A Wolvesé a nyugati rangadó, lezárult a Szezonközi Torna csoportköre

Anthony Edwards sérülését is elbírta a Minny az OKC ellen, az utolsó pillanatban fordítva nyert a GSW ellen a Kings, a tartalékos Miamit verte meg a Milwaukee, Luka Doncic a Rocketsnek, Donovan Mitchell a Hawksnak dobott 40-et, nem hibázott a Boston és a New York, Zach LaVine és Chris Paul is megsérült. Lezárult az NBA Szezonközi Tornájának csoportköre, megvan a negyeddöntők párosítása.

Sacramento Kings - Golden State Warriors 124-123

A legvégén lopta el a győzelmet a Kings. A Warriorsnak nyernie kellett a szezonja javítása érdekében, de legalább 12 ponttal kellett győznie azért, hogy továbbjusson a Szezonközi Tornán - Steve Kerr csapata pedig érezhetően motiváltan kosarazott, így a mérkőzés jelentős részében vezetett is. A vendégek 37-29-re nyerték az első negyedet, a nagyszünetben pedig már 72-55-re, jelentősnek mondható különbséggel jártak előrébb, de a fordulás után összekapta magát a Sacto: a harmadik negyedben 40 pontot dobtak a hazaiak és bejöttek tízen belülre, majd a záró etapban levédekezték az addigra eléggé elfogyó GSW-t, és szorossá tették a végjátékot. Még ott is úgy tűnt, hogy végig tud érni a Golden State, másfél perccel az órán még hat ponttal előrébb jártak a vendégek Steph Curry büntetőit követően, de aztán jött egy tripla De'Aaron Foxtól, és bár Andrew Wiggins még visszatett egy támadópattanót, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat - Fox büntetője után pedig Malik Monk döntötte el a rangadót. A hazaiak hátvédje 44 másodpercnél ellopta a labdát Currytől, majd dobott belőle egy clutch trplát, amivel 122-123-ra hozta fel csapatát, majd Draymond Green eladta a játékszert, az időkérés után pedig ismét Monk villant, és hét másodpercnél elsüllyesztette a meccsnyerő tempót. A Warriors utolsó támadásából már csak egy nagyon távoli Curry-tripla érkezett, ami kimaradt, így hiába vezetett gyakorlatilag végig a vendégcsapat, a Sacto a legutolsó pillanatban, a legjobbkor tudta átvenni a vezetést és megnyerni a meccset - ezzel az alapszakaszban 10-6-ra javult, a Szezonközi Tornán pedig megnyerte a csoportot és továbbjutott a negyeddöntőbe.

Paul és Payton is megsérült. Nem segítette a Golden State helyzetét, hogy Chris Paul alig öt percet tudott játszani, és már az első negyed végén ki kellett őt venni a meccsből derékfájdalmak miatt, majd az addig remekül játszó Gary Payton II is kidőlt a harmadik negyedben, amikor a vádlija sérült meg. Így azért a negyedik negyedre kicsit elfogyott a hátvédrotáció, főleg hogy Klay Thompson teljesen lefagyott már addigra és semmilyen veszélyt nem jelentett a gyűrűre, támadásban érezhetően elvékonyodtak, sorra jöttek a hibák, majd a végén a Kings pont a számukra legrosszabbkor talált pár extra játékot - ugyan a második negyedben 24 ponttal is vezettek, de végül újabb vereséget szenvedtek. A Sactónál De'Aaron Fox (29 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) volt a vezér, míg Domantas Sabonis dobásait elvette a Green-Looney páros (9 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz, 2/7 mezőnyből), de ez is belefért, mivel Monk és Kevin Huerter is 20 pont fölé jutott. Érdekesség, hogy a Kings 15 kihagyott büntetővel (!) is nyerni tudott, mivel a Warriors pont tízzel több labdát adott el, ami a hajrában is visszaütött, hiszen két clutch pillanatban is elajándékozta a játékszert a Kerr-legénység - hiába Curry és Wiggins 29-29 pontja, ennél több kell a folytatásban.

A Kings legjobb dobói: Fox 29/6, Huerter 21/12, Monk 21/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/12, Wiggins 29/6, Thompson 20/9

 

Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 106-103

Edwards sérülését is elbírta a Timberwolves. Jó védekezést és szoros küzdelmet hozott a nyugati első és második helyezett rangadója, de az OKC kezdett jobban: a vendégek tíz ponttal nyerték meg az első negyedet és alaposan lebontották a Minnesota játékát, így a nagyszünetig végig ők vezettek. A fordulás után Anthony Edwards tudott feljebb kapcsolni a hazaiaknál, egymaga 12 pontot szerzett a harmadik negyedben, amivel vissza is hozta csapatát nagyjából egálra, de aztán egy zsákolási kísérlet után rosszul ért földet, ráesett a jobb oldalára, és el kellett hagynia a parkettet - nem is tudott visszatérni, nélküle kellett megoldania a feladatot a Wolvesnak. Ez azonban némi meglepetésre sikerült, Rudy Gobert extrája (17 pont, 16 lepattanó, 4 blokk) mellett ugyanis a kispadról előkerült Naz Reid (15 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 3/4 tripla) és főleg Troy Brown Jr.: utóbbi 17 ponttal és 3/4 triplával zárt, a hajrában pedig clutch játékokkal vezette győzelemre csapatát. Két percnél előbb bedobott egy büntetőt, majd a következő játékból, 98-96-nál egy clutch triplát emelt a gyűrűbe, aztán 31 másodpercnél egy kettest küldött a helyére betörésből, végül négy másodpercnél egy büntetővel állította be a végeredményt. A negyedik negyedben neki köszönhetően már megvolt az egyensúly, és egy fokkal jobbnak bizonyultak az OKC-nél, bár a vendégek az utolsó pillanatig harcoltak - a Minnynél pedig Edwards sérülése (aminek súlyosságát még nem tudjuk biztosra) mellett Karl-Anthony Towns 2/8 dobásos, 6 eladott labdás meccse is belefért.

Nem járt messze a Thunder. A mérkőzés nagyobb részében az OKC vezetett, de egyszerűen nem ért végig, fokozatosan fogyott el a gárda támadójátéka, miközben a Wolves egyre inkább "kiszabadult", így fordult át a találkozó - hiába voltak már 12 pontos előnyben is, és hiába nem kerültek soha 5 pontnál nagyobb hátrányba, a hajrában 1-2 játék hiányzott a sikerhez. Chet Holmgrennek ott voltak villanásai, de összességében nagyon megszenvedett Gobert-rel, a rutinos francia hatalmasat védekezett rajta, az újonc végül csak 6/20-at dobott mezőnyből, így igazából csak Shai Gilgeous-Alexander (32 pont, 13/22 mezőnyből, 4 gólpassz) volt az, aki rendszeresen eljutott a gyűrűig és kosarat tudott szerezni. A végén is ebből voltak problémáik, hogy igazából eléggé egyedül maradt SGA, az egyenlítésért elengedett triplája pedig kimaradt az utolsó pillanatokban - a vereség pedig több helyezést is jelentett a tabellán ebben a szoros nyugati közelharcban...

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 21/9, Gobert 17, Brown Jr. 17/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 32, Holmgren 16/9, Jal. Williams 10, Giddey 10, Wallace 10/9

 

Miami Heat - Milwaukee Bucks 124-131

A végén jobb volt a Milwaukee. Szoros mérkőzést játszottak a felek, a Bucks kezdett jobban, kilenc ponttal nyerte az első negyedet, de aztán a remekül dobó Miami válaszolt és a nagyszünetig fordított egy 40 pontos második etappal. A harmadik játékrész is kiélezetten alakult, az utolsó felvonást pedig még mindig a Heat kezdhette meg előnyből, de ott emelt a tempón a Milwaukee: a meccset végül egy 16-6-os futással zárta, 5/6-ot dobott mezőnyből és 5/5-öt a vonalról ebben az időszakban, a legvégén rendkívül koncentráltan, szinte tökéletesen dolgozott Adrian Griffin csapata. Giannis Antetokounmpo (33 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz 40 perc alatt) és Damian Lillard (32 pont, 9 gólpassz) ezúttal is megadta az alapot, Khris Middleton 23 perc alatt 17 pontot dobott, Malik Beasley 4/8 triplát tett hozzá, így végül az is belefért, hogy a második negyedben bokasérülés miatt elveszítették Pat Connaughtont. Támadásban végig jók voltak, de a legvégén, a legfontosabb időszakban még tovább emelték a szintet, és ezzel már túlnőtték a Miamit, úgyhogy fontos idegenbeli győzelmet arattak - ezzel pedig 4-0-val hozták le a Szezonközi Torna csoportkörét, így továbbjutottak a negyeddöntőbe.

Butler nélkül sem volt rossz a Heat. A régóta sérült Tyler Herro mellett ezúttal Jimmy Butler és Haywood Highsmith sem léphetett pályára a Miamiban, így papíron nagyon lebutított támadójátékot várhattunk a floridaiaktól - de pont hogy védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Bucksszal, támadásban még így is bőven hozták, amit kellett. Bam Adebayo (31 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), Kyle Lowry (21 pont, 6 gólpassz, 3/5 tripla) és Josh Richardson (20 pont, 7 gólpassz, 3/7 tripla) is villogott, összességében a nyolc pályára lépő játékosukból hatan is legalább 13 pontot dobtak, 51%-kal mezőnyöztek, 47%-kal tripláztak és 32 gólpasszt osztottak szét - sokszor vezettek is, de a hajrában lebirkózta őket a Milwaukee. Butlerék nélkül ez a vereség papírformának számít, de azért most már sorozatban harmadszor kaptak ki, és a tabellán is csúsznak visszafelé - most jön két nagyon fontos hazai ki-ki meccs a közvetlen rivális Pacersszel, aztán játszanak kettőt a Hornetsszel és kettőt a Bullsszal, most kellene stabilizálniuk magukat.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 31, Lowry 21/9, Richardson 20/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/3, Lillard 32/12, Middleton 17/3

 

Dallas Mavericks - Houston Rockets 121-115

Doncic döntött a Dallas javára. 41 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz, 15/29 mezőnyből, 0 eladott labda - ezek voltak Luka Doncic számai a találkozó végén, újabb klasszisteljesítménye pedig ezúttal fontos győzelmet ért a Mavericks számára. A jó kezdés és a hét ponttal nyert első negyed után azért lelassultak a hazaiak, a harmadik negyedben már kilencpontos hátrányba kerültek, de itt azért Kyrie Irving is "megérkezett" és az 5 pontos első félideje után 22 egységet termelt a nagyszünetet követően, úgyhogy visszajöttek, majd 99-98-nál végleg fordítottak, onnantól nem adták ki a kezükből a vezetést. A döntő ütést az utolsó öt perc környékén vitték be, amikor 103-100-as előnyben egy újabb 8-2-t futottak, amire már nem érkezhetett válasz, úgyhogy bár a kezdőben csak Doncic és Irving dobott kétszámjegyűt (ők ketten viszont 68 pontot hoztak), de a cseresor jól kiegészítette a két sztárt, így végül sikerült behúzni a győzelmet - Doncic pedig zseniális megoldásokkal szórakoztatta a közönséget...

Kiesett a Houston is. A Mavs már a találkozó előtt búcsúzott a Szezonközi Tornától, a Houston viszont továbbjuthatott volna, ha ezt a meccset megnyeri - védekezésben azonban ezúttal nem sikerült a ligaelit szintet hozni, így pedig végül túldobta őket a Dallas. Pedig Alperen Sengün megint igazolta, hogy milyen potenciál van benne, a fiatal center 31 pontot, 9 lepattanót és 6 gólpasszt jegyzett, abszolút sztárteljesítményt nyújtott, 10/19 mezőnydobása mellett 11/14 büntetője is utat talált a gyűrűbe. A játékuk alapvetően működött is, jól járatták a labdát, eljutottak a gyűrűig, viszont a 30% alatti triplázás miatt nem tudták túldobni az állami riválist - a VanVleet-Brooks páros például 2/11-gyel zárt kintről, és senki nem volt, aki üzembiztosan bedobálta volna a helyzeteit. Ezzel a vereséggel ők is búcsúztak a tornától, nem mellesleg pedig továbbra sem tudták megtörni a jeget és még mindig nyeretlenek idegenben, most már csak 0-6-ra állnak - a back-to-back második fele Denverben pedig nem ígérkezik egyszerűbbnek...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 41/9, Irving 27/6, Jones Jr. 15/6
A Rockets legjobb dobói: Sengün 31, Smith Jr. 16/6, Brooks 16/3

Boston Celtics - Chicago Bulls 124-97

A Celticsnek nagyarányú győzelem kellett. Az Orlando elleni vereséget követően a Boston úgy harcolhatta ki a negyeddöntős helyet a szezonközi tornán, ha legalább 21 ponttal nyer, illetve a Brooklyn legyőzi a Raptorst – ekkor alakult volna ki hármas holtverseny a Boston, Orlando és Brooklyn között. A forgatókönyv végül valósággá vált, így a Celtics megszerezte a keleti 3. kiemelést és a 2. Indiana Pacers otthonába látogathat a jövő héten. A bokája miatt két meccset kihagyó Jrue Holiday visszatérésével elöl-hátul jelentősen erősödött a Celtics: a hátvéd bevágott 4/5 hármast, adott kilenc gólpasszt és szedett 7 lepattanót, illetve vastagon benne volt a kisebb lábsérülést is összeszedő Zach LaVine 1/9-es mezőnymutatójában. A listavezető hazaiak egyébként szezoncsúcsot jelentő 21 triplát szórtak közel 43%-os hatékonysággal: a Kristaps Porzingist pótló Al Horford 4/6 hármast termelt, de Payton Pritchard és a szezonbeli egyik legjobb meccsét játszó Jaylen Brown (30 pont, 12/23 mezőnyből, 8 lepattanó, 6 gólpassz) sem tétlenkedett - ráadásul remekül járt a labda, 36 gólpasszt osztottak ki egymás között, illetve simán nyerték a pattanózást is. A Chicago egy pillanatig sem volt méltó ellenfél, LaVine mellett Nik Vucsevics is teljesen eltűnt, amit nem bírt kimozogni a csapat: a jól dobó DeRozan, Coby White és Patrick Williams, illetve a szolid kispad önmagában nagyon kevés a Celtics ellen. Mivel a Bostonnak szüksége volt a minél nagyobb pontkülönbségre, ezért a negyedik negyed egy időszakában, közel 30 pontos különbségnél Hack-a-Drummondot játszottak, amit a Bulls edzője, Billy Donovan szóvá is tett a meccs utáni interjújában, és a Celtics mestere, Joe Mazzulla is elmondta, hogy nem akart senkit kényelmetlen helyzetbe hozni, de a szükség sajnos törvényt bont. 

A Celtics legjobb dobói: Brown 30/9, Tatum 21/6, Horford 16/12.
A Bulls legjobb dobói: White 19/9, DeRozan 19/3, Williams 14/3.

Brooklyn Nets - Toronto Raptors 115-103

A Nets „csak” zsinórban a harmadik sikert gyűjtöttbe be. A Brooklynnak legalább 15 ponttal kellett nyernie és szurkolnia a Bostonnak, hogy maximum 20 ponttal győzze le a Chicagót, de a Celtics már korán nagy előnyt épített ki, míg a Nets hiába kezdett jól, a harmadik negyedben hagyta visszajönni a Raptorst és a negyedik negyed előtt már csak egy ponttal vezetett. 4-5 perccel a vége előtt is egylabdás meccset láthattak a nézők, a végén viszont megrázta magát a Brooklyn: Spencer Dinwiddie triplát dobatott Royce O’Neale-lel és Dorian Finney-Smith-szel is, Cameron Johnson is remekelt ebben az időszakban, hátul pedig az utolsó két percben lenullázták a Torontót – 103-100 után már csak egy Anunoby-hármas érkezett, az is a lefújás pillanatában. A hazai oldalról a Bridges-Johnson-Claxton trió mellett ki kell emelni a padról beszállva 6 hármast vágó O’Neale-t, a rossz dobásai ellenére majdnem tripla-duplázó és 4 labdát szerző Dinwiddie-t, míg a másik oldalon hiába jutottak el hatan is legalább 10 pontig (Siakam, Barnes, Trent Jr., Schröder, Boucher és Anunoby). A Raptors mestere, Darko Rajakovics szerint amiatt vesztettek, hogy az első félidőben Scottie Barnes halványabban játszott a megszokottnál, a végén pedig senki nem tudott a sereg élére állni. A Netsnek amúgy lett volna még esélye bejutni a szezonközi torna negyeddöntőjébe legjobb csoportmásodikként, azonban a városi rivális Knicks simán verte a foghíjas Hornets-et és Brunsonék harcolták ki a wild card helyet. 

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 23/9, Bridges 22/3, O’Neale 18/18, Johnson 18/3.
A Raptors legjobb dobói: Barnes 17/9, Siakam 17, Trent Jr. 15/3.

Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 128-105

A Cavaliers nagyot küzdött, de nem nyílt esélye a negyeddöntőre. A Cleveland rosszabb pontkülönbsége miatt csak abban bízhatott, hogy négy csapat is vereséget szenved, ez az esély viszont hamar elszállt, innentől kezdve ők is a becsületükért küzdöttek. Donovan Mitchell kerek 40 ponttal vezette a táncot, 14/25-ös mezőnymutatóval dolgozott, de a lefújás után a csapat védekezését dicsérte, amiért 105 ponton tartották az Atlantát – ebben ő is nagy szerepet vállalt 11 lepattanóval, 3 szerzett labdával és 1 blokkal. Hátul ennél is többet tett Evan Mobley, aki 17 pontja mellett 19 pattanót és 7 blokkot jegyzett, míg Max Strus 3 tripla mellett 7 gólpasszt, illetve 2-2 blokkot és szerzett labdát is felírt a statlapra. Támadásban is behorpasztották a Hawks védelmét, 64-32-re nyertek a festékből szerzett pontok tekintetében, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a vendéggárda. Trae Young hiába adott 10 gólpasszt, 3/14-gyel célzott mezőnyből, Dejounte Murray is hasonló hatékonysággal dobott, ezzel pedig csak az első félidőben maradtak partiban, fordulás után 20 pontot vert rájuk a Cavs, különösen a negyedik negyed festett nagyon rosszul. Hozzá kell tenni, hogy a Hawks nemrég elvesztette a szezon egyik legnagyobb pozitív előrelépését bemutató csatárt, Jalen Johnsont, így a vele kiválóan működő kezdőötös játékát újra össze kell rakni, ami időbe telik. 

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 40/9, Garland 19/6, Mobley 17/3.
A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 18/12, Hunter 18/3, Bey 14/6, Capela 14.

New York Knicks - Charlotte Hornets 115-91

A Knicks simán hozta a kötelezőt és ott van a negyeddöntőben. Miután LaMelo Ball nemrég több hétre kidőlt egy súlyos bokasérülés miatt, a játékát kereső Charlotte mindössze 16 pontot szenvedett össze az első negyedben, ami meg is adta a találkozó alaphangját. Bár a második játékrészben még be tudtak jönni 10 pont alá, a fordulást követően fokozatosan felmorzsolta őket a sokkal mélyebb New York. A vendégeknél az újonc Brandon Miller jól mozgott támadásban (4/8 tripla), a center Mark Williams hozta a szokásos dupla-dupláját, rajtuk kívül viszont nem sok dicsérhetőt mutattak be: Gordon Hayward és Terry Rozier rettenetesen dobott, a kispad teljesen súlytalannak bizonyult, és a mindössze 7 kiharcolt büntető jól mutatja, milyen hatékonysággal tudták támadni a gyűrűt. Ezzel a szemben a Knicksnél több nyerőember is akadt: Julius Randle 25 pontot, 20 lepattanót, 5 gólpasszt és 2 szerzett labdát hozott össze, Mitchell Robinson 10 lepattanóval és 6 blokkal teremtett tekintélyt, Jalen Brunson jól mozgatta a kezdőötöst, míg a padról a Josh Hart-Immanuel Quickley kettős közösen 40 pontot, közte 6/13 hármast szállított. A New York simán megoldotta RJ Barrett második félidőben kivett szabadnapját (3/13 mezőnyből, 3 lepattanó), és bár a Bucks Miamiban aratott sikere miatt nem végezhetett csoportelsőként, legjobb másodikként ott lesz a negyeddöntőben – éppen a Milwaukee otthonában léphet majd fel. 

A Knicks legjobb dobói: Randle 25/6, Ouickley 23/12, Hart 17/6.
A Hornets legjobb dobói: Miller 18/12, Bridges 13/6, Williams 12.

 

Jönnek a negyeddöntők

Ezzel kialakult a Szezonközi Torna negyeddöntőjének mezőnye, amelyeket december 4-5-én rendeznek majd meg - íme a továbbjutók és a párosítás:

 

Kelet

Milwaukee Bucks, Boston Celtics és Indiana Pacers csoportgyőztesként, New York Knicks legjobb másodikként

Párosítás: Milwaukee Bucks - New York Knicks, Indiana Pacers - Boston Celtics

 

Nyugat

Los Angeles Lakers, New Orleans Pelicans és Sacramento Kings csoportgyőztesként, Phoenix Suns legjobb másodikként

Párosítás: Los Angeles Lakers - Phoenix Suns, Sacramento Kings - New Orleans Pelicans

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus