Bostonba látogat a Knicks, a Suns a Kingst fogadja

A Szezonközi Torna elődöntős csapatain kívül minden gárda pályára lép az NBA hajnali játéknapján, rendeznek rangadót Keleten és Nyugaton is, mutatjuk az előttünk álló forduló NBA-programját.

Orlando Magic – Detroit Pistons 01:00

Bár a Magic nagy menetelése nemrég megszakadt, zsinórban nyolc győzelem után ugyanis előbb Brooklynban, majd Clevelandben kapott ki az Orlando, de összességében még így is bőven a várakozások fölött teljesít a csapat és a kétmeccses nyeretlenségi széria ellenére is még mindig a keleti harmadik helyet foglalja el. A Detroit egyértelműen a liga leggyengébb csapata, jelenleg 2-19-es mérleggel és franchise-rekordot jelentő zsinórban tizennyolc vereséggel célozzák meg a jövő évi első választás jogát – nehéz NBA-mércével értékelni azt, ami jelenleg Detroitban zajlik. A hazaiaknál továbbra sem bevethető Wendell Carter Jr. és Markelle Fultz, de most még Jonathan Isaac és Jalen Suggs játéka is kérdéses, viszont ennek ellenére is kötelező győzelem előtt állnak az otthon 9-2-vel hasító hazaiak, különösen úgy, hogy az egyébként is teljesen más szintet képviselő Detroit két hétre elveszítette egyik legjobb fiatalját, Jalen Durent. Tudjuk, hogy a leghosszabb nyeretlenségi sorozatok sem tartanak örökké, előbb-utóbb valamikor megszakad majd a Pistons vesszőfutása, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy jelenleg egyáltalán nem érdeke Monty Williams csapatának a győzelmek gyűjtögetése, a mostani állapotukban szó szerint mindenki ellen masszív underdogként lépnek pályára minden meccsen a csapat, ez most is így lesz, a Magic számára hatalmas kudarc lenne, ha éppen ellenük törnék meg a jeget Cunninghamék.

 

Charlotte Hornets – Toronto Raptors 01:00

A két csapat egyáltalán nincs jó formában, a Hornets és a Raptors is csak ötből egy mérkőzését tudta megnyerni az elmúlt időszakban, mindkét fél kétmeccses nyeretlenségi sorozatban van, most az egyik negatív széria biztosan megszakad. A Raptors hiába teljesít idén is alul és a Hornets hiába fogadhatja őket hazai pályán, mégsem Bridges-éket tartjuk a meccs esélyeseinek, védekezésben például egyenesen a legrosszabb mutató az övéké, ezt egy minimum átlagos támadójátékkal kellene ellensúlyozni, viszont LaMelo Ball kiesésével nem igazán tud mit kezdeni a csapat. A Torontónál az aktív rotációnak szinte minden tagja egészséges, ennek ellenére nem igazán működik a játék, valószínűleg idén is legfeljebb a playinért lesznek harcban a kanadaiak, ahhoz viszont az ehhez hasonló könnyebb ellenfelek elleni mérkőzéseket valahogy be kell húzniuk Schröderéknek.

 

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 01:00

A Sixers kezd kimászni abból a gödörből, amibe hetekkel ezelőtt belekerült, nehéz sorsoláson és felemás eredményeken van túl a hazai csapat, de legutóbb egy könnyedebb menetrend vette kezdetét, akkor a Washingtont sikerült legyőzniük, most pedig egy nem túl éles Atlanta következik a sorban. A Hawks az utóbbi tíz meccséből hetet is elbukott, bár meg kell említeni, hogy Youngéknak sem volt egyszerű dolguk, hiszen a Boston, a Cleveland és a Milwaukee ellen is pályára kellett lépniük a közelmúltban – itt jöttek a vereségek, egyedül a Spurs elleni kötelezőt tudta hozni Quin Snyder csapata. A Sixersnek élnie kellene ellenfele gyengébb formájával, ha Embiidék komolyan bele szeretnének szólni a keleti élmezőny harcaiba, akkor most ki kell használniuk az előttük álló könnyített menetet, hiszen ez után a mérkőzés után ismét a Wizardsszal játszanak, majd két meccs jön a teljesen vakvágányon lévő Detroit ellen, utaznak Charlotte-ba, majd a teljesen széteső Bullst fogadják – nem ördögtől való elvárás, hogy akár hiba nélkül lehozza ezt a sorsolást a Philly, ehhez viszont szükség lenne egy mai önbizalomnövelő győzelemre, ami már csak azért is elvárható, mert Trae Young szereplése egyelőre csak kérdéses a vendégek oldalán.

 

Boston Celtics – New York Knicks 01:30

A játéknap egyik legizgalmasabb rangadója lehet ez, két versenyképes keleti gárda csap össze egymással, ez sok jót ígérhet a mutatott játékot illetően is. A Celtics továbbra is vezeti Keletet és összességében jó formában van, tízből hét meccsét is megnyerte a közelmúltban, viszont legutóbb a Szezonközi Torna negyeddöntőjében az Indiana ellen kikapott, ami intő jel lehet számára. A Knicks szinte teljesen hasonló formát mutat, a vendégek is tízből hét sikert számlálnak, legutóbb pedig ők is a Torna negyeddöntőjében szenvedtek vereséget, a Bucks tudta őket legyőzni és kiejteni. A Celtics részére fontos, hogy Kristaps Porzingis négy kihagyott mérkőzés után visszatérhet a pályára, az ő volt csapata elleni szereplése már önmagában adhat egy érdekességi faktort a meccsnek. A két félnek ez lesz az idénybeli harmadik összecsapása egymással, eddig mindkettőt a Boston tudta behúzni. Porzingis felépülésével már egyik csapatnál sincs hiányzó, összességében egy szoros mérkőzésre számíthatunk, de mivel a Bostont eddig még senki nem tudta legyőzni saját környezetében és a New York eddigi rangadóin bemutatott eredményei hagynak kívánnivalót maguk után, ezért hazai sikerre látunk nagyobb esélyt – a meccs élességét és kiegyensúlyozottságát azért jól mutatja az is, hogy kis híján mindkét csapat a top 10-ben van támadásban és védekezésben is, valószínűleg a pártatlan szurkolók is jól fognak szórakozni.

 

Brooklyn Nets – Washington Wizards 01:30

A Nets az elmúlt időszakban szépen fel tudott jönni a tabellán és már két meccsel 50% fölött áll, 11-9-es mérlegük egyelőre a playin-helyek egyikére elegendő. A Wizards a mezőny egyik legintenzívebben tankoló csapata, a fővárosiak húsz meccsükből idén csak hármat tudtak megnyerni, nagyjából ugyanazt a szintet képviselik, mint a Detroit és a San Antonio, ez pedig mindent elmond az esélyeikről. A hazaiak egyébként kifejezetten jó formában vannak, Claxtonék az elmúlt öt meccsükből négyet nyertek, az az egy vereség is egy kellemetlenül becsúszó egypontos blama volt a Hornetstől, de az ő nevükhöz fűződik az Orlando hétmeccses veretlenségének megszakítása, kezdenek tehát összeállni a dolgok Brooklynban. Egyelőre úgy tűnik, hogy Ben Simmons és Lonnie Walker IV hiányát is képesek elbírni, a papírforma szerint ma sem kellene, hogy fejtörést okozzon számukra a teljesen versenyképtelen Wizards legyőzése.

 

Miami Heat – Cleveland Cavaliers 02:00

A felek nagyjából azonos szintet képviselnek, a Cavs formajavulása és a Heat botlásai miatt pedig már holtversenyben osztják meg egymás között a keleti hetedik és nyolcadik helyet – bár még sok van hátra ebből a szezonból, de valószínűleg ez a meccs kiemelt fontosságú lesz a stabil playoff-helyekért zajló harcok megvívásában. A Heat láthatóan lépést tévesztett, az utóbbi hat meccsükből csak kettőt nyertek meg Butlerék, nem elég, hogy Herro sincs egy ideje, a napokban Bam Adebayo is kidőlt, bár igaz, hogy legutóbb a Raptors ellen centere nélkül is nyeri tudott a floridai csapat. A Cavs ezzel szemben úgy tűnik, hogy kezd magára találni, a vendégek tízből hét sikernél járnak, az elmúlt alkalommal pedig a jó formában lévő Orlandót is le tudták győzni – idén már többször láthattunk Mitchelléktől kisebb fellángolásokat, de hosszabb időre még egyszer sem sikerült komolyabb győzelmi sorozatot kialakítaniuk, most viszont LeVerten kívül az aktív rotációnak minden tagja egészséges, jó úton járnak. A Cavs idén kilenc idegenbeli meccséből hatot megnyert, jó esélye van folytatni a zárkózást az élmezőnyre, a vendégeknél Mitchell dominanciáján kívül nagy jelentőséggel bírhat az is, hogy Mobley és Allen hogyan tudja kihasználni az Adebayo sérülése okozta űrt a Heat festékében, a mostani körülmények a Cavs esélyeit növelik, meglátjuk, hogy sikerül-e a Miaminak ismét több lábon állnia ellenfelénél.

 

Oklahoma City Thunder – Golden State Warriors 02:00

Ez akár rangadó is lehetne, viszont a Warriors elmúlt időszakban bemutatott mélyrepülését látva azonban ezt egyelőre talán túlzás állítani: Curry-ék bár javuló formát mutatnak, de még mindig csak négy meccset tudtak megnyerni az utóbbi tíz alkalomból, ebből három az elmúlt öt pályára lépéskor született, ez is mutatja, hogy talán kezd magára találni a GSW. A Thunder viszont annak ellenére jár jóval előrébb, hogy az utóbbi öt mérkőzésükön háromszor is kikapott, az elmúlt alkalommal például Houstonban maradt alul az Oklahoma. Gary Payton II-n kívül mindenki bevethető mindkét fél számára, ez főként a Warriors számára ad plusz lehetőségeket, hiszen az elmúlt meccsen Chris Paul és Andrew Wiggins is visszatérhetett a pályára. Bár a vendégek újra elkezdték gyűjtögetni a győzelmeket, de még talán korai lenne kijelenteni róluk, hogy kimásztak a gödörből, az utolsó három győzelmükből kettő a Spurs és a Blazers ellen született, most azért egy jóval nagyobb falat következik számukra – ha Oklahomában is nyerni tud a Dubs, akkor már tényleg beszélhetünk visszapattanásról az esetükben, egyelőre viszont a Thunder hiába hozott visszafogottabb eredményeket az elmúlt héten, hazai pályán ők az esélyesebbek, a felek eddigi három meccséből két derbit is megnyert az OKC, meglátjuk, hogy ezúttal mit hoz a felek találkozója.

 

Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves 02:00

Teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Minnesota a liga legerősebb csapatainak egyike, zsinórban öt győzelmet számlál és továbbra is vezeti a Nyugati Konferenciát – az sem vetette vissza őket, hogy Anthony Edwardsnak néhány mérkőzést ki kellett hagynia, legutóbb viszont már visszatérhetett a Wolves vezére és most is bevethető lesz. A Grizzlies szezonját megpecsételte Morant eltiltása és a kulcsemberek súlyos sérülései, bár az elmúlt öt meccséből hármat is megnyert a hazai csapat, de ezek a Utah, a Detroit és a lépést tévesztő Dallas ellen születtek, nem lehet realitás most a macik győzelme. A Timberwolves elsősorban ligaelső védekezésére alapozza menetelését, idén még nem került hullámvölgybe sem, Edwards egyértelműen a hátára vette a csapatot, Towns is utolérte magát a halovány szezonkezdet után, ráadásul hatékonyan működik hátul a KAT-Gobert kettős védekezése is – ez tette őket az első másfél hónap után a liga egyik legjobbjává, a vendégek idegenben is kilencből hat sikernél járnak, míg a Grizzlies eddig kilencből nyolcszor kapott ki hazai pályán – abszolút kötelező győzelem előtt állnak Edwardsék.

 

San Antonio Spurs – Chicago Bulls 02:30

A Bulls vesszőfutása talán a szezon egyik legnagyobb csalódása, bár érdekes módon az utóbbi meccseken úgy tűnik, hogy kezd magára találni a csapat, ráadásul Zach LaVine ezeken a találkozókon sérülés miatt nem léphetett pályára, ő még hosszú hetekig nélkülöznie kell a csapatnak, könnyen lehet, hogy ebben a naptári évben már nem is látjuk a pályán. Összességében viszont hiába nyerte meg az elmúlt három meccsét a Chicago, ennél jóval több kell tőlük, hogy elhiggyük, hogy még nem engedték el ezt a szezont – bár a Bucks és a Pelicans legyőzése mindképp megsüvegelendő, főleg úgy, hogy a Milwaukee ellen LaVine mellett DeRozan sem volt bevethető. Most az a helyzet, hogy könnyen elképzelhető, hogy ezt a hullámot meglovagolva zsinórban negyedik győzelmére készül a csapat, az ellenfél ugyanis a zsinórban tizenöt zakót számláló, abszolút tankoló San Antonio Spurs, a hazaiak több, mint egy hónapja nem tudtak győzelmet ünnepelni. A Bullsnak most itt az esélye egy hosszabb veretlenségi sorozatot kiépíteni és zárkózni a playin-helyekre, kérdés, hogy valóban ez-e a céljuk idén.

 

Denver Nuggets – Houston Rockets 03:00

A statisztikák alapján ez egy teljesen egyértelmű hazai siker lenne, míg ugyanis a Nuggets idén még nem kapott ki hazai pályán, addig a Houston még nem tudott győzelmet ünnepelni idegenben – előbb-utóbb mindkét sorozat meg fog szakadni, kérdés, hogy ez lesz-e az a nap. A Denver már úgy tűnt, hogy kimászott a korábbi gödörből, de az utóbbi két meccse megint nem sikerült jól Malone csapatának, előbb Sacramentóban, majd Los Angelesben a Clippers ellen maradtak alul Jokicsék, így korábbi négymeccses veretlenségi szériájukat most zsinórban két vereség csúfította el. A Rockets teljesítményét nagyon nehéz megítélni, hazai pályán és idegenben két teljesen különböző csapatot láthatunk, saját környezetükben 9-1-gyel, otthonuktól távol azonban 0-8-cal állnak Sengünék, összességében viszont 9-9-es mérlegük még így is playin-vonal fölött tartja őket, ami abszolút túlteljesítés az előzetes céljaik ismeretében. Legutóbb a Thundert fogadta a csapat, és nehezebb ellenfele ellen sem botlott meg hazai pályán, most azonban egy olyan csapathoz utazik, amely még nála is erősebb hazai pályával rendelkezik – az eddigi tapasztalatok szerint tehát nem a Rockets lesz a mérkőzés esélyese. A Denver legutóbb már teljesen kiegészülhetett, most is egészségesen várhatja ezt a meccset, a Rocketsnél viszont Amen Thompson van továbbra is sérültlistán. A feleknek ez lesz a negyedik egymás elleni mérkőzése, meglepő módon 2-1-re vezet ebben Ime Udoka csapata, természetesen mindkétszer Houstonban tudták meglepni a címvédőt, most azonban már ideje lenne idegenben is elkezdeniük győzelmeket szerezni, persze a realitás nem az, hogy ez éppen ma kezdődne meg.

 

Phoenix Suns – Sacramento Kings 03:00

A játéknap egyik legizgalmasabb mérkőzését játszhatja egymással a két csapat, a Suns és a Kings ugyanis holtversenyben üldözi a nyugati élmezőnyt, csupán a playin-vonal felső határa választja el őket egymástól. Közös vonás a felekben, hogy mindketten búcsúztak a Szezonközi Tornától, a Suns a Lakers ellen, a Kings a Pelicans ellen esett ki a negyeddöntőben, most mindkét csapat újra győzelmet ünnepelne. A Suns azonban mintha kicsit lépést tévesztett volna, hiába nyert korábban egymás után hét meccset is, az utóbbi öt találkozójából csak kettőt húzott be, viszont a Kings sem most éli legszebb napjait, Sabonisék csak hétből három sikert tudtak ünnepelni az utóbbi hetekben. Ennek ellenére egy szoros, rangadóhangulatú mérkőzésre számíthatunk, bár a hazaiak esélyeit nagy mértékben csökkenti az, hogy Kevin Durant bokasérülés miatt nem áll rendelkezésre, Bradley Beal felépülésére pedig még mindig várni kell, így Devin Bookernek kell a hátára vennie csapatát, hogy ezen a rangadón esélye legyen a Sunsnak. Az esélyek a sérültlisták ismeretében így a Kings győzelmére nagyobbak, Fox és Booker párharca igazi csemege lehet, de kérdés, hogy Sabonisszal és a Kings többi hasznos kiegészítőjével hogyan tudja felvenni a versenyt a hazai csapat, kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat ez a derbi.

 

Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 04:00

Bár mindkét csapat formája hagy kívánnivalót maga után, mégis egyértelműek az esélyek, a Dallas hiába teljesít fékezettebb habzással az utóbbi hetekben, így is jóval a Portland előtt jár és a papírforma a vendégek sikerét jelentené. Doncicék csak négy meccsüket tudták megnyerni az utóbbi tíz pályára lépésükből, bár igaz, hogy nem volt egyszerű a programjuk, a Milwaukee-val, a Sacramentóval, a két Los Angeles-i csapattal és az Oklahomával is találkoztak, ráadásul a szlovén szupersztár is hagyott ki két meccset – most viszont egy könnyedebb lélegzetvételű néhány meccs várhat rájuk, legutóbb ugyanis a Jazzt győzték le 50 ponttal (!), most pedig a szintén alsóházi Portland ellen folytathatják a felzárkózásukat, hogy utána Memphisben is egy kötelező előtt álljanak. A Blazers egy hosszú idegenbeli túra után tér most újra haza, bár meglepetésgyőzelmeket tudott aratni Indianában és Clevelandben is, de legutóbb már a Jazz és a Warriors ellen is kikapott a csapat. Az egyébként is minimális célokért küzdő oregoniaknak most Jerami Grant sérülését kell, hogy elbírják, sőt, mivel Deandre Ayton sem egészséges, ezért ő sem válószínű, hogy rendelkezésre fog állni. Közel másfél hónapos kihagyás után viszont az elmúlt meccsen visszatért Anfernee Simons, aki rögtön jó teljesítménnyel jelezte, hogy lesz bizony olyan meccs, amit az ő támadóarzenálja csapata javára tud majd elbillenteni – viszont ma azért ennél valószínűleg többre lesz szükség a Blazerstől, hogy meg tudja lepni a Dallast.

 

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 04:00

A Clippers úgy néz ki, hogy kezdi kapisgálni a dolgot, már ami a sztárok összjátékát illeti: az utóbbi heteket 7-3-as mérleggel zárta a társaság, ennek köszönhetően pedig ismét 50%-ra javította fel mérlegét. Az elmúlt mérkőzések ráadásul nem is a legegyszerűbbek közül valók voltak, egy Pelicans-Mavericks-Nuggets-Kings-Warriors-Warriors-Nuggets programból sikerült pozitív mérleggel kijönniük (4-3), ami mindenképpen elismerésre méltó, hol Leonard, hol George veszi a hátára a csapatot, kezd tisztázódni a csapaton belül, hogy melyik sztárnak mikor, hol a helye a pályán és a csapaton belüli hierarchiában. A Utah nagyjából azt hozza, amit vártunk tőle, egyértelműen a konferencia négy leggyengébb csapata közé tartozik, főleg úgy, hogy az elmúlt mérkőzéseken legjobbjai nélkül kellett (volna) helytállnia, hiszen Jordan Clarkson és Lauri Markkanen sem állt Will Hardy rendelkezésére. A finn magasember még most sem lehet ott a pályán, de Clarkson visszatérésére elvileg már lehet esély – ennek ellenére viszont nem várható el a hazai csapattól, hogy meglepje a vendégeket, a Jazz egyértelműen a céltalanul lézengő csapatok egyike a mezőnyben, nagy meglepetés lenne, ha a nagy nehezen egyre inkább magára találó LAC ellen meglepetést tudna okozni a Jazz.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus