20/12, Gobert 18, Korver 15/9
A Spurs legjobb dobói: Pöltl 20, DeRozan 16, Aldridge 16

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus