Bemutatkozott az új Lakers

DeMar DeRozan debütált a Spursben, Julius Randle jól mozgott, Jahlil Okafor megsérült a New Orleansban, nyert a Celtics, a Bulls, a Nuggets és a Clippers.

 

Visszajátszás: ebben az újoncosztályban is lehetnek gyémántok

San Antonio Spurs - Miami Heat 104-100

Tartalékos volt a Heat. Dion Waiters, Wayne Ellington, James Johnson, Josh Richardson és Bam Adebayo sem lépett pályára a vendégeknél, de Dwyane Wade is csak 18 percet játszott a padról beszállva, a kezdőben ott volt viszont Rodney McGruder és Derrick Jones Jr. is. Összességében így is helytállt a társaság, a nagyszünetben még vezetett is, aztán a harmadik negyedben beszedett hátrányt már nem tudta eltüntetni a hajrában - ezzel együtt amíg a kezdő volt fent, tartották a lépést a Spursszel. Hassan Whiteside remek formát mutatott (20 pont, 8/10 mezőnyből, 13 lepattanó, 2-2 labdaszerzés és blokk), míg a padról elsősorban az újonc Duncan Robinson (12 pont, 5 lepattanó, 3/8 tripla) teljesítményét kell megemlítenünk - túl nagy következtetéseket ebből a találkozóból nem érdemes levonni.

DeRozan a Spursben. Első meccsét játszotta a texasiak mezében a Torontótól érkező dobóhátvéd és 18 pályán töltött perce alatt +10-ben volt csapata, elsőre is elég hasznosnak bizonyult - hét ponttal és két gólpasszal zárta az estét. Mellette LaMarcus Aldridge (10 pont, 4 lepattanó), a kezdőben szerepet kapó Rudy Gay (13 pont, 3/3 tripla, 5 lepattanó 14 perc alatt), valamint a kispad érdemel említést, több jó egyéni teljesítményt is láthattunk a hazaiaknál, akiknek a hajrában a hibátlan büntetőzésre is szükségük volt az előnyük megtartásához.

A Spurs legjobb dobói: Gay 13/9, White 12/3, Aldridge 10, Bertans 10/9
A Heat legjobb dobói: Whiteside 20/3, McGruder 15/3, Dragic 12/6, Robinson 12/9

Boston Celtics - Charlotte Hornets 115-112

Visszavágott a Celtics. Két napja Charlotte-ban összecsaptak már a felek és akkor a Hornets tudott nyerni, most viszont remek második negyedének (40-25-re nyerték Irvingék) köszönhetően előnybe tudott kerülni a Boston, a végjátékban pedig megnyerte a cseresorok csatáját. Ez utóbbi azért nem volt egyszerű, a Hornets már vezetett is a záró etap közepén, majd 106-106 után, az utolsó három percben folyamatosan változott az elöl lévő csapat kiléte - az utolsó fél percben aztán Guerschon Yabusele két clutch kosarat is szerzett, ezzel fordítottak a hazaiak, míg a túloldalon Miles Bridges elrontotta az utolsó kísérletét. A Bostonnál egyébként Gordon Hayward dobásai most nem ültek (4 pont, 1/7 mezőnyből), villogott viszont Kyrie Irving (29 perc, 20 pont, 4 gólpassz), a kispadról pedig Marcus Morris (4/6 tripla) és Terry Rozier (13 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés) tett hozzá legtöbbet.

Bridges remekelt. Kiváló meccset játszott a Hornets idei elsőkörös választottja, Miles Bridges, mert amellett, hogy a negyedik negyedben sokat tett hozzá, korábban, a kezdők ellen is hasznosnak bizonyult: végül 23 pontjával (9/12 mezőnyből, 4/6 tripla, 6 lepattanó, 29 perc) ő lett csapata legeredményesebb játékosa, ráadásul vele a pályán +14-ben volt a Charlotte. Cody Zeller, Marvin Williams és Tony Parker ezúttal nem játszott a vendégeknél és a Walker-Lamb-Batum trió is visszafogottabban dolgozott, mégis jól kezdett a társaság, hiszen az első negyedet nyolc pontal még megnyerte - erre építhet a gárda a továbbiakban. Érdekesség egyébként, hogy mindkét csapat az alacsony szerkezetre szavazott, a Hornetsnél Kidd-Gilchrist és Willy Hernangomez alkotta a kezdő magasember-párost, míg a Bostonnál Al Horford hiányában egyedül Aron Baynes volt magas az Irving-Tatum-Hayward-Brown sor mellett az első ötösben.

A Celtics legjobb dobói: Irving 20/3, Tatum 16/9, Rozier 13/3
A Hornets legjobb dobói: Bridges 23/12, W. Hernangomez 14/3, Monk 13/9

Chicago Bulls - New Orleans Pelicans 128-116

Randle nagyot szólhat. Már elsőre is megtalálta a helyét a New Orleans gépezetében a Lakerstől érkező Julius Randle, aki 25 perce alatt 15 ponttal (5/8 mezőnyből), 5 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett, valósággal lubickolt ebben a rendszerben - mellette Anthony Davis (13 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is megtette a magáét, jól néztek ki egymás mellett. A Rajon Rondo helyére érkező Elfrid Payton ugyan eléggé szenvedett a dobással (4 pont, 2/10 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz), de ő is le tudta venni az irányítói terheket Jrue Holidayről, aki ezt kihasználva remek meccset hozott (16 pont, 7/9 mezőnyből, 4 gólpassz), míg a kispadról 16 ponttal és 4/8 triplával szállt be Fred Jackson. Ugyan vereség lett a vége a Pelicans szempontjából, de az első és a harmadik negyedet nyerni tudta a csapat, ráadásul Nikola Mirotic, Darius Miller, Jarrett Jack és Alexis Ajinca sem léphetett még pályára. Említsük meg viszont, hogy Jahlil Okaforra rájár a rúd: a New Orleans magasemberének rögtön az első előszezon-meccsen megsérült a bokája egy betörésnél, majd mankóval hagyta el az arénát...

Triplák nélkül is nyert a Bulls. Csapatszinten 4/18 bedobott hármassal zárt a Chicago, ami általában nem a győzelem receptje, mégis eljutott 128 pontig a társaság, köszönhetően a 26/27 büntetőnek és a festékből szerzett 72 egységnek - a palánk alatti területről tarthatatlan volt a gárda. Egyrészt Bobby Portis (21 pont, 10/19 mezőnyből 19 perc alatt) aktivitása, másrészt Zach LaVine betörései (21 pont, 8/13 mezőnyből, 3 gólpassz) jelentették az alapot, de a szintén 21 pontot (8/8 büntető, 6/10 mezőnyből) szóró Antonio Blakeney is rendszeresen felbukkant a festékben. Jabari Parker nem okozott csalódást elsőre, kezdő négyesként 15 pontot, 8 lepattanót és 4 gólpasszt tett hozzá, de említsük meg az idei 1/7-es Wendell Carter Jr.-t is, aki azonnal 11 ponttal és 7 lepattanóval jelentkezett - összességében három negyeden keresztül szorosan alakult a meccs, a kispadok küzdelmét aztán a záró etapban 37-19-re megnyerte a Chicago.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 21, Portis 21, Blakeney 21/3
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 16/6, Jackson 16/12, Randle 15

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 107-124

Elkezdődött az ismerkedés. Elsőre nagyon érződött a Lakers játékán, hogy egy alapjaiban megváltozott, teljesen új csapatról beszélünk és hogy még nagyon az út elején jár a társaság. LeBron James egyelőre tizenöt percet játszott (9 pont, 3 gólpassz), Rajon Rondo viszont már most szétlövöldözött 11 gólpasszt, Javale McGee pedig 17 pontot (8/10 mezőnyből) termelt a kezdőben, rájuk nem lehetett különösebb panasz - a negyedik új igazolás, Lance Stephenson is hozzátett 12 pontot a cseresorból, máshol volt a probléma. Összességében voltak pozitívumok a Lonzo Ballt és Mo Wagnert nélkülöző LAL játékában, de az egyértelmű, hogy még nagyon messze vannak attól, hogy összeszokott, olajozottan működő csapatról beszéljünk - elég megemlíteni azt, hogy a kezdőben csak James dobott triplát, ezek eredményeként gyakorlatilag sima vereséget szenvedtek a Denvertől.

A Nuggets egyben van. A hivatalos kiírás szerinti (San Diegóban játszották a mecscet) vendégeken lehetett látni, hogy bár nem szakadnak meg, ők tudják, hogy mit és hogyan akarnak játszani, eredményesek voltak támadásban és mindenki hozzátette, amit kellett - főleg Jamal Murray és Juan Hernangomez csipkedte magát, de összességében heten dobtak tíz pont felett úgy, hogy Isaiah Thomas és Gary Harris nem is lépett pályára. A harmadik negyedben kicsit megingott a gárda, ott közelebb zárkózott a Lakers, de a záró etapban magabiztossá tette sikerét a Denver - a festékbeli vereség és a 22 eladott labda nem szép, de a 12-vel több bedobott büntető és a megnyert lepattanózás elég volt a győzelemhez

A Lakers legjobb dobói: McGee 17, Ingram 16, Kuzma 15/6
A Nuggets legjobb dobói: J. Hernangomez 19/15, Murray 18/6, Jokics 14, Lyles 14/3

Los Angeles Clippers - Sydney Kings 110-91

Komolyabban vette a Clippers. A hazaiaknál nem a 15-17 pályára lépő játékos volt a cél ezúttal, hanem a csapat összerakása, a játék építése, Milos Teodoszics és Wesley Johnson hiányában mindössze tíz játékos kapott egy percnél több időt a parketten. A kezdő eredményesnek is bizonyult, bár Avery Bradley nem találta a dobásait (5 pont, 2/10 mezőnyből), a többiek (Patrick Beverley, Danilo Gallinari, Tobias Harris, Marcin Gortat) mind jól játszottak, jól dobtak, jól lepattanóztak és a labdát is szépen járatták. Említsük azért meg, hogy a tizenegy ponttal megnyert első negyed után a másodikban szétesett a LAC védekezése, a 37 kapott pontnak köszönhetően szoros lett a meccs és csak a 28-19-re behúzott negyedik játékrészben tudták igazán magabiztossá tenni győzelmüket Lou Williamsék. Az ausztrál Sydney-nél egyébként Andrew Bogut volt a kezdő center és 8 ponttal, 8 lepattanóval, 4 gólpasszal húzta csapatát, a támadások befejezéséért pedig a 25 pontos Jerome Randle, valamint a 16 pontos, 9 lepattanós, 6 gólpasszos Kevin Lisch felelt.

Biztató volt az újonc. Az idei 1/11-es választott, Shai Gilgeous-Alexander azonnal jelezte, hogy számolni kell vele, 23 játékperce alatt tíz pontot, négy gólpasszt és négy labdaszerzést jegyzett, kiharcolt öt büntetőt, dobott három mezőnykosarat, hozzá tudott tenni a játékhoz. Az viszont azért kérdés, hogy mennyi időt kaphat ebben a rotációban, mert egyes-kettes poszton azért a Beverley-Bradley-Teodoszics-Lou Williams sor mögött nem sok jóra számíthat, arra pedig főleg nem, hogy sokat lesz majd nála a labda - más kérdés, hogy ebben a csapatban többen is meglehetősen sérülékenyek, az ifjonc leginkább ilyen esetekben kerülhet komolyabban elő.

A Clippers legjobb dobói: Harris 20/12, Gallinari 19/3, Gortat 12, Beverley 12/6
A Kings legjobb dobói: Randle 25/6, Lisch 16/3, Kicker 13/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus