Cavs-Pelicans a Sport Tv-n, a Clippers Oklahomában játszik rangadót

Nyolc mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, melyben láthatunk rangadót a Cleveland és a New Orleans között, a Lakers a Minnesota ellen próbálna meg javítani, a nap derbijét viszont a Thunder és a Clippers játssza. Mutatjuk a játéknap programját.

Detroit Pistons – Utah Jazz 01:00

Egy keleti és egy nyugati tankoló csapat mérkőzéséről nehéz bármit is mondani, itt viszont talán azt elmondhatjuk, hogy a Pistons annyival rosszabb minden más csapatnál (még a sereghajtóknál is), hogy az egyébként 10-18-as mérleggel lézengő Jazz is toronymagas esélyesként lép ellene pályára. A Pistons továbbra sem tudott győzni október vége óta, egészen elképesztő 24 meccses nyeretlenségi sorozatban van, lassan közelíti az NBA-rekordot, amire természetesen nem lenne büszke, ha megdöntené. A hazaiak egy hárommeccses idegenbeli túrából tértek haza, ahol természetesen kikaptak Philadelphiában, Milwaukee-ban és Atlantában is, a Jazz viszont bár egyértelműen a nyugati alsóház tagja, de egyébként az elmúlt mérkőzései nem alakultak rosszul, a vendégek ötből háromszor is nyerni tudtak, legyőzték a Knicks-t, a Blazerst és a Brooklynt is, tegnap viszont Clevelandben maradtak alul Markkanenék. A Jazz tehát back-to-back utazik a liga leggyengébb csapatához, a Detroit pedig annyira benne van a negatív spirálban, hogy még akkor sem lehet mellettük érvelni, ha hazai pályán és frissebben várhatják ezt a meccset – tudjuk, hogy előbb-utóbb minden negatív sorozat megszakad egyszer, de ész érvek ebben a szezonban egyszerűen soha nem szólhatnak a detroitiak győzelme mellett senki ellen sem.

 

Cleveland Cavaliers – New Orleans Pelicans 01:30 (ÉLŐ - Sport 1)

Két közel azonos szintű csapat összecsapása mindig izgalmasnak ígérkezik, ez a Cavs és a Pels esetében is így van – mindkét csapat 16-12-es mérleggel áll a playin-vonal felső határa könyékén a saját konferenciájában, egymásnak tehát bár nem közvetlen riválisai, de jó erőfelmérő lesz ez a mérkőzés mindkét fél számára. A Cavs most újra egy jobb időszakot él, azok után, hogy oda-vissza kikapott Bostonban, most zsinórban három sikert számlál, legyőzte az Atlantát, a Houstont és a Utah-t is – ezek bár papíron könnyebb ellenfelek voltak, de mindenképp pozitív, hogy ezeket tudta hozni a csapat, a Jazz ellen ráadásul Donovan Mitchell nélkül sikerült győzelmet ünnepelni. A Pelicans sem panaszkodhat a formájára, az elmúlt tíz meccséből hetet is behúzott Willie Green csapata, legutóbb viszont a Grizzlies ellen csúszott be egy kellemetlen vereség, akkor Ja Morant visszatérése és győztes kosara egy négymeccses veretlenségi sorozatot szakított meg az esetükben. Egyelőre mindkét csapatnál sok kérdés van a rendelkezésre álló játékosokat illetően, a Cavsnél Donovan Mitchell betegség miatt kérdéses, hogy vállalni tudja-e a játékot, míg Garland és Mobley személyében két kulcsemberét hetekre elveszítette a hazai csapat, ők biztosan nem lesznek ott ma sem a pályán. A vendégeknél Herbert Jones, Zion Williamson és Jonas Valanciunas szereplése is bizonytalan a kezdőből, de mivel komolyabb sérülésről nem tudunk az esetükben és az előző meccseken is ott voltak, így valószínűleg most is ott lesznek a pályán. Mitchell szereplése kulcsfontosságú lesz, bár az elmúlt meccsen vezérük nélkül is meg tudták oldani a dolgokat a Cavs kiegészítői, de egy egészséges Pels azért egy másik szint – meglátjuk, hogy mit hoz a csapatok mérkőzése.

 

Chicago Bulls – San Antonio Spurs 02:00

A Bulls Zach LaVine sérülése óta magára talált és bár sokan azt hihették, hogy végképp feladta a szezont (és ezt a korszakát) a csapat, most úgy tűnik, hogy az utolsó szalmaszálba kapaszkodnak DeRozanék és csak nem akarnak csatlakozni a keleti sereghajtók táborához. A Chicago 7-3-at hozott az elmúlt tíz pályára lépéséből, ez alatt legyőzték a Milwaukee-t, a New Orleanst, a Miamit, a Philly-t és tegnap a Lakerst is, emellett a vereségeik is teljesen vállalhatóak voltak, csak hosszabbításban kaptak ki a Buckstól, szoros meccset játszottak a Denverrel és dudaszós kosárral maradtak alul a Heat elleni visszavágón is – egészen biztató mérkőzéseket produkáltak a Bikák. A Spurs természetesen az egyik legnagyobb tankcsapat, már három meccsel van lemaradva mindenki mástól a Nyugati Konferenciában, bár meglepetésre a Lakers ellen a 18 meccses zakósorozatukat meg tudták szakítani a texasiak, de azóta a Pelicans és a Bucks ellen is kikaptak – kijelenthetjük, hogy a Pistonsszal és a Wizardsszal együtt a leggyengébb csapatai a mezőnynek. A vendégek előző meccsét az idei draft 1/1-ese kisebb sérülés miatt kihagyta, most azonban ott lehet a pályán, a Bullsnak pedig Torrey Craigen és Zach LaVine-en kívül szintén nincs fontos hiányzója. A Chicago az elmúlt hetekben összeszedte magát, kérdés, hogy ez mennyire lesz fenntartható hosszú távon – ha a Spurs ellen megtörne a lendület, akkor az hatalmas arcon csapás lenne az elmúlt időszakban kifejezetten jól játszó chicagóiaknak, ami akár a további menetelésre is kihathat.

 

Milwaukee Bucks – Orlando Magic 02:00

Az eddig látottak alapján ez egy keleti ragadó lehet, bár a Magic az elmúlt időszakban kicsit kipukkadt és már négy és fél meccsre van a listavezető Bostontól, de még mindig a keleti negyedik helyen áll, míg a Bucks kiváló formába lendült és a második helyen szorosan üldözi a keltákat. A Milwaukee zsinórban öt győzelmet szerzett, utóbbi tíz meccséből nyolcat is behúzott, nála jobb formában jelenleg csak a szárnyra kelő Clippers van a mezőnyben. A hazaiaknak az elmúlt néhány meccsén azért nem kellett megszakadniuk, ha nehezen is, de hosszabbításban legyőzték a Bullst, aztán a Pacerst, a Pistonst, a Rocketset és a Spurst múlták felül – hozták a kötelezőket, így egyre feljebb és feljebb tudtak mászni a tabellán. A Magic most talán egy kisebb gödörbe került, azok után, hogy novemberben hét egymást követő győzelemig menetelt, azóta csak két meccset nyert, jelenleg zsinórban három vereségnél tart, bár a Boston-Boston-Miami menetrend azért nem volt túl egyszerű. Most talán még egy fokkal nehezebb ellenfelet kapott magának az Orlando, a Bucks jelenleg a liga egyik legjobb csapata, Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard is remek formában van, a csapat hazai pályán pedig elképesztően erős: a Bucks 15-2-vel áll a saját otthonában, ráadásul most egy kilencmeccses hazai sorozat utolsó mérkőzése következik számukra. A felek egyszer már találkoztak egymással, akkor Wagnerék a liga legjobb formában lévő csapata voltak és elkapták a Bucksot is – eddig viszont Giannisék nem nagyon botlottak saját közönségük előtt és a jelenlegi formák és a Magic back-to-backje tudatában most is az az esélyesebb, hogy folytatják a menetelésüket.

 

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 02:00

Ez lesz a játéknap egyik kiemelt rangadója, az elmúlt időben a Clippers rohamosan felemelkedett, összeszedte magát és egyszerűen nem tud kikapni, így minden adott ahhoz, hogy lássunk egy izgalmas és több szempontból is érdekes nyugati csúcsrangadót. A Thunder még mindig második helyen üldözi a listavezető Minnesotát, utóbbi öt meccséből pedig négyet is megnyert, egyedül a Sacramentótól kaptak ki Giddey-ék. A Clippers elképesztő tempóban kezdte el gyűjteni a győzelmeket, zsinórban kilencnél járnak, ezzel övék a mezőny jelenlegi legjobb formája is – a korábbi „négysztáros” keret gyakorlatilag „háromsztárosra” csökkent, Russell Westbrookból úgy néz ki, hogy egy 10-12 pontos játékos lett, ez pedig egyértelműen meghozta a csapatnak az eredményeket is. Persze a Harden-csere utáni vakon mászkálás nem Westbrook hibája volt, az edzői stáb egyszerűen nem találta meg az ideális játékokat a sztárok hatékony egymás mellett működésére, ez viszont láthatóan megoldódott, hol George, hol Leonard, hol pedig Harden lép elő elsőszámú játékossá – a kiegészítők pedig szorgosan teszi a dolgukat mellettük, elég csak a palánk alatt Zubacra, vagy a kispadról érkező Westbrook-Powell duóra gondolnunk. Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy az OKC két nappal többet pihenhetett és készülhetett erre az összecsapásra, a hazaiak utoljára kedden léptek pályára, a Clippers viszont tegnap is játszott (a Dallast győzte le), ami sokat kivehetett a társaságból. Nehéz bármit is jósolni ezzel a rangadóval kapcsolatban, a vendégcsapat a liga legélesebb együttese, míg a Thunder egész szezonban kiegyensúlyozottan teljesített, most pedig pihentebb is – Paul George státusza egyelőre kérdéses, ha ő esetleg nem lesz ott a pályán, akkor az komolyan befolyásolhatja az esélyeket. Mindkét csapat a tíz legjobb védő-és támadócsapat egyike, már csak ezért is érdemes lesz követni ezt a nyugati derbit.

 

Memphis Grizzlies – Indiana Pacers 02:00

Az Indiana bár a mezőny legjobb támadócsapata, de az elmúlt hetekben még a megszokottnál is gyengébb lett a védekezése, emiatt pedig nem tudták túldobni az ellenfeleiket, nem jöttek az eredmények. A vendégek az elmúlt öt meccsükből négyszer is kikaptak, egyetlen győzelmüket éppen a tegnapi játéknapon a harmatos Charlotte ellen szerezték – az ezt megelőző négy egymást követő zakó viszont nem nézett ki túl jól. A Grizzliesnél az elmúlt napok Ja Morant mesebeli visszatéréséről szóltak, a hazaiak sztárja letöltötte eltiltását és a Pelicans ellen megkezdhette a szezont – nem is tétovázott, 34 ponttal és dudaszós győztes kosárral jelezte, hogy vele bizony mindig komolyan számolni kell. A Memphisnek Morant kosara egy ötmeccses negatív sorozat végét jelentette, kérdés azonban, hogy a Grizzlies játéka és céljai hogyan alakulnak irányítójuk visszatérésével. Elnézve most a Pacers jelenlegi formáját, akár még az is elképzelhető, hogy hazai pályán újabb győzelemre is esélye nyílhat a Memphisnek, bár mérget azért ne vegyünk arra, hogy a hazaiak számára csettintésre jönnek a stabil jó eredmények, nagyon hiányos a csapat, ami még jó ideig az is marad. Érdekesség, hogy ezúttal a liga legjobb és leggyengébb támadócsapata játszik egymással, illetve érdemes kiemelni azt is, hogy bár a liga alján teljesítenek Moranték, de még így is kilencedikek védekezésben – erre minden bizonnyal nagy szükségük lesz a gyors és hatékony támadójátékára építő Pacers ellen.

 

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 03:00

Papíron ez is rangadó lehet, de a Lakers utóbbi napokban bemutatott formája alapján ez akár egy oldalú mérkőzés is lehet – nem Jamesék javára. A Wolves továbbra is vezeti a Nyugati Konferenciát, tízből nyolc meccsét behúzta és már két és fél meccses előnybe került az OKC előtt, 20-6-os mérlegénél pedig az egész ligában is csak a Boston tud jobbat felmutatni. Mindkét csapat fáradtan érkezik meg ebbe a meccsbe, a Wolves zsinórban három győzelem után nem bírt Joel Embiid 51 pontjával és tegnap a Sixers elleni rangadón kapott ki, míg a Lakers Chicagóban kapitulált egy elvileg nyerhető meccsen, összességében pedig ötből négy vereség a vendégek mérlege az utóbbi időszakban – talán a szezon legnagyobb hullámvölgyébe kerültek Davisék. A Los Angeles most a legtöbb meccsét idegenben játssza, ahol eddig 5-10-zel áll, nem igazán megy tehát a vendégeknek otthonuktól távol, ellenben a Wolves 11-1-gyel repeszt saját otthonában, már itt is nagy különbségek vannak a felek között. A back-to-back itt mindkét csapatot érinti, ebből tehát egyiküknek sem lesz előnye a másik kárára, a forma és a mutatott játék viszont egyértelműen a Wolves felé billenti a mérleg nyelvét – az már csak hab a tortán, hogy nem igazán látjuk, hogy a Minny ligaelső védekezését hogyan tudja majd feltörni a Lakers finoman szólva is erőtlen támadójátéka, az elmúlt napok eredményei alapján meglepetés lenne, ha ma meg tudná szakítani vesszőfutását a Los Angeles, pedig egyébként nagy szüksége lenne rá, hiszen ezt követően Oklahomába utaznak, karácsonykor pedig a Bostont fogadják…

 

Portland Trail Blazers – Washington Wizards 04:00

Két alsóházi csapat mérkőzik meg egymással, kettejük közül talán a Portland jár előrébb, bár ez nem feltétlenül győzelmekben, inkább a mutatott játékban és az egyéni kvalitásokban mutatkozik meg. A Blazers hétszer is kikapott az elmúlt tíz meccsén, de ezek a vereségek olyan csapatok ellen születtek, mint a Warriors, a Mavericks vagy a Clippers – egy tankoló társaságtól természetesen nem várható el, hogy ilyen mérkőzéseket behúzzon. Ezeken viszont többségében tisztesen helyt állt a csapat, Anfernee Simons próbálja húzni az övéit, de már visszatért a csapatba Deandre Ayton, Jerami Grant és Malcolm Brogdon is – ezekkel a nevekkel azért már jelentősen nőnek a csapat a győzelmi esélyei a vele közel hasonló erejű (vagy nem sokkal magasabban rangsorolt) ellenfelek ellen. A Wizards szintén a sereghajtók táborát erősíti, csak a teljesen vakvágányon lévő Pistons múlja alul a fővárosiakat. Bár a Washington néhány napja győzni tudott a Pacers ellen, de azóta papírforma szerint Phoenixben és Sacramentóban is alulmaradt, és még a nyugati alsóházi Portland ellen is relatíve esélytelenebbként lép pályára – ez sokat elmond a vendégek teljesítményéről. A meccs végeredménye sokat nem nyom a latba a felek számára, egyiküknek sem célja, hogy jelentősen meginduljon felfelé a tabellán, a hazai pálya és összességében talán az egy fél fokkal minőségibb játék a Portland sikere mellett szólna, persze tudjuk, hogy két ilyen csapat mérkőzésén semmi sem kőbe vésett.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus