A Sixersé a Cavs elleni rangadó, a Dallast is legyőzte a Nuggets

A Brooklyn a Heatet gyűrte le, remek játékkal javított a Lakers, győzött a Boston, a Memphis és a New York is: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján. 

Indiana Pacers – Chicago Bulls 117-113

24 pontos hátrányból nyert a Pacers. Borzasztóan kezdték az első negyedet a hazaiak, 12 perc után 15-39 állt az eredményjelzőn, és úgy tűnt, hogy nagyon hamar eldönti a mérkőzés kimenetelét a Bulls, ugyanakkor a vendégek lendülete elfogyott, a Pacers pedig a következő három negyedben ledolgozta a hátrányát, és a negyedik negyedben már kiélezett csatát vívtak ellenfelükkel. A végjáték is szoros volt, 1:19-cel a vége előtt az addig távolról 0/5-tel álló Myles Turner hatalmas triplájával 111-110-es vezetést szereztek a hazaiak, amire Zach LaVine válaszolni tudott két bedobott büntetővel, de 31 másodperccel a vége előtt Tyrese Haliburton duplájával visszavette a vezetést a Pacers. LaVine következő dobása már kimaradt, majd Turner két bedobott büntetője után Andrew Nembhard még azelőtt faultolta LaVine-t, hogy fel tudott volna emelni egy triplát az egyenlítésért, így csak két büntetőt dobhatott – az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta, és ezután Buddy Hiled két egypontossal beállította a végeredményt.

Hield megdöntötte Reggie Miller franchise-rekordját. A Pacers hatalmas fordításában kulcsszerepet játszott Buddy Hield, aki a 27 pontját 8/12 jó dobással, azon belül 6/10 bedobott triplával érte el, és a hatodik hármasa a 230. volt a szezonban, amivel megdöntötte Reggie Miller 1996/97-es idényben felállított 229 triplás franchiserekordját. Hield extrája önmagában még kevés lett volna a hazaiaknak, Aaron Nesmith (21 pont, 7 lepattanó) és Tyrese Haliburton (16 pont, 8 gólpassz) is jól játszott, Chris Duarte és Bennedict Mathurin 14-14 ponttal szállt be a padról, de ez sem lett volna elég, ha nem omlik össze a Bulls. DeMar DeRozan hiányában Zach LaVine került a középpontba, és a hátvéd el is jutott 35 pontig, 11 lepattanóig és 7 gólpasszig, de a végén nem tudta elsőként átlökni a célvonalon a csapatát, hiába hozott a padról jó teljesítményt Coby White (25 pont, 9/12 mezőnyből), és hiába tartotta a lépést Nikola Vucevic (19 pont, 7 lepattanó) is Turnerrel (17 pont, 9 lepattanó).

A Pacers legjobb dobói: Hield 27/18, Nesmith 21/12, Turner 17/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 35/12, White 25/15, Vucevic 19/9

 

Charlotte Hornets – San Antonio Spurs 120-110

Történelmi vereséget szenvedett a Spurs. Sorozatban 14. meccsét bukta el a Spurs, ami a csapat fennállásának a leghosszabb negatív szériája, és ezzel alulmúlták az 1989-ben összehozott 13 meccses vereségsorozatukat. Ezúttal nem voltak teljesen esélytelenek, a meccs elején 10 ponttal is vezettek, és a negyedik negyed közepén is feljöttek egyszer 103-102-ig, de a 28 ponttal, 12 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázó LaMelo Ball vezérletével lerázta magáról az ellenfelét a Hornets az utolsó percekben. Ball mellett P.J. Washington (22 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) is jól játszott, Gordon Hayward hatékonyan ért el 16 pontot, és mindkét center komoly légvédelmet biztosított a gyűrű közelében: Mark Williams 12 ponttal, 10 lepattanóval és 4 blokkal, Nic Richards 6 ponttal, 9 lepattanóval és 5 blokkal zárta az estét. A vendégek leginkább Malaki Branham újabb jó teljesítményének örülhetnek, az újonc hátvéd ezúttal 23 ponttal és 6 lepattanóval jelentkezett, mellette Zach Collins (14 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) is újabb hasznos teljesítménnyel jelentkezett, ahhoz viszont nem elég erős ez a csapat, hogy elbírja Keldon Johnson 6/20-as, Devonte’ Graham és Jeremy Sochan 3/12-es, valamint Charles Bassey 2/10-es mezőnymutatóit.

A Hornets legjobb dobói: Ball 28/15, Washington 22/12, Hayward 16
A Spurs legjobb dobói: Branham 23/9, Johnson 21/3, McDermott 17/15

 

Atlanta Hawks – New York Knicks 101-122

Playoff-helyen mehet pihenni a Knicks. Összességében kérdés nélkül, teljesen egyértelműen győzte le az Atlantát a New York, a vendégcsapat már az első negyedet 16 ponttal nyerte meg, a nagyszünetben 22 egység volt a különbség, és később sem ingott meg a társaság, a Hawks tisztes távolból figyelhette csak az eseményeket. Jalen Brunson (28 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) újabb remek meccse mellett Julius Randle (25 pont, 11 lepattanó) is kitett magáért, összesen hat játékosuk hozott kétszámjegyű ponttermést, és Mitchell Robinson hiánya ellenére egy pillanatig sem lehetett kérdés, hogy mi lesz az összecsapás vége. A Hawks az első hat perc után végig kétszámjegyű hátrányban volt, és a hazaiak nem is tudtak érdemi magyarázatot adni a gyenge teljesítményükre, Trae Young csak annyit mondott, hogy nem is jöhetne jobbkor számukra az All-Star szünet - elöl-hátul esélytelennek bizonyultak most, a Young-Murra yduó 7/26-ot dobott mezőnyből, csapatként pedig 5/26 triplát tudtak bedobni. A New York viszont remek formában van, ez az újabb magabiztos siker a sorozatban harmadik győzelmet jelentette a társaság számára, amely ezzel és a Heat vereségével együtt feljött a keleti hatodik, biztos PO-t jelentő pozícióba a pihenő előtt - miközben Brunson 31 pont felett átlagol az elmúlt tíz találkozón, nem véletlenül mondta azt Tom Thibodeau vezetőedző, hogy nekik viszont nem jön jókor a szünet...

A Hawks legjobb dobói: Hunter 20/6, Young 19/3, Griffin 12
A Knicks legjobb dobói: Brunson 28/3, Randle 25/9, Barrett 17

 

Boston Celtics – Detroit Pistons 127-109

Tatum intézte a kötelezőt. Legutóbb a Bucks ellen erősen tartalékos összeállításban is hosszabbításig jutott a Celtics, a Pistons ellen viszont visszatért Jayson Tatum, Marcus Smart és Al Horford is, ugyanakkor Jaylen Brown, Robert Williams III és Mike Muscala kihagyta ezt az összecsapást. Tatum ha már visszatért, be is szórt 38 pontot 15/24 jó dobással, emellett 9 lepattanót és 7 gólpasszt is betett a közösbe, rá egyszerűen nem volt válasza a detroiti védekezésnek, mellette a padról Malcolm Brogdon 25 ponttal és 6 gólpasszal szállt be, és Smart (9 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 6 labdaszerzés) is nagyon aktív volt. A Pistonsnál leginkább Bojan Bogdanovic iparkodott, be is szórt 28 pontot 12/17-es mezőnymutatóval, de ő nem kapott olyan komoly segítséget, mint Tatum, és azt sem tudták ellensúlyozni csapatként, hogy a Celtics 21/45 triplát küldött a helyére – Isaiah Stewart dicsérhető a 4/6 bedobott hármasa miatt, de ezzel párhuzamosan Tatum 6/10, Brogdon 5/8 triplát küldött a helyére. A Pistonsnál egyébként bemutatkozott a Warriorstól megszerzett James Wiseman, a padról beszállva 24 perc alatt 11 pontot és 5 lepattanót ért el.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 38/18, Brogdon 25/15, Horford 11/6, White 11/6
A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 28/3, Ivey 17/3, Stewart 14/12

 

Brooklyn Nets – Miami Heat 116-105

Bridges karriercsúcsa győzelmet ért a Netsnek. Élete meccsét játszotta a Sunstól csak három mérkőzéssel ezelőtt érkező Mikal Bridges, aki teljes mértékben átvette az első opció szerepét Spencer Dinwiddie-től - utóbbi összesen négy dobást vállalt az egész találkozó során. Bridges viszont tarthatatlannak bizonyult, ültek a triplái, a középtávolijai, el tudott menni a gyűrűig, sem Jimmy Butler, sem Bam Adebayo, sem más nem tudott vele mit kezdeni, gyakorlatilag úgy játszott, mintha az érte elcserélt Kevin Durantet láthattuk volna. Bridges különösen a negyedik negyedben őrült meg, amikor az addig végig szorosan alakuló találkozót egymaga döntötte el: 90-89 után alig három perc alatt sorozatban 15 (!) pontot dobott csak ő, ez volt az a roham, ami a hazaiak felé billentette a mérleg nyelvét. A széria végén a vele együtt érkező Cam Johnson is elsüllyesztett egy fontos hármast, a Heat pedig innen már nem tudott visszajönni, ugyan hasonló erők csatáját láthattuk, de Bridges megvadulása ezúttal a Brooklyn győzelmét hozta. A játékos egyébként végül 45 pontos karriercsúcsot termelt (eddig 34 volt a legjobbja), 17/24-et dobott mezőnyből, 4/6-ot távolról, 7/7-et a büntetővonalról, volt még 8 lepattanója és 5 gólpassza is, védekezésben pedig 2-2 labdaszerzést és blokkot tett a közösbe - igazi szupersztár volt, így belefért, hogy a Dinwiddie-Claxton-Curry-Simmons négyes összesen 15 pontot jegyzett. Az átalakuló rotáció így eredményes lehet, továbbra is őrzik a keleti ötödik helyüket, meglátjuk, hogy a szünet után is képesek-e így folytatni.

Nincs jó passzban a Heat. Az utóbbi hét meccséből negyedszer kapott ki a Miami, a győzelmek közül a Rockets elleni például az utolsó másodpercben született meg, a közvetlen rivális Nets ellen pedig nagyon fontos lett volna nyerni, de a második félidőre egyszerűen elfogytak a floridaiak, akik így becsúsztak a Knicks mögé, a keleti hetedik helyre. Lowry és Herro nem lépett pályára, Butler csak 13 pontot dobott, hiába igyekezett az Adebayo-Vincent páros, ez így ebben a formában kevés volt, különösen a második félidei védekezéssel, hiszen 64 pontot kaptak a nagyszünet után. Összességében egyáltalán nem meggyőzőek, és ez az egész szezonjukra elmondható, eddig egyetlen olyan időszak sem volt, amikor ez ne lett volna igaz, így bár az üldözőkhöz képest van egy kis előnyük, de reálisan nézve túl nagy reményeik nem lehetnek idén - hacsak az All-Star után varázsütésre nem ugranak szintet...

A Nets legjobb dobói: Bridges 45/12, Thomas 19/9, Johnson 18/9
A Heat legjobb dobói: Adebayo 24, Vincent 21/9, Strus 18/6

 

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 118-112

A Phillyé a rangadó. Két remek formában lévő keleti topcsapat feszült egymásnak a játéknap kiemelt rangadóján, de végül egyértelműen jobbnak bizonyult a hazai pályán játszó Sixers. Doc Rivers csapata uralta az első félidőt, a nyitó negyedet rögtön 38-24-re nyerte meg, majd a következő játékrészben szétvédekezte az összeomló Clevelandet, és a nagyszünetben 63-38 volt az állás, tulajdonképpen addigra eldőlt a küzdelem. A második félidőben összekapta magát a Cavs és rengeteget kozmetikázott a helyzeten, de olyan igazán nagy nyomás alá nem tudta helyezni ellenfelét - a záró etap első felében egyszer visszajött tíz pontra, majd bő négy perccel a vége előtt nézett be ez alá, másfél perccel az órán 112-108-ra közelített, de ennyi volt a maximum, a Philly a végén 13/13 (!) büntetővel megoldotta a feladatot, és kipipálta a győzelmet. Joel Embiid (29 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) és James Harden (19 pont, 12 gólpassz) párosa most is remekül dolgozott, körülüttük pedig nagyon sok könnyű helyzet jutott a többieknek, amelyekkel Melton, Maxey vagy éppen Harris is kiváló hatékonysággal élt - csapatként 50%-os mezőnymutatóval, 48%-os triplázással és 90% feletti büntetőzéssel zártak, és a leadott nagy előny ellenére elégedettek lehetnek a győzelmükkel. Embiid közben elért egy fontos mérföldkövet, megdobta karrierje 10.000. pontját, és öt meccsel hamarabb érte el ezt a határt, mint a másik Sixers-legenda, Allen Iverson.

Későn ébredt Mitchell és a Cavs. A Philly 11/14-gyel kezdett mezőnyből és 31-10-re vezetett már az első negyedben, volt közte 28 pont is nagyon hamar, a Cleveland teljes mértékben az öltözőben maradt, és egészen a nagyszünetig kellett arra várni, hogy J. B. Bickerstaff kitisztítsa játékosai fejét. Ez viszont bevált, a második félidőben egy teljesen más csapat jött vissza a parkettre, amely kilenc labdaszerzést mutatott be és 20 pontot szerzett ebből, közben egyetlen labdát adott csak el, a védekezés intenzitása szinteket lépett, és ennek köszönhetően megvolt a ritmus, megvolt a labdajáratás, felgyorsult, határozottabb lett a játék. Donovan Mitchell 25 pontot szerzett a harmadik-negyedik negyedben, ő állt a társaság élére, végül 33-ig jutott 5 gólpasszal, mellette Darius Garland (27 pont, 6 gólpassz, 10/14 mezőnyből) és Evan Mobley (23 pont, 9 lepattanó) is felszívta magát, de hiába zárkóztak fel a nagy hátrányukból, a Sixers túl koncentrált volt a clutch helyzetekben - lélekölő volt az ohióiak számára az utolsó percek hazai büntetőzése, így nem tudtak fordítani. A pocsék első félidő után azért sokkal jobb szájízzel távozhatnak Philadelphiából a második játékrész miatt, de akkor is kikaptak zsinórban hét győzelem után, az All-Start követően pedig a nyugati éllovas Denvert fogadják majd.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 29, Harden 19/9, Melton 17/6
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 33/12, Garland 27/9, Mobley 23

 

Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 133-96

Semmi extra. Rendkívül könnyedén hozta a kötelező győzelmet az OKC, a hazaiak a 17 ponttal nyert első negyedben rögtön megadták az alaphangot, és onnantól végig tükörsimán kontrollálták az eseményeket - folyamatosan nőtt a távolság, a harmadik negyedben még egy lapáttal rá tudtak tenni, és vezettek már 42 egységgel is, mielőtt a záró etapot elengedték (17-18 lett annak az eredménye). Ez most egy olyan nap volt, amikor a Houstonnál semmi sem működött, a vendégek 33%-kal céloztak mezőnyből, elrontottak 12 büntetőt, 64-38-ra kikaptak a festékben, osztálykülönbség volt a felek között a jóval esélyesebb Thunder javára. Shai Gilgeous-Alexander most is hozta a számait (29 perc alatt 29 pont és 6 gólpassz), de nem feltétlenül róla szólt az este, akkora volt a szakadék a csapatok között, hogy minden téren dominált a Thunder - ennek köszönhetően úgy tizedik Nyugaton Mark Daigneault legénysége, hogy alig másfél meccs a hátránya a hatodik Minnesotához képest.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 29, Dort 15/3, Jal. Williams 13/3, Giddey 13
A Rockets legjobb dobói: Smith Jr. 15/6. Green 14/6, Tate 11/3

 

Memphis Grizzlies – Utah Jazz 117-111

Nagyot hajrázott a Jazz, de kimozogta a Grizzlies. Az első félidő a Memphisről szólt, a hazaiak az őrületbe kergették a Utah playmakereit: 15 labdát szereztek a nagyszünetig, és ezekből 26 pontot tettek fel a táblára. Ebben erősen benne volt, hogy a Jazznél nem léphetett pályára Lauri Markkanen, Collin Sexton pedig már a meccs elején combhajlító-sérülést szenvedett, ami miatt négy perc után kivált, így a cseréknek kellett előlépniük, amihez idő kellett. Az első félidőben már 24 pont is volt a Grizzlies előnye, a nagyszünetben 16 volt közte, majd a fordulás után Kelly Olynyk (28 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz) és Jordan Clarkson (20 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével, valamint Walker Kessler segítségével (10 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) újragondolta magát a Jazz és jelentősen elkezdett közelíteni. A záró etapban is végig üldözte ellenfelét a társaság, és egészen 111-110-ig zárkózott, de ott végül az egész este pocsékul dobó (9/26 20 pontért) Ja Morant szerzett három clutch pontot, a Jazz kihagyta a legfontosabb dobásokat, így kimozogta a helyzetet, és megúszta a leolvadást a Memphis. A sima első félidő után a hazaiak szerint szerencséjük volt a végén, a győzelemnek örülnek, de ennél jobb szájízzel szerettek volna elmenni a szünetre, míg a Jazznél elégedettek voltak azzal, hogy tartalékosan is nagyot küzdöttek, náluk a vereség ellenére nem volt rossz a hangulat. Egyénileg egyébként Jaren Jackson Jr.-t kell kiemelnünk, aki 26 ponttal, 9 lepattanóval, 5 labdaszerzéssel és 4 blokkal zárta az estét, elöl-hátul ő volt a Grizzlies legjobbja, de mellette Brandon Clarke (8 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 blokk) és a 24 pontos Desmond Bane is kitett magáért, ezzel ellensúlyozták Morant rosszabb napját. Ötmeccses hátrányban, de stabil nyugati másodikként éri őket a szünet, az All-Star után pedig rögtön rangadóznak a Sixersszel és a Denverrel.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 26/12, Bane 24/6, Morant 20/3
A Jazz legjobb dobói: Olynyk 28/9, Clarkson 20/6, Agbaji 17/9

 

Denver Nuggets – Dallas Mavericks 118-109

Üzembiztos a denveri gépezet. A hazaiaknál ezúttal sem játszhatott Jamal Murray és Aaron Gordon, de a rendszer olyan stabilan és gördülékenyen működik, hogy ez igazából fel sem tűnt - ahogy Nikola Jokicstól sem kellett sok, a center ugyan ismét tripla-duplázott (14 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), de csak kilenc mezőnykísérlettel és három büntetővel zárt, egyáltalán nem tolta magát előtérbe. Egyszerűen a csapatjáték érvényesült, méghozzá nagyon simán, a szoros első negyed után a másodikban felpörgették a ritmust és állva hagyták a Dallast, a nagyszünetben már 17 ponttal vezettek, majd a folytatásban is tartották a fórjukat - olyannyira, hogy a negyedik negyedben 20 felett járt a fórjuk, mielőtt kicsit hátradőltek, és közelebb engedték a Mavst. Jeff Green (24 pont, 11/16 mezőnyből) és Michael Porter Jr. (22 pont, 5/10 tripla) emelhető ki igazán, de Caldwell-Pope, Cancar és Brown is kitett magáért, a padról a Braun-Smith duó tudott érdemi segítséget nyújtani Green mellett, így a két hiányzójuk és Jokics visszafogottsága ellenére 57%-os mezőnymutatóval és 34 gólpasszal zárták az estét. Az All-Starig közel tökéletes szezont futottak, 27-4-gyel övék a liga legjobb hazai mérlege, simán, öt meccsel vezetik Nyugatot, és egyetlen mérkőzés a lemaradásuk a ligaelső Bostonhoz képest, kényelmes helyzetből várhatják a folytatást.

Doncic és más senki. Megint bántóan egyedül érezhette magát a Mavsnél Luka Doncic, hiszen Kyrie Irving nem lépett pályára ezen a találkozón, a szlovén klasszis pedig annyira segítség nélkül maradt, hogy nem is lehetett más a vége, mint vereség. Doncic 37 pontot dobott 12/22-es mezőnymutatóval, 9 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, mellette viszont a kezdőötös többi tagja összesen (!) 21 pontot tett hozzá - a cseresorban ugyan volt némi fantázia, de összességében ez egy támadásban borzalmas csapat volt egy extra Doncic vezetésével, semmi több. Ez pedig a negyedik negyedes kozmetikázás ellenére csak egy sima vereségre volt elég a tartalékos Nuggets otthonában, így zsinórban harmadszor kaptak ki, és az All-Star után a playin-helyekről folytathatják úgy, hogy jó pár csapat ott van a sarkukban...

A Nuggets legjobb dobói: Green 24/6, Porter Jr. 22/15, Caldwell-Pope 14/9, Jokics 14
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 37/9, Wood 17/6, Wright IV 11/6

 

Los Angeles Lakers – New Orleans Pelicans 120-102

Győzelmet ért a Lakers kezdője. Az első sor szállította ezt a nagyon fontos sikert a Los Angelesnek, amikor ők voltak fent, akkor kétszámjegyű előnyt építettek fel a New Orleans kezdőjével szemben, és bár ezt a második negyedben egyszer leadták, de a nagyszünet után újra tudták építeni - közte 14-ről indult a záró etap, ahol már nem inogtak meg az arany-lilák, magabiztosan lemenedzselték a végét. Anthony Davis (28 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), LeBron James (21 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és D'Angelo Russell (21 pont, 7 gólpassz) közel azonos mennyiségű támadást fejezett be, megosztották a terheket, de az ezúttal a padról érkező Schröder-Hachimura-Brown trió is hozzátett, Vanderbilt nem hibázott dobást, Beasley sem mozgott rosszul. Mo Bamba pedig 6 lepattanóval és 3 blokkal debütált új csapatában. Lehettek volna persze sokkal meggyőzőbbek, a 27%-os triplázásnál csak a 14 kihagyott büntető volt rosszabb, de így is 57%-os mezőnymutatót, valamint 32 gólpasszt hoztak össze, gördülékenyen támadtak, és a védekezésük is maximálisan a helyén volt - ez az a játék, amire építhetnének a folytatásban, csak kérdés, hogy mennyire tudják stabilan hozni. A Pelicans alárendelt szerepet játszott a második negyedet leszámítva, egy másodpercig sem vezetett az este folyamán, pocsékul dobott, és a festékben vagy a leindításoknál is alulmaradt - hiába Brandon Ingram 25 pontja, CJ McCollum sokoldalúsága (22 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 2 blokk) és Jonas Valanciunas, valamint Willy Hernangomez dupla-duplája, most valahogy nem tudták felvenni a kesztyűt a Lakersszel. A felek között így is van három meccs távolság a New Orleans javára, ami jelenleg öt helyezést jelent a tabellán...

A Lakers legjobb dobói: Davis 28, James 21, Russell 21/9
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 25/3, McCollum 22/9, Hernangomez 14

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus