Bulls-Grizzlies a Sport Tv-n, de Bucks-Sixers és Nuggets-GSW rangadókat is láthatunk

Tizenhárom mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasz-hajrája, ahol több fontos mérkőzést is rendeznek, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknap programjáról.

Charlotte Hornets – Toronto Raptors 19:00


Egyik csapat számára sincsenek már nagy kérdések a szezon hátralevő részében, a Hornets számára az egész szezon a tankolásról szólt, a Raptors pedig hosszas küzdés után úgy néz ki, hogy már biztosnak érezheti a playin helyek elérését. A hazaiak eredményeik ellenére az elmúlt napokban kiváló sorozatot teljesítettek, zsinórban háromszor tudtak győzni, akkor a Dallast oda-vissza verték, ezt követően azonban már a papírformának megfelelően a Bulls ellen alulmaradt a Charlotte. A Raptors jelenleg az Atlantával holtversenyben Kelet kilencedik helyén áll, a hatodik helyet már nincs esélyük elérni, viszont a plaiyntől lemaradó Washington sem veszélyezteti a pótselejtezős helyeket. A vendégek nincsenek rossz formában, az elmúlt öt meccsükből hármat is megnyertek, a győzelmeket ráadásul egymás után szerezték, legutóbb viszont a Sixers elleni bravúr már nem jött össze és megszakadt a sikerszéria. Függetlenül attól, hogy mennyire tartalékosan áll fell a Hornets, a mérkőzés toronymagas esélyese a Toronto, ahol egyedül Gary Trent Jr. játéka kérdéses. Ha sikerülne a vendégeknek megszerezni a győzelmet, akár a nyolcadik helyre is felugorhatnak.

 

Chicago Bulls – Memphis Grizzlies 21:30 (ÉLŐ – Sport 2)


Ez egy kifejezetten jó mérkőzésnek ígérkezhet, ahol két jó formában lévő csapat mérkőzik meg egymással. A Bulls ötből három meccsét is megnyerte, a múlt héten megverte többek között a Lakerst is, ezt két vereség követte a két Los Angeles-i csapattól majd a Hornets ellen ismét győzelmet ünnepelhetett Billy Donovan csapata, így a tizedik helyet birtokolja. A Grizzlies a jelenlegi mezőny legjobb formában lévő csapata, az elmúlt tíz pályára lépésén nyolcszor is győzelmet ünnepelhetett és bár becsúszott egy kellemetlen vereség a sztárjait nélkülöző Clipperstől, ezt rögtön sikerült javítaniuk Morantéknek a visszavágón. A hazaiak minden valószínűség szerint teljes csapattal állhatnak ki este, a Grizzliesnél viszont továbbra sincs Steven Adams és Brandon Clark, de a matchupok alapján ők a mai meccsen talán kevésbé fognak hiányozni a palánkok alól. Ha esélyest kellene mondanunk, akkor a kirobbanó formában lévő Memphist mondanánk, nagyon egyben vannak most a vendégek, de a Bullst sem lehet félvállról venni, mert mostani állapotukban képesek bárkinek odaszúrni, meglátjuk, hogy ezúttal képesek lesznek-e erre a védekezésben ligaelső Grizzlies ellen.

 

Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers 21:30


A Timberwolvesnek a napnál világosabbak a céljaik, ott akarnak lenni a nyugati legjobb hatban az alapszakasz lezárásakor, ehhez pedig elengedhetetlen lenne a mai, viszonylag könnyűnek ígérkező meccs behúzása. A hazaiak egyébként annak ellenére sincsenek rossz formában, hogy zsinórban két vereségből érkeznek meg erre a találkozóra, a Suns és a Lakers elleni fontos meccseken elszenvedett vereségek előtt négy győzelmet ünnepelhettek olyan ellenfelek ellen, mint a Sacramento, a GSW, a Hawks és a Knicks. A Portlandet már semmi nem hajtja a tisztes helytállás felé sem, négy legjobb pontszerzője már nagy valószínűséggel nem lép pályára a maradék egy hétben, Lillard, Nurkic, Simons és Grant is sérültlistán van, de rajtuk kívül még temérdek játékos lesz ilyen-olyan okok miatt nem bevethető. Így nem meglepő, hogy az utóbbi tizenegy meccséből tíz vereséget szenvedett a csapat, zsinórban pedig öt meccs óta képtelen nyerni, jelenlegi állapotukban nincs nagy esély arra, hogy ez éppen ma, egy komoly célokért küzdő csapat ellen fog megszakadni. A hazaiaknál Naz Reid sérülésével kell valahogyan megbarátkozni, a center csuklója eltörött és hosszabb kihagyás vár rá, de hivatalosan Towns, Edwards és Nowell pályára lépése is kérdéses. A sztárok minden bizonnyal azonban a nagy tét miatt ott lesznek a csapatban, de bármilyen játékosokkal is lépjen pályára, a Minnynek kötelező a győzelem megszerzése, ilyen és ehhez hasonló csapatok ellen nem férnek bele botlások, ha ott akar lenni a rájátszásért vívott csaták krémjében.

 

Brooklyn Nets – Utah Jazz 21:30


A Brooklyn még mindig azért küzd, hogy egyenes ágon verekedje be magát a rájátszásba, egyelőre pedig jól áll, hiszen másfél meccsel van a hetedik Miami előtt, joggal bizakodhatnak a hazaiak abban, hogy az Irving-Durant páros elcserélése után is ott lehetnek a playoffban. Különösen azért lehetnek optimisták, mert az utóbbi meccseken úgy tűnik, hogy sikerült kijönniük a korábbi mélynek tűnő gödörből, zsinórban öt zakó után az elmúlt négy meccsükből már hármat nyertek meg Bridgesék. A Jazz bár papíron még küzd a nyugati tizedik hely elcsípéséért, de reálisan nézve már nem sok esélye van erre, a vendégek másfél meccsel lemaradva a tizenkettedik helyen állnak, ez – úgy, hogy az utóbbi öt meccsükből négyszer is kikaptak – teljesen érthető. A Brooklynnál Ben Simmons már idén biztosan nem lép pályára, rajta kívül azonban mindenki egészséges, így a győzelem is szinte kötelező számukra, főleg egy olyan Jazz ellen, amelynek négy legjobb játékosa kérdőjeles vagy sérült, hiszen Clarkson, Sexton és Gay hiányzása mellett Markkanen szereplése is bizonytalan. A Nets egy potenciális sikerrel tovább őrizné vagy növelné előnyét az üldözők előtt, és a hátralévő sorsolását látva fél lábbal már a playoffban is érezhetné magát, meglátjuk hogyan alakul számára az alapszakasz utolsó hete.

 

Atlanta Hawks – Dallas Mavericks 00:00


A Hawks a Raptorsszal holtversenyben birtokolt nyolcadik helyével biztonságban érezheti magát a playin-indulást illetően, az eredmények viszont nem akarnak konzisztensen jönni, a hazaiaknak nem igazán sikerül stabilizálniuk formájukat. Az elmúlt öt meccséből csupán kettőt megnyerő Atlanta azonban most egy jó lehetőség előtt áll, hiszen egy olyan Dallas érkezik hozzájuk, aki minden korábbinál mélyebben van és hiába próbálkozik kétségbeesett szárnycsapásokkal a tizedik helyet elérni, folyton kudarcot vall. A Mavs az utóbbi tíz mérkőzéséből hétszer is kikapott, ötből négy vereséget számlál, hiába játszik egyébként jól Irving és Doncic, úgy tűnik, hogy még ennél is több kell támadásban tőlük, mert egyelőre nem képes elbírni a csapat a pocsék védekezést. A vendégek ráadásul pihenőnap nélkül lépnek pályára, tegnap az abszolút korlátozott támadójátékkal megáldott Miamitól közel 130 pontot kaptak, amit nem sikerült túldobniuk a túloldalon. Bár a Mavs hátránya csupán egy meccs a tizedik helytől, de ha ezen az utolsó utáni esélyükkel élve nem képesek változtatni, akkor nagyon csúnya véget érhet a féltávnál még sokkal ígéretesebbnek tűnő szezonjuk. Elméletileg fontos hiányzója nincs a Dallasnak, a Hawksnál is csak De’Andre Hunter sérült, egy frissebb Hawks ellen azonban nem Doncicék az esélyesek, ha itt sem sikerült nyerni, akkor viszont lehet, hogy végérvényesen érdemes elgondolkodni azon, hogy van-e értelme küzdeni még a maradék meccseken…

 

New York Knicks – Washington Wizards 00:00


A Knicks már biztosnak érezheti helyét a rájátszásban, csak idő kérdése és matematikailag is hivatalossá válhat a hazaiak playoff-részvétele. Ezt még az sem veszélyezteti, hogy az utóbbi időben igen hektikusan teljesített a csapat, a februárt zsinórban kilenc győzelemmel zárták Randle-ék, majd három vereség következett, amit három győzelem követett, hogy ismét zsinórban háromszor kapjanak ki, jelenleg pedig ismét egy hárommeccses veretlenségi sorozatban vannak a hazaiak. A New York Randle nélkül legutóbb a Cleveland ellen nyert rangadót, Jalen Brunson 48 pontja elégnek bizonyult ahhoz, hogy ellensúlyozza a túloldalon Mitchell újabb 40+-os meccsét. A Washington kevésbé ingadozó, ők stabilan hozzák a pocsék eredményeket az utóbbi hetekben, az elmúlt tíz meccsen elszenvedett hét vereség megtette hatását, a tizedik helytől számított hárommeccses hátrány már szinte behozhatatlannak tűnik. Ezzel minden bizonnyal a vendégek is tisztában vannak, így nem is siettetik Bradley Beal és Kyle Kuzma visszatérését sem, sőt, az elmúlt meccseket már Kristaps Porzingis is kihagyta, valószínűleg már letettek arról, hogy a Bullst utolérjék. Ennek fényében annak ellenére is a NYK a toronymagas esélyes, hogy Julius Randle felépülésére még heteket kell várni, a rájátszásra remélhetőleg már egészséges lesz a Knicks sztárja. A New Yorknak minden adott tehát egy újabb győzelemhez, nagy meglepetés lenne, ha a fővárosiak három legjobbjuk nélkül idegenben borsot tudnának törni a NYK orra alá.

 

Orlando Magic – Detroit Pistons 00:00


Bár a két csapatot egész szezonban hasonló célok vezérelték, mégis azt mondhatjuk, hogy talán egy szinttel végig magasabban jegyzett csapat volt a Magic, még akkor is, ha nekik sem volt reális esélyük elérni még a tizedik helyet sem. Ezt egyébként a csapatok aktuális formája is jól mutatja, az Orlando az utóbbi öt meccséből úgy nyert négy találkozót, hogy legyőzte többek között a két New York-i csapatot is. A Pistons az egyébként is győzelmi kényszer nélkül lejátszott szezon végére még inkább kiengedett, olyannyira, hogy remekül haladnak céljuk felé: jelenleg övéké a liga legrosszabb mérlege, köszönhetően annak, hogy az elmúlt két hónapban három meccset nyertek csak meg, február óta a csapat mérlege 3-22. A vendégek most zsinórban nyolc zakó után utaznak Orlandóba, akik annak ellenére magasabb minőséget képviselnek náluk, hogy tulajdonképpen ők maguk is tankoltak idén. A találkozó esélyesei egyértelműen Bancheróék, a Magic számára pedig még az sem elképzelhetetlen, hogy a tizenegyedik helyen végezzenek az alapszakaszban, ami az előzetes várakozásokhoz képest kifejezetten pozitív csalódás, ha van tankoló csapat, amely emelt fővel zárhatja a szezont, az mindenképpen a Magic.

 

Sacramento Kings – San Antonio Spurs 00:00


Sokat itt sem érdemes latolgatni az esélyeket, a Kings 2006 után jutott ismét rájátszásba, a liga legjobb támadójátékával zárja az alapszakaszt, minden elismerést megérdemel Mike Brown csapata, egyedül a védekezést lehet kritizálni, de az alapszakaszban az elit támadójátékukkal ezt bőven képesek voltak ellensúlyozni, ez majd inkább a rájátszásban okozhat gondokat. A hazaiak tízből hét győzelemmel zárták az utóbbi időszakot, toronymagas esélyesként fogadják most az elmúlt tíz meccsükön 2-8-as mérleget hozó Spurs csapatát, akik így Nyugat utolsó előtti helyén állnak. A Sacto az elmúlt alkalommal a teljesen széteső Portlanddel játszott back-to-back meccseket, Sabonisék a két találkozón összesen 64 (!) ponttal dobták túl ellenfelüket, az erőviszonyok pedig ezúttal is hasonlóak lehetnek. A hazaiak jelenleg Nyugat harmadik helyén állnak, két meccses hátrányuk a Memphisszel szemben ha nehezen és egy kis szerencsével is, de még behozható. Hiába vannak már biztosan a rájátszásban, a mögöttük zajló őrült versengés miatt nagyon nem mindegy, hogy hanyadik helyen végeznek és kit kapnak az első körben. A Kingsnek ez a meccs remek alkalom arra, hogy továbbra is versenyben tudjanak maradni a második helyért, természetesen hatalmas kudarc lenne, ha valahogyan a Spurs meg tudná tréfálni Foxékat.


Houston Rockets – Los Angeles Lakers 01:00


A Rockets a nyugati mezőny utolsó helyén áll, legutóbb a Pistons elleni kiesési rangadón egy hétmeccses nyeretlenségi sorozatot tudott megszakítani, akkor Kevin Porter Jr. és Jalen Green is 30 pont fölött zárt, de több jó teljesítmény is érkezett a többiektől. A Lakers ellen természetesen nem lehet elvárás a győzelem, a vendégek gőzerővel hajtanak a hatodik hely elérésére, amire egy teljesen egészséges csapattal lehet is esélyük, ehhez azonban gyakorlatilag majdnem minden maradék meccsüket meg kell nyerniük. A Los Angeles-iek az elmúlt öt meccsükön négyszer is győzelmet tudtak ünnepelni, legutóbb a szezon egyik legfontosabb derbijén a Minnesotát fektették két vállra, ez nagyban volt köszönhető annak az Anthony Davisnek, aki bár a harmadik negyedben kifordította a bokáját, de tudta folytatni a játékot és végül egy újabb 38 pontos, 17 lepattanós mérkőzéssel vezette győzelemre az aranysárga-lilákat. A hírek szerint Davis bokája rendben van, minden bizonnyal ott lesz ezen a meccsen is, és bár LeBron James státusza hivatalosan kérdéses, de ez már megszokott protokoll a Lakersnél, meglepődnénk, ha a pontkirály kihagyná a találkozót. A vendégek 2022 januárja óta először kerültek 50% fölé, jelenleg egyetlen meccs a lemaradásuk a hatodik helyen álló Clipperstől. A céljuk már egyértelműen a playin elkerülése, ahhoz viszont ezen a meccsen muszáj lenne érvényesítiük a papírformát, a 6-11. hely közötti nagy tumultusban minden fél meccsnek nagy jelentősége van. A csapatok utoljára március közepén találkoztak egymással, akkor James sérülése és Davis pihentetése nem fért bele a LAL-nál, a Houston bravúrgyőzelmet tudott aratni, ha ez most is sikerül nekik, akkor gyakorlatilag semmit nem ért a vendégek Minneapolisban elért győzelme, meglátjuk, hogy nyomás alatt képesek lesznek-e hozni a kötelezőt LeBron Jamesék.

 

Oklahoma City Thunder – Phoenix Suns 01:00


Az OKC hiába hozta le az utóbbi tíz meccsét 5-5-ös mérleggel, ebben a szoros mezőnyben ez csak annyira volt elég, hogy éppen a tizedik helyet tudhassa magáénak a csapat. Az elmúlt öt meccséből csak kettőt megnyerő Thunder fontos meccsen kapott ki a nemrég Lakerstől, de kellemetlen vereséget szenvedett a teljesen elveszettnek hitt Hornetstől, majd a Pacerstől is, ez pedig elég volt ahhoz, hogy értékes pozíciókat veszítsenek a hazaiak a tabellán. A Suns viszont egy kifejezetten nehéz sorsoláson van túl, ahol idő közben visszakaphatta Kevin Durantet is, az eddig sorminta pedig továbbra sem változott: KD-vel a pályán még mindig veretlen a csapat. A zsinórban négy győzelemből érkező Phoenix a közelmúltban megverte előbb a Sixerst, a Minnesotát, majd legutóbb a nyugati első Denvert is, egyértelműen a legerősebb csapatok egyike a gárda. A hírek alapján egyik oldalon sem lesz hiányzó, az mérkőzés esélyese a Duranttel a csapatban eddig veretlen Suns, de érdemes vigyázniuk, a Thunder éppen az a csapat, amely bárkit képes bármikor megverni, ahogyan tették ezt néhány hete éppen a Sunsszal is. Ha Shai Gilgeous-Alexanderék ma is a jobbik arcukat mutatják, akkor nem számíthatnak könnyű meccsre a vendégek, ennek ellenére azért az esélyek egyértelműen az ő javukra billennek el.

 

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 02:00


Az erőviszonyok itt is egyértelműek, a Cleveland már matematikailag is ott van a playoffban, sőt, a pályaelőnyt jelentő negyedik helye is egyre biztosabbnak tűnik. Azok után azonban, hogy hétből hat meccset is megnyertek, most zsinórban két vereség után fogadják a playin álmokról gyakorlatilag letevő Indianát, hiába dobott előbb 44, majd 42 pontot Donovan Mitchell, előbb a Hawks, majd a Knicks ellen maradt alul a Cavs. A hátralevő négy meccse azonban talán a legkönnyebb a mezőnyben, a Pacers után kétszer játszik Orlandóban, majd a Hornets ellen zárja az alapszakaszt Bickerstaff csapata, a várakozások alapján nem nagyon kell tehát izgulniuk. Már az Indianának sincs nagyon miért, hiába győzte le legutóbb hétből hat zakó után az OKC-t, három és fél meccses hátránya a tizedik hely mögött szinte behozhatatlan, nem is meglepő, hogy Haliburton az utóbbi meccseken már nem is került pályára, illetve Myles Turner játéka is folyton bizonytalan. A hazaiaknál Jarrett Allen pályára lépése kérdéses, Isaac Okoro viszont biztosan kihagyja a találkozót, ennek ellenére a hazai pályán 30-9-es mérleget nyújtó Cleveland kötelező győzelem előtt áll. Ha érvényesíteni tudják a papírformát, akkor gyakorlatilag hangolódhatnak a valamelyik New York-i csapat elleni (nagyobb valószínűséggel egy Knicks elleni) első körös összecsapásra, amire a hátralevő meccsek remek motivációt adhatnak, meglátjuk, hogy le tudják-e zárni az alapszakaszt Michellék egy hosszabb győzelmi sorozattal.

 

Milwaukee Bucks – Philadlephia 76ers 02:00


A játéknap abszolút kiemelt rangadóját játssza egymással a keleti dobogó két helyezettje, a listavezető Milwaukee a harmadik Phillyt fogadja. A Bucks az elmúlt tíz meccsén hétszer is győzni tudott, igaz, hogy két bajnokesélyes elleni rangadóját is elbukta a Denver és a Boston ellen, ebből különösen a legutóbbi, Celtics elleni 41 pontos zakó volt kellemetlen, főleg, hogy teljes kerettel tudott felállni a Bucks. A Sixers ellen most egy újabb derbit kell megvívniuk, a vendégek egy kevésbé sikeres időszakon vannak túl, James Harden hiányát nem mindig bírta el a csapat, de az elmúlt meccseken már visszatérhetett az irányító, így ötből négy vereség után az elmúlt két meccset már sikerült behúzniuk Embiidéknek, előbb a Mavs, majd a Raptors ellen sikerült visszatalálniuk a győztes útra. Mindkét félnél elvileg teljesen egészséges az aktív rotáció, így semmiképpen sem érdemes kihagyni a találkozót, ami akár egy későbbi playoff-párharc előrehozott mérkőzése is lehet, kíváncsian várjuk, hogy mihez kezd egymással a támadásban negyedik 76ers és a védekezésben harmadik Milwaukee, az esélyek teljesen kiegyenlítettek.

 

Denver Nuggets – Golden State Warriors 02:30


Ez a párharc szintén a forduló legizgalmasabbjai közé tartozik, ahol a nyugati listavezető Denver fogadja a jó időszakot maga mögött tudó GSW csapatát. A Nuggets hiába kapott ki az utóbbi két meccsén a Pelicanstól és a Sunstól, gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy ha nagyobb visszaesés nem várható a formájukban, akkor megnyerték a Nyugati Konferencia alapszakaszát. Ezeken a meccseken vádlisérülés miatt nem lépett pályára Nikola Jokics, a kétszeres MVP játéka pedig most is kérdéses, ez természetesen alapvetően meghatározhatja majd a hazaiak esélyeit. A Warriors jó formában utazik Denverbe, az elmúlt öt meccséből négyet is megnyert, igaz, hogy hazai pályán teljesen más kontextusba kell helyezni a címvédőt, mint amikor idegenben játszik – Curryék elmúlt négy meccse a Chase Centerben volt, most pedig a bajnokesélyes Nuggets otthonában kellene bizonyítani, hogy a 9-29-es idegenbeli mérleg javítható. Mondanunk sem kell, hogy Andrew Wiggins ma sem lesz ott a csapattal, talán vele már nem is igazán kalkulál a csapat a szezon hátralevő részében, bár hivatalosan nincs bejelentve semmi vele kapcsolatban. A Nuggetsnek nagy szüksége lenne a szerb center játékára, rá nem igazán lenne minőségi válasza a vendégeknek, Jokics sorsáról viszont csak a feldobás előtt döntenek. Ezt figyelembe véve lehet esélye a GSW-nek idegenben is, ami függetlenül attól, hogy a tavalyi MVP játszik-e vagy sem, komoly eredmény és nagyon fontos lépés lenne afelé, hogy egyenes ágon jusson rájátszásba a címvédő. Az esélyek teljesen kiegyenlítettek, bármelyik irányba elbillenhet a mérleg nyelve, meglátjuk, hogy Jokics esetlegen hiánya vagy a GSW idegenbeli formája nyom nagyobbat a latba.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus