Brooklynban is nyert az OKC, elmaradt a Boston-Miami

Pontháborút nyert a Bulls ellen a Clippers, hét vereség után győzött újra a Minnesota, Steph Curry szörnyű meccsét is elbírta a Warriors - ez történt az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján.

Detroit Pistons - Utah Jazz 86-96

Végig vezetett a Jazz. Jól kezdett a fáradt Detroit ellen a Utah, a vendégek dobták a mérkőzés első kilenc pontját és onnantól már egyszer sem adták ki a kezükből az előnyt - az első negyedet 15-tel nyerték és a támadójátékuk a nagyszünetig nagyon jól működött, vezettek kereken hússzal is. Utána jött egy hullámvölgyük, a harmadik játékrész a Pistonsé lett és hat pontra csökkent a távolság, de itt megálljt parancsolt a Jazz és legközelebb 91-86-nál volt izgalmas a helyzet - ott azonban a Detroit hibázott, Mike Conley elsüllyesztett két büntetőt és már nem történt fordulat. Donovan Mitchell (28 pont, 9/18 mezőnyből), Conley (22 pont, 8/13 mezőnyből, 6 gólpassz) és Jordan Clarkson (18 pont 25 perc alatt) is eredményesen játszott, a Gobert-Favors páros pedig együtt 33 lepattanót, közte 11 támadópattanót húzott le, ami azért érdekes, mert a Detroit összesen szerzett meg 11 támadót és 39 összlepattanót. Ha nem is brillírozott, de egyértelmű győzelmet aratott Quin Snyder együttese, amely 6-4-re áll és Clevelandben folytatja az idegenbeli túráját.

Csak Grant maradt állva. Két napja hosszabbításos győzelmet aratott a Detroit a Suns ellen, most viszont fáradtnak, tompának tűnt a hazai együttes, amelynek csak arra volt ereje, hogy védekezésben keményen dolgozzon, de arra már nem, hogy támadásban is érdemi dolgokat rakjon össze. Hátul a második félidőre azért tényleg összeálltak Griffinék és bár a lepattanózásról már szóltunk, de ennek ellenére is felvették a kesztyűt, sőt, a 33%-os mezőnymutató és a 24%-os triplázás is beleférhetett volna, ha a végjátékban két-három dobással többet süllyesztenek el. Azonban egyedül Jerami Grant ütötte meg a szintet, ő most is dobott 28 pontot 19 mezőnykísérletből, volt 4-4 lepattanója és gólpassza, jól triplázott, jól büntetőzött, rá nem lehetett panasz, a többiek viszont most nem hozták az újabb bravúrhoz szükséges teljesítményt. 

A Pistons legjobb dobói: Grant 28/9, Bey 12/6, Griffin 10/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 28/12, Conley 22/6, Clarkson 18/9

Los Angeles Clippers - Chicago Bulls 130-127

Megint egy dobáson múlt. Sorozatban harmadszor kapott ki úgy a Chicago, hogy szoros, kiélezett végjátékot játszott és ha egy dobás máshogy alakul, akkor talán megnyeri az összecsapást. A vendégek Zach LaVine parádéjának köszönhetően tulajdonképpen végig vezettek, ugyan a Clippers dobta a meccs első kosarát, de utána csak üldözte ellenfelét, majd a harmadik negyedben Kawhi Leonard extrájával kiegyenlített és egyszer átvette a vezetést, de erre hamar válaszolt a Bulls. Még nem egészen három perccel a vége előtt is Temple-ék vezettek 119-118-ra, itt azonban egy 8-0-t rohant a LAC, amellyel döntőnek tűnő előnybe került - LaVine itt még nem adta fel, egy 2+1-gyel és egy triplával kiharcolta a lehetőséget ahhoz, hogy legyen dobása a hosszabbításhoz, ám az utolsó másodpercekben még a gyűrűt sem találta el távolról, ez lett a végszó. Nagyjából ennyin múlt, pedig LaVine tényleg óriásit játszott, 45 pontot szerzett, melybe 10/16 (!) tripla fért bele, nem nagyon kérhető tehát számon azért, hogy miért vállalta el az utolsó hármast - mellette Coby White 13 gólpasszal karriercsúcsot döntött, Patrick Williams 17 pontot szórt, csapatszinten 61%-kal (!) céloztak mezőnyből, de ez sem volt elég. Megint...

Mindenre szüksége volt a Clippersnek. Védekezésben egész este nem találtak megoldást a hazaiak, LaVine azt csinált velük, amit csak akart, úgyhogy folyamatosan kapaszkodniuk kellett és nekik is hozni az extra támadójátékot. Ezt megtették, voltak ugyan 13 pontos hátrányban is, de összességében közel tudtak maradni, majd a harmadik negyedben pályafutása legjobb periódusát rakta össze Kawhi Leonard, aki 21 pontot és öt triplát bombázott be ekkor, mindkettő karriercsúcsnak számít nála. Ezzel visszajöttek egálra és már-már átbillent a meccs a javukra, de a Chicago erre még válaszolt, aztán a záró etapban Lou Williams egymaga 13, Paul George pedig kilenc pontot jegyzett (Leonard már csak kettőt) és ha ez sem lett volna elég, 118-119-nél Nic Batum egy 3+1-es játékkal robbantott - így kiizzadták a győzelmet, de Tyronn Lue sem tagadta, hogy most minden egyes dobásra nagy szükségük volt ehhez. Döntő faktor volt, hogy 23-10 lett az eladott labdák és 31-11 az ebből szerzett pontok aránya a javukra, ezzel ellensúlyozták a Bulls bődületes mezőnymutatóját - a George-Leonard páros végül 63 ponttal, 13 gólpasszal, 5 labdaszerzéssel és 12/17 bedobott triplával zárt, tényleg mindent bevetettek...

A Clippers legjobb dobói: Leonard 35/21, George 28/15, L. Williams 21/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 45/30, Temple 18/9, P. Williams 17/9

Brooklyn Nets - Oklahoma City Thunder 116-129

Döbbenetes OKC. Továbbra is meglepetéscsapatnak számít a Thunder, amelytől sokan tankolást vártak és az 1-3-as rajt után ez benne is volt a levegőben, azóta azonban megtáltosodott a gárda és 4-1-gyel zárta az idegenbeli túráját - csak Miamiban kapott ki, a többi ellenfelet viszont "megviccelték" George Hillék. A túra végén, Brooklynban aratott siker megint elég nagy szó, főleg hogy az első negyedben még 41 pontot kapott a társaság és égett 15-tel is, mielőtt átvette volna az irányítást: a nagyszünetben már csak hat volt közte, majd a harmadik játékrészben egy 25-7-es rohammal le is tarolta a hazaiakat az OKC. Shai Gilgeous-Alexander (31 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) mellett Al Horford (22 pont, 9/17 mezőnyből) és Hamidou Diallo (25 pont, 10/14 mezőnyből, 4 labdaszerzés) is remekelt, összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé és csapatszitnen 54%-kal dobtak mezőnyből - az 5-4-es mérlegükkel jelenleg tankolás helyett a nyugati 6-8. helyen állnak...

Kevin Durant sem segített. Lejárt az egyhetes karantén, úgyhogy újra ott lehetett a Brooklynban Kevin Durant és a korábbi MVP nem sokat vesztegette az idejét, rögtön megpróbált nyerőemberré válni: 36 pontos szezoncsúcsot szórt 11/21-es mezőnymutatóval és 15 kiharcolt büntetővel, leszedett 11 lepattanót, illetve kiosztott 4 gólpasszt is, ő mindent megtett, amit lehetett. A csapatvédekezés azonban egyáltalán nem volt megfelelő, a második félidőben már abszolút nem tudtak mit kezdeni a Thunderrel és olyan átjáróházat csináltak hátul, hogy ennek nem is lehetett más a vége, mint vereség - Steve Nash vezetőedző is az akaratot, az elszántságot hiányolta a harmadik-negyedik negyedben, hiszen voltak már 18 pontos hátrányban is. Kyrie Irving egyébként még most sem játszott, továbbra sem tudni, hogy miért nem, csak annyit, hogy személyes okok miatt - mindenesetre ismét negatívba fordult a mérlegük, így fogadják a Denvert.

A Nets legjobb dobói: Durant 36/6, LeVert 21/6, Allen 15
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/6, Diallo 25/3, Horford 22/9

New York Knicks - Denver Nuggets 89-114

50%-on a Nuggets. 1-4-gyel kezdte ezt a szezont a Denver a tavalyi nyugati döntős szereplés után, ami nyilvánvalóan csalódás, de már talán kezd éledezni, idén először áll 50%-on most, hogy 5-5 a mérlege - igaz, a Minnesota oda-vissza legyőzése, vagy a hétemberes Philly felülmúlása azért még nem jelenti azt, hogy jó is lett a csapat. Most viszont kifejezetten hatékonyan dolgozott a gárda, a back-to-back ellenére végig határozottan védekezett és a szezon során először tartotta aktuális ellenfelét száz pont alatt, ráadásul a nagyszünetig el is döntötte a meccs érdemi részét - 21-gyel vezetett két negyed után, onnantól csak annyi volt a dolga, hogy ezt az előnyt "elkoptassa". Ezt gond nélkül megtette, úgyhogy szezonbeli talán legjobb teljesítményével aratott magabiztos idegenbeli győzelmet úgy, hogy különösebb egyéni extra nem is kellett hozzá - a 30 perces határt csak Gary Harris lépte át, kaptak egy kis extra pihenőt a brooklyni fellépés előtt.

Randle egy legenda nyomában. A Knicks szerint eddig csak Oscar Robertson volt képes arra, hogy csapata első tíz mérkőzésén elérje a 200 pontot, a 115 lepattanót és a 70 gólpasszt is, Julius Randle viszont most megtette ezt - a New York idei tizedik találkozóján 29 pontot, 10 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett, úgyhogy eddig nagyjából 23-12-7-et átlagol a szezon során. Segítséget viszont most nem nagyon kapott, úgyhogy a nemrég még győzelmi szériában lévő társaság zsinórban másodszor kapott ki és ráadásul mindkétszer csak 89 pontot tudott dobni - ezen valamit javítani kell, most a jó formában lévő Charlotte-hoz látogatnak, ott mindenképpen több kell az üdvösséghez. 

A Knicks legjobb dobói: Randle 29/6, Payton 12, Robinson 11
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 22/3, Harris 14/6, Morris 12/6, Dozier 12/9

Boston Celtics - Miami Heat ELHALASZTVA

A koroanvírus-kontaktkutatás miatt elhalasztották a meccset - a Bostonnál is elég szűk lett volna a rotáció, a Heatnél viszont az utolsó pillanatban "kivették" Avery Bradley-t (teszteredményt nem közöltek) és mindenki mást kontaktként kezeltek, így egyetlen vendégjátékosnak sem volt engedélye arra, hogy pályára lépjen.

Houston Rockets - Los Angeles Lakers 102-120

Jobb volt a Lakers. Végül mindhárom, nem teljesen egészséges játékos pályára lépett a vendégeknél, Anthony Davis pedig azonnal dominálni is tudott: 27 pontot szórt 9/12 jó dobással, hátul három blokkot osztott ki és vele a pályán egészen máshogy nézett ki a bajnok, nem véletlen a +29-es +/- mutatója. LeBron James most visszafogottabban játszott (18 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), a kispadról viszont többen is nagyszerűen szálltak be, úgyhogy a nagyszünetben már 19 ponttal vezettek és volt közte 27 is, igazából simán nyert Frank Vogel alakulata - a záró etapban már pihentetni is lehetett, nem forgott veszélyben a Los Angeles sikere. Markieff Morrist ugyan már a meccs elején kiállították, miután összekapott DeMarcus Cousinsszal, de most ez sem számított, a címvédő 8-3-as mérleggel vezeti a ligát, idegenben 5-0-ra áll, most pedig marad Houstonban, hogy holnap lejátsszon itt még egy összecsapást.

Nem az igazi a Houston. A Magic 132-90-es legyőzése után most ismét az azt megelőző Rockets volt a pályán, lassú, ötlettelen, erőtlen játékot mutatott be Stephen Silas gárdája, amelyben ismét csak 14 mezőnykísérletet és 5 büntetőt vállalt James Harden - 9 gólpasszára jutott 7 eladott labda, ő megint nem hozta az MVP-önmagát. John Wall sem játszott jól, Eric Gordon egyetlen kosarat szerzett, DeMarcus Cousinst kiállították - Christian Wood most is kitett magáért (23 pont 50%-kal), de ez most nagyon kevés volt a minden tekintetben jobb Lakersszel szemben. A texasiak edzője, Stephen Silas szerint az eladott labdáik (21) mellett a gyorsindítások elleni védekezésük verte meg őket, mert 32-7-re kaptak ki ezen a téren, ezt nem lehetett ellensúlyozni - holnap megpróbálhatnak visszavágni, de sokkal jobb játékra lesz szükségük. 

A Rockets legjobb dobói: Wood 23/3, Harden 20/6, Wall 14/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 27, James 18/3, Horton-Tucker 17/6

Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 96-88

Megtört a jég. Sorozatban hét vereség után tudott újra mérkőzést nyerni a Minnesota, a Spurs elleni back-to-back második felén már segített annyit a hazai pálya, hogy sikerüljön - pedig a tegnap visszatérő Karl-Anthony Towns már megint nem állt rendelkezésre, kihagyta ezt az összecsapást. Támadásban egyik csapat sem tudott úgy játszani, mint előző este és bár a második negyedben megint a San Antonio lépett meg, de a záró etapra a Minnyben maradt több erő és 68-77 után egy 11-0-s rohammal fordított a társaság - innentől már végig előrébb járt, néhány ponttal folyamatosan vezetni tudott, a Spursben nem volt annyi, hogy még egyszer visszavágjon. A hazaiaknál D'Angelo Russell (27 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4/7 tripla), valamint Malik Beasley (24 pont 50%-kal érdemel említést és Towns mellett azt is elbírták, hogy az 1/1-es Anthony Edwards pont nélkül, 0/8-as mezőnymutatóval zárjon.

Hiányzott DeRozan. Előző este DeMar DeRozan 38 pontjával és clutch játékaival tudott nyerni ebben a csarnokban a San Antonio, a vendégcsapat vezére viszont ezt a mérkőzést személyes okok miatt kihagyta, ez pedig rögtön meg is látszott a támadójátékon. LaMarcus Aldridge is sokat hibázott, Dejounte Murray sem találta a dobásait, Keldon Johnson és Rudy Gay eltűnt, ugyan a Walker-Mills páros igyekezett, de elébbé felborult a hierarchia - 40% alatt dobtak mezőnyből és csak 26,7%-kal tripláztak, nem volt meg a ritmus. A negyedik negyedben aztán végképp bajba kerültek, mert ott feljebb tudott kapcsolni a Wolves, úgyhogy 30-19-re bukták el azt a játékrészt, ezzel pedig a meccsük is elúszott - most utaznak tovább Oklahoma Citybe, a túrájuk ötödik találkozójára. 

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 27/12, Beasley 24/9, Reid 11/3
A Spurs legjobb dobói: Walker 25/9, Aldridge 20/3, Mills 18/9

Golden State Warriors - Toronto Raptors 106-105

Így igazán értékes győzelem. A GSW eddigi sikerei idén azért nagyrészt azért születtek meg, mert Steph Curry szenzációsan játszott, most viszont pályafutása egyik legrosszabb teljesítményét hozta és így is győzni tudott a csapata, emiatt nagyon értékes ez a meccs a hazaiak számára. Curry 11 pontjához 2/16-os mezőnymutató és 1/10-es triplázás társult, 6 gólpasszára jutott 5 eladott labda és bár +7-ben volt vele a Warriors, de most finoman szólva sem miatta sikerült nyerni - ezúttal a csapat segítette ki a vezért, ami biztató a jövőjükre nézve. Egyrészt heten is 10-17 pont között dobtak náluk, másrészt a 38 kosarukra jutott 30 gólpassz, harmadrészt olyan védekezést mutattak be, amelyre lehet alapozni: Andrew Wiggins például négy blokkot osztott ki, Kent Bazemore hármat és három negyed után összesen 72 kapott ponttal álltak. Curry gyengélkedése ellenére vezettek már 17-tel is, de a végén azért rohamozott még a Raptors, az utolsó negyedben "kiszabadultak" a vendégek és körömrágós lett a végjáték - ide-oda ment a videózás és 103-100-as Toronto-vezetésnél bajban volt a Warriors. Ezt követően azonban Green és Bazemore is kiosztott egy-egy clutch blokkot, utóbbi bedobott egy duplát, Curry két büntetőt, majd az irányító eladott labdája után végül Damion Lee jegyezte az utolsó pontokat - alig négy másodperc volt hátra, amikor elsüllyesztett két büntetőt, ezzel visszavette a vezetést csapatának. A Torontónak volt még egy dobása, de Pascal Siakam hibázott, úgyhogy maradt a 106-105 - óriási csatában aratott nagyon fontos győzelmet Steve Kerr alakulata. 

Nem tudott büntetni a Toronto. Egyrészt Curry borzasztó meccsét már ki kellett volna használnia a Raptorsnak, aztán a hazaiak negyedik negyedes leolvadása még egyszer adott erre esélyt az addigi gyengélkedés után, majd a legvégén már előnyből sem tudták megoldani a helyzetet - előbb VanVleet, majd Siakam kapott blokkot, kilenc másodpercnél Lowry, a dudaszó pillanatában pedig Siakam hibázott dobást, ezek nem férhettek bele. Így nem tudták megbüntetni a GSW problémáit és bár minden esélyük megvolt az idegenbeli sikerre, de ismét kikaptak - 2-7-re állnak, úgy fest, hogy a legutóbbi győzelmük ellenére nem igazán tudnak kitörni a negatív spirálból.

A Warriors legjobb dobói: Wiggins 17/9, Paschall 15/3, Lee 13/9
A Raptors legjobb dobói: Siakam 25/6, VanVleet 21/9, Lowry 17/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus