Az All-Star szünetet követően 12 meccsel tér vissza az NBA

Thunder-Clippers, Warriors-Lakers, Sixers-Knicks, Cavaliers-Magic és a Sport1-en élőben látható Mavs-Suns rangadók szerepelnek a menüben, de pályára lép a Nuggets, Celtics, Kings, Pacers, Spurs és Pelicans is. 

Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 01:00

A Cavaliers a liga legjobb formában lévő csapata, utóbbi 20 meccséből 18-at megnyert, ráadásul menet közben visszakapta a sérülésekből felépülő Evan Mobley-t és Darius Garlandot is, így az eltiltott Tristan Thompsont leszámítva szinte teljes a keretük és magabiztosan tartják a keleti 2. helyet. Hozzá kell azonban tenni, hogy az utóbbi időszakban nagyon kedvező volt a sorsolásuk, most egy nehezebb szakaszhoz érkeztek, ami a Magic elleni találkozóval indul – nem segít, hogy Mitchell összeszedett egy kisebb betegséget a hétvégén, ami miatt kérdéses a játéka. Az Orlando is jól játszik mostanában, utóbbi 10 meccséből hetet megnyert, köszönhetően annak, hogy a sérülésből visszatérő Wendell Carter Jr. lassan felépítette magát. Rá nagy szükség is lesz Jarrett Allenék ellen, ráadásul a Magic-nél is a hátvédsorban akadnak kérdőjelek: Markelle Fultz nem játszik, Gary Harris és Jalen Suggs kisebb sérülésekkel bajlódik. 

Indiana Pacers – Detroit Pistons 01:00

A két gárda még a 2023-as naptári évben futott össze kétszer, a Pacers mindkétszer pontzáporos meccsen hozta a kötelezőt és most is erre készülnek. Tyrese Haliburton, Bennedict Mathurin és Myles Turner is pozitív élményekkel gazdagodott a hazai All-Star hétvégén, ez a lendület pedig bőven kitarthat a Pistons ellen. Azt azért érdemes tudni, hogy a Pacers egyáltalán nincs jó formában, a gála előtt alig verték a Torontót, illetve kikaptak a Hornetstől és a Warriorstól is, így minimális előnnyel birtokolják a keleti 6., még playoffot érő helyet. Aaron Nesmith lábsérülése még nem jött rendbe, Turner és Jalen Smith is kisebb betegséggel küzd, persze a veteránjait kiárusító Pistons az a gárda, akiket otthon kötelező legyőzni: utolsó nyolc meccsükből hatot elbuktak, Isaiah Stewart legutóbbi verekedése miatt sem lehet túl jó hangulat a csapatnál, ráadásul a vezér Cade Cunningham sem teljesen egészséges. 

Philadelphia 76ers – New York Knicks 01:00

A playoffban hatalmas és látványos csatát hozhat egy esetleges párosítás, de jelen pillanatban mindkét csapat arra utazik, hogy minél kevesebb vereséggel túlélje azt az időszakot, amíg húzóemberei (Joel Embiid, illetve Julius Randle, OG Anunoby és ide sorolható Mitchell Robinson is) visszatérhetnek a parkettre. A Philly utóbbi 10 meccséből csak hármat nyert, de még így jobban áll, mint a New York, amely négymeccses vereségsorozatból érkezik - a két gárda 22-22 vereséggel áll a keleti 4-5. helyen, így az esetleges győzelem duplán számíthat. Mindkettejük dolgát nehezíti, hogy sok kisebb sérült is akad: Tobias Harris, Nicolas Batum és De’Anthony Melton, illetve Bojan Bogdanovic, Donte DiVincenzo és Isaiah Hartenstein. Ráadásul a Sixers még Kyle Lowry bemutatkozására is vár, ha épp most történik meg, az jól és rosszul is elsülhet. A rengeteg sérült és a formák alapján szinte megjósolhatatlan, ki fog nyerni – a közelmúlt alapján a Knicks-pontzuhatag a legkevésbé valószínű, jobb eséllyel a hazaiaknál szakadhat ki a zsák. 

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 01:00

A Nets Jacque Vaughn menesztésével és Kevin Ollie vezetőedzővé emelésével töltötte az All-Star szünetet, és a nyilatkozatok alapján sokkal nagyobb tüzet, akaratot és normális védekezést várnak el a csapat tagjaitól – Sean Marks GM teljesen nyíltan kijelentette, hogy aki ezt nem teljesíti, mehet Isten hírével. Emiatt a Nets játékosai valószínűleg odateszik magukat, és akár el is csenhetik az idegenbeli győzelmet, különösen akkor, ha Ben Simmons vállalni tudja a játékot és összefogja a második sort. Az utóbbi 14 meccséből 11-et bukó Toronto ideális partner lehet, még akkor is, ha a párharc legjobb játékosát ők adják Scottie Barnes személyében, ugyanakkor náluk is csak Kelly Olynyk játéka kérdéses, szinte komplett kerettel állnak fel. A két csapat a 11-12. helyen áll Keleten, a következő 1-2 hétben el is dőlhet, hogy akarnak-e, illetve érdemes-e még beletenni a munkát a playin-helyek esetleges megcsípésébe, ilyen szempontból lesz igazán érdekes, hogy most mit mutatnak egymás ellen.

Dallas Mavericks – Phoenix Suns 01:30 (Sport1 - ÉLŐ)

A két csapat közelmúltját, illetve az idei két meccset látva (mindkétszer a vendégcsapat örülhetett riválisa otthonában) garantálható, hogy most is parázs kis meccsre van kilátás, ami ráadásul „hatpontos” meccs is: a Suns 33-22-vel, a Mavs 32-23-mal áll, a nyugati 5-8. helyeken dúló közelharc kellős közepén. A Dallas hatmeccses sikerszériából érkezik, mindössze Maxi Kleber és Dante Exum maródi (Kleber talán vissza is térhet), Dereck Lively II egészséges, Daniel Gafford és PJ Washington leigazolása telitalálatnak tűnik, Doncic is kipihenhette kisebb sérüléseit, ezek alapján esélyesebbnek tűnik a Dallas. A másik oldalon Bradley Beal combhajlító-sérülése okoz gondot, viszont a Suns egyrészt utóbbi kilenc meccséből hetet megnyert Durant és Booker vezérletével, másrészt ők is fontos „halat” fogtak Royce O’Neale megszerzésével, ráadásul talán Thaddeus Young is bemutatkozhat – a veterán erőcsatárnak már most nagy szerepe lehet a dallasi magasemberek lassításában. Összességében egy Doncic-Booker és Durant-Irving csata mindig csemege, lehetetlen belőni, hogy aznap éppen kinek jön ki jobban a lépés, vagy ki mászik bele jobban a másik fejébe. 

Chicago Bulls – Boston Celtics 02:00

A kiárusítást elkerülő Bulls a szezon hátralévő részére kidőlt Zach LaVine mellett most várhatóan Patrick Williams és Torrey Craig duójára sem számíthat, a két védőspecialista csatár nélkül alaposan beszűkültek az opcióik a Tatum-Brown duó limitálására, ráadásul a zsinórban hat győzelemből érkező Bostonnál az a ritka alkalom állt elő, hogy minden fontos játékosuk rendelkezésre áll. Az előjelek, illetve a számok (a Bulls támadójátéka az egyik legrosszabb, a Celtics védekezése az egyik legjobb a ligában) alapján jóval esélyesebbnek tűnik a Boston, ugyanakkor a viszonylag biztos playin-helyen álló Bulls az All-Star szünet előtt jól teljesített: a Cavs és a Magic ellen szoros meccsen vesztett, emellett elkapta a Minnesotát és az Atlantát is. Ezen az összecsapáson valószínűleg túl nagy problémát jelent majd, hogy szinte nincs megfelelő védőjük a Celtics vezéreire, jó eséllyel a sok lábon álló vendégek előbb-utóbb bedarálják őket.

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 02:00

Az All-Star hétvége előtti időszakban a két gárda fordított utat járt be: a Pelicans utolsó 8 meccséből hetet (közte az utolsó hármat) behúzott, míg a Rockets 10-ből hetet elvesztett, ennek köszönhetően a New Orleans jelenleg a nyugati 5-6. helyen áll, míg a Houston lesüllyedt a playin-vonal alá, jelenleg csak 12. A sérülések nem játszanak szerepet a meccsen, a hazaiaknál egyedül Dyson Daniels egyhónapos kidőlése okoz gondot, Zion Williamson játékidejét eddig jól menedzselték, aminek köszönhetően egészséges (és idén az All-Star alatt is pihenhetett), míg a vendégeknél egyedül az erőcsatár Tari Eason maródi. Ha a Rockets még akar valamit a szezontól, akkor a következő két hétben el kell kezdeniük nyerni, mivel már 4 győzelemre állnak a playin-helyektől, ráadásul a jó formába lendült Lakers-Warriors duót kellene utolérniük. Bár vendégként továbbra is esnek-kelnek, 26 meccsükből 21-et elbuktak, a Pelicans hazai pályája azért messze nem bevehetetlen (a Houston is itt aratta egyik ritka vendégsikerét), lehet keresnivalójuk, bár a győzelemhez most talán túl sok összetevőnek kellene egyszerre klappolnia. 

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 02:00

A nyugati konferencia második és harmadik helyén álló gárdák összecsapása előtt nehéz jósolni, mivel eléggé egyformának tűnnek. Utolsó 10 meccsükből a Thunder hatot, a Clippers hetet nyert, egyiküknél sincsenek sérültek, két egymás elleni meccsüket pedig 10 pont feletti különbséggel nyerte az otthon játszó. A Thunder győzelmének alkalmával Kawhi Leonard nem játszott, a második meccsükön viszont elöl-hátul sokat tett hozzá, de azóta az OKC éppen csatárposzton erősített, behúzva Gordon Haywardot. Az biztos, hogy az erős és mély Clippers azon ritka csapatok egyike, amely képes volt egyszerre limitálni Chet Holmgrent és Shai Gilgeous-Alexandert, mindketten kifejezetten gyengén játszottak a LAC otthonában, és csak Jalen Williams és Isaiah Joe extrája miatt maradtak lőtávolon belül. Hardenék joggal bízhatnak benne, hogy megtalálták az OKC játékának ellenszerét, és egyelőre Hayward sem fogja ezt ellensúlyozni (ha egyáltalán pályára lép) – utoljára karácsony környékén játszott, vagyis egyszerre kell formába lendülnie és beépülnie az OKC-be, ami azért időigényes folyamat. Az ugyanakkor a Thunder mellett szól, hogy otthon kifejezetten erősek (21-6). 

Denver Nuggets – Washington Wizards 03:00

A Nuggets kicsit elvesztette a fonalat a szünet előtt, zsinórban három vereséggel mentek pihenőre, most viszont szeretnének visszaülni a lóra és üldözni az előttük álló Minny-OKC-LAC triót. Ebben ideális partner lesz a Washington még akkor is, ha Jamal Murray (lábsérülés) és Kentavious Caldwell-Pope (combhajlító) játéka bizonytalan – a Nuggets otthon 21-5-tel áll, Nikola Jokiccsal a pályán hatalmas meglepetés lenne, ha nem húznák be ezt a kötelező W-t. A Wizards zsinórban 8 vereségnél tart, Jordan Poole az utóbbi időben teljesen elvesztette a fonalat, a vezetőedző Wes Unseld Jr.-t felfelé buktatta a csapatvezetés. A káosz azonban senkit nem zavar (kivéve a drukkereket…), láthatóan beindult a masszív tankolás, szépen csendben leküzdötték magukat a Pistons szintjére, már csak egyetlen győzelem a különbség kettejük között. 

Utah Jazz – Charlotte Hornets 03:00

A Jazz négy buktával zárt a szünet előtt, így hiába állnak a 11. helyen, négy meccsel vannak lemaradva a GSW-Lakers duó mögött, a szezon ezen szakaszában nem egy hálás feladat őket üldözni. Már ha akarnak egyáltalán üldözni, mert Kelly Olynyk, Simone Fontecchio és Ochai Agbaji elcserélésével egyértelműen gyengültek, hiszen hasonló játékosok nem érkeztek a tranzakciókban, csak draftjogok – úgy tűnik, hogy elkezdték felépíteni a meglévő fiatalokat és innentől nem elsődleges szempont a győzelem. Kicsit hasonló úton van a Hornets is, hiszen megszabadultak Gordon Hayward, Terry Rozier és PJ Washington kontraktusaitól, ugyanakkor náluk érkezési oldalon is akadnak használható és/vagy bizonyítani akaró játékosok: Grant Williams, Seth Curry, Vaszilje Micics és Tre Mann. Persze őket még be kell építeni a csapatba, amit nem könnyít meg, hogy a kezdőirányító (LaMelo Ball) és a kezdőcenter (Mark Williams) továbbra is sérült. Az mindenesetre biztató, hogy a két „régi Hornets-motoros”, Miles Bridges és az újonc Brandon Miller képes volt a szedett-vedett sereg élére állni, utolsó három meccsüket megnyerték (elkapták a Pacerst és a Hawkst is) - ha a lendület és az akarat megmaradt, akkor Utahban is gond nélkül nyerhetnek. 

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 04:00

A két veterán gárda legutóbb parádés, dupla hosszabbításos meccset játszott, most viszont várhatóan elmarad a Curry-James ütközet, mivel James egy kisebb sérülést szedett össze az All-Staron és minden bizonnyal kihagyja az összecsapást. Ennek ellenére a Lakers nem esélytelen, utóbbi 15 meccsükből 11-et megnyertek, ami leginkább D’Angelo Russell látványos feljavulásának köszönhető, aki felnőtt James és Davis szintjére. A kivásárlási piacon kihalászták Spencer Dinwiddie-t, aki nem csak támadásban, de védekezésben is képes új dimenziókat nyitni – a 196 centis, masszív Dinwiddie az a fajta „big guard”, amilyennel a Los Angeles eddig nem rendelkezett. Áttérve a GSW-re, ők is a hullámvasút tetején utaznak, utolsó 10 meccsükből nyolcat behúztak, Draymond Green hamar visszarázódott a játékba és a lélektani hadviselésbe is, legutóbb pedig Steve Kerr kispadról vetette be Klay Thompsont, aki rögtön be is vágott 35 pontot. A Warriors lassan végrehajt egy kisebb retoolt-fiatalítást, Jonathan Kuminga és Brandin Podziemski most már kifejezetten nagy szerepet kap, így hazai pályán nem is lehet más a célja Steph Curry-éknek, mint folytatni a menetelést. A Lakersnél érdemes megemlíteni, hogy James mellett Davis sem teljesen egészséges (Achilles), illetve a kiegészítőknél Jarred Vanderbilt mellett Christian Wood is kidőlt 1-2 hétre (térdfájdalmak), emiatt összességében most a Warriors jóval esélyesebbnek tűnik. 

Sacramento Kings – San Antonio Spurs 04:00

A Spurs utóbbi 9 meccséből nyolcat elbukott, ebben az is közrejátszik, hogy a kellős közepén vannak évi rendszeres Rodeo Road Trip-túrájuknak. Victor Wembanyama továbbra is remek meccseket gurít, vezeti a blokklistát, nemrég pont-pattanó-blokk tripla-duplát szállított, a gárda időnként képes megrángatni az oroszlánok bajszát, de a legtöbb meccsen eljön az a pont, ahol az ellenfél megrázza magát és behúzza a győzelmet. Ez várható a Kings otthonában is, ahol az All-Starról érthetetlen módon lemaradó Domantas Sabonis igyekezett a játékba „fojtani bánatát”, és bár az elmúlt négy meccsen kikaptak a Sunstól és a Thundertől, kétszer is megcsípték a Denvert. Összességében azért jól jött a szünet a csapatnak, mert utóbbi hat meccsükből négyet elbuktak, De’Aaron Fox sok kisebb sérüléssel bajlódott, így ki tudta magát kúrálni, a többiek is fel tudtak töltődni. Sabonis játéka betegség miatt egy kicsit kérdéses, Sasha Vezenkov hetekre kidőlt bokasérülés miatt, de a Spurs így is ideális ellenfél az All-Star szünet utáni lendületvételhez. 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus