A Thunder nyerte a nyugati derbit, nem bírt a Raptors a Knicks párosával

Legyőzte az OKC a Timberwolvest, magabiztos volt a Knicks, megszenvedett a Milwaukee, a Spurs sikerét hozta az alsóházi derbi, hozta a kötelezőt a Philadelphia, a Cleveland és a Chicago, hosszabbítás döntött Houstonban.

Minnesota Timberwolves – Oklahoma City Thunder 97–102

Nem volt igazán vezére a Wolvesnak. A játéknap „szuperrangadóján” a nyugati első fogadta a másodikat. A Minnesota egy kisebb hullámvölgyet követően újra magára találva zsinórban négy sikerrel a háta mögött látta vendégül azt az Oklahomát, amely még mindig a két Los Angeles-i csapat elleni back-to-back vereségeit fájlalja. Nem kezdett túl jól a hazai gárda, igencsak beragadt az első két negyedben, végig futott az eredmény után, s habár a nagyszünetet követően Karl-Anthony Towns (19 pont, 11 lepattanó), Anthony Edwards (19 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Rudy Gobert (7 pont, 18 lepattanó) révén átvette a kontrollt, a záró játékrészben nem tudott mit kezdeni Shai Gilgeous-Alexander dobásaival. Összességében ezúttal nem volt „igazi” vezére a Timberwolvesnak, ez pedig a Thunder számára teremtette meg a lehetőséget.

Előlépett Gilgeous-Alexander. Egy 21–8-as futással kezdte a mérkőzést a Thunder, amelyben végig kiválóan működött együtt Shai Gilgeous-Alexander (33 pont, 6 gólpassz), Jalen Williams (20 pont, 5 lepattanó) és Chet Holmgren (15 pont, 5 lepattanó) triója. A harmadik negyed derekán aztán átvette az irányítást a házigazda, ám az OKC kitartott, így a záró játékrész végére visszakapaszkodott, majd bő egy perccel a meccs vége előtt a vezetést is magához ragadta. Gilgeous-Alexander ebben az időszakban tarthatatlannak bizonyult, tizenegy pontot szórva lépett elő, majd lényegében egy kulcsfontosságú triplával le is zárta a győztes csapatra vonatkozó kérdéskört. Fontos rangadót nyert meg a Thunder!

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 19/3, Towns 19/3, Reid 18/12
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/3, Jal. Williams 20, Holmgren 15/3

New York Knicks – Toronto Raptors 126–100

Nem bírt a Raptors a Brunson, Randle párossal. Először léphetett pályára egykori csapata ellen OG Anunoby, mint ahogyan Immanuel Quickley és RJ Barrett is most tért vissza a néhány hete lebonyolított csere óta New Yorkba. Az aktuális formákat tekintve egyértelműen a hazaiak mellett szóltak az odszok, hiszen a Toronto az újjáalakuló keret ellenére sem találja a helyét. Próbált határozottan kezdeni a kanadai egylet, Barrett (20 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Quickley (12 pont, 11 gólpassz) is feltüzelt állapotban lépett pályára a Madison Square Gardenben, ám ez az elszántság mindössze annyira volt elég, hogy a nagyszünetig tartani tudja a lépést ellenfelével a Raptors. A félidőt követően ugyanis ellépett a Knicks, ami nem is csoda, hiszen Jalen Brunson (38 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) ismét ihletett estét fogott ki, míg Julius Randle (18 pont, 16 lepattanó, 10 gólpassz) tripla-duplával zárt. Erre pedig nem lehetett válasza a vendégeknek, pláne annak okán, hogy a két egykori „dinó”, Precious Achiuwa (18 pont, 11 lepattanó) és Anunoby (14 pont, 7 lepattanó) sem játszott rosszul.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 38/15, Randle 18/9, Achiuwa 18
A Raptors legjobb dobói: Barrett 20/3, Trent Jr. 16/12, Quickley 12/6

 

Detroit Pistons – Milwaukee Bucks 135–141

Megszenvedett Detroitban a Bucks. Egyértelműek voltak az erőviszonyok, hiszen Kelet egyik élcsapata látogatott a liga leggyengébb gárdájához, ezzel szemben az első két negyedben csak futott az eredmény után a Milwaukee. Hazai oldalon a kispadról beszálló Alec Burks (33 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 7/14 tripla) rendületlenül szórta a triplákat, miközben az újonc Ausar Thompson (22 pont, 9 lepattanó) karriercsúccsal zárt, ez pedig megteremtette annak a lehetőségét, hogy felvegye a ritmust ellenfelével a Pistons. Közvetlenül a nagyszünetet megelőzően egy 15–5-ös futással kozmetikázott a Bucks, melynek színeiben ismét nagyot játszott a Damian Lillard (45 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) és Giannis Antetokounmpo (31 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) alkotta sztárpáros, ám az autóvárosiakat ezen az estén nem lehetett leszakítani, így a záró negyed derekán már ismét a Detroit járt előrébb. Lillard azonban nem hagyta ezt annyiban, mindamellett, hogy a Bucks történetének első olyan játékosa lett, aki egyazon mérkőzésen dobott legalább negyven pontot, kiosztott tíz gólpasszt és szórt minimum öt triplát, egy 9–0-ás rohanást vezetve lezárta az összecsapást.

A Pistons legjobb dobói: Burks 33/21, Thompson 22/6, Ivey 18/6
A Bucks legjobb dobói: Lillard 45/15, Antetokounmpo 31, Lopez 19/3

 

Washington Wizards – San Antonio Spurs 127–131

A Spurs nyerte a kiélezett csatát. Back-to-back lépett pályára a San Antonio, amely legjobbja, Victor Wembanyama nélkül esélytelen volt legutóbb a Charlotte otthonában, ám a szintén nem túl acélos célokat kergető Washingtonnal szemben már vállalta a játékot a francia magasember. És, ha már ott volt, akkor igazolta is az állításokat, 24 pontja mellett 8 lepattanó, 4 gólpassz és 6 blokk került fel a statisztikai lapjára. Szoros, végig kiélezett meccset játszottak a felek, az első negyedben a Spurs, míg a második felvonásban a Wizards akarata érvényesült. A nagyszünetet követően úgy tűnt, hogy a Wembanyama mellé felnövő Jeremy Sochan (23 pont, 4 lepattanó), valamint Devin Vassell (21 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk) kettőse révén rövidre zárja a kérdéseket a texasi gárda, ám a házigazda visszajött, sőt a vezetést is átvette. Hazai oldalon elsősorban Marvin Bagley III. (21 pont, 12 lepattanó) és Deni Avdija (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) sziporkázott, ám a mérkőzés utolsó perceire még tudott egyet húzni a védekezésén Gregg Popovich csapata, ez pedig elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy megnyerje az összecsapást.

A Wizards legjobb dobói: Bagley III. 21/3, Avdija 16/3, Kispert 16/3, Poole 16
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 24/6, Sochan 23/3, Vassell 21/12

 

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 89–97

Nem volt ellenszer Embiidre. Mindkét csapat back-to-backen lépett pályára, az esélyek azonban egyértelműen a Philadelphia mellett szóltak, s nem csak azért, mert a Hornetsnél LaMelo Ball bokasérülés miatt kihagyta a mérkőzést, hanem azért is, mivel Mark Williams és Nick Richards hiányában eléggé foghíjas volt a Charlotte festéken belüli játéka. Mindezek ellenére az első három negyedben tartotta magát a hazai egylet, elsősorban Miles Bridges (25 pont, 11 lepattanó), Brandon Miller (23 pont, 7 lepattanó) és Terry Rozier (19 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) kiváló teljesítménye révén. A záró felvonásban azonban megrázta magát a Philly, Joel Embiid (33 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) ismét igazolta a klasszisát, de mellette Tobias Harris (21 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Tyrese Maxey (16 pont, 8 gólpassz) is hozta a kötelezőt, így sorozatban az ötödik győzelmét ünnepelhette Nick Nurse gárdája.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 25/15, Miller 23/6, Rozier 19
A 76ers legjobb dobói: Embiid 33, Harris 21/3, Maxey 16/3

 

Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 95–116

Csapatként volt jobb a Cavaliers. Dejounte Murray két meccsnyerője után felfokozott hangulatban várta a Clevelandet az Atlanta, amely bízott abban, hogy a Cavs ellen is lehet esélye. Az ohióiak viszont annak ellenére is remek formában vannak, hogy Evan Mobley és Darius Garland kettőse már hetek óta maródi. J.B. Bickerstaff legénysége a legutóbbi tíz meccséből nyolcat is megnyert, s nem szerette volna megtörni ezt a jó sorozatát. A feldobás pillanatától azt történt a pályán, amit a vendégek szerettek volna, csapatként nagyon egységesek voltak, hiszen hét játékosuk is elérte a tíz dobott pontos határt, a meccs egy adott szakaszában pedig már közel harminc pont volt a felek közötti differencia. Sam Merrill (18 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) ismét jól szállt be a padról, de Donovan Mitchell (18 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Jarrett Allen (14 pont, 11 lepattanó) is hozta a tőle elvárhatót, miközben a vendéglátónál Murray (24 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) mellett csak Jalen Johnson (20 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) volt dicsérhető. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy Isaac Okoro (12 pont, 5 lepattanó) a negyedik negyed elején egy teljesen vétlen szituációban lekönyökölte Trae Youngot (15 pont, 5 gólpassz), aki ezt követően már nem is tért vissza a pályára. A Cleveland végül teljesem megérdemelten győzött, ezzel zsinórban a hetedik sikerét ünnepelve.

A Hawks legjobb dobói: Murray 24/6, Johnson 20/3, Young 15/9
A Cavaliers legjobb dobói: Merrill 18/15, Mitchell 18, Wade 17/15

 

Chicago Bulls – Memphis Grizzlies 125–96

Hozta a kötelezőt a Bulls. A Hawks és a Nets zuhanórepülése miatt még az is belefért az elmúlt időszakban a Chicagónak, hogy győzelmet vereség kövessen, hiszen az említett kettős a segítségére volt abban, hogy még így is megőrizze a playin-helyét. Zach LaVine a minap ismét megsérült, ennek ellenére a kilátástalan helyzetben lévő Memphis ellen kötelező volt a győzelem. Ezt a lehetőséget pedig nem is hibázta el a Bulls, végig kézben tartotta a meccset és Ayo Dosunmu (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), DeMar DeRozan (18 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) és Coby White (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) triójának vezérletével érvényesítette a papírformát. Az ezer sebből vérző Grizzlies csak futott az eredmény után, talán csak Jaren Jackson Jr. (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) teljesítménye volt dicsérhető, de egy fecske nem tud nyarat csinál, pláne nem ennél a Memphisnél.

A Bulls legjobb dobói: Dosunmu 20/9, DeRozan 18/3, White 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 26/3, Kennard 14/12, Williams Jr. 14/9

 

Houston Rockets – Utah Jazz 127–126 h.u

Nüanszok döntöttek. Ellentétes utat járt be az elmúlt időszakban a két csapat, hiszen amíg a Houston szép lassan már a playin-helyekről is lecsúszik, addig a Utah saját magát meghazudtolva robog, nyolc meccset is megnyerve a legutóbbi tíz mérkőzése során. Végül a játéknap egyik legjobb összecsapását hozta a két gárda találkozója, melynek elején a házigazda volt magabiztosabb, Alperen Sengün (37 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz), Jabari Smith Jr. (24 pont, 10 lepattanó) és Fred Van Vleet (18 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) kiemelkedő produktumainak köszönhetően. A folytatásban azonban új erőre kapott a Jazz, amely Jordan Clarkson (33 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz), Collin Sexton (28 pont, 5 gólpassz) és Lauri Markkanen (22 pont, 9 lepattanó) személyeiben megtalálta a választ. A szoros végjátékban úgy tűnt, hogy Clarkson duplája a vendégek győzelmét eredményezi, azonban Sengün magabiztosan értékesített két büntetőt, így jöhetett a hosszabbítás. Az ötperces ráadásban ismét a Utah tűnt magabiztosabbnak, a Rockets azonban nem adta fel, s fordított, az utolsó másodpercekben pedig Amen Thompson (6 pont, 8 lepattanó) káprázatos blokkja után még az is belefért, hogy a karriercsúcsát beállító Sengün két büntetőt is elhibázzon – Clarkson ugyan még dobhatott a győzelemért, ám a próbálkozása kimaradt, így a Houston nyerte az összecsapást.

A Rockets legjobb dobói: Sengün 37/3, Smith Jr. 24/12, VanVleet 18/6
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 33/12, Sexton 28/6, Markkanen 22/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus