Atlantában égett meg a Phoenix, Minnesotában nyert az Orlando

Meglepő vereséget szenvedett a Suns és a Timberwolves, hozta a kötelezőt a Clippers és a Miami, győzni tudott a Sacramento Indianában, miközben a papírformának megfelelően nyert a Houston, a Golden State, az Oklahoma, a Pels és a Denver.

Atlanta Hawks – Phoenix Suns 129–120

Felszívta magát Trae Young. A Hawks ugyan legutóbb a Raptors és a Lakers ellen is győzni tudott, ám ez még nem feledteti azt, hogy személyében a liga egyik leghullámzóbb csapatát köszönthetjük, amely egyelőre a utolsó keleti playin-helyért harcol. A Suns ellen a hazaiak egyszerű játékot játszottak, folyamatosan a festéket támadták, miközben Trae Young (32 pont, 15 lepattanó, 7/11 tripla) elképesztő távolságokból szórta a triplákat. Ennek eredményeképpen az Atlanta kezében volt a kontroll, amely a harmadik negyed végén Bogdan Bogdanovics (23 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Dejounte Murray (22 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) hathatós segítségével egy 11–0-s futást vezetett, ezzel meg is törve ellenfelét, egyúttal megnyerve a mérkőzést.

Nem volt elég mély a Suns. Az elmúlt időszakban remek formába lendült a Phoenix, amely így végre-valahára fel tudott zárkózni a nyugati élcsapatok mögé. Atlantába is azzal a szándékkal érkezett, hogy folytassa ezt a sorozatot. Összességében jól is tartotta magát a gárda, Kevin Durant (35 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), Devin Booker (24 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Bradley Beal (14 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz) hármasa elemében volt, még akkor is, ha utóbbi egy 0/7-et csak összehozott a triplavonalon kívülről. Ellenben nem sikerült a Hawks felé kerekedniük, mivel a hazaiaknak minden próbálkozásra megvolt a válasza és mintha mélyebb rotációval dolgozhatott volna Quin Snyder, amely az összecsapás végéhez közeledve ki is ütközött.

A Hawks legjobb dobói: Young 32/21, Bogdanovics 23/12, Murray 22/3
A Suns legjobb dobói: Durant 35/15, Booker 24/9, Beal 14, Nurkic 14

Minnesota Timberwolves – Orlando Magic 106–108

Belealudt a meccsbe a Wolves. Miután a Minnesota ismét átvette a vezetést Nyugaton, a helye megtartása érdekében kötelező lett volna győznie az Orlando ellen. Ennek megfelelően is kezdődött a mérkőzés, Anthony Edwards (22 pont, 5 gólpassz) és Rudy Gobert (22 pont, 16 lepattanó) jó játéka révén úgy tűnt, hogy már az első tizenkét percben dűlőre viszi a dolgokat a házigazda. Aztán hirtelenjében megváltozott a játék képe, a Magic elkezdett nyomást helyezni védekezésben az ellenfelére, a Timberwolves pedig egyre többet hibázott, így visszaengedte az ellenfelét. A nagyszünetet követően kiegyenlítetté vált a játék, az utolsó negyedben viszont már a floridai alakulat dominált, így fájó vereséget szenvedett Chris Finch csapata egy olyan mérkőzésen, amelyen számukra kötelező lett volna a győzelem.

Tizenhét pontos hátrányból jött vissza a Magic. Az Orlando a szezon elején mutatott lendülete ma már a múlté, bár a keleti top-8-ba még így is odafér a gárda, amit nagy valószínűséggel a idény előtt még akár alá is írtak volna. Szörnyen kezdtek a Minnesota ellen, úgy tűnt, hogy hamar érvényesíti a vendéglátó a papírformát, ám a második negyed derekán Paolo Banchero (23 pont, 6 gólpassz), Franz Wagner (19 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Wendell Carter Jr. (18 pont, 12 lepattanó) hathatós közreműködésével visszajött a meccsbe Jamahl Mosley társasága. A végjátékban sikerült a maguk javára billenteni a mérleg nyelvét, tíz pontot vertek ellenfelükre, az utolsó percen belül Jonathan Isaac (3 pont, 8 lepattanó) pöcizett vissza egy labdát, innen pedig már nem volt visszaút a Timberwolves számára.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 22/6, Gobert 22, Towns 19/6
A Magic legjobb dobói: Banchero 23/3, F. Wagner 19, Carter Jr. 18/6

 

Detroit Pistons – Los Angeles Clippers 125–136

Nem adta magát könnyen a Pistons. A liga egyik leggyengébb és legerősebb csapatának találkozóján eléggé egyhangú mérkőzésre volt kilátás. A Clippers legutóbbi tíz meccséből nyolcat is megnyert, miközben a Detroit az egész idényt tekintve is még csak hatszor ünnepelhetett. Lassan melegedett bele a vendég gárda, így Jaden Ivey (28 pont, 7 lepattanó), Bojan Bogdanovic (26 pont, 6/9 tripla) és Marcus Sasser (21 pont, 5/6 tripla) révén sokáig jól tartotta magát a házigazda. A felek kiválóan dobtak, így a támadójáték szerelmeseinek igaz kuriózum volt ez az összecsapás. A második negyed derekán aztán elkapta a fonalat a Los Angeles-i egylet, ahol Kawhi Leonard (33 pont, 4 lepattanó, 6/8 tripla) mellett mindenféleképpen ki kell emelni Russell Westbrook (23 pont, 9 gólpassz) teljesítményét, aki az NBA-történetének huszonötödik játékosaiként érte el a 25.000 pontos álomhatárt. Összességében egy kiváló meccsen, papírforma győzelem született.

A Pistons legjobb dobói: Ivey 28/9, Bogdanovic 26/18, Sasser 21/15
A Clippers legjobb dobói: Leonard 33/18, Westbrook 23/6, George 18/6

 

Washington Wizards – Miami Heat 102–110

Ha nehezen is, de győzött a Heat. Hét egymást követő vereséget követően legutóbb a Kings ellen már győzelmet ünnepelhetett a Miami, amely a liga egyik leggyengébb csapata, a Washington ellen szerette volna kettőre növelni a gyors egymásutánban megszerzett sikerei számát. A nagyszünetig azonban nem jött ki igazán a lépés a Heat számára, a periméteren kívülről nem találták a játékukat, szerencséjükre a Wizards sem. Hazai oldalon a padról érkező Corey Kispert (26 pont, 4 lepattanó), valamint Jordan Poole (16 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz, ám mezőnyből csak 6/21) és Deni Avdija (15 pont, 8 lepattanó) teremtette meg annak az esélyét, hogy meccsben maradhassanak. A félidőben aztán rendezte a sorait a floridai egylet, majd a harmadik negyedben egy 31–15-ös futással átrohant az ellenfelén, ezzel el is döntve a mérkőzést. Erik Spoelstra csapatából Jimmy Butler (24 pont, 9 lepattanó) mellett Bam Adebayo (20 pont, 14 lepattanó) és Tyler Herro (15 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is dicséretet érdemel, ellenben Terry Rozier (15 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) hiába hozta a számait, mezőnyből – 2/13 – továbbra sem képes jó teljesítménnyel előrukkolni.

A Wizards legjobb dobói: Kispert 26/18, Poole 16/6, Avdija 15/3
A Heat legjobb dobói: Butler 24/3, Adebayo 20, Herro 15/9, Rozier 15

 

Indiana Pacers – Sacramento Kings 122–133

Visszavágott a Sacramento duója. A játéknap egyik rangadójaként tekinthettünk a Pacers és a Kings összecsapására, hiszen két hasonló erősségű csapat találkozott. Az Indiana a keleti hatodik, míg a Kings a nyugati ötödik helyről várta a feldobást. A hazai egylet három győzelem után legutóbb Bostonban és New Yorkban is kikapott, míg a vendégek kisebb meglepetésre egy Miami elleni fiaskóval a tarsolyban érkeztek Indianapolisba. A vendéglátó Tyrese Haliburton (14 pont) korlátozott percei miatt egy igencsak felforgatott kezdővel lépett parkettre, amelyből ezúttal csak Bennedict Mathurin (31 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Pascal Siakam (22 pont, 6 lepattanó) párosa tudott kiemelkedni, miközben az ellenfélnél Domantas Sabonis (26 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) és D'Aaron Fox (25 pont, 6 labdaszerzés) kettőse bizonyította, hogy helyük lett volna az All-Star keretben. Ráadásul előbbi sorozatban a harmincadik mérkőzését zárta dupla-duplával, ezzel megdöntve Oscar Robertson egy szezonon belüli huszonkilenc meccses franchise-rekordját. A Pacers a félidőig tudta tartani magát, onnantól már a Kings akarata érvényesült, amely végül magabiztosan orozta el a sikert Indianából.

A Pacers legjobb dobói: Mathurin 31/6, Siakam 22/3, Hield 17/9
A Kings legjobb dobói: Sabonis 26, Fox 25/3, Monk 23/3

 

Houston Rockets – Toronto Raptors 135–106

Nem volt esélye a Raptorsnak. Hazai pályán szinte mindenkire veszélyt jelent a Houston, a keleti alsóházi Torontót pedig kötelező volt megvernie, amennyiben még reális célként tekint valamelyik nyugati playin-helyre. Az ezúttal RJ Barrett nélkül felálló kanadaiak ráadásul Pascal Siakam elcserélése óta berántották a kéziféket. Az elvárásoknak megfelelően kezdett a Rockets, amely viszonylag hamar felépített egy tíz pontos előnyt, amelyet előbb húszra, majd a harmadik negyed derekán harmincra növelt. Cam Whitmore (25 pont, 6 lepattanó) és Amen Thompson (19 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is karriercsúccsal zárt, miközben Alperen Sengün (24 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) huszonkilenc percnyi játék alatt is csapata legjobbja lett. A Raptorsnak nem volt esélye, végig csak futott az eredmény után, Scottie Barnes (28 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Immanuel Quickley (25 pont, 6 gólpassz) kettősét leszámítva pedig nem is nagyon volt olyan játékosa, aki külön említést érdemelne.

A Rockets legjobb dobói: Whitmore 25/9, Sengün 24/3, Thompson 19
A Raptors legjobb dobói: Barnes 28/3, Quickley 25/18, Trent Jr. 12/6

 

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 101–121

Kuminga vezérletével nyert a GSW. A szezon előtt talán nem gondoltuk volna, hogy februárban egy Memphis–Golden State meccs alsóházi csataként aposztrofálható, de egyik csapat sem úszta meg a sérüléseket. A Grizzliesnél sohasem tudható, hogy éppen ki lesz hadra fogható, a legutóbbi néhány hétben pedig már a Warriorsnál is ez a helyzet. Talán előzetesen a vendég gárda számított esélyesebbnek, amit Jonathan Kuminga (29 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) vezérletével végül igazolt is a San Franciscó-i egylet. Lassan lendültek bele a felek a mérkőzésbe, aztán a második negyedben ellépett a vendég gárda, ahol Kuminga mellett azért Stephen Curry (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Klay Thompson (14 pont) is hozta a pontjait. A Memphis azonban nem adta fel, Jaren Jackson Jr. (27 pont, 5 lepattanó) irányításával hajtottak, küzdöttek, ám a záró felvonásban ismét csak a legjobbkor küldött a helyére egy triplát Curry, ezzel végérvényesen le is zárva a mérkőzést.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 27/6, Gilyard 16/15, Roddy 16/3
A Warriors legjobb dobói: Kuminga 29/3, Curry 20/12, Thompson 14/6

 

Oklahoma City Thunder – Charlotte Hornets 126–106

Már a feldobás pillanatában eldőlt. A Thunder a nyugati főcsoport élmezőnyéből várta a Charlotte elleni összecsapást, amelyen elég nagy blama lett volna kikapni, hiszen a Hornets zsinórban öt vereséggel a háta mögött utazott Oklahoma Citybe. A vendéglátó pedig nem is aprózta el, Shai Gilgeous-Alexander (31 pont, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Chet Holmgren (16 pont, 6 lepattanó) vezérletével 39–19-re nyerte meg az első negyedet, ám a mérkőzésnek volt egy olyan szakasza, amikor a Thunder már harmincöt ponttal is vezetett. Nem is volt meglepő, hogy az utolsó felvonásban már mindkét oldalon a cserék kaptak lehetőséget. A vendégeknél az újonc Brandon Miller (28 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) sziporkázott, miközben Miles Bridges (7 pont, 4 gólpassz) csak kereste önmagát – mezőnyből 3/16-tal zárva. Sikerével ismét utolérte a Minnesotát az Oklahoma.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/3, Holmgren 16/9, Wallace 12/6
A Hornets legjobb dobói: Miller 28/15, McGowens 15, Smith Jr. 12/9

 

San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans 113–114

Williamson döntött. Habár a New Orleans az elmúlt időszakban nem éppen a legjobb arcát mutatja, azért gyorsan tegyük hozzá, hogy az egyik legnehezebb sorsolással bírtak. A Spurs ellenben Nyugat leggyengébb csapata, amely csak elvétve szerez győzelmeket. Ennek ellenére ezen az estén többnyire Gregg Popovich gárdájának az akarata érvényesült, Devin Vassell (28 pont), Tre Jones (20 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), Victor Wembanyama (16 pont, 14 lepattanó, 7 gólpassz) és Jeremy Sochan (15 pont, 16 lepattanó) kvartettje ugyanis remekül muzsikált együtt, így a Pels nagyrészt csak kereste önmagát. Az utolsó játékrészben aztán kiegyenlítettebbé vált a játék, érezhető volt, hogy végül egylabdás mérkőzés kerekedik, miután Zion Williamson (33 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), CJ McCollum (21 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Brandon Ingram (19 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) és Jonas Valanciunas (18 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) visszahozta a meccsbe az övéit. Mindkét csapatnak megvolt a lehetősége az utolsó percen belül, végül egy egy gyorsindítás végén Williamson szerzett kosarat, ezzel kiénekelve a sajtot a San Antonio szájából.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 28/15, Jones 20/3, Wembanyama 16
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 33, McCollum 21/9, Ingram 19/3

 

Denver Nuggets – Portland Trail Blazers 120–108

Jokics klasszisa győzelmet ért. Nem mehetett biztosra a Denver, hiszen a Portland az utóbbi öt meccséből hármat is megnyert, ráadásul ezek között a Milwaukee-t és a Philadelphiát is két vállra fektette. Egy 12–2-es rohanással kezdett a Nuggets mutatva, hogy ők bizony nem akarnak a Bucks és 76ers sorsára jutni. Nikola Jokics (27 pont, 22 lepattanó, 12 gólpassz) ismét egy elképesztő tripla-duplával rukkolt elő, ám túlságosan nem tudta a vendéglátó megtörni az ellenfelét, ugyanis a Blazersben az újonc Scoot Henderson (30 pont, 5 lepattanó), valamint Anfernee Simons (29 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) is remekelt. Viszont eléggé szűk volt a vendégek rotációja, hiszen Jerami Grant hátfájdalmak miatt szorult az oldalvonal mellé. Jokics mellett Aaron Gordon (18 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és a tripla-dupláról éppen, hogy csak lemaradó Jamal Murray (13 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) is sziporkázott, így magabiztosan hozta a kötelezőt a Denver.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Gordon 18/3, Caldwell-Pope 16/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Henderson 30/9, Simons 29/12, Brogdon 11

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus