Antetokounmpo és a Bucks még mélyebbre lökte a Minnesotát

32 pontos TD a görög klasszistól, 143 pont a Milwaukee-tól - két kiállítás és újabb Lakers-siker a GSW ellen - parádézott a Houston - jól nézett ki a Doncic-Smith-Jordan trió a Dallasnál - büntetett a Drummond-Griffin páros - nyert a Nuggets, a Pistons, a Spurs, a Wizards, a Blazers, a Nets és a Heat.

 

Visszajátszás: tavalyi formájában várja a rajtot a Rockets

 

Orlando Magic - San Antonio Spurs 81-100

A sérülések határozzák meg a Spurs rotációját. Újabb rossz hírt kaptak a Spurs-drukkerek, ugyanis Derrick White a közeljövőben nem játszhat, Lonnie Walker és Dejounte Murray hosszabb távra kidőlt, most pedig Rudy Gay ülte ki ezt a meccset, hivatalosan "megelőző" szándékkal - a sarkával bajlódik, éppen azzal, amely miatt elég sokat hiányzott tavaly. A rossz hír persze nem az, hogy kihagyott egy előszezon-meccset, de az utóbbi hetek eseményei után most alighanem sokan várják visszafojtott lélegzettel, hogy Gay ott lesz-e az alapszakasz első összecsapásán... Így mindenesetre kényszerhelyzetben volt Gregg Popovich, a Forbes-DeRozan-Bertans-Aldridge-Poeltl sor volt a kezdő, a padról pedig Mills, Belinelli, Cunningham, Pondexter és Gasol kapott komolyabb játékidőt, de ez a rotáció is elég volt a sima győzelemhez: már az első negyedet 22-10-re húzta be a gárda, nagy intenzitással védekezett mindenki, védték a festéket, jók voltak a váltások. Támadásban nagy szerep hárult Forbesra, de tudott alkotni a pick-and-rollokból, DeRozan pedig 20 pontot rámolt be, ő is megmutatta, hogy képes diktálni a tempót. A játékkal nem volt tehát nagy gond, csak azok a sérülések...

A dobások hiányoztak. Az intenzitást tekintve az Orlando is alapszakasz-késznek tűnt ezen a meccsen, de a támadások befejezéseivel komoly problémáik adódtak - Evan Fournier (23 pont, 4 gólpassz), Nik Vucsevics (14 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és Mo Bamba (15 pont, 9 lepattanó) emelhető ki egyénileg, de ők sem dobtak igazán jól. A csapatszinten elkövetett 37,1%-os mezőnymutató és főleg az 5/26 tripla megpecsételte a sorsukat, ebben pedig a Spurs jó védekezése mellett benne volt sok elsietett kísérlet és jó pár elrontott üres dobás is - Steve Clifford szerint egyébként jól sikerült számukra az előszezon és hogy mi nem működik esetleg, azzal várjuk meg a 20. alapszakasz-meccset.

A Magic legjobb dobói: Fournier 23/6, Bamba 15/3, Vucsevics 14
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 20/3, Mills 15/9, Aldridge 13

Washington Wizards - Guangzhou Long-Lions 140-111

Tartalékosan dobott 140-et a Washington. Dwight Howard mellett John Wall és Bradley Beal sem lépett pályára a fővárosiaknál, de a Rivers-Satoransky-Porter-Morris-Mahinmi kezdő is csak 8-12 percet kapott - olyanok játszottak 20 perc felett és vállalhattak rengeteg dobást, akiknél az is benne van, hogy nem is lesznek majd a rotáció tagjai. Ennek ellenére valamibe beletaláltak a második negyedben, azt megnyerték 17 ponttal és összességében még ebben a felállásban is könnyed győzelmet arattak - nem sérült meg senki, a fontosabb játékosok tudtak pihenni az alapszakasz előtt, a többiek pedig bőven játszhattak, mindenki elégedett lehet. Érdekesség, hogy a túloldalon az NBA-ből is jól ismert Mo Speights dobálhatott kedvére, 13/27-es mezőnymutatóval, közte 7/17 triplával zárt, mindezzel pedig eljutott 41 pontig - úgy fest, hogy ebben a csapatban kiélheti magát...

A Wizards legjobb dobói: Robinson 23, Brown Jr. 21, Bryant 12
A Long-Lions legjobb dobói: Speights 41/21, Fogg 20/9, Muxtar 17/15

Dallas Mavericks - Charlotte Hornets 118-123

A kezdő jó volt a Dallasnál. Méghozzá egy olyan kezdő, amelyből Harrison Barnes és Dirk Nowitzki is hiányzott, ott volt viszont DeAndre Jordan (18 pont, 12 lepattanó, 6/6 mezőnyből, 6/6 büntető), Dennis Smith (16 pont, 3 gólpassz) és Luka Doncic (18 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés, 4/10 tripla), akik mind remek teljesítményt nyújtottak. Amíg ők fent voltak Finney-Smith és Matthews társaságában, összességében 15-18 pontot vertek a Hornetsre, tudtak rohanni, voltak látványos játékaik és remekül dobtak kintről - Rick Carlisle szerint hátul azért voltak gondjaik és néha lelassultak támadásban, de elég sok pozitívumot látott csapatától. Győzni nem tudtak, a cseresor nem tudta tartani a lépést, de így is izgatottan várhatjuk, hogy ez az energikusnak és látványosnak ígérkező csapat hogyan kezdi az alapszakaszt.

4-1-gyel zárt a Hornets. Ugyan a Charlotte kezdője extrán célzott távolról (10/18 tripla átlag 18 perc alattt), ezúttal ennél többet nem tudtak hozzátenni Kemba Walkerék, amikor ők voltak a parketten, akkor jobb volt a Dallas - igaz, a második félidőben már nem sokat játszottak, Doncicék viszont jóval több időt töltöttek parketten. A Hornets cseresora viszont villogott a Mavs kispadja ellen, ennek köszönhetően pedig nyerni tudott a gárda: a negyedik negyedben 41 pontot tettek fel a táblára Miles Bridgesék, ezzel fordítottak és negyedik győzelmüket is behúzták - egyetlen vereséggel hozták le az előszezont, de azért a mostani meccs alapján van még min igazítani. 

A Mavericks legjobb dobói: Jordan 18, Doncic 18/12, Smith 16/6
A Hornets legjobb dobói: Graham 15/6, Macura 13/3, Bridges 13/3, Walker 13/9

Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 110-129

Végig "alulról" játszott a Cavaliers. Kevin Love és Larry Nance Jr. sem lépett pályára a Cavsnél, az újonc Collin Sexton pedig a kispadra került, így most a Hill-Hood-Nwaba-Dekker-Zizic ötössel nyitott Tyronn Lue - egyértelmű hátrányai voltak ennek a felállásnak magas posztokon, de támadásban csak Hood (21 pont, 11/12 büntető) és Hill (14 pont, 3/5 tripla) tudott bármit kreálni, a többiek erre nem voltak alkalmasak. A meccs során gyakorlatilag végig hátrányban volt a társaság és ugyan akadtak olyan futásaik, amelyekkel visszajöttek egálra, de a záró etapra már nem maradt "lőszer", így végül 19 pontos vereségbe szaladtak bele. Lue szerint nagy gond nincs, amíg játszott Love, addig biztató volt a játékuk ebben az előszezonban, van mire építkezniük és bár ezúttal magas posztokon súlytalanok voltak védekezésben, ezen tudnak még javítani - mondjuk az valószínű, hogy ezt a gondot nem Love fogja megoldani.

Drummond és Griffin büntetett. Könyörtelenül kihasználta matchup-előnyeit a Detroit, Andre Drummond (21 pont, 15 lepattanó, 35 perc) és Blake Griffin (29 pont, 11/17 mezőnyből, 3/4 tripla, 5 gólpassz, 26 perc) is azt csinált, amit csak akart, velük nem tudott mit kezdeni a Cleveland - rájuk építve végig fölényben volt az együttes, a kiosztásokból pedig többen is kiválóan dobtak kintről. Reggie Jackson, Ish Smith és Langston Galloway is négy-négy hármast küldött a helyére, a két irányító össesen 30 pontot és 14 gólpasszt jegyzett, csapatszinten 21 triplát süllyesztett el a gárda és bár sokáig nem tudták lezárni a találkozót, a negyedik negyedben eldöntötték a kérdéseket - most nagyon jól nézett ki a csapat, bizakodhatnak az alapszakasz előtt.

A Cavaliers legjobb dobói: Hood 21/6, Hill 14/9, Thompson 13
A Pistons legjobb dobói: Griffin 29/9, Drummond 21, Smith 16/12

New York Knicks - Brooklyn Nets 107-113

Jobb volt a Nets. Kiegyensúlyozottabb, gördülékenyebb játékot mutatott ezen az estén a Brooklyn, amelynél az összes kezdőjátékos hozta magát - kiemelendő D'Angelo Russell (18 pont, 6/12 mezőnyből, 8 gólpassz), Caris LeVert (14 pont, 4/6 tripla, 4 gólpassz) és Joe Harris (16 pont) teljesítménye, míg a kispadról Spencer Dinwiddie rámolt be 19 pontot. Összességében csak kilencen léptek pályára az együttesnél, de közülük nyolcan legalább tíz egységig jutottak és olyanok hiányoztak, mint Hollis-Jefferson, Carroll, Faried, Napier vagy Crabbe - a félidei 14 pontos előny ugyan a Knicks cseréivel elfogyott a végére, de annyi még éppen maradt, hogy nyerni tudjon a társaság. Van potenciál a gárdában, főleg ha úgy dob, mint ma: 50,6% mezőnyből, 40,5% kintről.

Kevés pozitívum volt a Knicksnél. Gyakorlatilag esélytelen volt a New York ezen a találkozón, a negyedik negyedben már húsz pont is volt a hátrányuk Bakeréknek, de persze Porzingis, Kanter és Lee nélkül nem is várhatjuk el tőlük a 100%-os teljesítményt. Védekezésben nem voltak olyan szervezettek, hogy követni tudják a pontosan mozgó és még pontosabban célzó Nets-játékosokat, támadásban pedig nem nagyon volt stabilan kreáló emberük - Hardaway Jr., Hezonja és Vonleh ért tíz pont fölé, ennyi jutott nekik. Kiemelendő viszont Frank Ntilikina játéka (9 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), neki voltak egészen jó megmozdulásai, majd a hajrában egy valószínűtlen rohammal fel is zárkóztak, de ezúttal ennél többet nem remélhettek a mérkőzéstől. 

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 18/6, Hezonja 14/3, Vonleh 13/3
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 19/6, Russell 18/6, Harris 16/6

Miami Heat - Atlanta Hawks 119-113

Az első félidő a Hawksé volt. A nyitó negyedben ugyan még akadozott az atlantai játék, a második etapban viszont már a helyén volt, aminek kellett, ennek köszönhetően 39 pontot rakott fel a táblára a gárda és 13 pontos előnyt épített ki a nagyszünetre. Trae Young hatékonyan dolgozott (11 pont, 5 gólpassz), Alex Len és Kent Bazemore is remekül dobott, a padról pedig a végül 20 ponttal záró Jeremy Lin hozott lendületet - a második félidőben aztán már nem játszottak a kezdők, elöl-hátul visszaesett a színvonal, így a győzelem végül nem lett meg. A pozitívumok ennek ellenére egyértelműek a részükről, várhatják a Knicks elleni csütörtök hajnali szezonnyitót.

Richardson megnyugodott, hogy nem cserélik el Minnesotába? Mióta megszakadtak a tárgyalások a Heat és a Wolves között a Jimmy Butler-trade-ről, amiben Josh Richardson Minnesotába került volna, a Miami fiatalja remek játékkal bizonyítja, hogy érdemes lenne megtartani - legutóbb is parádézott, most pedig 24 ponttal (7/12 mezőnyből, 2/4 tripla, 8/9 büntető), 3 gólpasszal és kiváló védekezéssel vétette észre magát. Gyakorlatilag bárkire rá lehetett tenni hátul, annak szívta a vérét, miközben támadásban ő volt csapata legjobbja, neki is köszönhetően sikerült fordítania a Heatnek és végül megnyernie a meccset - mellette Hassan Whiteside (15 pont, 5/6 mezőnyből, 16 perc), Rodney McGruder (12 pont, 6 lepattanó, 5/10 mezőnyből) és Dwyane Wade (11 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) említhető meg, igaz, az egyértelmű, hogy a kezdőkkel az Atlanta volt a jobb. 

A Heat legjobb dobói: Richardson 24/6, Whiteside 15, McGruder 12
A Hawks legjobb dobói: Lin 20, Len 20/6, Bazemore 13/6

Chicago Bulls - Denver Nuggets 93-98

Alakul a ritmus. Sérülések és egyéb problémák nehezítették a Denver felkészülését, nem igazán tudott még felpörögni a gárda, éppen ezért volt fontos számukra a mostani első negyed, ahol néhány korai tripla után elkapták a fonalat - Nikola Jokicsnak még voltak tőle szokatlan megmozdulásai, de ültek a kinti dobások és a játékrész második felére védekezésben is rátaláltak a ritmusra. Az itt megszerzett kilencpontos előnyhöz a cseresor is hozzá tudott tenni és összességében volt oka elégedettségre a csapatnak: ugyan Paul Millsap továbbra sem nagyon találta a helyét, de támadásban sokkal folyamatosabb volt a játék, mint eddig, a periméter-védekezés pedig a teljes meccset tekintve remekül működött, sok volt a labdaszerzés és eredményesek is tudtak lenni ezekből. Egyénileg Gary Harris (18 pont, 6/10 mezőnyből), Jamal Murray (17 pont, 5 labdaszerzés), Will Barton (13 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Nikola Jokics (15 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3/4 tripla) is dicsérhető, sőt, a Lyles-Plumlee páros is (megint) sokat tudott hozzáadni a cseresorból, úgyhogy javuló tendenciát mutatva kezdik majd meg az alapszakaszt.

A mentalitás rendben van. Fred Hoiberg szerint sokkal jobban áll most a Chicago, mint egy héttel ezelőtt, ahhoz képest egészen más hozzáállással, más szintű agresszivitással és ebből fakadó védekezéssel játszották le az elmúlt két meccsüket - nyilván voltak hibáik ezúttal is, de hátul alapvetően nem volt annyi problémájuk. A gondot inkább a támadójáték jelentette, Zach LaVine és Kris Dunn is sorra adta el a labdákat és az egyetlen igazi fegyverük az eddigi gyenge játék miatt kispadra tett Jabari Parker volt, aki 19 pontot tett hozzá és végre rajta is látszott az a tűz, amit eddig hiányolt nála a szakmai stáb. Mindezek tükrében a második félidő már jobban nézett ki számukra, szorossá is tudták tenni a végét, de még azért lesz dolga Hoibergnek, hogy jó csapatot faragjon játékosaiból.

A Bulls legjobb dobói: Parker 19/9, LaVine 12/3, Portis 10, Carter Jr. 10, Holiday 10/3, Payne 10/6
A Nuggets legjobb dobói: Harris 18/3, Murray 17/9, Jokics 15/9

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 103-121

Kezdődhet a szezon. Előadást tartott ezen az estén a Houston, amely abszolút késznek tűnik az alapszakaszra. A texasiaknál James Ennis és PJ Tucker kezdett a Harden-Paul-Capela trió mellett, Carmelo Anthony volt az első csere és Eric Gordon a második, nagyjából ez lehet majd a rotáció a szezon kezdetén, igaz, Carter-Williams, Knight, Chriss és Nené továbbra is hiányzott, de ez jelenleg nem nagyon számít náluk. Egészen félelmetesen kezdett Mike D'Antoni csapata, a második negyedben már húsz pont feletti előnyben volt, a harmadik negyed végére pedig kis híján megdobta a százat - csapatszinten 20/47 triplával zártak és egyénileg is mindenki hozta, amit kellett. James Harden (23 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz), Chris Paul (14 pont, 11 gólpassz), Clint Capela (12 pont, 13 lepattanó) és James Ennis (11 pont, remek védekezés, 3/3 tripla) is remek formát mutatott, a padról még négyen érték el a tízpontos határt, ez a csapat most semmivel sem tűnik gyengébbnek, mint tavaly, sőt...

Nem volt esélye a Memphisnek. Csak assisztálni tudott a Rockets-gálához a Grizzlies, az első félidőben több triplát kaptak Gasolék, mint duplát, összességében 16-3-ra veszítették el a támadólepattanók csatáját, az eladott labdákból sorra kapták a kosarakat, ezzel a tűzerővel pedig nem tudták felvenni a versenyt a túloldalon. Az újonc Jaren Jackson Jr. jól dobott (18 pont, 7/9 mezőnyből, 2/2 tripla), de 0 lepattanóval és 6 eladott labdával zárt, Marc Gasol dobásai eltűntek (1/5 mezőnyből), így hiába céloztak csapatszinten 50% felett, nem volt érdemi esélyük arra, hogy megszorítsák a Houstont. 

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 18/6, Conley 15/9, Selden 15/12
A Rockets legjobb dobói: Harden 23/12, Paul 14/9, Capela 12, Gordon 12/6

Milwaukee Bucks - Minnesota Timberwolves 143-121

Ez a Bucks már nem az a Bucks. Az előszezonban eddig a meccsig átlagban majdnem 14 hármast küldtek a helyére a hazaiak, ami már óriási változás a tavalyi alapszakaszhoz, ahol a kilencet sem érték el, most pedig teljesen kiszakadt a zsák, houstoni mennyiségben vállaltak és találtak: a 25/48 egészen döbbenetes aránypár. Giannis Antetokounmpónak óriási területek nyíltak, 25 perc alatt bődületes tripla-duplát (32 pont, 13/17 mezőnyből), 12 pattanó, 10 gólpassz, 3 szerzett labda) gyártott, a kezdőötösből egyedül a 19 percet kapó Brook Lopez nem érte el a 10 pontot, viszont ő és négy társa is legalább két hármast dobott. A cserék sem adták alább, a magasember Christian Wood is hintett például kettőt, így nem is csoda, hogy az első félidőben megsemmisítette ellenfelét a Milwaukee (84-53). Fordulás után is kitartott a lendület, csak a negyedik negyedben tudott kicsit kozmetikázni a Wolves.

Ez a Wolves már nem az a Wolves. Az előző szezon egy pontján a nyugati harmadik helyen állt a Minny, amikor Jimmy Butler megsérült – onnan nyitott könyv a gárda mentális mélyrepülése, és pár nappal a szezonrajt előtt borzasztóan rosszul nézett ki a társaság még úgy is, hogy Andrew Wiggins személyes okok miatt, Butler hivatalosan kézsérülés miatt nem léphetett pályára. A kezdőötös védekezése és támadása is kritikán aluli volt, egyedül a veterán Taj Gibson akarása dicsérhető, míg Towns passzív volt elöl, Teague és Rose elől pedig teljesen elszívták a levegőt. Jimmy Butler néhány napja azt közölte a csapattal edzésen, hogy szükségük van rá, ez a meccs megerősítette a mondandóját. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32/6, Middleton 22/15, Wood 19/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Gibson 21, Teague 18/6, Rose 16/6.

Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 118-115

Erőt mutatott a Kings. De’Aaron Fox pihenőt kapott a stábtól, és ez meglepő módon jótékonyan hatott a csapat játékára – az első negyedben még néha keresték a ritmust, de aztán nagyon szépen visszajöttek és végig szorossá tudták tenni a komolyabban nem pihentető Blazers elleni mérkőzést. A háromhátvédes rendszerben a Mason-Ferrell-Hield trió nem csak a pontszerzésben jeleskedett (52 pont), de a játékszervezésben is (17 gólpassz), a nagyobb hellyel, gyorsabb játékkal pedig profitált Bagley és Cauley-Stein, a két magasember bőven 50 százalék felett dobott. A kispadról is jöttek jó teljesítmények, összességében jó szájízzel zárták az előszezont a vereség ellenére is.

A Blazers nem erőltette túl. Jusuf Nurkic hamar faultgondokba került, de ez nem okozott gondot, a padról beszálló Meyers Leonard majdnem dupla-duplázott (17 pont, 9 pattanó), a másik fiatal magasember, Zach Collins is remekelt (15 pont, 10 pattanó), így a sokat hiányzó Nurkic, illetve a pályára sem lépő Aminu és Harkless nélkül sem festett rosszul a hazai gárda a meccs érdemi részében. Ha Damian Lillard teljes fordulatszámon pörgött volna, ez sima húsz közte, de az irányító inkább arra figyelt, hogy belerázódjon a több játékpercbe (30-at kapott), a 7 pont és 5 gólpassz nem reális tőle. Összességében a Portland kiegészítőit sikerült beélesíteni, a felsoroltakon kívül Stauskas, Seth Curry és Evan Turner is jól mozgott. 

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 21/9, Leonard 17/9, Stauskas 15/12, Collins 15/3.
A Kings legjobb dobói: Ferrell 19/6, Hield 19/3, Bagley 15/3.

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 105-119

A Warriors elégedett lehet. Bár 14 ponttal kikaptak, a meccs elején a húzóembereik megmutatták, hogy jó formában vannak, Curry 12 perc alatt dobott 16 pontot, Thompson 18 alatt 21-et, és félidőben gond nélkül vezettek. Kevin Durant pihenőt kapott, így az eredmény végül nem számított, a hazaiak leginkább arra próbálták felhasználni a meccset, hogy a visszatérő Draymond Greent teszteljék, visszaépítsék, illetve hogy a cserék kapjanak rendesen játékpercet. A kiegészítőknek volt másféle teszt is, Quinn Cook Lance Stephensont faultolta elég keményen, amiből lett egy kis lökdösődés, majd Stephensont ki is állították az esetet követően. 

A Lakers is elégedett lehet. LeBron James, Brandon Ingram, Rajon Rondo és Josh Hart sem lépett pályára, ehhez képest annyira nem festett rosszul a Lonzo Ball (8 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) vezette csapat, Kuzma 19 pontot pörkölt be, McGee 14 pontot, közte egy triplát szerzett, majd a kispad kiürítése után simán meg is fordították a mérkőzést. A második (vagy inkább harmadik) vonal parádézott a 22 pontig jutó "Baby Klay", Sven Mykhailiuk vezérletével, az öt cserejátékos kerek hetven egységet szórt. Stephenson mellett egyébként Michael Beasleyt is kiállították, miután a harmadik negyedben nem igazán értett egyet a játékvezetők egyik ítéletével és szóváltásba keveredett Greennel is.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/9, Cook 20/3, Curry 16/12, Jones 16.
A Lakers legjobb dobói: Mykhailiuk 22/6, Kuzma 19/3, McGee 14/3, Williams 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus