A Wolves Denverben győzött, a Thunder lemosta a Phoenixet

A Dallas lebirkózta a Sactót, a Pacers revansot vett a Lakersen, a LAC fontos meccset nyert Orlandóban, szorosan győzött a Cavs és a Rockets, Brunson karriercsúcsa sem volt elég Wemby ellen, a Heat 60 ponttal verte a Blazerst. 

Charlotte Hornets-Golden State Warriors 97-115

Nem hibázott a Warriors. A térdproblémákkal küzdő Klay Thompson nélkül is sima győzelmet aratott a Golden State Warriors és továbbra is tartja playin helyét, miközben menekül a lendületben lévő Rockets elől. A Warriors a 23 pontos Steph Curry vezetésével a harmadik negyedben könnyedén megtörte a Hornetset és már nem nézett vissza. Ebben a játékrészben 39-26-ra múlta felül ellenfelét Kerr gárdája - Currynek most akadtak társai, hiszen a palánk alatt nagyszerűen játszott Wiggins és Jackson-Davis is. A hazaiak az első félidőben még tartották magukat, a harmadik negyedben viszont a nem tudtak mit kezdeni a vendégek fojtogató védekezésével, hiába adott bele mindent a 22 pontos Bridges és a nagyszerűen dobó Bertans. Nem segítette a hazai csapatot az sem, hogy nélkülözniük kellett Seth Curryt, és hogy nyolc perccel a mérkőzés vége előtt egy lepattanóért való harcban Miller és Green lába összeakadt. Millernek egy rövid időre el kellett hagynia a pályát, nincs kizárva, hogy az újonc összeszedett egy kisebb sérülést. Végül a Cleveland elleni bravúrt követően vereséget szenvedett a Hornets, ráadásul úgy, hogy a Warriors a játék minden elemében jobbnak bizonyult náluk.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 22/3, Bertans 14/12, Richards 12
A Warriors legjobb dobói: Curry 23/12, Wiggins 20/6, Jackson-Davis 18

Indiana Pacers-Los Angeles Lakers 109-90

Visszavágott a Pacers a Los Angelesben elszenvedett vereségért. Kulcsfontosságú győzelmet aratott a mostanában elég kétarcú Indiana a szemmel láthatólag elfáradó Lakers ellen. A Pacers öt nappal ezelőtt egy hajszál híján 300 pontos meccsen szenvedett vereséget Kaliforniában, most azonban a közösen 43 pontot szerző Siakam és Haliburton vezetésével könnyedén két vállra fektették a Lakerst hazai pályán. Az Indiana már az első félidőben magához ragadta a kezdeményezést, majd a fojtogató védekezésével a harmadik negyedben végleg megtörte a vendégeket. Ebben Haliburton és Siakam mellett nagy szerepe volt még a padról érkező és nagy energiával játszó 16 pontos McConnellnek -   valamint annak, hogy hat Indiana játékos is elérte a tíz pontot. A négy nap alatt három mérkőzést játszó Lakersen nagyon kiütközött a fáradtság, ráadásul sem Davis, sem James nem volt száz százalékos. Az ő teljesítményükre azonban nem lehetett panasz mindent megtettek annak érdekében, hogy meccsben tartsák a csapatukat, azonban a 16 eladott labda, valamint a mindössze 5(!) értékesített tripla megpecsételte a sorsukat, így Indianában ért véget az öt mérkőzés óta tartó sikerszériájuk.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 22, Haliburton 21/9, McConnell 16/3
A Lakers legjobb dobói: Davis 24, James 16, Reaves 16/3

Orlando Magic - Los Angeles Clippers 97-100

A döntő pillanatokban a Clippers sztárjai villantak. A vendégek szenvedtek a Magic híresen jó védekezése ellen, Kawhi Leonard például mindössze négy pontot szerzett az első félidőben, Paul George végül 4/14-es, James Harden 3/12-es mezőnymutatóval zárt, ugyanakkor a túloldalon ők is felvették a kesztyűt: kikapcsolták Franz Wagnert és emberi számokon tartották Paolo Bancherót. A második félidőben Leonard megérkezett a meccsbe, végül 29 ponttal és remek dobásokkal zárt, mellé pedig felnőtt Ivica Zubac, a padról is érkezett segítség, így a negyedik negyed elejére nyolcpontos előnybe kerültek. Itt Moritz Wagner fújt riadót, a magasember extrájával 94-89-re lépett meg, és úgy tűnt, hogy fordítani tud a Magic. A végjátékban azonban kijött a húzóemberek rutinja közötti különbség: az utolsó percben Leonard és George is bevágott egy középtávolit, míg Banchero két labdaeladással, Franz Wagner pedig két elrontott potenciális egyenlítő triplával jelentkezett. A LAC újabb győzelmével stabilizálni tudta nyugati 4. helyét, legközelebb a Hornets otthonában tovább javulhat, míg a keleti 5. Orlando zsinórban 3. vereségével már csak két meccsre van a playintől, legközelebb otthon a Grizzlies ellen már kötelező a győzelem. 

A Magic legjobb dobói: Banchero 23/3, Suggs 15/6, F. Wagner 13.
A Clippers legjobb dobói: Leonard 29/9, Zubac 14, George 12/3.

Washington Wizards - Detroit Pistons 87-96

A Pistons nyerte a keleti roncsderbit. A bukdácsoló Detroit egy szoros meccsen vetett véget a nyolc mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatának az elmúlt időben jobban szereplő Washington ellen. A Pistons hatalmas elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe, és a félidőben már 19 ponttal vezetett - úgy tűnt, hamar lezárják a mérkőzést az autóvárosiak. A Wizards játékosai azonban ezt másképp gondolták és a 23 pontos, nagyszerűen triplázó Deni Avdija vezetésével visszajöttek a meccsbe - sőt a negyedik negyedben egy 6-2-es futással átvették a vezetést is. Minden jel arra utalt, hogy teljesen kicsúszott a meccs a Detroit kezéből, hiszen az utolsó játékrészben kilenc dobást hibáztak el mire sikerült betalálniuk, ám akadt még egy csavar. A 33 pontot szerző és igazi vezérként játszó Cunningham blokkolta Poole dobását, majd ebből a masszív dupla-duplát szállító Duren (20 pont 18 lepattanó) zsákolt a túloldalon. Innen már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést a Pistons, és végül kilencpontos győzelmet aratott idegenben.

A Wizards legjobb dobói: Kispert 23/15, Avdija 18/6, Bagley III 15/3
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 33/6, Duren 20, Ivey 13/3

Brooklyn Nets - Chicago Bulls 125-108

Lendületben a Brooklyn, a hatszoros bajnokot is két vállra fektették. Az első félidőben még úgy tűnt, hogy kézben tartja a meccset a Bulls, de a 28 pontos Cam Thomas nagyszerű játékának köszönhetően azért tartotta magát a hazai csapat. Ezt követően azonban jött a feketeleves, hiszen a Brooklyn a 14 triplát bebombázó Schröder-Bridges duó vezetésével állva hagyta az ellenfelét a második félidőben - a Nets ekkor 24 triplakísérletből 18-at értékesített ezzel is beállítva a ligarekordot a második félidőben bedobott triplák tekintetében. A harmadik és negyedik negyedben is 39 pontot szerző Nets 78-56-ra nyerte a második játékrészt és végül könnyedén behúzta ezt a meccset. A Bulls egyszerűen nem tudott mit kezdeni a lendületben kerülő hazaiakkal, és bár a 31 pontos DeRozan mindent megtett, hogy meccsben tartsa csapatát, egyszerűen elfogyott körülötte a csapat. Ezzel a Nets zsinórban harmadik győzelmét aratta, míg a Bulls az elmúlt öt meccséből negyedszer szenvedett vereséget.  

A Nets legjobb dobói: Thomas 28/15, Schröder 27/21, Bridges 25/21
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 31, White 18/9, Dosunmu 16


Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 117-114

Mitchell még rozsdás volt, de Niang besegített. Hat meccset követően tért vissza Donovan Mitchell, aki orrtörése miatt maszkban játszott, elsőre pedig láthatóan zavarta is a segédeszköz: 1/7-es triplázással jutott el 12 pontig. Ugyanakkor így is nagy hasznára volt a Cavsnek, hiszen 8 gólpasszt adott egy eladott labda mellett, majd 13 másodperccel a vége előtt két jó büntetővel bebiztosította a győzelmet. Addig persze el is kellett jutni, ebben pedig hatalmas szerepet vállalt a 2023 nyaráig még Philadelphiában játszó Georges Niang: a cserecsatár egész meccsen töltött és tüzelt, 10/14-es mezőnnyel, közte 5/8 triplával köszöntötte volt csapatát. A padról ráadásul Sam Merrill is 4/8 hármast szórt, amivel bőven kompenzálták Mitchell hiányzó pontjait. A magasemberek is tették a dolgukat, Evan Mobley és Jarrett Allen is dupla-duplázott, Darius Garland 12 gólpasszt szortírozott, Max Strus is eljutott 15 pontig, így összességében ha a vártnál talán nehezebben is, de a Cavs behúzta a győzelmet és a Knicks vereségének köszönhetően újra keleti dobogós. 

Maxey csuklójának pihenőnapja nem fért bele. Joel Embiid távollétében a nyolcadik helyre csúszott vissza a Philadelphia, és mivel mindössze két meccsre vannak a fix playoffot jelentő 6. helytől, az ilyen meccsek nagyon fájnak. A csapat másik sztárja, Tyrese Maxey ma 7/26-os mezőnnyel, közte 2/12 hármassal zárt, a végén az ő kezében maradt az egyenlítő hármas, de hozzá kell tenni, hogy Kelly Oubre Jr. még nála is gyengébben játszott, két kezdőjátékosa betlijét pedig nem bírta el a Sixers. A veterán Kyle Lowry és Tobias Harris kiválóan játszott, Mo Bamba 6/7-tel dobott, a padról is többen hozzá tudtak szólni, 112-111-nél Maxey is ellopott egy labdát és könnyű kosarat szerzett, azonban rögtön ezután Evan Mobley rá nem jellemző módon beszórt egy üres hármast a sarokból, onnantól kezdve pedig a Philly már csak szaladt az eredmény után. 

A Cavaliers legjobb dobói: Niang 25/15, Mobley 20/6, Strus 15/6.
A 76ers legjobb dobói: Lowry 23/12, Harris 21/12, Maxey 16/6.

Miami Heat - Portland Trail Blazers 142-82

A Miami nemes egyszerűséggel megsemmisítette a Portlandet. A Heat fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta a nyugati pofozógép Portland ellen. Az első negyedben rögtön magához ragadta a kezdeményezést a Miami és 10 pontos előnyt épített ki, a floridai csapat azonban egy 21-4-es futással a 45-21-re megnyert második negyedben törte meg végleg az ellenfelét. A Miami ma ellenállhatatlan volt, hiszen klubrekordot állítottak be a 41 kiosztott gólpasszal, és 39 tripla kísérletükből 21-et bombáztak be. A Heat sikerkovácsa elsősorban a kilenc triplát értékesítő Highsmith-Rozier duó volt, valamint az egy gólpassz híján tripla duplázó Adebayo, azonban nem mehetünk el szó nélkül a padról érkező masszív dupla duplát szállító Thomas Bryant (26 pont, 12 lepattanó) mellett sem. A hamar kiépített magabiztos előny lehetőséget biztosított Spoelstrának arra, hogy a második félidőben már kiültesse a kulcsembereket, így Adebayo és Butler is többet pihenhetett. A Portlandről sok jót nem lehet elmondani, hiába kapart a 20 pontos Henderson és a négy mérkőzés után 18 pontos 8 lepattanós teljesítménnyel visszatérő Ayton, a játék minden elemében leiskolázta őket a Heat. A Trail Blazers nyeretlenségi sorozata immáron kilenc meccse tart, és ez volt a franchise történetének harmadik legsúlyosabb veresége, míg a Heat továbbra is versenyben van a keleti hatodik helyért.

A Heat legjobb dobói: Bryant 26/3, Rozier 22/18, Adebayo 21/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Henderson 20/3, Ayton 18, Banton 12

Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 128-103

SGA nélkül is simán nyert a Thunder. Olyan rangadónak indult a meccs, ahol a Shai Gilgeous-Alexandert nélkülöző hazaiak aggódhattak jobban, azonban végül három negyed alatt elintézték teljes fegyverzetben felálló vendégüket. Az első negyedben még próbálta velük tartani a lépést a Kevin Durant vezette Suns, de Bradley Beal és Devin Booker csak szenvedett az OKC védekezése ellen, a kisebb kihagyás után magát még kereső Jusuf Nurkic nem boldogult Chet Holmgrennel, Grayson Allen triplái is besültek (1/9) és a kispad sem tudott sokat hozzátenni, így a végjátékra fel is adták. A hazaiak a két középső negyedet 19 ponttal nyerték: Josh Giddey végig tartást adott (23 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz), Chet Holmgren és Jalen Williams pontosan célzott, de a prímet a kiegészítők vitték: A Joe-Wallace-Dort-Aaron Wiggins kvartett 16 (!) triplájára nem volt ellenszer. A Thunder magabiztos győzelmével holtversenyben a Wolvesszal vezeti Nyugatot, míg a Suns veresége miatt már másfél meccses hátrányban van a playoffot jelentő 6. helyen álló, száguldó Dallasszal szemben - legközelebb a Pelicans otthonában muszáj lesz nyerniük. 

A Thunder legjobb dobói: Giddey 23/3, Holmgren 20, Wallace 16/12, Jal. Williams 16.
A Suns legjobb dobói: Durant 26/12, Beal 15/9, Booker 14.

San Antonio Spurs - New York Knicks 130-126 h.u.

Jalen Brunson karriercsúcsa is kevés volt. A vendégek vezére decemberben szórt 50 pontos egyéni csúcsot, amit ma alaposan túlteljesített: 61 egységét 25/47-es mezőnymutatóval, 5/13 triplával és 6/6 büntetővel hozta össze, ráadásul még 6 gólpasszt is kiosztott, 43 játékperce alatt 20 ponttal nyert a Knicks. Sajnos a maradék tíz minutumban 24 ponttal alulmaradt, mivel a csapatvédekezés Mitchell Robinson ide, Precious Achiuwa oda, borzalmasan működött, és amikor Brunson nem ontotta a pontokat, azonnal bajba kerültek. Donte DiVincenzo 6/12 triplával igyekezett segíteni, Josh Hart kacérkodott egy tripla-duplával, ám a Wembanyamára egyedül használhatónak tűnő Isaiah Hartenstein a rendes játékidő utolsó percében kipontozódott, ez pedig végzetesnek bizonyult. Wemby itt két büntetővel kiegyenlített, majd a Spurs kivédekezte Miles McBride triplakísérletét, a hosszabbításban pedig bedarálta ellenfelét. Brunson egy ponttal maradt el Carmelo Anthony csapatrekordjától, de ahogy a lefújás után fogalmazott: lemoshatja vele az ablakot, éppen annyit ér. 

Victor Wembanyama elképesztő meccset játszott. A fiatal sztár karriercsúcsot jelentő 40 pontot szerzett kiváló dobásokkal (13/22 mezőnyből, 4/9 tripla, 10/12 büntető), ráadásul 20 pattanót, 7 gólpasszt, 2 szerzett labdát és egy blokkot is felírhattak neki. Újoncként utoljára bizonyos Shaquille O’Neal hozott 40-20-as meccset, de 5+ gólpasszt még Shaq sem adott. Wembynek akadtak segítői is, Devin Vassell 23 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, összességében 16 triplát dobtak a hazaiak, kiharcoltak 32 büntetőt, az egyedüli problémát a 18 engedett támadópattanó jelentette, Brunson mellett a második esélyekből igyekezett tartani magát a Knicks. A végjátékban aztán rezgett a léc, bő négy perccel a vége előtt a New York átvette a vezetést, de sikerült elállítani a vérzést, a végén Wemby higgadtan büntetőzött, a ráadásban pedig sikerült 5 ponton tartani a vendégeket, így a Spurs valószínűtlen, de megérdemelt sikerrel zárt. 

A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 40/12, Vassell 23/9, Johnson 17/6.
A Knicks legjobb dobói: Brunson 61/15, DiVincenzo 20/18, Hart 12/6.

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 98-111

Rangadónak indult, tükörsima lett. A nyugati 1-3. helyen található gárdák összecsapását kihagyta az egy ideje már sérült Jamal Murray, akit mostanában nehezen is pótol a Denver. A mai is ilyen meccs volt, a folyamatosan duplázott Nikola Jokics számai ugyan MVP-szintűek voltak (32 pont, 11/24 mezőnyből, 10/13 büntető, 10 lepattanó, 5 gólpassz), de a játéka nagyon nem, plusz Murray jelmezét senki nem tudta magára ölteni: Reggie Jackson 4/15-tel zárt, KCP pedig nem szerzett pontot. Denveri alvezér nélkül folyamatosan nyílt az olló a csapatok között, az első negyed után 7, félidőben 19, három negyed után 23 ponttal járt előrébb a Wolves. A vendégeknél a Jokicsot emberi számokon tartó Rudy Gobert adta az alapot (21 pont, 12 pattanó, 3 blokk), Anthony Edwards játékából csak a triplák hiányoztak (0/8), Mike Conley mindenben benne volt (8/12 mezőnyből, 5/6 tripla, 8 gólpassz), Jaden McDaniels kihozta egálra az Aaron Gordonnal folytatott különcsatát, ez a négyes pedig meg is oldotta a problémákat. Bár a negyedik negyedben nagyot küzdött a Denver, de veszélyes távolságba nem tudott kerülni, így a Townst továbbra is nélkülöző Minnesota megelőzte őket a tabellán és holtversenyben ismét vezeti Nyugatot. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32, Gordon, Porter Jr. 14/6-14/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 25, Conley 23/15, Gobert 21.

Utah Jazz - Houston Rockets 100-101

Idegenben is lenyomta a Utah-t a megállíthatatlan Houston. Az első félidőben hamar magához ragadta a kezdeményezést a Jazz, és úgy tűnt, hogy akár ők lehetnek azok, akik véget vetnek a Houston nagy menetelésének. Jalen Green azonban ezt másképp gondolta, hiszen a harmadik negyedben csapata első hat kosarából ötöt ő szerzett, és egy 20-7-es futással átvette a meccs irányítását a Houston. A Utah azonban nem adta fel és az energikusan játszó Sexton (29 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével egy 16-2-es futással visszajött a meccsbe. A lendületbe kerülő vendégeket azonban nem lehetett már megállítani és egy 14-3-as rohanással 92-85-re meglógtak. Ezt követően még másfél perccel a mérkőzés vége előtt Juzang kosarával egy pontra zárkózott a Jazz, azonban az összességében borzasztóan halovány VanVleet (22 pont, de csak 9/24 mezőnyből és 4/14 triplából) ekkor bebombázott egy középtávolit, majd Green magabiztosan büntetőzött ezzel pedig lezárta a mérkőzést a Houston. A Rockets fiatal sztárja 34 pontjából 30-at a második félidőben szerzett és a vendégek az ő vezetésével fordították meg a meccset. A Utah viszont saját magát verte meg hiszen sokáig a kezükben volt a mérkőzés, Collins és Sexton vezetésével egyértelműen jobban játszottak, mint a Rockets. Green parádéja azonban megtörte őket - 21 labdát adtak el, amiből 27 pontot szereztek a vendégek, emellett pedig 15 támadólepattanót szedtek össze a Rockets játékosai. Ezzel a győzelemmel továbbra is versenyben van a playinért a Rockets, míg a Utah immáron nyolc meccse nyeretlen.

A Jazz legjobb dobói: Collins 30/12, Sexton 29, Juzang 12/3
A Rockets legjobb dobói: Green 34/12, VanVleet 22/12, Thompson 18

Sacramento Kings - Dallas Mavericks 103-107

Három negyed nem elég a Dallas ellen. A hazaiaknál szokás szerint a tripla-duplázó Domantas Sabonis (13 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz), illetve De’Aaron Fox vitte a prímet (23 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), ráadásul többen is jól egészítették ki a sztárduót. Harrison Barnes 20 ponttal jelentkezett, Keegan Murray 4/7, Keon Ellis 4/9 hármast pörkölt be, ezzel sikerült elérniük, hogy folyamatosan a Dallas előtt legyenek pár ponttal, sőt egyszer 15-tel is vezettek. Sajnos azonban az Év Hatodik Embere-Díj egyik jelöltje, Malik Monk mindössze egy percet játszhatott, mert Doncic ráesett a térdére. Monk ráadásul a meccsek vége felé is fontos perceket szokott kapni, és a hiányát megérezte a Kings: a zárónegyedet 13 ponttal vesztették el, az utolsó percben ráadásul Barnes előbb kihagyott egy potenciális egyenlítő hármast, majd a támadópattanó után visszajátszást követett el... A Kings újabb veresége azt jelenti, hogy immár két meccsel vannak lemaradva a 6. helyen álló Dallas mögött (és még köztük van a Suns is), így egyre esélyesebbek a playinre, de ennél most aggasztóbb, hogy mi van Monkkal. 

Dante Exum vált hőssé. A meccs jó részében Luka Doncic (26 pont, 6/14 mezőnyből, 4/8 tripla, 10/14 büntető, 9 pattanó, 12 gólpassz) és Kyrie Irving (30 pont, 11/16 mezőnyből) vitte hátán a Dallast, de mellettük csak a három magasember, Lively, Kleber és Gafford érdemelt dicséretet, a többiek borzalmasan játszottak. A ponterős Tim Hardaway Jr. és PJ Washington egymást múlta alul, Derrick Jones Jr. nem tudott előlépni és Dante Exum is szenvedett a dobásaival. A negyedik negyedre azonban összeállt a csapatvédekezés, 103-103-nál pedig megrázták magukat a kiegészítők: Washington passzából Exum pörkölt be egy óriási triplát, ami után a Dallas már nem nézett vissza és behúzta a rangadót. A Mavs sorozatban hatodik sikerével elkezdte megszilárdítani fix playoff-helyét és kiszállni a nagyon durvának ígérkező playinből, de nem könnyű a sorsolása: a szintén bombaformában lévő Houstonhoz látogatnak...

A Kings legjobb dobói: Fox 23/9, Barnes 20/3, Ellis 16/12.
A Mavericks legjobb dobói: Irving 30/9, Doncic 26/12, Lively II 12.

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus