A Raptors háromhosszabbításos thrillert, a Warriors rangadót nyert

Kiizzadta a győzelmet a 76ers, de nyert a Celtics, a Grizzlies és a Mavericks is az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

New Orleans Pelicans - Boston Celtics 97-107

Tatum és Brown is megszórta magát. A szezon során negyedszer fordult elő, hogy Jayson Tatum (38 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Jaylen Brown (31 pont) egyszerre érjen el legalább 30 pontot, és ez negyedszer is győzelmet ért – a nagyszünetben 38 pontnál járt ez a duó, míg a Pelicans csapatszinten 34-nél. Félidőben 18 ponttal vezettek a vendégek, és ugyan a harmadik negyedben zárkózott a Pelicans, nem forgott igazán komoly veszélyben a vendégek győzelme, javítani tudtak a Hawks elleni vereség után. Kiemelendő még Marcus Smart és Robert Williams III mezőnymunkája is, az irányító 12 gólpasszal, a center 16 lepattanóval, valamint 4-4 gólpasszal és blokkal tolta meg csapata szekerét, rájuk építve 31 gólpasszt osztottak szét csapatszinten.

Hiányzott egy húzóember a Pelicansból. Továbbra is Brandon Ingram és Jonas Valanciunas nélkül kellett kiállnia a Zion Williamsont a szezon során eddig egyébként is végig nélkülöző Pelicansnak, így az elmúlt két meccsükhöz hasonlóan ezúttal is csak a tisztes helytállás jött össze számukra. A terhek ugyan eloszlottak, a kezdőből mindenki kétszámjegyű termést ért el, de a Tatum–Brown kettős 69-59-re túldobta a Pelicans első sorát, ahonnan leginkább Josh Hart 10 pontos, 13 lepattanós dupla-duplája emelendő ki. A hazaiak a kispadjuknak köszönhetően jöttek vissza a mérkőzésbe, Jose Alvarado 19 ponttal és 4 labdaszerzéssel szállt be, és a vezetésével 38-17-re múlták felül a Celtics második sorát, de ez sem tudta ellensúlyozni, hogy csapatszinten csak 43,9%-kal dobtak mezőnyből, míg ellenfelük 53,1%-kal, egyszerűen túl nagy volt a különbség hatékonyságban a két csapat között.

A Pelicans legjobb dobói: Alvarado 19/9, Hernangomez 14, Graham 12/6, Temple 12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 38/12, Brown 31/12, Richardson 10/6

 

Dallas Mavericks - Indiana Pacers 132-105

Doncic intézte a győzelmet. A mérkőzést végig az irányítása alatt tartotta a Mavericks, és ezen az sem változtatott, hogy Kristaps Porzingis egy térdsérülés miatt kidőlt a második negyedben, Luka Doncic ugyanis ellenállhatatlanul kosárlabdázott. A szlovén irányító 30 ponttal, 6 lepattanóval és 12 gólpasszal fejezte be a mérkőzést, és ugyan a 2/7 elsüllyesztett büntető picit beleront az összképbe, ez most egyáltalán nem számított, ráadásul csak egyszer adta el a labdát, és a Mavericks csapatszinten is csak ötször. Porzingis hiányában Maxi Kleberre hárult nagyobb teher, aki 15 ponttal és 14 lepattanóval zárt, és külön kiemelendő még a padról beszálló Reggie Bullock is, aki 6/8 triplával és 23 ponttal jelentkezett, és sokat tett azért, hogy 16/34 hármassal zárják a találkozót. A hazaiak győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, és az is belefért, hogy Doncic kiülje a negyedik negyed jelentős részét, kicsit rápihenhetett a Magic elleni back-to-backre.

Carlisle visszatért. Nem termett sok babér a vendégeknek, egyedül Rick Carlisle vezetőedző lelhetett némi pozitívumot ebben a találkozóban, aki visszatért egykori sikerei színhelyére és először irányította Dallasban a csapatát, mióta távozott a Maverickstől. A még mindig foghíjas Pacers nem tudta győzelemmel kerekké tenni ezt az estét edzőjük számára, hiába játszott magas szinten Domantas Sabonis (21 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz), és süllyesztette el 8/10 dobását, mellette csak Duane Washington Jr. tudott állandó veszélyt jelenteni támadásban, ő 22 ponttal szállt be a padról. A Pacers ezzel az elmúlt öt meccséből a negyediket veszítette el, és egyre messzebb kerülnek a play-in helyektől is, már 6,5 meccs a hátrányuk a 10. Hawkstól is.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 30/12, Bullock 23/18, Kleber 15/9
A Pacers legjobb dobói: Washington 22/9, Sabonis 21/3, LeVert 14/6

 

Philadelphia 76ers - Sacramento Kings 103-101

Megizzadt a 76ers. Fordulatos mérkőzést játszott a két csapat, és ugyan a Kings vezetett már 17 ponttal is a találkozó során, a második félidőben feljebb kapcsoltak a hazaiak és kiizzadták a győzelmet. A legvégén így sem a saját kezében volt a 76ers sorsa, Georges Niangra ugyanis öt másodpercet fújtak egy oldalbedobásnál, így a Kings vezethette az utolsó támadást, de Harrison Barnes triplája célt tévesztett, így megmenekültek a hazaiak. Győzelmüket az ismét ellenállhatatlanul játszó Joel Embiidnek köszönhették, a center ezúttal 36 ponttal, 12 lepattanóval és 6 gólpasszal jelentkezett, míg mellette Tobias Harris (16 pont, 8 lepattanó) és Tyrese Maxey (13 pont, 7 gólpassz) tette hozzá a legtöbbet, így egymást követő negyedik győzelmét aratta a 76ers.

Haliburton karriercsúcsa sem volt elég. Tyrese Haliburton tartotta a lépést Embiiddel, a Kings irányítója karriercsúcsot jelentő 38 pontot ért el 11/19-es mezőnymutatóval, és emellett 7 gólpasszt is betett a közösbe, és egyáltalán nem rajta múlt a vendégek sikere, az utolsó 80 másodpercben is ő hozta vissza a meccsbe a csapatát, amikor 103-93-as állás után három kosarat is szerzett, közte két triplát, de az utolsó dobás nem rá jött ki, így nem sikerült végrehajtani a fordítást. Haliburton mellett Davion Mitchell (15 pont, 5 gólpassz) és Harrison Barnes (16 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) kettősében volt leginkább pont a vendégek részéről, bár Barnes az elhibázott meccsnyerője előtt sem dobott jól, és ez az egész Kingsre is igaz volt, 43,9%-kal céloztak mezőnyből, így sorozatban hatodszor hagyhatták el vesztesen a pályát.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 36/6, Harris 16/3, Maxey 13/3
A Kings legjobb dobói: Haliburton 38/15, Barnes 16/6, Mitchell 15/9

 

Miami Heat - Toronto Raptors 120-124 - háromszori hosszabbítás után

A Raptors nyerte a thrillert. Sokáig a vendégek irányították inkább a mérkőzés folyását, a negyedik negyednek 10 pontos előnnyel vághattak neki, de a Heat visszajött és végül Scottie Barnesnak kellett hosszabbításra mentenie két büntetővel. Az első ráadást is két Raptors-büntető zárta le, ezúttal Gary Trent Jr. maradt higgadt a vonalról, ráadásul Jimmy Butler eladott labdája után OG Anunoby dobhatott is a győzelemért, de a távoli kettese kimaradt. A második ráadás legvégén a vendégeknél Trent Jr. és Anunoby is kihagyott egy-egy potenciális meccsnyerőt, míg a hazaiaktól Tyler Herro rontott el egy dobást 0,3 másodperccel a vége előtt, így jöhetett a harmadik ráadás is, ahol viszont már érvényesül a Raptors akarata, Fred VanVleet két nagy triplát is dobott ekkor, míg a Heat Gabe Vincent hármasát követően már nem tudott betalálni, Herro három dobást is rontott 120-122-nél, Pascal Siakam büntetői pedig beállították a végeredményt 9,8 másodperccel a vége előtt.

Butler nagy meccs nem ért győzelmet. A hazaiak sztárja 37 ponttal, 14 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, mellé viszont senki sem tudott huzamosabb ideig felnőni. Bam Adebayo (14 pont, 16 lepattanó) ugyan összehozott egy masszív dupla-duplát, de magához képest sokat hibázott, és ez hatványozottan elmondható Tyler Herro esetében, aki több kulcsfontosságú dobást is elrontott és csak 5/22-es mezőnymutatóval zárt. A vendégeknél sokkal jobban eloszlottak a terhek, legalábbis a pontszerzés terén, mert az első sorukból az 54 percet pályán töltő VanVleet játszotta a legkevesebbet, míg a túloldalon az 52 percig jutó Butler a legtöbbet. A Raptors élére a 33 pontig, valamint 5-5 lepattanóig és labdaszerzésig jutó Trent Jr. állt, míg Siakam közel járt ahhoz, hogy mind az öt statisztikai mutatóból elérjen legalább ötöt, 21 ponttal, 13 lepattanóval, 6 gólpasszal, valamint 4-4 labdaszerzéssel és blokkal zárt, de Barnes (22 pont, 9 lepattanó), Anunoby (20 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz) és a fontos triplákat elsüllyesztő VanVleet (19 pont, 8 gólpassz) is sokat dolgozott ezért a győzelemért.

A Heat legjobb dobói: Butler 37/3, Vincent 17/15, Adebayo 14
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 33/15, Barnes 22/9, Siakam 21/3

 

Memphis Grizzlies - Washington Wizards 115-95

Hozta a kötelezőt a Grizzlies. Egy 30-15-re megnyert első negyeddel adta meg az alaphangot ehhez a mérkőzéshez a Grizzlies, és erre építve magabiztosan hozni is tudták ezt a számukra kötelező győzelmet, így még stabilabbá vált a nyugati harmadik helyük. A pontokért szokás szerint Ja Morant felelt a legnagyobb mértékben, ezúttal 34 egységnél állt meg, viszont a különbséget ezúttal nem ő, hanem a támadólepattanózásuk jelentette, 21 alkalommal szerezték vissza a labdát az elrontott dobásaik után, Steven Adams (10 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) egymaga 10 támadót szedett le, és ezekből a második esélyekből 36 pontot értek el. Ennek köszönhetően 16 dobással többet ereszthettek el, mint a Wizards, így az is belefér, hogy Jaren Jackson Jr. megálljon 10 pontnál, ahogyan az is, hogy mindössze De’Anthony Melton 5/18-cal célozzon.

Csak Kuzma és KCP dicsérhető. A vendégek kilátástalan játékot mutattak be, és ha nem lett volna Kyle Kuzma és Kentavious Caldwell-Pope, akkor egy sokkal-sokkal csúnyább vereségbe is beleszaladhattak volna. Kuzma mindent megtett, hogy valahogy meccsben tartsa az övéit, 11/17 dobásból eljutott 30 pontig, és emellett 8 lepattanót is megkaparintott, míg Caldwell-Pope 15 ponttal és 3/6 triplával zárt, de a pozitívumok sora itt véget is ér. Bradley Beal kiosztott 12 gólpasszt, de a gyűrűre semmi veszélyt nem jelentett, 2/11 dobásból 9 pontig jutott, és Spencer Dinwiddie sem teszi ki az ablakba a 3/10-es mutatóját – Kuzma és KCP mögött a csapat többi része 32,7%-kal dobott. Érdekesség, hogy Wes Unseld Jr. belenyúlt a centerrotációba, az eddigi kezdő Daniel Gafford nem jutott szóhoz, és a helyén Thomas Bryant került be az első ötösbe, de elsőre nem nézett ki jól ez a változtatás, Gafford jelenléte egyértelműen hiányzott a palánkok alól.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 34/12, Bane 19/6, Melton 13/9
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 30/12, Caldwell-Pope 15/9, Dinwiddie 10/3

 

Golden State Warriors - Brooklyn Nets 110-106

Klay Thompson triplája döntött. James Harden nélkül is felvette a versenyt a Nets a Warriorsszal, és a kiélezett csata végén a sérüléseiből nemrégiben visszatérő Klay Thompson mondta ki az utolsó szót. A vajkezű hátvéd 12,5 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy hatalmas triplát, amivel 107-103-ra alakult az eredmény, és ugyan Kyrie Irving erre szinte azonnal válaszolni tudott, de ezt követően már megoldotta a Warriors a büntetővonalról, mivel Irving a labdától távol faultolt és így kapott egy technikai büntetőt a hazai csapat. Thompson (16 pont, 6 lepattanó) a nagy triplája előtt nem dobott jól, és így is csak 5/14-gyel zárt, és Stephen Curry (19 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) is ismét bajlódott a dobásival, ezúttal 5/18 jött neki össze, de az irányító bő öt perccel a vége előtt dobott egy fontos triplát, majd a hajrában 5/5 büntetőt a helyére küldött. A Splash Brothers gyengélkedését mégis elbírta a Warriors, mivel Andrew Wiggins hatékonyan jutott 24 pontig, Otto Porter Jr. és Jordan Poole is eljutott 16, illetve 17 pontig, míg Kevon Looney 15 lepattanóval vette ki a részét a sikerből, csapatmunkával tudtak nyerni.

Kyrie Irving egyre jobb formában. James Harden egy kézsérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, így mérkőzés előtt még nehezebb helyzetbe kerültek, Kevin Durant mellett még egy sztárt nélkülözniük kellett, Kyrie Irving viszont pályán volt, és kevés híján győzelemhez is segítette a csapatát. Irving 32 ponttal, valamint 7-7 lepattanóval és gólpasszal húzta az övéit, és ugyan a negyedik negyedre kicsit elfáradt, de ekkor elő tudott lépni Patty Mills, aki a 24 pontjából 11-et ekkor szerzett. A két hátvéd mögött azonban nem volt elég tűzerő, rajtuk kívül csak James Johnson ért el kétszámjegyű termést, mindössze 39,8%-kal céloztak mezőnyből, és ugyan a Warriors sem dobott sokkal pontosabban, ez a kis különbség is döntőnek bizonyult egy ilyen szoros meccsen, így sorozatban négy vesztes meccsel a hátuk mögött készülhetnek a Suns elleni megmérettetésre.

A Warriors legjobb dobói: Wiggins 24/12, Curry 19/9, Poole 17/9
A Nets legjobb dobói: Irving 32/9, Mills 24/18, Johnson 14/3

 

A tabella ide kattintva megtekinthető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus