Az Atlanta a keleti döntős, kiesett a Sixers

Száz pontot sem tudott dobni a hazai hetedik meccsen a Philly, a Hawks megint jobban egyben volt fejben, így bejutott a keleti döntőbe - a nyugati finálé első meccsét nagy csatában húzta be a Suns a Clippersszel szemben. 

 

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 120-114

Bookerre nem volt válasz, a Suns megvédte a pályaelőnyt. Kicsit nehezebben pörögtek fel a hosszabb szünet után érkező hazaiak és Chris Paul nélkül eleinte nehezebben találtak megoldást elöl-hátul, de a nagy iram azért inkább nekik kedvezett és fokozatosan bemelegedtek. A sokáig egy-két pontos mérkőzésen a második negyedben már sikerült minimálisan a javukra fordítani a dolgokat, a harmadik játékrész elején hat ponttal vezettek és innentől igazáól úgy nézett ki a találkozó, hogy hol meglógtak kicsit, hol visszajött rájuk a Clippers - még ebben a negyedben volt közte nyolc egység is, amire egy villámgyors 11-0-val felelt a Los Angeles. A záró etap elején aztán ismét emeltek a tempón, három perc alatt egy 10-0-t futottak és hirtelen szétnyílt az olló, ezt az előnyt pedig már nem adták le, innentől minden Clippers-erőfeszítésre reagálni tudtak és úgy tűnt, hogy a hat nap pihenés is segít nekik a meccs végén - az egyébként csendesebb Mikal Bridges éppen a legfontosabb időszaskban lépett elő, az utolsó percekben egymás után két zsákolással és egy nagy triplával jelentkezett, ezek pedig megpecsételték a LAC sorsát. Az utolsó percben még innen is próbátl visszajönni a vendégcsapat, 116-114-ig közelített, de ott a meccs legjobbja, Devin Booker elsiklott a védője mellett, nem lett belőle fault és dobott egy kettest, majd az utolsó védekezésnél még Bridges betakarta Paul George-ot, ez volt a végszó. Booker végül elképesztő találkozót zárt, rengeteg nehéz dobást süllyesztett el, halálos volt középtávolról, de a gyűrűig is elment, ha kell és kereken 40 pontot szórt 15/29-es mezőnymutatóval, leszedett 13 lepattanót, a tripla-dupláját pedig 11 gólpasszal egészítette ki - szenzációs teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát. Mellette a 20 pontos, 9 lepattanós Deandre Ayton is kihasználta a fizikai fölényét, a kezdőbe kerülő Cameron Payne 9 gólpasszt osztott szét, Crowder és a kispad is hozzá tudott tenni, úgyhogy elsőre elégedettek lehetnek.

Alkalmazkodnia kell a Clippersnek. Két kőkemény párharcból, gyakorlatilag pihenés és felkészülés nélkül esett bele ebbe a meccsbe a Los Angeles, ennek pedig látszottak az előnyei és a hátrányai is - ők ritmusban voltak már az első percektől kezdte, de a Suns játékához még alkalmazkodniuk kell, a végére pedig el is fáradtak. Paul George (34 pont, 5 gólpassz, 7/15 tripla) és Reggie Jackson (24 pont, 10/19 mezőnyből) jó teljesítménye mellé ezúttal kevésbé nőttek fel a többiek, amiben benne volt az is, hogy Tyronn Lue kénytelen volt élesben keresgélni azt, hogy mi és ki működhet - bőven forgatta a rotációt és érkeztek is biztató teljesítmények a kispadról. Összességében dobtak 20 triplát 42,6%-kal, a festékben viszont 54-34-re kaptak ki, gyorsindításból 16-4-re maradtak alul és a negyedik negyedben már csak futottak az eredmény után - Devin Bookerre nem volt még válaszuk védekezésben, így nagy vonalakban hiába voltak rendben ők is, az extra az ellenféltől érkezett. Az 1-0-s hátrány még sokat nem jelent, a következő meccsen is van esélyük elvenni a pályaelőnyt, addigra kicsit letisztázhatják, hogy mit is kell csinálni, illetve fáradtságban sem lesz ekkora különbség a felek között - ott már jóval fontosabb lesz, hogy képesek lesznek-e nyerni. 

A Suns legjobb dobói: Booker 40/9, Ayton 20, Bridges 14/6
A Clippers legjobb dobói: George 34/21, Jackson 24/12, Cousins 11/3

A párharc állása: 1-0 a Suns javára.

 

Philadelphia 76ers - Atlanta Hawks 96-103

Hatalmas Hawks-siker. A hetedik meccsek sajátossága, hogy nagyon nagy százalékban a hazai csapat nyeri meg, de ebben a playoffban ezért ez borult már és így történt ezen az estén is. A találkozó szinte végig egál körül mozgott, egyáltalán nem alakultak ki nagy különbségek, sőt, folyamatosan billegett az, hogy ki vezet, olyannyira, hogy a végeredményben szereplő hétpontos különbség volt a legnagyobb az egész este folyamán - 20-szor változott a vezető kiléte és 19-szer volt egál az állás. Ahogy azonban az eddigi mérkőzések nagy részén, úgy most is a Hawks jött ki jobban a kiélezett helyzetekből: előbb Kevin Huerternek volt clutch dobása 86-86-nál, aztán Trae Young találta meg Clint Capelát, majd maga is bebombázott egy óriási hármast. 93-92-nél rezgett a léc, de megint jött Huerter, aki előbb elsüllyesztett három büntetőt, majd labdát szerzett és dobatott egy kettest Danilo Gallinarival is az utolsó percben - innentől már csak büntetőzni kellett, amelyekből eleget bedobtak a vendégek ahhoz, hogy megőrizzék az előnyüket és megnyerjék a meccset. A szezonközi edzőváltás után az utóbbi ötven évük második keleti döntőjére készülhetnek és annak ellenére nyertek az első kiemelt otthonában, hogy a vezér, Trae Young éppen mostanra fulladt ki: 5/23-at dobott mezőnyből, de mégis fáradhatatlanul mozgatta a csapatot és mindent megtett a sikerét. Kevin Huerter 27 pontos szezoncsúcsa nagyon kellett, John Collins nagy dupla-duplája szintén, ahogy Danilo Gallinari 17 pontja is és bár Bogdan Bogdanovics nem sokat tett hozzá, de az is fontos volt, hogy ő sérülten is vállalta a játékot. A Hawksnál most van minek örülni, bőven felülteljesítették az elvárásokat, most pedig készülhetnek a Bucks elleni keleti fináléra.

Óriási Sixers-blama. Hogy ezt a párharcot hogyan veszítette el a Philly, azt elemezgethetik egy darabig Doc Riversék, az biztos, hogy a hatodik meccset leszámítva minden szorosabb helyzetben elbuktak, minden olyan pillanat az Atlantáé lett, ahol szükség volt mentális erőre és bár játéktudásban nem lehetett kérdés, hogy a Sixers a jobb csapat, de az óriási leolvadások és a clutch helyzetek szörnyű megoldása miatt idő előtt bukott el a társaság. Joel Embiid dobott ugyan 31 pontot 11 lepattanóval, de eladott 8 labdát és a végjátékban neki is volt két kulcsfontosságú hibája, Ben Simmons vállalhatatlan teljesítményt nyújtott a széria nagy részében és most is megállt öt pontnál, ezúttal a kispad is becsődölt, a kezdőben szerepet kapó Korkmaz se nagyon tudott hozzátenni, egyszerűen elfogytak a sorozat végére támadásban - pedig ha beváltják, ami bennük van, akkor 4-0-val, vagy esetleg 4-1-gyel már régen továbbjuthattak volna. Nem így történt, óriásit betliztek ebben a rájátszásban és konkrétan ezen az estén is - hazai hetedik meccset elbukni ilyen helyzetben egy első kiemelttől elfogadhatatlan, kíváncsian várjuk, hogy milyen fejlemények történnek náluk a nyár folyamán. Az mindenesetre biztos, hogy a szurkolók a meccs végén hangos pfújolással mondták el a véleményüket, bedobáltak dolgokat a pályára, majd idő előtt hazamentek...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 31/6, Harris 24/6, Curry 16/9
A Hawks legjobb dobói: Huerter 27/6, Young 21/6, Gallinari 17/9

A párharc végeredménye: 4-3 a Hawks javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus