Brooklynban nyert a Philly, a GSW otthonában a Lakers

A Kings hosszabbításban vágott vissza a Doncic-Irving párost először összerakó Mavsnek, nagy rohamot vezényelt le a Cavs, fontos győzelmet aratott a Miami és a New York, győzött a Nuggets: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 98-101

Harden ismét Brooklynban. Egy évvel ezelőtt James Harden elcserélésével bomlott meg a Nets nagy hármasa, és azóta először látogatott el Brooklynba a hátvéd, bár az elmúlt napok eseményeinek köszönhetően Kyrie Irving és Kevin Durant sem volt már ott a túloldalon, őket is elcserélte a Nets. Harden ezzel együtt is agresszív volt, 29 pontot, 6 lepattanót és 6 gólpasszt tett be a közösbe, a negyedik negyedben is beszórt nyolc pontot, viszont nála is nagyobb hatással volt a meccsre Joel Embiid, aki 37 ponttal (12/18 mezőnyből, 12/13 büntetőből) és 13 lepattanóval dupla-duplázott, és a hajrában is sorra szállította a pontokat. A 76ersnek így az is belefért végül, hogy Tobias Harris 1/9, Tyrese Maxey 4/11 dobását süllyesztette csak el, a csapatszinten összehozott 6/23 tripla sem okozott végül gondot, mert a Netsnél a végén senki sem tudott előlépni.

Kellett volna egy vezér a Netsnek. Három negyeden keresztül feladta a leckét a Nets a vendégeknek, 82-76-ra vezettek az utolsó 12 percre fordulva, azzal együtt is stabil teljesítményt nyújtottak, hogy a mai kezdőjükből egyedül Nic Claxton volt a csapat tagja egy héttel ezelőtt is, de a negyedik negyedben szükségük lett volna Irvingre vagy Durantre, aki a hátára veszi a csapatot, mert ekkor összesen 16 pontot hoztak össze. Mikal Bridgesre így sem lehet panasz, 23 ponttal és 6 lepattanóval zárt, de rajta kívül csak a padról érkező Cam Thomas (14 pont, 7/12 mezőnyből) és Joe Harris (18 pont, 6/9 tripla) tudott hatékonyan pontokat felpakolni a táblára, míg a legutóbb nagyszerű játékkal jelentkező Spencer Dinwiddie megállt 2/10 jó dobásnál. Az első három negyedre így is bátran építhetnek, mert hiába dobtak rosszul, többé-kevésbé az ellenfelük játékát is el tudták rontani, Jacque Vaughn vezetőedzőnek azt ugyanakkor ki kell találni, hogy kikben bízhat a mérkőzések végén.

A Nets legjobb dobói: Bridges 23/9, Harris 18/18, Thomas 14
A 76ers legjobb dobói: Embiid 37/3, Harden 29/6, Maxey 12

 

Charlotte Hornets – Denver Nuggets 105-119

Másfél negyed volt a Hornetsben, majd jött Jokics. Tartalékosan állt ki a Nuggets, Jamal Murray és Aaron Gordon is kihagyta ezt a meccset, míg a Lakerstől megszerzett Thomas Bryantnek egyelőre csak epizódszerep jutott, így a Hornets rá is ijesztett a nyugati listavezetőre, a második negyed derekán 52-37-es előnybe kerültek. A hazaiak öröme így sem tartott sokáig, a félidő végére visszazárkózott a Nuggets, majd a harmadik negyedben már ők tettek szert kétszámjegyű előnyre, miután Nikola Jokics kíméletlenül elkezdte támadni a Hornets fiatal centereit. A kétszeres MVP végül 30 ponttal, 16 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, a szezon során 20. alkalommal tripla-duplázott, és mellette még heten értek el legalább kilenc pontot, csapatként pedig 35 gólpasszal zárt a Nuggets. A Hornetsben nem volt ennyi tűzerő, P.J. Washington 22, valamint Gordon Hayward 21 pontja nem tudta ellensúlyozni azt, hogy a Nuggets játékosai ennyire jól járatták a labdát, LaMelo Ball (18 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz) sokoldalú játéka is csak szépségtapasznak lett jó végül, ezzel sorozatban hetedszer hagyhatták el vesztesként a pályát.

A Hornets legjobb dobói: Washington 22/3, Hayward 21/3, Ball 18/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 30, Caldwell-Pope 15, Brown 14/6, Porter Jr. 14/6

 

Orlando Magic – Miami Heat 103-107 - hosszabbítás után

Nagy hajrával nyert a Heat. Előző este a Rockets ellen nyert az utolsó másodpercben szerzett kosárral a Miami, és ezen az estén is nagyon megszenvedett a sikerért, de a back-to-back második felén tudott annyi energiát mozgósítani a vendégcsapat, hogy éppen a hajrában múlja felül az Orlandót. Két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt még kilenc ponttal vezetett a Magic, miután a 29-19-re megnyert első negyed után végig előrébb járt az este folyamán, ám a szoros végjátékban visszajött a Heat: abban a két és fél percben egy 11-2-t rohant Erik Spoelstra csapata, amely sorozatban öt labdabirtoklásból talált be, míg az Orlando 1/4-et dobott csak mezőnyből két eladott labda mellett. Így a Miami hosszabbításra mentette az estét, ahol rögtön 3/3 jó dobással és egy blokkal nyitott a gárda, meglépett öt ponttal, ezt pedig már be tudta osztani a folytatásban - éppen a legfontosabb időszakban támadott hibátlanul a társaság, majd ugyan a végén dobhatott az egyenlítésért a Magic, de azt megúszták Martinék, így újabb nagyon fontos győzelmet pipálhattak ki. Egyénileg Tyler Herro (23 pont 23 dobásból), Jimmy Butler (22 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), a 20 pontos, 4/10 triplás Gabe Vincent, valamint Bam Adebayo (13 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz) is kitett magáért, így zsinórban harmadszor nyertek, és másfél meccsre megközelítették a Brooklynt, míg az Orlando nem tudott élni a frissességével, és veresége után továbbra is jelentős a hátránya a playinhez képest.

A Magic legjobb dobói: Fultz 17/3, Banchero 16, Carter Jr. 14/6, M. Wagner 14/6, Suggs 14/9
A Heat legjobb dobói: Herro 23/6, Butler 22, Vincent 20/12

 

Washington Wizards – Indiana Pacers 127-113

80 pontos félidőt repesztett a Wizards. Parádésan kezdték a mérkőzést a hazaiak, az első félidőt 80-57-re nyerték meg, 73,2 százalékkal dobtak az első 24 percben, és innentől kezdve nem is volt kérdéses a győzelmük. Különösen Bradley Beal villogott, a 32 pontját 13/18-as mezőnymutatóval érte el, de kiemelendő Daniel Gafford 6/6-os, illetve Deni Avdija 7/8-as dobásmutatója is, és a többiekre sem lehetett panasz, Monte Morris (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Kristaps Porzingis (17 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is jól játszott. A Wizards az egész estét nézve is 64 százalékkal dobott, miközben a Pacers megállt 45,3 százaléknál, és hiába töltötte meg a statisztikai lapját Tyrese Haliburton (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 5/8 tripla), illetve szerzett 20 pontot 7/10 jó dobással Myles Turner, ezúttal nem volt esélyük a győzelemre. A Pacers ezzel tovább folytatja a zuhanórepülését, az elmúlt 17 meccsükön 2-15-re állnak, Haliburton visszatérése sem segített rajtuk, és már a playin-helyektől is két meccs a lemaradásuk, miközben a Wizards már a kilencedik keleten.

A Wizards legjobb dobói: Beal 32/12, Porzingis 17/3, Morris 17
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 21/15, Turner 20, Hield 16/12, Mathurin 16/3

 

Atlanta Hawks – San Antonio Spurs 125-106

Nincs meglepetés. Nem borult a papírforma, a szokás szerint Keldon Johnson (25 pont, 9/14 mezőnyből) és Jeremy Sochan (18 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) által húzott Spurs egy félidőig tudott partiban lenni az Atlantával, addig vezetni is tudott, volt hatpontos előnyben is, és a nagyszünetben csak egyetlen egység volt a hátránya. Aztán a fordulás után elfogyott a lendület, a Hawks pedig ráerőltette akaratát ellenfelére: a harmadik negyedet már 32-17-re nyerte a vendéglátó, itt kényelmes előnyt épített fel, vezetett már 23 egységgel is, és végül összességében különösebb gond nélkül hozta a kötelezőt. Trae Young (24 pont, 17 gólpassz) remeklése mellett De'Andre Hunter (24 pont, 8/13 mezőnyből, 3 labdaszerzés) és Clint Capela (14 pont, 12 lepattanó, ebből 6 támadó, 3 blokk) is csillogott, de 17-18 pontot jegyzett John Collins és Dejounte Murray is, Bogdan Bogdanovics 3/3 triplával szólt hozzá a kispadról, míg a San Antonio alig lépte túl a 42%-os mezőnymutatót, 30% alatt maradt távolról, és kereken húsz labdát adott el, miközben az Atlanta csak tízet. A szoros első félidő után végül nem volt kérdés, a Hawks a harmadik negyedben futott 12-0-s rohama után nem nézett vissza és megtette, amit kellett, míg a Spurs zsinórban a 12. vereségét szenvedte el.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 24/6, Young 24/6, Murray 18/6
A Spurs legjobb dobói: Johnson 25, Sochan 18/6, Branham 10/6

 

New York Knicks – Utah Jazz 126-120

A végén több volt a Knicksben. Szoros, kiélezett, izgalmas mérkőzést vívtak a csapatok, záporoztak a kosarak és a szép, látványos jelenetek, mindkét fél kitett magáért, és bár az este folyamán inkább a New York vezetett, de egészen a hajráig partiban tudott lenni a Jazz. Még bő négy perccel a vége előtt is egál volt az állás, 109-109-nél egyenlített utoljára Jordan Clarkson, de itt előbb Jalen Brunson dobott egy nagy triplát, majd két támadópattanó után RJ Barrett is betalált kintről - hogy aztán a következő támadásból sikerüljön megint háromszor is (!) visszaszerezni a labdát, és végül Julius Randle is bevágjon egy hármast, így az egy perc alatt futott 9-0-lal gyakorlatilag el is döntse a mérkőzést a Knicks. A Jazz próbált válaszolni, de a hazaiak itt már nem hibáztak, fontos kosarakkal ütötték be az utolsó szegeket is a Utah meccsének koporsójába, és végül remek mérkőzésen arattak fontos hazai győzelmet a Madison Square Garden tomboló közönsége előtt. Jalen Brunson (38 pont, 11/22 mezőnyből, 14/15 büntető) extrája mellett Julius Randle (31 pont, 6 lepattanó) is villogott, RJ Barrett 20 pontot szórt, de emeljük ki a most debütáló Josh Hartot is: a Portlandből érkező mindenes a negyedik negyedben két fontos triplát vállalt, összességében 11 ponttal, 7 lepattanóval, 4 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárta az estét. 

Egy kicsit kevés volt ehhez a Jazz. A vendégek is sok mindent csináltak jól az este folyamán, Lauri Markkanen (29 pont, 3 blokk), Talen Horton-Tucker (23 pont, 7 gólpassz) és a 24 pontos Jordan Clarkson mellett a 15 pontos Collin Sexton vagy a 15 lepattanós Walker Kessler is igyekezett, csapatként 50% feletti mezőnymutatót hoztak össze, de egy-két faktor végül mégis a vereségüket eredményezte. Egyrészt nem nagyon tudták megállítani a Knicks gépezetét, a pocsék védekezés mellett nem fért bele, hogy 30% alatt tripláztak, és főleg nem fért bele az, hogy 20 (!) támadópattanót engedjenek - a végjátékban minden fontos dobást ebből jegyzett a New York, a védőlepattanók elengedése kulcsfontosságúnak bizonyult a vendégek számára. Will Hardy vezetőedző szerint a végjátékig helytálltak, ott viszont nagyon fájó hibákat követtek el egymás után, amiket megbüntetett a Knicks, emiatt kicsit bosszús, de ez a közeg és ez a meccs ismét jó lecke volt csapata számára, sokat tanulhattak ebből - a playin-vonal alá csúsztak, de a vezetőség lépései alapján ezt aligha bánják különösebben...

A Knicks legjobb dobói: Brunson 38/6, Randle 31/9, Barrett 20/6
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 29/9, Clarkson 24/3, Horton-Tucker 23/3

 

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 97-89

Begyújtotta a rakétákat a Cavs. Sokáig nagyon szenvedett ezen a mérkőzésen a back-to-back érkező Cleveland, a szörnyűre sikerült második negyed után 61-48-ra égett a harmadik játékrészben, de aztán egy gombnyomásra bekapcsolta a győztes üzemmódot, és elindított egy 43-17-es (!) rohamot - a negyedik negyed elejét 20-4-re nyerte meg, fordított, és már 13 ponttal is vezetett a teljesen összeomló Chicagóval szemben. A záró etapban végül sikerült 15 ponton tartani a Bullst, összességében 90 alá szorítani, és az említett nagy futással ezt a győzelmet is kipipálni - Donovan Mitchell (29 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz), Jarrett Allen (23 pont, 10 lepattanó) és Darius Garland (19 pont, 7 gólpassz) is kitett magáért, és ez végül meghozta a sikert. A Cavs úgy nyert, hogy előző este még New Orleansban játszott, hajnalban ért vissza Clevelandbe, és szinte a meccsre beesve lépett pályára, de a találkozó során rendezte a sorait, így zsinórban hatodik győzelmét könyvelhette el - míg az ismét harmatosan teljesítő Bulls sorozatban harmadszor bukott, továbbra sem találja az igazi kiutat a nehéz helyzetéből. 

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/9, Allen 23, Garland 19/9
A Bulls legjobb dobói: LaVine 23/6, DeRozan 16/6, Vucevic 14

 

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 103-109

Debütáltak az új arcok, James nélkül nyert a Lakers. Furcsa győzelem ez a Lakerstől, hiszen LeBron James egyáltalán nem lépett pályára, Anthony Davisnek pedig 19 mezőnykísérlet kellett a 13 pont összeerőlködéséhez - ez eddig stabilan és kijelenthetően vereséget eredményezett volna a társaság számára, erre most így is győzni tudott a címvédő otthonában. Dennis Schröder újabb jó teljesítménye (26 pont, 7/12 mezőnyből, 3/4 tripla, 9/11 büntető) mellett jól debütált az új arcok közül D'Angelo Russell (15 pont, 6 gólpassz), illetve a csereként érkező Jarred Vanderbilt (12 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is, a már beépített Rui Hachimura (16 pont, 7 lepattanó) is kifejezetten jól játszott, és bár Malik Beasley elsőre 0/6 triplával jelentkezett, de most még ez is belefért az arany-lilák számára. A kiegyensúlyozott támadójátéknál ugyanis fontosabb volt a váratlanul jó védekezés, amivel végig kontrollálni tudták a GSW játékát, megnyerték a lepattanózást, győztek a festékben, elvették a Warriors büntetőit (26-12 volt az arány a javukra), 42%-os mezőnymutatón és 27%-os triplázáson tartották ellenfelüket - olyan erényeket csillogtattak meg, amelyekre nagy szükségük lesz a folytatásban is. Most mennek Portlandbe, aztán a szünet előtt fogadják még a New Orleanst, várják vissza Jamest, és készülnek az utolsó rohamra, amit a playoffba jutásért próbálnak elindítani.

A végjáték a Lakersé lett. Steve Kerr, a Warriors vezetőedzője emelte azt ki, hogy Steph Curry nélkül sem ezt, sem az előző mérkőzést nem tudták lezárni, pedig mindenük adott volt a sikerhez, és ha ezt a kettőt megoldják, most sokkal kényelmesebb helyzetben lehetnének a tabellán - így kilencedikek, úgy viszont a Clippers-Suns-Mavs trióval csatáznának a negyedik-hatodikért. Ezúttal Jordan Poole (29 pont, 6 gólpassz) húzta őket, és sokáig egálban voltak a Los Angelesszel, öt perccel a vége előtt még 98-98 volt az állás, de a clutch időszakban valamiért összeomlottak: a legfontosabb periódusban zsinórban nyolc (!) dobást hibáztak el, így egyrészt hétpontos hátrányba kerültek, másrészt gyakorlatilag lejárt az idő, ebben az utolsó öt percben csak Donte DiVIncenzo két dobását tudták feltenni a táblára, semmi mást. Ez a leolvadás a meccsükbe került, a Lakersnél Schröder hat, Hachimura öt pontot jegyzett, Anthony Davis vezetésével remekül védték a gyűrűt, és egyszerűen a clutch időszakban élesebbnek bizonyultak a Warriorsnál - a GSW így hatból négyet bukott, következőleg a Washington elleni hazain próbálhat meg javítani.

A Warriors legjobb dobói: Poole 29/9, Thompson 15/9, Green 12/3, Wiggins 12/6
A Lakers legjobb dobói: Schröder 26/9, Hachimura 16/6, Russell 15/3

 

Sacramento Kings – Dallas Mavericks 133-128 - hosszabbítás után

Fox volt a kulcs a végén. Előző este a Mavs nyert Sacramentóban, most viszont próbált visszavágni a Kings, és a végig szoros, kiegyenlített küzdelemből ezúttal jobban jött ki - elsősorban De'Aaron Foxnak köszönhetően. Az irányító úgy dobott 36 pontot, hogy abból 26-ot a negyedik negyedben és a hosszabbításban jegyzett, a negyedik negyed végén pedig ugyan elhibázta a clutch dobást, de Domantas Sabonis visszatette belőle a támadópattanót, azzal lett egál - előtte nem sokkal Dwight Powell kihagyott egy kulcsfontosságú büntetőt a Mavsnél, így mentette túlórára az estét a Sacto. A ráadás öt percében aztán egymaga 14 (!) pontot szerzett Fox, zsinórban három támadásból dobott duplát, majd a negyedikből két büntetőt, ezzel tudtak kicsit meglógni, végül 127-126 után, az utolsó 18 másodpercben 6/6 büntetőt süllyesztett el - ott Doncic hagyta ki az egyenlítőnek szánt triplát, majd inkább kettest dobott öt másodpercnél, de Fox nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon a vonalról. A rendes játékidő végén tehát nagyon közel állt az újabb sikerhez a Dallas, de a hosszabbítás már Foxról és így a Kingsről szólt, úgyhogy újra két meccsre nőtt a távolság a felek között a nyugati harmadik-negyedik helyen.

Először együtt a Doncic-Irving páros. Luka Doncic kiheverte kisebb sérülését, és ezen a mérkőzésen visszatért a Dallasba, de az nem segített a helyzeten, hogy a társaság egyébként back-to-backet vívott, hiszen előző este nélküle győzni tudott Sacramentóban. Most nézhettük meg együtt először a szlovént és Kyrie Irvinget, akik végül nem mutattak rosszul egymás mellett: Doncic 27 ponttal, 9 lepattanóval, 5 gólpasszal és 11/20-as mezőnymutatóval zárt, Irving pedig 28 pontot dobott 7-7 lepattanó és gólpassz mellett, 4/10 jó triplával. Mellettük a 23 pontos, 5/8 triplás Josh Green, valamint a padról beszálló Christian Wood is jól mozgott, csapatként 50% feletti mezőnymutatóval és 20 bedobott triplával zártak, a védekezésük viszont hagyott kívánnivalót maga után, amit végül nem tudtak ellensúlyozni. A vereség ellenére egyébként az első benyomás pozitív volt a Doncic-Irving összhangról, a szlovén szerint nagyon élvezte a játékot új csapattársával, és Jason Kidd vezetőedző is úgy értékelt, hogy nem erőltettek semmit, ösztönösen jól egészítették ki egymást, és ezzel a párossal sokkal jobbak lesznek az eddiginél - az viszont baj, hogy Tim Hardaway Jr. az első félidőben combhajlító-sérülést szenvedett, és nem tudott már visszatérni a pálára.

A Kings legjobb dobói: Fox 36, Sabonis 22, Davis 22/6
A Mavericks legjobb dobói: Irving 28/12, Doncic 27/6, Green 23/15

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus