Bostonban játszik rangadót a Bucks, a Suns a Sixerst fogadja

Nyolc mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, a programból főként a Bucks bostoni vendégjátéka emelkedhet majd ki - mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló mérkőzésekről.

Cleveland Cavaliers – Miami Heat 00:00

Mindkét fél volt már jobb formában is, a Cavs sérülésekkel bajlódik és nem igazán jönnek az eredmények, ötből csak két mérkőzését nyerte meg a csapat – igaz, hogy New Orleansban és Indianapolisban is szépen mutat egy-egy siker, de összességében inkább csalódást a gárda utóbbi hetekben mutatott formája. A Miami szintén bukdácsol, a floridaiak az utóbbi tíz meccsükön az 50%-ot sem érték el, a közelmúltban csak a Detroitot sikerült kétszer legyőzniük, nemrég a tartalékos Philly-től is kikaptak egy rangadón – itt is vannak hiányzók, így a Heat csak a nyolcadik helyen áll Keleten. A hazaiak oldalán megint kivált Donovan Mitchell, aki orrtörést szenvedett és egy hétig biztosan nem léphet pályára, de Evan Mobley és Max Strus sem egészséges az aktív rotációból, így pedig minden mérkőzésen csökkennek az esélyeik, ez alapvetően ma is így lesz. Más kérdés, hogy a Heat sem tud kiállni teljes fegyverzetben, hiszen Tyler Herro és Kevin Love mellé most Duncan Robinson csatlakozott a sérültek közé, de Jimmy Butler is kihagyta az előző néhány mérkőzést és ma sem biztos a játéka, mint ahogyan egyelőre Adebayo és Jovics státusza is kérdéses. Nehéz megjósolni, hogy a tartalékos keretek közül melyikük felé billen el a mérleg nyelve, ha a meglévő hiányzók mellett Butler és Adebayo sem tudja vállalni a játékot, akkor a Cavsnek hazai pályán még Mitchell és Mobley nélkül is lehet keresnivalója.

 

Detroit Pistons – Indiana Pacers 00:00

Miután a Hornets és a Raptors ellen egymás után kétszer is győzni tudott a Pistons, most „helyreállt a világ rendje” és újra zsinórban háromszor kapott ki a csapat, kétszer a Heat, egyszer pedig a Boston érvényesítette az autóvárosiak ellen a papírformát. A Pacers szintén hasonló mintát mutat, hiszen Orlandóban és Oklahomában aratott győzelme után méltán hihettük azt, hogy a Chicago és a tartalékos Cleveland ellen is esélyesebbként lépnek pályára Siakamék – viszont nem sikerült ezeken a mérkőzéseken győzniük, az utolsó három meccsükből kétszer is kikaptak és jelenleg fél mérkőzéssel a playoff-vonal alatt vannak. Most abszolút kötelező a győzelem a vendégek számára, a Detroit egyértelműen az egyik leggyengébb csapata az idei szezonnak, ezeket a mérkőzéseket kötelező hozniuk Haliburtonéknek, ha egyenes ágon szeretnének a rájátszásba jutni – egy győzelemmel ismét visszavehetik hatodik helyüket a tabellán.

 

Boston Celtics – Milwaukee Bucks 00:30

A keleti első és második helyezett derbije egyértelműen a játéknap kiemelt rangadója lesz, azonban Giannis Antetokounmpo sérülése beárnyékolja ezt, a görög nem lesz ott ezen a mérkőzésen, ami természetesen az egyébként is előrébb járó és a liga legkiegyensúlyozottabb (és talán egyértelműen legjobb?) csapata lévén a Boston malmára hajthatja a vizet. A kelták elképesztő formát futnak, 8-2-vel hozták le az utolsó tíz találkozójukat, zsinórban pedig hat sikernél tartanak, tíz meccsel vezetik a Milwaukee előtt a konferenciát, gyakorlatilag már nem igazán lehet kérdés az, hogy az idei alapszakaszt ők húzzák be. A Bucks szintén jó formába lendült, tízből hét meccsét is megnyerte, ráadásul egy komoly sorsolásban érte ezt el a gárda, amelynek során meg kellett mérkőznie a Lakersszel, a Clippersszel, a Sacramentóval, a Sixersszel és a Sunsszal is – a LAL és a Kings kivételével a csapat meg is nyerte ezeket a rangadókat, legutóbb például a Phoenixet elképesztő triplázással már Giannis nélkül győzte le. A Celticsnek is voltak hiányzói az elmúlt meccsein, hol Tatum, hol Brown, hol pedig White nem volt ott a pályán, viszont ezek leginkább pihentetések voltak, komoly sérülése egyikőjüknek sincs, sőt, már Kristaps Porzingis is visszatérhetett, így gyakorlatilag teljes a kelták kerete. Idén 1-1-re állnak egymás ellen a felek, Giannis nélkül viszont most kevés esélyt látunk arra, hogy a vendégeknek reális esélye nyíljon a győzelemre, a Boston hazai pályán szinte legyőzhetetlen – bár a csapatok közötti különbség a tabellán azt jelzi, hogy komoly tétje már valójában nincs ennek a derbinek, de Kelet két legjobbjának rangadója komoly presztízsértékkel is bír, így egészen biztosan komoly küzdelemre és playoff-hangulatra számíthatunk.

Toronto Raptors – Sacramento Kings 00:30

A Kings négyből három mérkőzését is megnyerte az elmúlt héten, ráadásul a Bucks és a Lakers is kapitulált Foxék előtt, komoly rangadókat nyert meg tehát a csapat, ezzel pedig úgy tűnik, hogy előnybe került a nyugati középmezőnyben a playoff-indulást illetően, már a hatodik helyen állnak a nyugatiak. A Raptors komolyabb fejtörést egyik csapatnak sem okoz idén, a kanadaiak egyértelműen bebetonozták magukat a keleti 12-13. helyek köré, már a playin sem lehet célja a társaságnak. A vendégek kötelező győzelem előtt állnak, hiszen a Toronto az elmúlt tíz mérkőzéséből kilencszer is kikapott és jelenleg egy hétmeccses zakósorozat áll a csapat neve mellett – nem egy súlycsoportban vannak a felek, ráadásul a hazaiak helyzete még reménytelenebbé válhat azzal, hogy Scottie Barnes, Immanuel Quickley, R.J. Barrett, Jakob Poeltl és Chris Boucher is sérültlistán van. Ennek fényében a Kingsnek félgőzzel is magabiztos győzelmet kell aratnia, óriási kudarc lenne, ha Sabonisék momentuma éppen a mezőny egyik legrosszabb formában lévő csapata ellen szakadna meg.

 

Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 01:00

Az esélyek itt is egyértelműek, a Thunder jelenleg a Nuggetsszel holtversenyben vezeti Nyugatot és komoly esélye van az alapszakaszgyőzelemre is – a szoros élmezőnyben napról napra változik az állás, de az OKC a szezon kezdete óta folyamatosan ott van az élen. A hazaiak 7-3-mal teljesítették az elmúlt tíz meccsüket, legyőzték többek között a Miamit, kétszer a Memphist és a szintén rájátszásba vágyó Dallast is – most három nap pihenő után lép újra pályára a csapat egy újabb nyerhető mérkőzésen. A Jazz a tankoló gárdák előtt, de jóval a playinbe jutó csapatok mögött van a nyugati erősorrendben, komolyabb célokért nem küzd a csapat, Clarkson és Markkanen nélkül pedig az esélytelenek nyugalmával vághatnak neki ennek a találkozónak is. Legutóbb a Minnesota ellen kapott ki oda-vissza a csapat, de a papírformának megfelelően a Boston és a Denver ellen sem rúghatott labdába – ma is egy topcsapat lesz az ellenfél, meglepődnénk, ha az előzőektől eltérő eredmények születnének.

 

Golden State Warriors – Memphis Grizzlies 03:00

A Warriors bár nagyon fontos győzelmet tudott aratni Los Angelesben, de ezt követően a Knicks ellen megint kikapott a csapat és ismét visszacsúszott a tizedik helyre – a playin-indulás szinte biztos, hogy megvan Curry-éknek, de ők ennél valószínűleg többre vágynak és a playoffba szeretnének jutni. Most remek javítási alkalom előtt áll a csapat, a Grizzlies ugyanis az egész szezon során sérülésekkel volt sújtva és gyakorlatilag képtelen volt NBA-kompatibilis kerettel pályára lépni – ugyan Desmond Bane visszatérésével valamelyest javult az összkép, de az eredményeken ez nem változtat, továbbra is sorra nyeli be a vereségeket a csapat, az elmúlt meccseken a Thunder és a Kings ellen esélyük sem lehetett a Maciknak. Most is komoly underdog szerepet töltenek be a vendégek, a GSW egyszerűen nem hibázhat, ha minél feljebb szeretne kúszni a nyugati középmezőnyben. Ezt a mérkőzést muszáj behúzniuk a hazaiaknak, még akkor is magabiztos győzelmet várhatunk el tőlük, ha egyelőre Green és Moody játéka sem biztos.

 

Phoenix Suns – Philadelphia 76ers 03:00

A Suns az utóbbi hetekben lépést tévesztett és már csak nyolcadik Nyugaton, ennek oka, hogy a rangadóit rendre elbukta Frank Vogel csapata: kétszer kikapott a Bostontól, majd legutóbb a Giannis nélkül felálló Milwaukee dobta szét a társaságot. Most az önmagát továbbra is csak keresgélő Sixers ellen lehet esély a javításra, hiszen hiába nyerte meg a Philly a Hornets és a Heat ellen a legutóbbi két mérkőzését, de a csapat összességében még így is középszerűnek tekinthető Embiid nélkül és minden erejét felemészti az, hogy valahogy elkerülje a playint az alapszakasz végére. A Sunsnak Josh Okogie-n kívül nincs fontosabb hiányzója, a gárda viszont a napokban Isaiah Thomasnak adott tíznapos szerződést, meglátjuk, hogy ma debütál-e új csapatában a korábbi All-Star. A Sixersnél Embiid mellett továbbra sincs Melton és Covington sem, valamint az előző néhány találkozót kihagyó Tobias Harris sem biztos, hogy vissza tud térni. A felek első mérkőzését a Sixers nyerte, viszont akkor még teljesen más szelek fújtak, novemberben a Philly duzzadt az erőtől, a Phoenix pedig folyton sérülésekkel küzdött – ma azért meglepődnénk, ha a vendégek győzni tudnának, akármennyire is bukdácsolt a Suns az elmúlt időszakban, a Durant-Booker-Beal trió egymaga elintézheti a kilátástalan helyzetben lévő Philly-t, ezzel pedig a hazaiak ismét előrébb mozdulhatnak a középmezőnyben Nyugaton.

 

Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers 03:00

A Clippersnek csalódást keltő eredményei után már öt meccs a lemaradása a nyugati élmezőnytől, az utóbbi öt mérkőzésén négyszer is kikapott a csapat, így Leonardéknak már inkább maguk mögé kell tekintgetniük, mintsem előre, hiszen az ötödik helyen nagyon jön mögöttük a Pelicans – a Los Angeles-ieknek valószínűleg már nem az alapszakasz-győzelem, hanem a top 4 megtartása a cél, hogy pályaelőnyből indulhassanak a rájátszásban. A Portland legyőzése komolyabb kihívást nem jelent az ellenfeleknek, a csapat idén a tankolás mellett döntött, ráadásul sérülések is nehezítették a dolgát: ma sem lesz ott a pályán Grant, Brogdon és Sharpe, de Thybulle távolmaradására is van esély. Hiába Anfernee Simons és Deandre Ayton remek formája, a hazaiak itt sem zavarhatnak majd túl sok vizet – a Clippers ugyan nincs jó formában és Russell Westbrook mellett lehet, hogy Norman Powellt is nélkülöznie kell, de ma ez nem lehet kifogás, kötelező a győzelem George-ék számára, amivel egy kis levegőhöz tudnának jutni az egyre feljebb zárkózó New Orleans előtt.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus