Az Atlanta és a New Orleans jutott be a rájátszásba

Mindkét hajnali meccsen a vendégcsapat nyert: a Hawks Clevelandben, a Pelicans Los Angelesben tudott győzni, ezzel ott lesznek a playoffba.

 

Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 101-107

A Hawks bírta jobban a végét. Óriási elánnal kezdte meg ezt a mérkőzést a Cleveland, a hazaiak az előzetes kommunikációval ellentétben a semmiből előhúzták a 19 kihagyott meccs után visszatérő Jarrett Allent és bár az All-Star center még nem volt az igazi, de játszott 36 percet és bőven hozzá tudott tenni - a jelenléte, a hangulat és a tét pedig feltüzelte a társaságot, amely nagyon sokáig vezetni is tudott. A vendéglátó tíz pont feletti előnyt épített ki már az első negyedben és onnantól ezt menedzselte, ugyan a második etapban egyszer visszajött három egységre a Hawks, de ezt leszámítva végig hat-tíz pontos fórban volt a Cavs - legalábbis a harmadik negyed hajrájáig. Ott aztán két perc alatt futott egy 10-0-t az Atlanta, amellyel eltüntette a hátrányát és átvette a vezetést, majd erre ugyan a Cavaliers még válaszolgatott, de a záró felvonás elején egy újabb 11-0 következett bő öt perc alatt, innentől pedig már nem adta vissza az előnyt a Hawks. Az utolsó percek arról szóltak, hogy a Cleveland megpróbált közel maradni és ez sikerült is, hiszen bő egy perccel a vége előtt még 99-100 állt az eredményjelzőn, de az ekkor már ellenállhatatlan Trae Young dobott egy clutch kettest, a Cavs egymás után kétszer is eladta a labdát, így a vendégek büntetőkkel stabilizálták az előnyüket és végül megnyerték a meccset. Az ohióiak fokozatosan fogytak el az este folyamán, az első negyedben még óriási energiával, parádés ritmusban támadtak, kiválóan dobtak kintről és közben hátul is voltak látványos megoldásaik, Youngot ütötték-verték, de a folytatásban egyre kevesebb maradt meg mindebből - a záró etapban végül már csak 17 pontot tudtak dobni, a második félidőt összesen 56-40-re bukták el, elfogyott a lőszerük. Nem úgy Youngé...

Trae Young volt a meccs legjobbja, Capela viszont megsérült. Kemény, fizikális védekezést kapott az Atlanta vezére, az első félidőben teljességgel eltüntette őt a Cavs és összesen hat pontot tudott dobni a nagyszünetig. A fordulás után azonban sebességet váltott és sokkal agresszívebb lett, a fáradó Cleveland pedig már nem tudott vele mit kezdeni: 16 pontot jegyzett a harmadik negyedben, majd szintén 16-ot a negyedikben, elment a gyűrűig, bedobta a tempókat, eljutott a büntetővonalra, itt már nem volt rá ellenszer. Az irányító végül 38 ponttal és 9 gólpasszal zárt, a kezdeti gondjai után kilógott a mezőnyből felfelé és azok után változtatott a hozzáállásán, hogy csapata bajba került: nemcsak a hátrány miatt, de azért is, mert Clint Capela megsérült. A vendégek centerének még az első félidőben fordult ki a térde, úgy kellett betámogatni az öltözőbe és nem tudott ráállni a lábára, többször nem láttuk - a csapat optimista azt illetően, hogy a játékos elkerülte a súlyos sérülést, de ma megy MRI-re és természetesen ezen a meccsen nem tudott segíteni. Young mellett emeljük ki a padról 19 ponttal, 6/8 jó dobással beszálló Bogdan Bogdanovicsot, valamint a cserecenterként +21-es +/- mutatót hozó Onyeka Okongwut is, míg a Cavsnél Darius Garland 9/27-es mezőnymutatóval erőlködte össze 21 pontját, de Evan Mobley (18 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) és Lauri Markkanen (26 pont, 8 lepattanó, 6/12 tripla) is nagyon igyekezett, míg LeVert 4/9 triplát és 5 gólpasszt, Allen pedig 4/4 jó dobást tett hozzá. Baj inkább a kispaddal volt az ohióiaknál, onnan összesen kilenc pont érkezett, Kevin Love csak tíz percet játszott, így hiába védekeztek remekül, nem volt bennük elég tűzerő a győzelemhez - ugyan sokáig úgy tűnt, hogy nem is kell playint játszaniuk, de a sérülések és a formahanyatlás belesodorta őket ebbe a helyzetbe és végül két vereséggel lemaradtak a rájátszásról. A Hawks ellenben egy villámgyors ünneplés után csomagolhat és utazhat is Miamiba, hiszen holnap este már kezdődik a playoff-párharc az első kiemelt otthonában...

A Cavaliers legjobb dobói: Markkanen 26/18, Garland 21/3, Mobley 18/3
A Hawks legjobb dobói: Young 38/12, Bogdanovics 19/6, Gallinari 14/6

 

Los Angeles Clippers - New Orleans Pelicans 101-105

Hullámzó meccs után a Pelicans lesz ott a playoffban. Egyértelműen a vendégek kezdték jobban a mérkőzést, Brandon Ingram szenzációs formában büntette a hazai alakulatot, a Paul George-ot nélkülöző Clippers pedig csak próbált kapaszkodni - azonban így is meglógott 16 ponttal a New Orleans és a nagyszünetben is tíz volt közte a javára. A fordulás után aztán Tyronn Lue változtatott, leültette Ivica Zubacot és egy iszonyatosan pörgős, agresszív small-ballt rakott ki a pályára, amely szenzációs védekezéssel megfordította a meccset - Nic Batum vezetésével leradírozták az addig remeklő Ingramet és 38-18-ra nyerték a harmadik negyedet, vezettek már 13 ponttal is. A záró etapra aztán ismét a Pels került fölénybe, Ingram újra magára talált, közben pedig Willie Green sem volt szívbajos és Jonas Valanciunas nélkül játszatta csapatát úgy, hogy Larry Nance Jr. szétpattanózta a small-ballt - a padról érkező magasember 16 lecsorgót kaparintott meg, ebből hét érkezett a támadó oldalon, egyébként pedig 7/8 jó dobást tett hozzá. Szintén nagyon kellett Trey Murphy III 4/6 triplája, mert rajta kívül 2/16 volt a teljes csapat távolról, mindenesetre 87-74 után három és fél perc alatt egy 14-1-gyel egyenlített a Pels, majd egy újabb 10-0-val végzetes csapást mért ellenfelére. Már csak két perc volt hátra, amikor 94-101 állt az eredményjelzőn, a Los Angeles pedig elhibázta a lehetőségeit: hiába jött vissza egy labdán belülre, két clutch büntetőt is kihagyott és mezőnyből is hibázott kulcspillanatban, így nem tudta már visszavenni a vezetést. Összességében óriási hullámzás után, oda-vissza taktikai változtatással, izgalmas meccsen artott győzelmet a NOP, amely ezzel kiharcolta a playoff-részvételt: mindkét mérkőzését megnyerte a playinben, így nyolcadikként bejutott és a Suns ellenfele lesz a rájátszásban.

Nem fért bele George hiánya. Órákkal a meccs kezdete előtt derült ki, hogy Paul George koronavírusos, így legjobb játékosa nélkül kellett kiállnia a hazai csapatnak, ezt pedig nem tudta igazán ellensúlyozni támadásban. Ugyan Reggie Jackson (27 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Marcus Morris (27 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is próbálta a hátára venni csapatát, de igazából csak a harmadik negyedben és csak a small-ball-lal tudtak átmeneti sikereket elérni, egyébként így is 41%-kal dobtak mezőnyből és 25%-kal tripláztak, pocsékul büntetőztek és végül engedtek 17 támadópattanót, amelyet nem tudtak máshol kijavítani. Ugyan a Pels sem dobott jól távolról és a büntetővonalról sem, de a jobb lepattanózás mellett az összesített mezőnymutató közel 50%-os lett a vendégeknél, Ingram 30 pontot szórt 14/21 jó dobással, 6 lepattanóval és 6 gólpasszal, a kispadról már szóltunk, így Valanciunas eltűnése és CJ McCollum pocsék napja (9/24 mezőnyből 19 pontért) is belefért. Kemény védekezést és nagy harcot hozott az este, de a Clippers nem tudta kinullázni George hiányát, így a playinben két vereséget szenvedve, hazai pályán búcsúzott a szezontól - egyik Los Angeles-i csapat sem lesz ott a rájátszásban.

A Clippers legjobb dobói: Morris 27/12, Jackson 27/6, Powell 17/3
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 30, McCollum 19/3, Nance Jr. 14, Murphy III 14/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus