Biztató Brooklyn a Bucks ellen, felkészült a Miami

A Nuggets a Clipperst győzte le, veretlen maradt a Sixers, a Cavs nyert a Hawks ellen, a Lakers pedig kikapott a Timberwolvestól. Ez történt az NBA-előszezon legutóbbi játéknapján.

Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 105-99

Főpróba-szerűség. A Cavsnél Mobley és Rubio mellett Love és LeVert is hiányzott, a Hawksnál Bogdanovics, Holiday és Kaminsky nem lépett pályára, de így is remek találkozót vívtak egymással a felek. Mindkét oldalon 30 perc felett játszottak a legnagyobb nevek és kilenc-kilenc játékos kapott érdemi percet, gyakorlatilag belőlük állt a rotáció, így a hiányzók ellenére már-már alapszakasz-hangulat uralkodott. Az Atlanta ezzel együtt rengeteget hibázott és pocsékul dobott, végül alig 34%-os mezőnymutatóval zárt, amit a 60-49-re megnyert lepattanózás és a 20 leszedett támadópattanó, valamint a 14-gyel kevesebb fault és 21-gyel több büntető (!) sem tudott teljesen ellensúlyozni. A fordulatos találkozó első negyedét a Hawks nyerte, aztán a nagyszünetben már tízzel vezetett a Cleveland, de ennek nagy részét a folytatásban eltüntette az Atlanta, majd a záró etapban 93-92 után találtak még egy fokozatot az ohióak és Mamadi Diakite sorozatban dobott hét pontjával ismét meglógtak 100-92-re. Innen már nem volt visszaút, a Hawks az utolsó percben kozmetikázott, de összességében a stablabban játszó Cleveland tudott nyerni.

Pontatlan sztárok. A hátvédpárok csatáját hozta a derbi, de igazából egyik oldalon sem voltak túl pontosak a fő playmakerek. A Cavsnél Donovan Mitchell 8/26 dobással kapart össze 24 pontot, Darius Garland pedig 8/21-gyel 23-at, de ő azért szétosztott 12 gólpasszt is és nem szenvedett annyira közelről, mint Mitchell, akinek szinte semmi sem esett be - közben a Hawksnál Trae Young 3/17-tel célzott (14 pont), Dejounte Murray pedig 7/19-cel jutott el 17 egységig. A hazaiaknál az említett Diakite (13 pont, 11 lepattanó) mellett Cedi Osman (16 pont, 7 lepattanó, 4/9 tripla) és Isaac Okoro (16 pont, 7/9 mezőnyből) is jól játszott, Jarrett Allen pedig öt blokkot osztott ki, míg atlantai oldalon John Collins (15 pont, 7 lepattanó) és Clint Capela (15 lepattanó, ebből 6 támadó, 4 blokk) érdemel leginkább említést. 

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 24/12, Garland 23/12, Okoro 16/6, Osman 16/12
A Hawks legjobb dobói: Murray 17/9, Collins 15/9, Young 14/3


Indiana Pacers - New York Knicks 109-100

A kezdőkkel jó volt a New York. Amíg az első sor volt fent, addig többé-kevésbé működött a Knicks játéka, abban a nagyjából 25 percben 10 pont körüli pluszban volt a társaság a Pacershez képest. RJ Barrett különösen jól mozgott Hieldék ellen és 21 pontjával ő lett a legjobb dobó (7/14 mezőnből), Julius Randle 13-8-5-öt hozott, Mitchell Robinson kevés labdát kapott, de 6 támadópattanót és 4 blokkot tett a közösbe - ők voltak igazán jók, Evan Fournier ritkábban került akcióba, Jalen Brunson pedig csak 4/14-et dobott mezőnyből és 3 gólpasszal zárt, pont az irányító volt a leggyengébb láncszem. Ennek ellenére ez még belefért volna, de a kispad 18-20 pontos mínuszt csinált, a Quickley-Reddish-McBride trió rengeteget hibázott, így hiába a tíz ponttal nyert első negyed, végül vereséget szenvedtek - ami persze most még másodlagos, a lényeg az, hogy a kezdőkkel megvolt bennük a potenciál.

Biztató újonc. Egy embert kell igazán kiemelnünk az Indiana oldalán, méghozzá az 1/6-tal kihúzott újonc Bennedict Mathurint, aki a kispadról beszállva, 30 perc alatt 27 ponttal csapata legjobb dobója lett - a hátvéd 8/13-at hajított mezőnyből és bár nem dobott triplát, de 11/12 büntetővel oroszlánrészt vállalt a sikerben. Myles Turner és a Hield-Duarte páros visszafogottabb volt, de nem játszottak rosszul, ahogy TJ McConnell is próbált ritmust szabni, összességében mégis a cserék, Mathurin mellett Andrew Nembhard (15 pont, 9 gólpassz), Terry Taylor és Oshae Brissett fordították meg a találkozót. A biztató egyéni teljesítmények mellett a győzelem is pozitívum, a mérkőzés eleje ugyan nem sikerült, de utána tették, amit kellett - következőleg a Rockets ellen bizonyíthatnak ismét.

A Pacers legjobb dobói: Mathurin 27, Nembhard 15/6, Duarte 13/3
A Knicks legjobb dobói: Barrett 21/3, Randle 13/9, Quickley 12/6


Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 99-94

Nem volt jó meccs. Mindkét fél csak erőlködött, de nem igazán kapta el a fonalat, nem volt meg a ritmusa, pontatlanul játszott, pedig azt nem lehet mondani, hogy ne a kezdőké lett volna a főszerep. A Sixersnél PJ Tuckert leszámítva mindenki 23-27 percet kapott az első sorból, de ő (mármint Tucker) és Tobias Harris is bedobott mezőnykosár nélkül zárt, az eddig mindig csillogó Tyrese Maxey 3/13-mal célzott, James Harden 17 pontig és 5 gólpasszig jutott, míg Joel Embiid 19 egységet termelt 6 lepattanóval, még az ő 8/17-je volt a legbiztatóbb ebből a sorból. A cserék közül Montrezl Harrell (16 perc alatt 14 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) volt az egyetlen, aki kiemelhető, nem csoda, hogy még a 40%-os mezőnymutatót sem érte el a gárda, de a Charlotte sem lehet büszke: hiába dobtak 48%-kal a vendégek, ha mindössze hét triplát süllyesztettek el és 23-szor ajándékozták oda a labdát. Náluk csak Gordon Hayward játszott jól (16 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 6/10 mezőnyből), a többiek felejthető produkciót nyújtottak, esetleg a tavalyi 1/11-es James Bouknight 3/6 triplája említhető még pozitívumként. A Hornets előszezon-mérlege ezzel 0-5-re, a Phillyé viszont 4-0-ra változott.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 19, Harden 17/12, Harrell 14
A Hornets legjobb dobói: Hayward 16/6, Rozier 12/6, Bouknight 11/9


Miami Heat - New Orleans Pelicans 120-103

Magabiztos Miami. 25 percet töltött a parketten a Heat kezdője (Lowry-Herro-Butler-Martin-Adebayo) és ez idő alatt szűk 20 pontot vertek a New Orleansra, nem adtak esélyt ellenfelüknek. Ugyan Butler (12 pont, 6 gólpassz, 5 elvállalt dobás) és Lowry (5 pont, 9 lepattanó) is kímélő üzemmódban hozta le az estét, valamint a 9 pontos, 2 blokkos Martin sem lökte félre a többieket a labda elől, de Adebayo (25 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Herro (23 pont, 5/7 tripla) agresszíven, illetve hatékonyan büntette a Pels hibáit, ismét ők ketten tűntek a legmotiváltabban a floridaiak közül. A kispadról 5/11 triplát tett hozzá a Strus-Vincent páros, volt egy-két villanása Jovicsnak és Dedmonnak, Robinson és Oladipo viszont mindent kihagyott, bár utóbbi azért jegyzett öt gólpasszt. Nagy csodák nincsenek, a Heat ismét jelezte, hogy jó formában, felkészülten várja az alapszakaszt - ezzel le is zárult számára az előszezon, egy hét múlva már a Bulls elleni tétmeccs következik. 

Kisebb bokasérülés Zion Williamsonnál. A hosszú kihagyás után visszatérő Pelicans-sztár csak 11 percet tudott játszani, majd kiment a bokája és nem tért már vissza a pályára, de a csapat tájékoztatása szerint nincs komoly baj, inkább csak elővigyázatosságból cserélték le, nincs értelme kockáztatni - "day-to-day" az állapota, akár már holnap is játszhat, ha úgy ítélik meg. Az Ingram-Valanciunas-Hayes triót nélkülöző New Orleansnál viszont innentől sok esély nem maradt, CJ McCollum ugyan játszott 18 percet, de egy dobása talált utat a gyűrűbe, másban pedig pláne nem nagyon volt érdemi fantázia - Murphy III dobott négy triplát, Naji Marshall hozott 15-8-4-et és Willy Hernangomez lett a legjobb dobó 17 ponttal, de nem nagyon tudtak mit kezdeni a Heattel, úgyhogy különösebb sansz nélkül szenvedték el első előszezon-vereségüket.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 25, Herro 23/15, Butler 12
A Pelicans legjobb dobói: Hernangomez 17, Murphy III 15/12, Marshall 15


Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets 97-107

Mutatott valamit a Brooklyn. Annak ellenére volt jobb ezen a mérkőzésen a még csak formálódó Nets, hogy a Bucks sztárjai is alapszakasz-perceket töltöttek a parketten, ráadásul ezt végül győzelemmel tudta megkoronázni Steve Nash csapata. Kevin Durant (31 perc, 19 pont, 8 gólpassz) és Kyrie Irving (33 perc, 23 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) jól mozgott, Ben Simmons az 1/4-es büntetőzése és 7 pontja mellett leszedett 8 lepattanót és kiosztott 10 gólpasszt, Nic Claxton 7/8 befejezést jól csinált meg, volt 9 lepattanója, 3 labdaszerzése és 3 blokkja is, míg a padról Sharpe és Thomas is átlépte a tízpontos határt. A Durant-Irving-O'Neale trió 13 pontos pluszban volt, a félidőben tíz egységgel vezettek, majd később volt közte 19 is, csapatszinten 51%-kal dobtak mezőnyből és 30 gólpasszig jutottak, a játék és az eredmény terén is első jó teljesítményüket rakták le az asztalra az előszezonban. 

Nem volt az igazi a Bucks. Middleton, Matthews, Ingles, Allen és Connaughton sem játszott a Milwaukee-nál, így összességében fontos játékosok hiányoztak, de tény, hogy Giannis Antetokounmpo 32, Jrue Holiday pedig 35 percet játszott, Brook Lopez és Bobby Portis 26-ot és összesen egy kilenc főből álló rotációt rakott ki a parkettre Mike Budenholzer. Antetokounmpo mindenben benne volt, de a dobásai nem ültek (24 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 6/21 mezőnyből, 12/15 büntető) és rajta kívül csak Holiday (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 7 eladott labda), valamint a kezdőbe kerülő Jevon Carter (15 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) tudott eredményes lenni - Giannisszal egyébként így is +4-ben voltak végül, de összességében csak a negyedik negyedben tudtak kozmetikázni, addig egyértelműen és jelentősen jobb volt náluk a Brooklyn. A Bucks így kicsit elszórakozta ezt a preseasont és amellett, hogy 0-5-tel, nyeretlenül zárta, a játék terén sem tűnik felkészültnek - persze egy régóta együtt játszó magról beszélünk, akiknek nem kell összeszokni, de jelenleg nincsenek túl jó formában. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24, Holiday 20/9, Carter 15/9
A Nets legjobb dobói: Irving 23/12, Durant 19/6, Claxton 16


Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 113-118

Ez most az igazi Lakers volt. Dervin Ham megváltoztatta az edzőtábor elején alkalmazott kezdőt és bár mindenki rendelkezésre állt, de ezúttal a Westbrook-Beverley-Walker IV-James-Davis ötössel nyitott, Nunn és Jones pedig a padról jött, sőt utóbbi csak hét percet töltött a parketten. A kezdők végül 25-27 percet játszottak, de nem váltották meg a világot, egyedül James (25 pont, 11 lepattanó, 9/12 mezőnyből) tudott pozitív +/-t összehozni, vele tíz pontot vertek a Minnesotára, nélküle viszont simán kikaptak, Anthony Davis (két perccel több játékidő, 19 pont, 13 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 blokk) már -9-et produkált csak. Russell Westbrook közel értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, a Beverley-Walker IV duó azért hozzá-hozzátett, de a kispadról most csak Cole Swider hozott némi tüzet, még a preseasont remekül kezdő Nunn is beleszürkült a mezőnybe. A 20 eladott labda, a 26%-os triplázás és a gyenge támadópattanózás végül nem is fért bele, az est nagy részében hátrányban voltak, égtek 15-tel is és bár volt olyan pillanat, amikor ők vezettek hét ponttal, de összességében megérdemelt vereséget szenvedtek.

A tornyok nélkül nyert a Minny. Úgy is jobb volt a Lakersnél a Wolves, hogy sem Karl-Anthony Towns, sem Rudy Gobert nem volt ott a parketten, sőt Anthony Edwards sem csinált sok hasznos dolgot: 26 perc alatt 2/12-t erőlködött össze mezőnyből. A társaságnál így is hat játékos hozott kétszámjegyű ponttermést, D'Angelo Russell kifejezetten jól mozgatta a társakat, Naz Reid pedig folytatta előszezonbeli remeklését, ezúttal 22 ponttal és 13 lepattanóval lett csapata legjobbja. Szépen járt a labda, a Los Angelesnél jobban tripláztak és sokkal jobban vigyáztak a játékszerre, 24-10-re nyerték az eladott labdákból szerzett pontok versenyét, ez pedig döntőnek bizonyult, a nyolc ponttal nyert második negyedre alapozva végül szép győzelmet arattak. 

A Lakers legjobb dobói: James 25/6, Davis 19, Walker IV 12/3
A Timberwolves legjobb dobói: Reid 22/9, Russell 15/9, Garza 15/9


Phoenix Suns - Sacramento Kings 104-105

Ezt elengedte a Suns. Az utóbbi meccseken a kezdőkkel gyengélkedett a Phoenix, úgyhogy most szinte csak olyan játékos lépett pályára, aki a rotáció végén, vagy azon kívül foglal helyet. Duane Washington Jr. kapott az alkalmon és jól megszórta magát (31 pont, 10/19 mezőnyből, 11 eladott labda) és Jock Landale is igyekezett (17 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 blokk), de nagyon mást nem tudunk kiemelni náluk - végig harcoltak, az első negyedet meg is nyerték, sőt vezettek 14 ponttal is, de a nagyszünetet követően azért érvényesítette a papírformát a Kings. A hajrában még visszajött mínusz tízről a Phoenix, sorra dobálták a triplákat a hazaiak és az utolsó másodpercben még a győzelemért is elengedhettek egyet, de az kimaradt, így elvitte a győzelmet a Sacramento. A vendégeknél sem történtek nagy csodák, Murray, Holmes és Bazemore nem játszott, de a többiek is visszafogottnak bizonyultak - a kezdőkkel azért pluszban voltak, de nem vették annyira komolyan ezt a meccset.

A Suns legjobb dobói: Washington 31/3, Landale 17/6, Biyombo 12
A Kings legjobb dobói: Fox 15, Huerter 13/9, Davis 12/9


Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 115-126

Le kellett játszani. Úgy fűnt, hogy egyik csapat igazán sem kívánja ezt a találkozót, de végül a cseresorok összehoztak belőle egy egészen vállalható összecsapást. A Clippers kiültette Kawhi Leonardöt, Paul George 16 perc alatt 1/6-ot dobott (6 lepattanó, 4 gólpassz és 5 labdaszerzés így is összejött neki), Reggie Jackson 12 perc után kosár nélkül, 2 gólpasszal szállt ki, Ivica Zubac sem szakadt meg, ahogy szinte senki - John Wallnak, Marcus Morrisnak, vagy Luke Kennardnak voltak villanásai, de stabilan nem volt meg az igazi akarat a Los Angelesnél. Ugyanez igaz a Denverre is, ahol a kisebb sérüléssel bajlódó Nikola Jokicsot felküldték ugyan a pályára, de 0/2 dobással ült le és az egész kezdő csak negyedórát játszott. Végül Norman Powell kezdte el húzni a Clipperst és 34 pontos estét produkálva szolgáltatott némi show-t a nézőknek (11/14 dobása, közte 4/6 triplája beesett), míg a Nuggetsnél a komplett kispad jól pörgött, csak onnan öt játékos érte el a tízpontos határt és végül Ish Smith (15 pont, 8 gólpassz) vezetésével el is vitték a győzelmet. Ami ebben a formában nem jelent semmit...

A Clippers legjobb dobói: Powell 34/12, Morris 13/9, Kennard 11/3
A Nuggets legjobb dobói: Smith 15, Caldwell-Pope 14/6, Nnaji 13

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus