A Raptors csúcsra pörgött, a Warriors szétszedte a Sunst

44 ponttal alázta meg a Raptors az Atlantát - Szenzációs GSW - a Wolves megfordított egy meccset - újabb ismeretlen hős Memphisben

Nem szakadt meg a Warriors nagy sorozata, Curry-ék a Sunst győzték le az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, másfél éve nem vesztettek kettőt egymás után az alapszakaszban. A Toronto franchise-rekordnyi különbséggel verte az Atlantát, a Memphis megint előkapott egy ismeretlen nyerőembert, a Timberwolves átlépte az árnyékát Charlotte-ban, a Bucks pedig már sorozatban négy sikernél jár. A Wade-et pihentető Bulls nagyon csúnya vereséget szenvedett a Dallastól, a Philly pedig Embiid nélkül is majdnem megverte a Bostont. 

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek. 

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets 112-103

Zsinórban negyedszer. Szépen belelendült a Bucks, Jason Kidd fiai négyet nyertek egymás után. Két nappal korábban simán győztek Brooklynban, most ennél nehezebb dolguk volt, mert az Antetokounmpo-Parker duót szépen limitálta a vendégcsapat. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy a vendégek teljesen magukhoz ragadják a kezdeményezést, 94-94-nél is még egál volt – itt azonban futott egy 9-1-et a Milwaukee, megválaszolva a lényeges kérdéseket. A meccs hőse a 20 pontos John Henson és Matthew Dellavedova volt, utóbbi 12 pontot vágott a negyedik negyedben. 

Anthony Bennett életjele. Trevor Booker betegség miatt nem léphetett pályára, helyén kezdett az egykori 1/1-es, aki elsősorban védekezésben nyújtott emlékezetest (14 pattanós karriercsúcs). Támadásban azonban Bogdanovic és Joe Harris mellé senki nem tudott huzamosabb ideig fellépni, Brook Lopez 3/17-tel, Sean Kilpatrick 3/13-mal dobott. Utóbbi azért aktív volt, kiharcolt 13 büntetőt, a végjátékban viszont kosarakra lett volna szükség – nem jöttek, így a Nets nyolcadik idegenbeli vereségét is elszenvedte egy győzelem mellett.

A Bucks legjobb dobói: Henson 20, Dellavedova 18, Antetokounmpo 16/3.
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 24/6, Kilpatrick 19/3, Harris 17/9.

Charlotte Hornets – Minnesota Timberwolves 120-125 h.u.

Fordítani tudott a Wolves. Külön ki kell emelnünk ezt a tényt, mivel általában fordítva szokott történni: most 10 pontos hátrányt dolgozott le a 4. negyedben a Minny, majd a hosszabbításban is 19 pontot szórva nyert idegenben. A három fiatal titán, Wiggins, Towns és LaVine mellett ki kell emelnünk Ricky Rubiót, aki 12 gólpassz mellett a rendes játékidő utolsó percében szórt be egy nagy hármast – ezt egyébként Wiggins és LaVine is megtette, egész addig azért inkább a Hornetsnek állt a zászló. A ráadásban már nem volt kérdés, ki nyer, a lélektani előnyt kihasználták a vendégek.

Egy meccs 48 percig tart. Örök igazság ez, a Hornetsnél azonban kicsit megfeledkeztek erről: 104-97-re vezettek, az utolsó 38 másodpercben azonban három triplát engedtek ellenfelüknek, az utolsó dobást pedig Kemba Walker elrontotta – a ráadás már nem róluk szólt. A Charlotte így is vezeti a harmatgyenge Délkeleti Divíziót, de annyira sűrű a keleti középmezőny, hogy az ilyen elszórt győzelmek nagyon hiányozhatnak majd a végelszámolásnál. 

A Hornets legjobb dobói: Walker 22/6, Kaminsky 21/9, Batum, Belinelli 15/9-15/9, Kidd-Gilchrist 15.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 29/6, Towns 27, LaVine 17/9.

Toronto Raptors – Atlanta Hawks 128-84

Három negyedig tartotta magát a Hawks. Ezer sebből vérzik az Atlanta, sérülések és formahanyatlások nehezítik az életüket, ennek ellenére a lendületben lévő Raptors otthonában egész sokáig látótávolságon belül maradtak. A negyedik negyedet 16 pontos hátrányban kezdték, itt azonban gyorsan növelte az előnyt a hazai csapat, a vendégek pedig feladták, így nagyon súlyos vereséget szenvedtek. Dwight Howard hozott ugyan egy dupla-duplát (10 pont, 17 pattanó), de ez még szépségtapasznak sem volt elég – a Hawks az 50 százalékos vonal alá süllyedt.

Klubrekord. Várható volt, hogy a hazaiak a back-to-back ellenére is jóval esélyesebbek, és ezt igazolták is, sorozatban hatodik sikerüket ünnepelhették. Kyle Lowry kacérkodott a tripla-duplával (17 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz), DeRozan és a 14 pontig jutó védőspecialista, Siakam is termelte a pontokat, a kispad pedig élt a több játéklehetőséggel: négyen értek el legalább 10 pontot, összesen 64-et tettek a közösbe. A negyedik negyedet 42-14-re nyerték, ott vált biztossá, hogy történelmi meccset látunk, hiszen fennállása során ekkora különbségű győzelmet még nem aratott a kanadai gárda.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 21, Patterson 17/12, Lowry 17/9.
A Hawks legjobb dobói: Hardaway 15/9, Schröder 15, Humphries 10/3, Howard 10.

Philadelphia 76ers – Boston Celtics 106-107

Embiid most nagyon ideges lehet. Mindkét csapat back-to-back lépett pályára, ez pedig a Philly-nél azt jelenti, hogy hogy Joel Embiidnek pihennie kell. Jahlil Okafor kezdett a helyén, nem is volt rossz, de közel sem akkora hatása a meccsre, mint Embiidnek, pedig Al Horford láthatóan fáradtan mozgott. A Sixers jól kezdett, nagyszünetben is vezettek 8 egységgel, a harmadikban viszont kiegyenlített a Boston, onnantól fej-fej mellett haladtak a csapatok, a végjátékban pedig a végig remeklő Saric elhibázta a potenciális egyenlítő hármast, így újabb szívszaggató vereséget szenvedtek. 

Isaiah Thomasra nincs orvosság. alig egy ponttal maradt el a karriercsúcsától a Celtics mini-irányítója, a negyedik negyedben pedig zsinórban 12 pontot szerezve alapozta meg csapat győzelmét. Hátvédtársa, Avery Bradley is remekül dobott, így végül azt is elbírták, hogy a magasemberek bizony nem álltak a helyzet magaslatán. A végjátékban nagyon higgadtan büntetőzött Smart és Horford is, az újabb siker pedig azt jelenti, hogy a Celtics fellépett a keleti harmadik helyre.

A 76ers legjobb dobói: Saric 21/9, Ilyasova 18/9, Rodriguez 15/12, Okafor 15.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 37/6, Bradley 20/3, Horford 11/3.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 103-100

Nem hisszük el a Grizzliest. Továbbra is kilencfős, rutintalan rotációval dolgozik a Grizzlies, de ez nem zavarja őket, újabb győzelmükkel a nyugati 5. helyen állnak. Ezúttal a sehol nem jegyzett Troy Daniels ugrott elő a kispadról, bevert 31 pontot, a folyamatos kinti tűzerőre támaszkodva pedig Marc Gasol (19 pont, 8 gólpassz) és JaMychal Green (16 pont, 13 pattanó) folyamatosan használta ki a nagyobb helyet. A végjátékban Gasol volt a hős, Mozgovról dobott egy szép horgot, a végén pedig egy kis szerencséjük is volt, mert Clarkson egyenlítőnek szánt triplája nem ért célba. 

Előléptek a rutinrókák. Jordan Clarkson borzasztó hatékonysággal dobott (4/16), Julius Randle nem volt faktor a Memphis nagyemberei mellett, Russell és Nance pedig sérült, így jobb híján Lou Williams kezébe adták a labdát, és az egykori Év Hatodik Embere be is rámolt 40 pontot. Mellette Luol Deng és Mozgov is igyekezett, ez azonban csak a tisztes vereségre volt elegendő – különösen a második félidőben akadozott a vendégek játéka, összesen 38 pontot tudtak a táblára tenni, ebben talán az is közrejátszhatott, hogy a rutinos irányító, Jose Calderon meghúzódott az első félidőben és nem tudott visszatérni. A Lakers brutális túrán van túl, 5 nap alatt 4 meccset játszottak, ez a terhelés a 10-12-re romlott mérlegükön látszik is. 

A Grizzlies legjobb dobói: Daniels 31/18, Gasol 19/3, Green 16.
A Lakers legjobb dobói: Williams 40/12, Deng 18/6, Mozgov 13.

Dallas Mavericks – Chicago Bulls 107-82

Dwyane Wade pihentetése nem fért bele. A Cleveland elleni nagy győzelem másnapján Wade nem játszott Dallasban, Rajon Rondo pedig mintha nem játszott volna (2 pont, 2 gólpassz), kezdő hátvédsorára tehát nem nagyon számíthatott Fred Hoiberg. Jimmy Butler tartotta egyszemélyben sakkban a Dallas védekezését, de kintről sem ő, sem a csapat (3/13) nem tudott betalálni, miközben az ellenfél szétlőtte kintről a gyűrűt (13 tripla) – folyamatosan nyílt az olló a két gárda között, a Chicago pedig fel is adta a végén.

Wes Matthews ihletett napja. Hét hármast pörkölt be a hátvéd-kiscsatár, mellette Harrison Barnes is nagyon csipkedte magát, Deron Williams legszebb napjaira emlékeztetően adott 15 gólpasszt, Andrew Bogut pedig nagyszerűen irányította a csapatvédekezést – ráadásul ma Dwight Powell is tavalyi önmagát idézte, 17 pontot és 8 pattanót szállított a padról. Más sebességi fokozatban játszott ma a Dallas, hátul nagyon keményen odatették magukat, és villantottak valamit a potenciáljukból – az más kérdés, hogy így is 4-15-ös mérleggel állnak és csak a Sixerst előzik meg. 

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 26/21, Barnes 22/6, Powell 17.
A Bulls legjobb dobói: Butler 26, Lopez 15, Gibson 11.

Utah Jazz – Denver Nuggets 105-98

Három negyed elég volt. Az eredmény csalóka, szoros első félidő után a harmadikban robbantott a Gordan Hayward vezette Jazz, futottak egy 31-8-as szakaszt, 19 pontos fórban várhatták a negyedik negyedet és hagyták, hogy a Denver egy kicsit kozmetikázzon az eredményen. A hazaiaknál visszatért Rodney Hood, aki elöl-hátul nagy segítség, már csak George Hill hiányzik a keretből, de ezt a mait nélküle is kötelező volt behúznia a Jazznek, amit meg is tettek – kétszer annyi büntetőt harcoltak ki, különösen a 11/11-ig jutó Hayward remekelt ebben is. A Jazz megerősítette playoff-helyét, és legközelebb a Lakers otthonában tovább szilárdíthatja majd.

A védekezés hiánya. Mike Malone vezetőedző a meccs után elmondta, hogy jó a támadójátékuk, de a védekezésük továbbra is katasztrófa, a harmadik negyedes összeomlást nem tudta menedzselni. Nikola Jokics ugyan sérült, de nélküle is elég mély a keret, hiszen pár napja visszatért Will Barton (ma is extrát játszott), valamint Gallinari és Chandler is egészséges – az más kérdés, hogy az olasz az utóbbi időben eléggé hektikusan dob. Azért dicséret illeti a Nuggetsot, hogy nagy hátrányban sem adták fel, és pár triplával közelebb jöttek a végjátékra, de ez az egyetlen pozitívum velük kapcsolatban. 

A Jazz legjobb dobói: Hayward 32/9, Hood 15/3, Lyles 12/6.
A Nuggets legjobb dobói: Barton, Chandler 20/6-20/6, Nelson 13/9.

Portland Trail Blazers – Miami Heat 99-92

Elfogyott a Miami. Hassan Whiteside szörnyeteg volt mindkét palánk alatt (28 pont, 12/16 mezőnyből, 16 pattanó, 5 blokk), vezetésével kiválóan sikerült megtörni a Portland gyors játékát, mellette pedig Goran Dragic okozott kellemetlen perceket Damian Lilardnak, hiszen kis híján tripla-duplázott (18 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz). A többi kezdőjátékos is jól játszott, viszont a rengeteg sérült miatt mindössze 8 embert tudott forgatni Erik Spoelstra – már a második negyedben érződött a probléma, 14 pontot vert akkor rájuk a Portland, de igazán a végjátékban jött ki a fáradtság, rendre rossz döntéseket hoztak a játékosok. 

Mindenki hozzátett egy kicsit. A korábbiakhoz képest látszólag jól működött a Trail Blazers védekezése, de inkább köszönhetik a sikert a hosszabb padnak, mint a jó játéknak. Mezőnyből alig érték el a 40 százalékos pontosságot, sokszor dadogott a labda a kezekben, összességében borzasztó izzadtságszagúan kosarazott a Portland. Hozzá kell azonban tenni, hogy a Miami minden gondja ellenére jól játszott mostanában, zsinórban háromszor nyertek, ami azért értékessé teszi a hazai sikert. A Portland újra 50 százalék felett van, de egyelőre csak nyolcadikok Nyugaton, ráadásul 5 meccses túrára indulnak – a következő mérkőzések kulcsfontosságúak lesznek számukra. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19/6, McCollum, Harkless 17/3-17/3.
A Heat legjobb dobói: Whiteside 28, Dragic 18, McRoberts 13/6.

Golden State Warriors – Phoenix Suns 138-109

A Warriors komolyan vette. Pár nappal ezelőtt a Houston szakította meg a GSW 12 meccses sikersorozatát, várható volt, hogy a Sunsnak szinte semmi esélye nem lesz. Így is történt, a hazaiak 37 gólpasszt osztottak ki egymás között, 14 triplát vágtak be - a harmadik negyedben vitték dűlőre a dolgot, 42-27-re nyerték azt a játékrészt. A Golden State parádésan dobott mezőnyből (62.8%), még jobban a triplavonal mögül (66.7%), így tovább hízik 2015 áprilisa óta élő NBA-rekordjuk: utoljára akkor kaptak ki kétszer egymás után. 

A Suns igyekezett, ennyire volt elég. A Bledsoe-Booker-Knight hátvédtrióra támaszkodva az első félidőben próbált lépést tartani a vendég gárda, fordulás után viszont már nem volt pardon, alaposan kitömték őket. A Phoenix edzője, Earl Watson sem hibáztatta játékosait, úgy fogalmazott: a Warriors talán a legjobb kosárcsapat jelenleg, de hogy a legjobban ők támadnak, az egészen biztos. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 31/15, Thompson 26/18, Durant 20/3.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 27/15, Booker 21/3, Knight 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus