A Raptors, a Sixers és a Nuggets is azonnal eldobta a pályaelőnyt

Idegenbeli sikerrel kezdte a rájátszást a Brooklyn, az Orlando és a San Antonio, egyedül a GSW őrizte meg a hazai pályát az első játéknapon.

Idegenbeli sikerrel kezdte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei rájátszását a Brooklyn, az Orlando és a San Antonio, egyedül a GSW őrizte meg a hazai pályát az első játéknapon.

Visszajátszás: Steph Curry megnyomta a playoff-gombot - videók

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 102-111

Teljesen jogos a közönség kritikája. Vélázítóan gyenge meccset játszott a Sixers, a hazai alakulat taktikailag vállalhatatlan felkészültséggel érkezett, támadásban és védekezésben is pontosan úgy viselkedett, olyan döntéseket hozott, amelyet a Brooklyn megálmodott az összecsapás előtt, emellett pedig a hozzáállás is kritikán alulinak bizonyult. Hiába játszott Joel Embiid, ő is borzasztóan sok rossz döntést hozott, elvállalta, amit a Nets akart, bár ő legalább nyers statisztikákban (22 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 5 blokk) hozta magát annak ellenére, hogy térdsérülése miatt csak 24 percet játszott, míg Ben Simmons, Tobias Harris és JJ Redick akkorát betlizett, ráadásul egyszerre, hogy azt természetesen nem bírhatták el. Jimmy Butler az egyetlen, aki megmutatta, hogy tudja, mi az a playoff, az első félidőben dobott 23 pontot, kiharcolt 12 büntetőt, sorra szedte le a támadópattanókat, ő volt az egyetlen, aki kellő intenzitással pörgött és csak az ő buzzer triplája miatt maradt tíz ponton belül a Sixers a nagyszünetben. Butler végül 36 pontot szórt 11/22-es mezőnymutatóval, 9 lepattanóval, 2-2 labdaszerzéssel és blokkal, de a csapatszinten 3/25 (12%) triplát elsüllyesztő, 13 büntetőt is elrontó Philly összességében szégyenletes teljesítménnyel vesztette el pályaelőnyét, Brett Brownnak a második találkozóra óriási változtatásokra lesz szüksége minden téren, ha nem akar a szakadék szélére sodródni - nem véletlen, hogy már a második negyedben, 44-27-nél pfújolt az egész csarnok és ez a mérkőzés végén is így volt...

Parádés Brooklyn. Amíg Brown totális csődöt mondott az egyik oldalon, addig Kenny Atkinson lubickolt a másikon, védekezésben szépen töltötték a festéket a vendégek és hagyták, hogy 0/11-gyel kezdjen kintről a Philly, amelyből 0/5-öt Embiid vállalt el, míg támadásban tökéletesen támadták ellenfelük gyengeségeit - könnyedén dobták a kosaraikat pl. JJ Redickről, vagy a Marjanovicsra hívott kettő-kettőkből annek ellenére, hogy D'Angelo Russell eleinte az óceánba se tudott betalálni. Megtették ezt helyette a többiek, 8/12 triplával kezdett a társaság és bár Jarrett Allen nem működött (10 perc, 4 fault), a helyére beálló Ed Davis dupla-duplázott, egyébként pedig extra alacsony szerkezetben rohant a gárda úgy, hogy sokszor Dudley volt a center. Russell a végére (14 pont a harmadik negyedben) azért összeszedte magát és eljutott 26 pontig, de most elsősorban az edző stáb munkáját és a parádézó kispadot kell kiemelnünk, a LeVert-Dinwiddie-Dudley-Davis sorral nagyjából 17-18 pontot vert ellenfelére a Brooklyn, amely könnyed, felszabadult játékkal, nagyrészt végig magabiztosan vezetve azonnal elvette a pályaelőnyt és a második mérkőzésre még inkább teher nélkül érkezhet meg.

A 76ers legjobb dobói: Butler 36/3, Embiid 22, Marjanovics 13
A Nets legjobb dobói: Russell 26/6, LeVert 23/9, Dinwiddie 18/6

A párharc állása: 1-0 a Nets javára.

Toronto Raptors - Orlando Magic 101-104

DJ Augustin megnyerte a Magicnek. Ez egy igazi, hamisítatlan playoff-derbi volt, mindkét csapat borzasztó keményen, fizikálisan védekezett, nem engedett könnyű kosarat, felkészült egymásból, próbálta elvenni a másik legnagyobb fegyvereit és bár voltak futások, összességében egyikük sem tudta huzamosabb ideig ráerőltetni akaratát a másikra. Mindebből pedig most a vendégek jöttek ki jobban, ők a második negyedben parádéztak és azt 32-19-re nyerték, itt tekintélyesebb előnyt építettek fel, de aztán a fordulás után jött egy olyan időszakuk, amikor 1/10-et dobtak mezőnyből, úgyhogy itt ismét fordítani tudott a Toronto - így érkeztünk meg a szoros, kiegyenlített záró etaphoz. Ennek végén mindkét oldalon voltak óriási clutch játékok, a Magicnél például Isaac bombázott be egy kulcsfontosságú saroktriplát, de az utolsó perc már DJ Augustinról szólt: előbb egy szép duplával kiegyenlített, majd Gasol hibája után, négy másodperccel az órán bebombázta a mérkőzést eldöntő triplát is 101-101-nél. Ez konkrétan győztes dobásnak bizonyult, mert Leonard válasza kimaradt, úgyhogy az egyébként is szenzációsan játszó (25 pont, 6 gólpassz, 4/5 tripla, közben a túloldalon Lowryt is eltüntette) Augustin lett a nyerőember, a Magic pedig rendkívül fegyelmezett és kemény védekezéssel azt is elbírta, hogy Nik Vucsevics (11 pont, 3/14 mezőnyből) eltűnjön Gasol mellett, vagy hogy Terrence Ross dobásai ne üljenek (2/11) - azonnal elvették a bajnokesélyes Raps pályaelőnyét és Steve Clifford vezetőedző szerint itt jött ki az, hogy ők hetek óta éles meccseket játszottak és abszolút készen álltak erre a csatára.

Nincs új a nap alatt. Torontóban valószínűleg már csak egy sóhajjal nyugtázzák, hogy az újragondolt és megerősített keret sem tudta átlépni azt a határt, amelyet az utóbbi évek Raptorsa épített fel, hiszen ezzel a vereséggel a gárda 2-14-re (!) áll a playoff-párharcok első meccsén, mondhatjuk, hogy sorozatosan azonnal elbukja a pályaelőnyt, most sem történt másképp. Pedig náluk alapvetően nem feltétlenül a felkészültséggel, vagy az akarattal volt probléma, nagyjából az történt, amit várhattunk is tőlük: megfelelően védekeztek, elvették Vucsevics játékait, de egy időszakot leszámítva gyengén dobtak kintről, míg egyénileg Kawhi Leonard hozta a nehéz dobásokat, clutch time-ban bedobta, amit kellett (25 pont, 10/18 mezőnyből, 3/5 tripla), Pascal Siakamot alig ültette le Nick Nurse (42 perc, 24 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), de Marc Gasol, Danny Green, vagy Fred VanVleet is tíz pont fölé jutott. Nem találta viszont a helyét Serge Ibaka és ha egy emberre akarjuk ráfogni a vereséget, akkor az mindenképpen Kyle Lowry, aki 7 lepattanóval, 8 gólpasszal, csapata legjobb, +11-es +/- mutatójával zárt, de nulla (!) pontot szerzett, mind a hét mezőnydobását és mindkét büntetőjét elrontotta, ez pedig értelemszerűen nem nagyon férhet bele egy ennyire fontos játékostól. A végén így is megvolt az esélyük, de Augustin döntő dobásánál Gasol és Leonard is elnézte a védekezést, úgyhogy ismét egy olyan párharcba csúsztak bele, amit 0-1-ről kell megnyerniük.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 25/9, Siakam 24, VanVleet 14/9
A Magic legjobb dobói: Augustin 25/12, Fournier 16/6, Vucsevics 11/3, Isaac 11/3

A párharc állása: 1-0 a Magic javára.

Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 121-104

Curry-show-val nyert a Warriors. A címvédő volt az egyetlen ezen a játéknapon, aki nem dobta el azonnal a megszerzett pályaelőnyét, ezt pedig elsősorban Steph Currynek köszönheti, aki elképesztő teljesítményt rakott le az asztalra. A kétszeres MVP végül 38 ponttal, 15 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt úgy, hogy 11/16 mezőnykísérlete, közte 8/12 triplája beesett, több nagy dobása is volt, amely után ő is csak mosolygott és vezetésével gyakorlatilag végig kézben is tartotta a meccset a GSW - a nagyszünetben 13 ponttal vezettek a hazaiak, a harmadik negyed végén 19 volt közte és a Clippers komoly veszélyt nem tudott jelenteni a bajnokra. Steve Kerr érezhetően feltüzelte övéit, akik nem lazsáltak és ezúttal trash talkban sem volt hiány, többen is kaptak technikait, folyamatos nyomás alatt tartották a játékvezetőket, majd a negyedik negyedben Kevin Durant ki is állíttatta magát, amikor összeszólalkozott Patrick Beverley-vel - itt már DeMarcus Cousins sem lehetett pályán, mert élete első playoff-meccsén "természetesen" kipontozódott, de most ez sem számított csapatának. Curry pedig ezzel az előadással megelőzte Ray Allent a playoffban bedobott hármasokat tekintve és immár ő az első a vonatkozó listán, amit saját bevallása szerint kissé szürreálisnak tart - azt mindenesetre bizonyította, hogy az alapszakasz végén beszedett kisebb sérülése nem faktor. Egyébként egy adalék, ha már a Torontónál megemlítettük a párharcnyitó meccsek mérlegét: a GSW az utóbbi 15 szériájából 14-et kezdett győzelemmel, Kerr egész jól felkészíti csapatát arra, hogy mi vár rájuk kezdésként...

Ez más szint volt. A Clippers nem tudta igazán felvenni a kesztyűt ellenfelével, a kezdőben a Zubac-Shamet-Beverley trió összesen hat pontot és 2/14-es mezőnymutatót hozott össze, ezúttal Danilo Gallinari játékában sem volt sok köszönet és bár Lou Williams (24 pont, 9 gólpassz, 11/21 mezőnyből), valamint Montrezl Harrell (26 pont, 11/15 mezőnyből) legalább a pontokat hozta a kispadról, védekezésben ők nem tudtak igazán hozzátenni, túldobni pedig nem igazán lehetett a Warriorst. Ebben a párharcban elsőre érvényesült a papírforma és bár csapatszinten a GSW sem játszott extrát, de az látszik, hogy a Clippersnél változtatások kellenek ahhoz, hogy legyen keresnivalójuk és nem elég annyi, hogy folyamatos technikaikat dumálnak ki maguknak Gallinariék - meglátjuk, hogy mit tud lépni Rivers, egyelőre nem nagyon nyúlt bele azon felül, hogy Zubacot alig tíz percig játszatta. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 38/24, Durant 23/3, Green 17/6
A Clippers legjobb dobói: Harrell 26, Williams 25/3, Gilgeous-Alexander 18/9

A párharc állása: 1-0 a Warriors javára.

Denver Nuggets - San Antonio Spurs 96-101

Végig vezetett a Spurs. A második-harmadik-negyedik negyedben végig előrébb járt a San Antonio, a vendégcsapat folyamatosan kontrollálni tudta az eseményeket a nagyon határozott védekezésével, amely pokolian megnehezítette a denveri hátvédek életét - támadásban egyáltalán nem kellett extra a texasiaktól, sőt, az is belefért, hogy a harmadik játékrészben összesen 13 pontot tudtak dobni. A végjáték aztán elég izgalmas lett, a tíz pont feletti Spurs-előny szépen elolvadt és az utolsó percben mindkét csapat a tempókat és azokból a téglákat dobálta, mielőtt a SAS két Aldridge-büntetővel, majd White labdaszerzésével eldöntötte a küzdelmet - a fiatal hátvéd egyébként is kulcsfaktor volt csapata nagyszerű védekezésében, amelyet 16 ponttal és 5 gólpasszal is kiegészített 28 perce alatt, nagy szerepe volt a sikerben. Mellette Forbes (15 pont, 3/4 tripla), Gay, Bertans, Mills, Belinelli és Pöltl is hozzátette a magáét, DeRozan (18 pont, 6/17 mezőnyből, 12 lepattanó, 6 gólpassz) sem volt rossz és bár Aldridge elmaradt a várakozásoktól (15 pont, 6/19 mezőnyből), de hátul ő is elvégezte a feladatát - kontrollált játékkal azonnal elvette a pályaelőnyt Gregg Popovich csapata, úgyhogy magabiztosan várhatja a folytatást. 

Most a végjáték sem a Nuggets javára döntött. A liga egyik legjobb clutch csapata volt az alapszakaszban a Denver, úgyhogy joggal bizakodhattak a hazaiak, amikor a negyedik negyed második felében ledolgozták a hátrányukat és egy labdán belülre kerültek a Spurshöz képest. Most azonban nem tudtak fordítani, az utolsó négy támadásukból két rossz dobást és két eladott labdát produkáltak, két másodperccel az órán Jamal Murray hagyta el a játékszert, miközben vitte fel, hogy legyen még egy dobásuk és ez volt a döntő hiba, mert White ebből szórta be az utolsó két pontot. Összességében is lenne min javítani Denverben, Nikola Jokics volt az egyetlen, aki képes volt szervezni, de dobáshoz nem nagyon jutott Aldridge-ék mellett (10 pont, 14 lepattanó, 14 gólpassz), Murray 8/24-et szenvedett össze mezőnyből, Barton pedig 6/15-öt dobott, ő sem igazán találta a ritmust - csapatszinten alig 42%-kal céloztak és főleg a 21,4%-os triplázás az, ami nem igazán férhetett bele. A keret első playoff-meccse tehát egyáltalán nem sikerült, oda a pályaelőny, de ezzel az élménnyel gazdagodva javíthatnak legközelebb, ahol a mostaninál is nagyobb nyomás lesz rajtuk.

A Nuggets legjobb dobói: Harris 20/3, Murray 17, Barton 15/3
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 18, White 16, Aldridge 15, Forbes 15/9

A párharc állása: 1-0 a Spurs javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus