Az utolsó másodpercek döntöttek a Celtics-Lakers rangadón

Parádés játékkal tért vissza a Memphis, Jimmy Butler győzelemre vezette a Miamit, a Dallas Chris Paullal sem bírt, Damian Lillard dudaszós triplával hozta a Portland sikerét, tovább robog a Houston, míg a Milwaukee Charlotte-ban is vereséget szenvedett. 

Chicago Bulls - Portland Trail Blazers 122-123

Damian Lillard dudaszós triplája döntött. A McCollum-Nurkic-Jones Jr. trióval három kezdőjátékosát nélkülöző Portlandnek minden győzelemre óriási szüksége van ebben a felállásban és az egyértelmű, hogy ezekhez nagyon kell Damian Lillard extrája - nos, ezen az estén az extra extráját hozta az irányító. Lillard végig dominálni tudott, 44 pontot dobott 15/26-os mezőnymutatóval és 8/17 triplával, leszedett 5 lepattanót, kiosztott 9 gólpasszt, azt csinált, amit csak akart, ám ez még nem volt elég, a Portlandnek arra is szüksége volt, hogy a végén a sírból nyerje meg a meccset a karmester. 11 másodperccel az órán öt ponttal vezetett a Chicago, itt azonban Lillard előbb egy nagyon távoli hármassal szépített, majd a bedobás után egy jó védekezéssel becsapdázták Zach LaVine-t és feldobást harcoltak ki. Ezt elvitte a Blazers, majd az ide-oda pattogó labda Lillardhöz került, aki a dudaszó pillanatában, a védő felett egy oldalra-hátraugrós triplát bombázott a gyűrűbe - kész, egy ponttal győzött a Portland. Mondjuk amikor 19-cel vezettek a harmadik negyedben, akkor nem annyira örültek volna az egypontos sikernek, de így azért nem rossz...

Megint az a fránya végjáték. Billy Donovan, a Chicago vezetőedzője idén már többször is elmondta, hogy a "győzelem képessége" hiányzik egy kicsit a csapatából, egyszerűen bármilyen jól is játszanak, nem tudják győzelemre váltani - most pontosan erre láttunk példát. Az első két és fél negyed még nem róluk szólt, de felálltak a 19 pontos hátrányból, Lauri Markkanen (31 pont, 6/11 tripla) és Zach LaVine (26 pont, 6/8 tripla) tűzerejére építve meg is fordították a mérkőzést, Coby White is beszórt 20 pontot, 50%-kal céloztak mezőnyből, 47%-kal süllyesztettek el 21 hármast és 31 gólpasszt osztottak szét. Még csak azt se mondhatjuk, hogy a végjátékban mennyit hibáztak, sőt, az utolsó bő három percben volt clutch blokkjuk, labdaszerzésük, nagyon távoli triplájuk, zsákolásuk, alig rontottak el valamit - aztán az az egy hiba elég volt, hogy két büntető helyett elvesztett feldobás lett a labdakihozatalukból...

A Bulls legjobb dobói: Markkanen 31/18, LaVine 26/18, White 20/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 44/24, Kanter 22, Trent Jr. 18/12

Charlotte Hornets - Milwaukee Bucks 126-114

Újabb nagy győzelem. Egy nappal korábban az Indianát tudta legyőzni a Charlotte, most pedig egy még nagyobb hal akadt a horogra a Bucks révén. A hazaiak alapvetően a remek támadójátékuknak köszönhetik ezt a sikert, ugyanis dobtak 21 triplát, remekül céloztak, remekül járatták a játékszert, 32 gólpasszukra alig 9 eladott labda jutott, mígy ők 27 pontot szórtak a Milwaukee labdavesztéseiből. Egyénileg többen is remekül játszottak náluk, Gordon Hayward villogott, Cody Zeller 15 lepattanót húzott le 7 gólpassz mellett, a padról is többen jól szálltak be, de leginkább LaMelo Ballt emelhetjük ki, aki nagyon ráérzett a Bucks problémáira. Az újonc csereirányító végül 27 pontot szerzett 5 lepattanóval, 9 gólpasszal, 4 labdalopással és 8/10-es mezőnymutatóval, volt 9/9 büntetője és a szoros végjátékban is megvillant: volt clutch 2+1-e, két gólpassza, labdaszerzése, sokat elárul, hogy a 12 ponttal megnyert meccsen +37 volt vele a pályán a Hornets. Amúgy hullámzó mérkőzés volt, a hazaiak a második negyedben vezettek már 20 ponttal is, de visszajött innen a Bucks, majd az utolsó bő hat percnek egypontos vendégelőnnyel mentek neki a felek - csak aztán itt jött be a pályára Ball, rögtön dobott négy pontot és végül csapata 16-3-ra nyerte ezt az időszakot. Az egyetlen gondjuk Terry Rozier sérülése, aki az első félidőben kivált bokaproblémák miatt, még nem tudni, hogy mennyire komoly a dolog.

Vereségszéria. Az előző esti, New Orleansban elszenvedett vereség után ezúttal is némileg váratlan pofont kapott a Milwaukee és összességében megint a védekezéssel volt gond: a 131 Pelicans-pontot követően most 126-ot dobott nekik a Charlotte, így nyilván elég nehéz mérkőzéseket nyerni. Elöl nem volt gond, Giannis Antetokounmpo (34 pont, 18 lepattanó, 9 gólpassz) parádézott, de a Holiday-Middleton páros is hozta magát, jól dobtak, jól tripláztak, nyerték a lepattanózást, nyertek a festékben - csak megint kaptak 21 darab hármast, semmit sem tudtak tenni a Hornets playmakereivel, a periméter-védekezésük maximum dísznek volt jó. A hullámzó mérkőzésen így is volt esélyük, de a szoros végjátékban legyőzte őket a Charlotte, egyszerűen túl sokat hibáztak és túl gyengén védekeztek - most ideje lesz kicsit újragondolni a dolgokat, bár nyugtathatja őket, hogy ugyan előző este Lonzo Ball, most pedig LaMelo Ball szedte szét őket, de jelenleg több Ball nincs az NBA-ben...

A Hornets legjobb dobói: Hayward 27/15, Ball 27/6, Monk 18/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34, Holiday 21/15, Middleton 18/12

New Orleans Pelicans - Houston Rockets 112-126

Tovább robog a Houston. Zsinórban ötödik győzelmét aratta Stephen Silas alakulata, amely valósággal megtáltosodott az utóbbi időben és már 50%-ra javította a mérlegét. A vendégek ezúttal gyengébben kezdtek, az első negyedben elöl-hátul akadozott a gépezet, de aztán a második játékrészben feljebb kapcsoltak és félelmetes játékkal 48 (!) pontot tettek fel a táblára 12 perc alatt, ez a legtöbb, amit a Pelicans egy negyed során valaha is engedett. Ezzel a brutális etappal tulajdonképpen el is dőlt a találkozó, 26-tal nyerték a játékrészt a texasiak és a második félidőben nyolc pontnál közelebb egyszer sem engedték ellenfelüket, onnantól kontrollálták az eseményeket - ez az időszak döntött, de közülük többen is elmondták, hogy a védekezés az alap, most is az pörgette fel őket és ez a titka a sikerszériájuknak is. Egyénileg Christian Wood (27 pont, 9 lepattanó, 11/13 mezőnyből, 3/4 tripla) remekelt, Steven Adams esélytelen volt vele szemben, az Oladipo-Wall páros 35 ponttal, 16 gólpasszal és 8/14 triplával szólt hozzá, a padról Eric Gordon is beszórt 14 pontot, illetve a kezdőben még Jae'Sean Tate nevét is említsük meg, elöl-hátul hozzátett. Jelenleg nagyon nagy formában vannak, következőleg pedig az OKC sem tűnik így megoldhatatlan feladatnak.

Gyenge a New Orleans. Úgy tűnik, hogy a Bucks elleni pontzápor csak egy kifutott este volt, most ugyanazt mutatta a Pelicans, mint azt megelőzően: akaratgyenge, védekezés nélküli, erőtlen kosárlabdát, ami nem is hozhatott más eredményt, mint vereséget. A hazaiak az első negyedben még most is jól dobtak, utána viszont teljesen szétestek, a 48 kapott pont egy negyed alatt vállalhatatlan, ráadásul például olyanokat csináltak, hogy méterekről végignézték, ahogy Oladipo zavartalanul felhozza a labdát, majd bedobja az üres hármast. Zion Williamson is azt mondta, hogy ha az ellenfél jól dob, az egy dolog, viszont ha ők keménységben, akaratban is elmaradnak emellett, akkor nincs esélyük - Stan Van Gundy is kiemelte, hogy ha nincs akarat, nincs védekezés, nincs lepattanózás, nem vigyáznak a labdára, akkor nem lehet stabil teljesítményt nyújtani, pontosan ezt látjuk most is.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 26/3, Ingram 15/6, Bledsoe 15/6
A Rockets legjobb dobói: Wood 27/9, Oladipo 20/12, Wall 15/12

Miami Heat - Sacramento Kings 105-104

Visszatért Butler, megtört a jég a Heatnél. A koronavírus miatt jó ideje fél csapattal küzd a Miami, ami meg is látszott az eredményeken, ezen az estén viszont Tyler Herro után már a vezér, Jimmy Butler is visszatérhetett - így is hiányzott Dragic, Bradley, Leonard, Harkless és Nunn, de azért már javult a helyzet. Butler pedig nem is csalta a munkaidőt, rögtön játszott 34 percet és mindent megtett azért, hogy győzelemre vezesse sebzett csapatát: 30 pontot szerzett 16 kiharcolt büntetővel, 7 lepattanóval, 8 gólpasszal, illetve 0 eladott labdával - mellette Adebayo (18 pont, 13 lepattanó) és a 4/8 triplás Robinson emelhető még ki, de egyelőre azért nem volt az igazi a gárda. A győzelem nem is jött könnyen, az első félidőben szinte végig hátrányban voltak, csak Butler 14 pontos második negyedével maradtak közel, sőt, ott egyszer már a vezetést is átvették - a harmadik negyedben tudtak fordítani, azt kilenc ponttal nyerték és onnantól egészen a hajráig ők jártak előrébb. Ott még egyszer "ütött" a Kings, de az utolsó perc a Heaté lett, előbb Butler kosarával újra a Miami került előnybe, majd Robinson blokkolta Fox dobását, a következő védekezésnél pedig egy jó duplázás után Adebayo takarta be Holmest, így ért véget a meccs. Zsinórban öt vereség után nagyon kellett már ez a győzelem a Miaminak, következőleg viszont a fellendülő Charlotte ellen kell bizonyítani. 

Ezt most nem tudta megoldani a Kings. Három győzelem után, a Toronto otthonában aratott siker után lépett pályára a Sacramento és most sem játszott rosszul Luke Walton csapata, a korábban borzalmas védekezést egészen jól művelték a vendégek, ezzel nem volt különösebb probléma. Elöl is hozták, amit kell, De'Aaron Fox (30 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Buddy Hield (18 pont, 6/13 tripla, 3 labdaszerzés) játékára építve haladtak előre, vezettek 11 ponttal is és egészen a legvégéig közel maradtak, sőt, több lövésük is volt a győzelemhez - ezúttal a clutch játékokat a Heat oldotta meg jobban, tulajdonképpen ennyi döntött ellenük, nem több. 

A Heat legjobb dobói: Butler 30, Adebayo 18, Herro 15/6
A Kings legjobb dobói: Fox 30/9, Hield 18/18, Bagley 17/9

Boston Celtics - Los Angeles Lakers 95-96

Ott volt Theis kezében. Drámai véget ért a játéknap rangadója, amelyen alapvetően egyik csapat sem tudott nagyon meglógni, a Boston maximum nyolc, a Lakers pedig tíz ponttal vezetett az este folyamán, végig szorosan alakult az összecsapás. Így volt ez a végjátékban is, ahol LeBron James két triplája és Dennis Schröder 2+1-e után a Lakersnek állt a zászló, hét ponttal vezettek a vendégek bő másfél perccel az órán, ám a Celtics egy-két jó védekezéssel és Jayson Tatum dobásaival visszajött 95-96-ra. A Los Angeles lepörgette az órát, de nem jutott el sem dobásig, sem büntetőig, Anthony Davis elvesztette a labdát, így időkérés nélkül mehetett még egyszer a gyűrűre a Boston - a Lakers visszaért, Kemba Walker dobása kimaradt, de Daniel Theis megszerezte a támadópattanót... ám nem tudta visszatenni a gyűrűbe, ez is kimaradt, faultot nem fújtak, így idegőrlő másodpercek után a vendégek húzták be a rangadót. 

A védekezésről szólt. Mindkét együttes nagyon keményen dolgozott hátul, látszott, hogy komolyan vették a mérkőzést, úgyhogy abszolút nem a látványos támadójátékról szólt a derbi - a felek együtt, összesen 15/52 triplát tudtak bedobni, ez azért jelzi, hogy nem dobópárbajt láttunk. Lepattanózásban és büntetőzésben valamivel jobb volt a Lakers, rohanni egyik csapat sem tudott, a festékben viszont 60-40-ra nyert a Boston, ez volt a hazaiak előnye - az is kis híján belefért, hogy Kemba Walker 1/12-t dobott mezőnyből, de végül nem, mert pont ő rontotta el az utolsó kísérletet. A Celticsnél ezúttal is Tatum (30 pont, 9 lepattanó, 12/18 mezőnyből) és Jaylen Brown (28 pont, 13/19 mezőnyből) húzta a szekeret, míg a Los Angelesnél a visszatérő Anthony Davis (27 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) emelhető ki leginkább, LeBron James most nem dobott jól, de a Schröder, Kuzma, Harrell trió pótolta a pontokat. Összességében nagy csatában nyert meg a rivális otthonában egy egylabdás derbit a Lakers, amire a két vereség után már nagy szüksége is volt, míg a Bostonnál ennél komolyabb gond, hogy Marcus Smart megsérült, úgy kellett besegíteni az öltözőbe, egyelőre nem tudni, hogy mi a gond, de nem tűnt egyszerűnek...

A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/6, Brown 28/6, Theis 14/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 27/3, James 21/12, Harrell 16

San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 112-129

A szünet sem fogta meg a Memphist. Zsinórban ötöt nyert, majd a koronavírus miatt közel két hetet kihagyott a Grizzlies, ezen az estén tért vissza a gárda, de mintha semmi sem történt volna, úgy tudta egy fontos idegenbeli győzelemmel folytatni a sikerszériáját. A Jonas Valanciunast nélkülöző vendégek 56%-kal (!) tüzeltek mezőnyből, közel 50%-kal szórtak be 17 hármast és 34 gólpasszt osztottak szét, nagy lendülettel és kedvvel játszottak, támadásban szinte megállíthatatlanok voltak - gyakorlatilag végig vezetni is tudtak, ugyan nem ütötték ki ellenfelüket, de magabiztosan kézben tartották az összecsapást. Amikor a Spurs válaszolni akart, akkor védekezésben is mindig tudtak javulni Ja Moranték, akik ezzel a fontos sikerrel már ötödikek Nyugaton - a pocsék szezonrajt után nagyon elkapták a fonalat és egyelőre úgy tűnik, hogy a COVID-karantén is csak éhesebbé tette őket...

Ez nem az a Spurs volt. Előző este még a remek formában lévő Denvert verte meg a San Antonio, a back-to-back azonban most nagyon meglátszott a társaságon, Gregg Popovich vezetőedző is elmondta, hogy fáradtnak tűntek játékosai. A Nuggets ellen parádézó DeMar DeRozan most például megállt öt pontnál és csak egy valaki jutott 15 ponton túl, Derrick White, aki most tért vissza a sérüléséből - az mindenképpen pozitívum náluk, hogy ő 18 egységgel, hasznos játékkal állt vissza a sorba, de a mérkőzés egészét nézve sem elöl, sem hátul nem tudtak igazán felnőni a pattogósabb, lendületesebb Memphis szintjére. 

A Spurs legjobb dobói: White 18/9, Murray 15/3, Aldridge 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Melton 20/12, Morant 19/3, Anderson 16/6

Dallas Mavericks - Phoenix Suns 105-111

Nyugalom, CP3 intézi. Ezúttal sem léphetett pályára a Phoenixnél Devin Booker, de a legjobb pontszerző hiányában sem volt ok pánikra a vendégeknél, akik legutóbb már kijöttek a hullámvölgyükből, most pedig egy újabb értékes győzelmet tudtak aratni. Ennek alapját a veterán Chris Paul jelentette, aki remekül összefogta és irányította a gárdát, mindig azt dobatta, akit kellett, majd a negyedik negyedben ő maga állt a sereg élére: 16 pontot szórt ekkor, a vezérletével csapata fordított a korábbi 15 pontos hátrányából, majd a szoros végjátékban is sorra oldotta meg az összes labdabirtoklást, őt ma nem lehetett megverni. Végül 29 ponttal, 12 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt, mellette Deandre Ayton egy 18 pontos, 17 lepattanós dupla-duplát szállított a kisebb sérülése ellenére, a többiek is elvégezték a maguk dolgát, úgyhogy egyben voltak és 10-8-cal ott vannak a nyugati 6-7. helyen. 

Nem talál ki a gödörből a Mavs. Sorozatban ötödször kapott ki Rick Carlisle alakulata, utoljára közel két éve volt példa ilyenre, ráadásul zsinórban negyedszer maradt alul otthon, ez sem túl szép adat. Pedig a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy most megtörhet a jég, Luka Doncic (29 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) villanásaival egy 12-0-t rohantak egál állásról és itt meg tudtak lépni, de ellazáztak egy-két védekezést, aztán támadásban is figyelmetlenek voltak egy-kétszer és már meg is volt a baj, a Suns visszajött, átvette az irányítást és innentől már inkább a vendégek akarata érvényesült. A 8-12-vel álló texasiak legközelebb ugyanígy, a Phoenix ellen javíthatnak és zárhatják le ezt a negatív szériát, ami most már nagyon kellene nekik, mert csak a Minnesotát előzik meg Nyugaton, a Pelicansszel egálban vannak...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/9, Hardaway Jr. 19/9, Cauley-Stein 14
A Suns legjobb dobói: Paul 29/3, Ayton 18, Bridges 14/3, Crowder 14/12

Golden State Warriors - Detroit Pistons 118-91

Sima volt. A legutóbbi veresége után most nagyon magabiztosan játszott a Golden State, a hazaiak már az első negyedet is 12 ponttal nyerték, a nagyszünetben 19-cel vezettek és később is csak tovább növelték az előnyüket, volt már 35 egység is közte, mielőtt kicsit kozmetikázott ezen a Detroit. A Warriors oldalán Steph Curry (28 pont, 7 gólpassz, 6/8 tripla) ezúttal is kitett magáért, de Andrew Wigginsre (20 pont, 3/6 tripla) és most Kelly Oubre Jr.-ra (18 pont, 6 lepattanó, 8/14 mezőnyből) sem lehetett panasz, szépen járt a labda, megvoltak a figurák, ültek a dobások, úgyhogy végül nem is kellett megszakadni, 30 játékperc fölé senki sem ment. A GSW ezzel és a Spurs vereségével jelenleg nyolcadik Nyugaton, következőleg viszont a Boston ellen nagyon fel kell kötni a felkötnivalót...

Most nem volt esélye a Detroitnak. A Pistons több nagycsapatot is megvert mostanában, köztük a Sixerst és a Lakerst is, de úgy látszik, hogy a Warriorst nem tekintik annak Detroitban, mert most egyértelműen a rosszabbik arcukat mutatták. A vendégek főleg támadásban voltak nagyon harmatosak, csak 38%-kal céloztak mezőnyből, 25%-kal tripláztak, de ezen felül védekezésben sem helyezték különösebb nyomás alá Curryéket, így igazából esélytelenül szenvedtek vereséget. Josh Jackson szerint nagy dolog nem történt, nekik most valamiért nem volt meg a megfelelő energiájuk, emiatt lassan és körülményesen játszottak, nem mozogtak elég nagy intenzitással, míg a GSW jó napot fogott ki - ez van, most utaznak tovább Denverbe. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/18, Wiggins 20/9, Oubre Jr. 18/6
A Pistons legjobb dobói: Grant 18/6, Jackson 17/6, Stewart 8, Rose 8, McGruder 8/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus